Skocz do zawartości

Skrypt czyszczący Win10/Win11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

S4-0.png

tak na zachętę :) całkiem nieźle idzie, nie ma tragedii większej - jak wstępnie myślałem - i prawdopodobnie (jeszcze muszę Win10 potestować) skrypt wciąż będzie miał zastosowanie również w starszych systemach :) zmiany w 24H2 nie są aż tak znaczące jak mi się wydawało %-) 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.11.2024 o 18:19, wowo89 napisał(a):

Kolejna wersja skryptu w budowie :D niestety M$ sporo namieszał i każdą jedną funkcję z osobna muszę przeglądać :D  

A no tak cudowny MS, ciągle coś musi aktualizować. Sam siedzę na jeszcze 22H2 i póki działa to nie chce mi się aktualizować, choć może przez to ta pamięć wirtualna lub ram są nieoptymalnie wykorzystane lub to moje widzimisię. Aż chce się kupić Steam Deck aby mieć to w czterech literach.
Niestety i tak dla pewności przeinstaluję system, bo mam ważenie że HL:Alyx zachowuje się gorzej niż powinno, ale nie teraz :E

Edytowane przez musichunter1x
  • Like 1
Opublikowano

jak się wyrobię to późne Mikołajki będą %-) a jak nie zdążę to znaczy że Mikołaj miał spóźnienie i wpadnie parę godzin później (czyt. dnia następnego) :D%-) 

• Like 1
Opublikowano

Wersja 4.0: (data wydania 06.12.2024)

>>POBIERZ<<

- Zmiany dotyczące tworzenia punktu przywracania systemu

- Dostosowano optymalizację pamięci wirtualnej

- Dostosowanie skryptu do poprawnego ustawiania progu zajęcia pamięci RAM zanim system zacznie korzystać z pliku wymiany

- usunięto fragment skryptu odpowiedzialny za usuwanie Reklam Bluetooth - w systemie Win11 24H2 wpisy w rejestrze odpowiedzialne za to nie istnieją

- dostosowanie punktu 7 "Ustawienia planu zasilania" - dodano funkcję dynamicznego pobierania identyfikatorów GUID planów zasilania

- wyłączenie ikony pogody/wiadomości na pasku zadań - podczas wykonywania punktu 2

- Skrypt podczas wykonywania punktu 2 pyta użytkownika czy wyrównać pasek zadań do lewej strony (tak jak to było w starszych wersjach Windows -czyt. Win10)

- Podczas wykonywania punktu Przyspieszanie działania sieci skrypt wyłącza ograniczenia prędkości sieci (Network Throttling)

- naprawa błędu https://forum.ithardware.pl/topic/8413-windows-11-ucięte-1gbps-przy-sieci-smb-do-100mbps/ dla systemów Win11 24H2 podczas wykonywania punktu 2 skryptu

- Zmniejszenie alokacji zasobów dla procesów w tle (z 20% do 10%) - powinno mieć znaczny wpływ na wydajność wymagających gier

- Wyłączenie opcji PowerThrottling - zwiększa wydajność PC - zmniejsza żywotność na baterii (laptopy)

- Podczas wykonywania punktu 2 - wyłączone zostaną sugestie wyszukiwania

- Podczas wykonywania punktu 2 - Skrypt pyta użytkownika czy wyłączyć Copilot`a

Skrypt ma zaznaczone w nagłówku że do wersji Win 11 24H2, ale w pełni wspiera również starsze wersje Windows 11 i Windows 10 :) 

• Thanks 2
Opublikowano

tak informacyjnie jeszcze dla osób chcących wyłączyć aktualizacje w systemie Windows, dziś wrzuciłem nową wersję mojego skryptu Windows Update - Start/Stop na swóją stronę:

https://wowo89.de/pl/windowsupdate-start-stop.html gdyby ktoś był zainteresowany :) kilka nowości w porównaniu do wersji 1.0

1. Wyłączenie usług dodatkowych:

BITS – Usługa inteligentnego transferu w tle.
UsoSvc – Usługa optymalizacji dostarczania aktualizacji.
WaaSMedicSvc – Windows Update Medic Service.

2. Wyłączenie zadań w harmonogramie zadań:

Schedule Scan – Harmonogram skanowania aktualizacji.
USO_UxBroker – Powiązany z procesami aktualizacji.
Automatic App Update – Automatyczna aktualizacja aplikacji.

