Send1N 4 160 Opublikowano 16 Lipca Opublikowano 16 Lipca Czyli między csodimm 6400 a klasycznymi sodimm 5600 w gierkach błąd pomiarowy mam rozumieć?
seba842005 130 Opublikowano 16 Lipca Opublikowano 16 Lipca @KarroIgpu nadaje się najwyżej do pasjansa, więc dla mnie także błąd pomiarowy. 1
seba842005 130 Opublikowano 17 Lipca Opublikowano 17 Lipca @KarroWstawione przez Ciebie pamięci nie są do laptopów. Masz wyjaśnienie wyżej ode mnie, dlaczego... Nie ma na rynku pamięci pod laptopy SODIM/CSODIMM 6400MHz 1.1V z mniejszymi timingami niż cl52. Fury SODIMM 64000MHz są dla mini PC, gdzie masz 1.35V na pamięciach i obsługę XMP natywnie w biosie. W lapku mało który obsługuje XMP nie mówiąc już o 1.35V dla pamięci. Ram owszem wpakujesz w lapka, ale odpalisz na 4800MHz, lub 5600MHz, bo na tyle pozwoli CI kontroler wbudowany cpu, który jest stabilny do 1.1V. Niektórym udaje się na gen 13/14 puścić ten ram na 6000MHz, ale musisz mieć wszytko manualnie ustawione włączając w to timingi i trafić dobre sztuki.
seba842005 130 Opublikowano 17 Lipca Opublikowano 17 Lipca (edytowane) @Karroprzecież je testowałem na swoim legionie pro 5 z i9 14900Hx i obecnie na pro 7 z u9 275Hx. Ram wstaje i ma się dobrze do max 5600MHz cl40, a tyle masz fabrycznie od fury kupując kości 5600MHz cl40 1.1v, które są wolniejsze od 6400MHz cl52 CSODIMM... poza tym nie ma w ofercie od fury kości 32GB 64000MHz... Edytowane 17 Lipca przez seba842005
seba842005 130 Opublikowano 17 Lipca Opublikowano 17 Lipca (edytowane) NIe ma supportu żaden laptop, więc te kości nie są pod laptopy. Kontrolery w laptopach przyjmują max 1.1v. Także o tych kościach nie powinno być tu nawet wspominane, a na 1.1v działają, jak dedykowane 5600MHz cl40, które kupujesz także od kingstona i masz pakiety 2x32GB Edytowane 17 Lipca przez seba842005 1
Send1N 4 160 Opublikowano 17 Lipca Opublikowano 17 Lipca @WinterPrzecież to już przy zakupie sklep podaje informacje typu "liczba gniazd pamięci (ogółem/wole) - 2/0 2/1" itd
seba842005 130 Opublikowano 17 Lipca Opublikowano 17 Lipca (edytowane) @Karrokto powiedział, że za legiona z 5090 zapłaciłem ponad 22k? na łeb nie upadłem... odliczając vat i wciągając w koszty firmy, wyszło mniej niż za tego dream jeszcze zanim dotkniesz konfigurator Edytowane 17 Lipca przez seba842005
seba842005 130 Opublikowano 17 Lipca Opublikowano 17 Lipca (edytowane) @KarroZapewne miałeś to na myśli. Gdzie tu sans pchania 6400MHz od fury w konfiguratorze, gdzie za dream wyjdzie z fury 6400MHz 4x16GB ponad 16k w wersji z 5080. Osobiście Dreama bym nie kupił choćby był ze złota... bez komory, na ips, stock gwarancja na 2 lata... w tej cenie za typowego chińskiego rebranda dziękuję. Ram to nie wszystko jak masz resztę ze średniej półki (mowa tu o kadłubku i całej reszcie laptopa). Poza tym pobór mocy w max stresie wyjaśnia na ile ten laptop może mieć wspólnego TDP dla CPU + GPU, gdzie legion wcina ze ściany ponad 350w i może mieć przy