Skocz do zawartości

Skrypt czyszczący Win10/Win11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, bourne2008 napisał(a):

Nie bawiłeś się czasem Planem zasilania ? Bo to wygląda jak agresywne oszczędzanie energii a ruch szczurem wybudza CPU i pewnie coś jeszcze.

O  tym pisałem parę postów wcześniej. Oglądam film i nagle mi klatkuje głos (obraz nie) ruszę myszką i już jest OK :P 

EDIT: na razie OK  co prawda jestem teraz aktywny, to system nie wymusza opcji zasilania miinmalnego. W opcjach zasilania, mam na zrównoważony.

1.jpg

Edytowane przez leven
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, wowo89 napisał(a):

skrypt tworzy nowy plan zasilania, ale tam wszystko jest na max, zero uśpień, wszystko na max, więc tu akurat problemów bym nie wypatrywał :) 

Tak wiem że tryb najwyższej wydajności ustawia minimalny stan procesora na 100% bo sam to sprawdziłem. Chodzi o to że @leven przed użyciem skryptu miał ustawione max taktowanie CPU (w biosie), o czym pisał w którymś temacie wcześniej.

Edytowane przez toska78
Opublikowano
4 minuty temu, toska78 napisał(a):

@leven przed użyciem skryptu miał ustawione max taktowanie CPU, o czym pisał w którymś temacie wcześniej.

Tak, przez pewien czas chciałem sprawdzić stan najwyższej wydajności i kupa, a nie wydajność :P 

No, ale sprawdzić nie zawadzi :) 

11 minut temu, bourne2008 napisał(a):

I tak jest na czystym systemie? Czy po oskryptowaniu?

Wczoraj/dzisiaj użyłem skryptu. Troszkę wczoraj, a dzisiaj też troszkę :P 

System mam zaledwie od 15 stycznia, ponieważ chciałem sprawdzić system LTSC i klapa :E 

Już o tym pisałem.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, leven napisał(a):

Tak, przez pewien czas chciałem sprawdzić stan najwyższej wydajności i kupa, a nie wydajność :P 

No, ale sprawdzić nie zawadzi :) 

No u mnie też kupa bo tak ustawiłem w biosie (albo mi się zgliczował) że taktowanie CPU nie spada poniżej 4,7 GHz. Nie pomaga auto czy włączenie c-states, speed shifta, speedstepa a chciałbym uniknąć restartu biosa. Przestawienie asus MCE na auto też raczej nie pomoże. Oczywiście minimalny stan procesora w planie zasilania mam na 5% czyli domyślna wartość dla zrównoważonego.

Edytowane przez toska78
Opublikowano

Od paru dobrych lat, bios, to już nie ten sam bios. który był wcześniej (niezależny od systemu) Teraz ustawienia w UEFI potrafią się same zmienić bez naszej ingerencji :(  Wiem o czym piszę, dla tego, że ostatnio wywaliło mi czarny ekran i bios zaniżył napięcie na RAM. Pykam sobie i nagle zwiecha. Wchodzę do bios i zamiast 1.45Volt na pamięciach, jest 1.40 :E  No i komputer zrobił się niestabilny bez mojej wiedzy :kwasny:

Opublikowano

Nie miałem jeszcze takiej przeprawy z biosem (a miałem asusa P5B, P5Q Deluxe wcześniej) żeby płyta zmieniła sztywno ustawioną wartość (np. napięcie) po jakiejś awarii jak czarny ekran czy samoczynny restart kompa. U mnie jest o tyle dobrze że jedynie mnożnika nie redukuje poniżej 47. Według CPU-Z w maksymalnym idle CPU ma taktowanie 4,7-5 GHz przy  minimalnym Core Voltage 0.7 V (im większe użycie tym większy Vcore) i przy takim napięciu hwinfo pokazuje temperatury rdzeni < 30stopni.