3. Edycja rejestru w celu blokady automatycznych aktualizacji.

Opublikowano (edytowane)

@wowo89 Skrypt modyfikuje ustawienia timera bo nie pamiętam? ale wygląda na to że tak i na 24H2 w podglądzie zdarzeń co jakiś czas wypluwa błąd

72e9f6ea873a2.jpg

Jest dokładnie ten sam objaw jakbym wyłączył w menedżerze urządzeń > urządzenia systemowe > czasomierz zdarzeniowy wysokiej precyzji (wiem bo z przyzwyczajenia grzebałem w ustawieniach timera jak zawsze na wcześniejszych windach po instalacji Win11 24h2 na czysto za nim użyłem skryptu jakiś czas temu i cofałem zmiany) nigdy na wcześniejszych wersach win11 i na win10 takiego błędu nie było, z tym że teraz w menedżerze urządzeń nie jest to wyłączone a pluje mi tym błędem bo skrypt cos pozmieniał w timerze :/ 

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1
Opublikowano

Dobra zostawiam info, wystarczy po użyciu skryptu (opcja nr 2 czy tam 3) uruchomić cmd jako administrator i wkleić: bcdedit /deletevalue useplatformtick

bez wklepywania innych komend od timera na pałę i błąd po ponownym uruchomieniu czy wyłączeniu/włączeniu pc już się nie pojawia w podglądzie na 24H2 :salut:

Opublikowano (edytowane)

Takie harrrrrdkorowe porównanie :D ale pokusiłem się %-) 

Sprzęt 3GB DDR2

Procek Intel E2200 2rdzenie/2wątki

dysk SSD 120GB

Grafika GT210 512mb DDR3

%-) taki ze mnie masochista :D 

więc tak - zainstalowałem Windows10 w wersji Lite :D

Win10Lite.png

po 5 minutach od uruchomienia systemu i nie dotykania myszy tak wygląda użycie proca

Install.png

CPU-Z 

CPU-Z.png

No i Cinebencki jak to Zmaślak i Kamil Erdini mówią %-) 

R20.png

Poleciał skrypt ze wszystkich możliwych punktów - również RetroPC :D no i CPU-Z zaprezentował się następująco

CPU-Z.png

+5 w SingleCore i +10 w Multi %-) 

po 2minutach od startu użycie procka wyglądało duuuuużo lepiej jak przed użyciem skryptu po 5minutach :) przy okazji widać że użycie pamięci RAM spadło dość znacząco jak na taki sprzęt :D - z 1GB do 0,8GB

Info.png

Wyniki Cinebencha....

R20.png

+33 i wyprzedził E6700 %-) ale uwierzcie że czekanie na wynik było istnym masochizmem z mojej strony :D 

ale.... co jest najlepsze - używanie tego komputera po instalacji systemu było wręcz tragiczne, po zastosowaniu skryptu stało się dużo bardziej komfortowe :) na serio płynność systemu +100% %-) nawet Firefoxa 3-4zakładki dał radę + youtube w 720p w tle :D

gdzieś pomiędzy testami był jeszcze robiony 3D Mark 2003

3DM03.png

ale po użyciu skryptu wynik pozostał bez zmian - tzn. w ramach błędu pomiarowego różnice były na + 2-4pkt (test powtarzałem 3krotnie)

Edytowane przez wowo89
  • Like 1
Opublikowano

Doskonale cię rozumiem, nie raz miałem w rękach sprzęt w którym fabryczny system np win10 nie pozwalał nawet na otwarcie przeglądarki :E nawet sam jestem w posiadaniu takiego tworu jak Kiano x3 który przychodzi z fabryczną dziesiątką mając na pokładzie dysk emmc o pojemności 32gb (realnie 28,9gb) :E i na starcie pasek od ikony dysku jest na czerwono i nie da się kompletnie nic zrobić, wgrałem tam swego czasu totalnie pociętego moda win 10 + dokonałem jeszcze swoich cięć i ten sprzęt nie dośc że otwiera wszystkie programy/przeglądarkę normalnie to jeszcze pozwala na oglądanie filmów na YT do jakości 720p ;D + zajęte miejsce na dysku to 10gb zamiast całości.

Opublikowano

też miałem swojego czasu Kiano SlimStick 2.0

Procesor Intel® Atom® x5-Z8350

DDR3 2GB

32GB tak jak wspomniałeś EMMC %-) podejrzewam że ten X3 to dokładnie to samo, tylko w formie mini-lapka :D 

a tak przy okazji znalezienia działającego złomka w piwnicy chciałem pokazać że jednak skrypt nawet na sprzęcie którego teoretycznie nie da się używać - zwiększa komfort do "używalny przy odrobinie cierpliwości" %-) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ta dokładnie te same flaki atom x5-z8350 + 2gb ram nie polecam nikomu do "plug and play" :E ogólnie to jest komiczne wręcz że kupujesz tego typu sprzęt z fabrycznym systemem na którym dosłownie nie można nic zrobić xD 

Edytowane przez Send1N