tym ponad 100w na cpu zachowując moc na gpu, a dream zadusił się, co pokazują testy z Pure (notabene sprzedajna dzi... robiąc vs reszta lapków z klasy lower TDP)) już na 80w na cpu, gdzie gpu w pikach max miało 166w. Są testy na yt i ten lapek ledwo dobija do 175w na gpu, jeśli cpu ma okolice 60w przez dłuższy czas, a w mocno cpu bound games ma nawet po 130w na gpu... w przypadku 5080 i 5090 nawet 10w odgrywa ogromną różnicę. Jak wiem, że ostro jest promowane dream na forach i yt, bo nie jestem ślepy, ale dla mnie to chu... w tych pieniądzach o tej spec i możliwościach... zawinięte głano w sreberko nadal będzie zawiniętym głanem i nie ma się co czarować. Bez brandu te kadłubki od clevo można wyszarpać za mniej niż 11k w tej samej spec i bez dodatkowego chłodzenia cieczą nie podchodzić do tego kadłubka. Zobacz ile dream ma na gpu mocy Edytowane 17 Lipca przez seba842005
seba842005 130 Opublikowano 18 Lipca Opublikowano 18 Lipca @KarroZrobć lapka opartego na desktopowej płycie z mobilnym cpu to też nie problem. Jak pisałem "normalne" laptopy nie pociągną ramu 1.35v i tyle w temacie, a jeśli już nie widzę najmniejszego sensu pakowania ramu SODIMM skoro laptop obsługuje CSODIMM.
Czarny_PLone 45 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca w tym Lenovo petardą jest nowa matryca Oled , oj kusi mnie tylko musiałbym znaleść kupca na mojego świeżego Lenovo Legion Pro gen9 i7_14900XH + rtx 4080 jest ktoś chętny ?
seba842005 130 Opublikowano 21 Lipca Opublikowano 21 Lipca @Czarny_PLone Warto najpierw zerknąć, jak wygląda w realu. Nie każdemu pasuje błyszcząca matryca. 1
Czarny_PLone 45 Opublikowano 21 Lipca Opublikowano 21 Lipca (edytowane) 1 godzinę temu, seba842005 napisał(a): @Czarny_PLone Warto najpierw zerknąć, jak wygląda w realu. Nie każdemu pasuje błyszcząca matryca. Wiem o tym i jeśli chodzi o mnie co do oleda to tylko błyszcząca matryca , LG55 i alien monitor stoją obok i nie wyobrażam sobie oleda matowego Edytowane 21 Lipca przez Czarny_PLone
seba842005 130 Opublikowano 21 Lipca Opublikowano 21 Lipca (edytowane) @Czarny_PLoneJak tak, to nie mam pytań. Ekran robi robotę. Generalnie nie zwracałem na to uwagi mając wcześniej IPS w lapku mimo posiadania TV oleda i telefonu, ale teraz biorąc jedyne urządzenie w domu z IPesem od razu widać różnicę nawet na byle jakim foto. Edytowane 21 Lipca przez seba842005
Send1N 4 160 Opublikowano 21 Lipca Opublikowano 21 Lipca No widać u góry jest mydło a na dole ostry obraz 2
kanon7 599 Opublikowano 22 Lipca Autor Opublikowano 22 Lipca (edytowane) do usunięcia Edytowane 22 Lipca przez kanon7
Czarny_PLone 45 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca W dniu 21.07.2025 o 23:05, Send1N napisał(a): No widać u góry jest mydło a na dole ostry obraz obraz na górze się rozjechał , uchwycił na pierwszym planie ostrość
boro.rm 0 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia cześć. powiedzcie mi proszę co może być tego powodem.
Send1N 4 160 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia Podłącz jakiś zewnętrzny ekran i zobacz czy robi się to samo 1
some1 536 Opublikowano 25 Sierpnia Opublikowano 25 Sierpnia Przyjechał Legion 15i Pro w podstawowej konfiguracji (255HX / RTX5060 / oled). Wstępnie planowałem zakup 15" Legiona 5 na AMD, ale różnica w cenie nie duża i doszedłem do wniosku, że 16" lepiej mi się sprawdzi. Laptop zastąpił siedmioletniego Della XPS (i7-8750H, 1050Ti). W porówaniu do XPSa plastik-fantastik i mocno się palcuje, ale wolę to niż gumowaną powłokę w Dellu, która po kilku latach sama zaczyna biodegradację. Wydajność całkiem OK, procesor jest ciekawy, w CB23 rozjeżdża mojego desktopowego 9800X3D. Choć oczywiście w realnych zastosowaniach i testach które nie korzystają z 20 jajek już tak dobrze nie jest. GPU to tylko laptopowe 5060, które nawet nie stało obok desktopowego 5060, a przecież to po desktopowym 5060 wszyscy jadą za kiepską wydajność Z drugiej strony w porównaniu do 1050Ti kop wydajności jest duży, około 5x. Pobór prądu na baterii trochę rozczarowujący. Wiadomo, że to gejmingowy lapek a nie ultrabook, ale mój stary XPS też miał nvidię oraz i7, a na baterii nic nie robiąc na pulpicie schodzi mi do 8-9W poboru mocy. Nowy Legion pokazuje 12-15W w trybie iGPU a z włączonym dGPU ciągnie 20-25W. Jednak spodziewałem się większego postępu w tej kwestii. A tego co wymyślił oczojebny podświetlony przycisk zasilania centralnie pod ekranem powinni powiesić za jaja. Całym tęczowym RGB można sterować a tego nie da się regulować. Musiałem zamówić naklejki przyciemniające. 1
kouczan 2 Opublikowano 11 Września Opublikowano 11 Września (edytowane) Witam. Nie wiem czy do końca dobry dział żeby zadać to pytanie, ale zamówiłem Legiona Pro bez systemu, który chciałem dokupić osobno. Jak już będę miał pendrive z Win11 to instalować z niego, czy może lepiej ściągnąć system ze strony Lenovo i użyć klucza dostarczonego z penem? Ewentualnie czy mogę użyć klucza z Win10 i poźniej upgrejdować do Win11 ze starego laptopa którego będę utylizował? Zależy mi na legalności tego bo laptop jest firmowy. Edytowane 11 Września przez kouczan
Rusław 71 Opublikowano 11 Września Opublikowano 11 Września Jeżeli chcesz mieć full w pełni legalnie to klucza ze starego lapka nie powinieneś używać. A Windowsa to najlepiej ze strony microsoftu pobrać. Z Lenovo jak ściągniesz to obraz systemu może mieć jakieś syfiaste oprogramowanie. 1
some1 536 Opublikowano 11 Września Opublikowano 11 Września Obraz ze strony Microsoftu, potem możesz doinstalować Legion Space do sterowania podświetleniem i ustawieniami wydajności, i ewentualnie Lenovo Vantage do aktualizacji oprogramowania i ustawień baterii. Sterownika wifi może nie być w obrazie systemu, więc albo poprosi o ręczne doinstalowanie z pena albo trzeba będzie użyć kabla Eth przy instalacji OS. 1
boro.rm 0 Opublikowano 28 Września Opublikowano 28 Września W dniu 25.08.2025 o 17:30, Send1N napisał(a): @boro.rm ogarnąłeś sprawę? Nie. generalnie sterowniki najnowsze, wszystko powinno grać. problem mam jak włączę kompa lub po wejściu w stan uśpienia/wygaszacza, po restarcie już jest ok wiec nie mam sił i czasu się z tym bawić. Co ciekawe błąd pojawia się taki jak na zdjęciu więc cos ze sterownikami. W dniu 11.09.2025 o 20:29, kouczan napisał(a): Witam. Nie wiem czy do końca dobry dział żeby zadać to pytanie, ale zamówiłem Legiona Pro bez systemu, który chciałem dokupić osobno. Jak już będę miał pendrive z Win11 to instalować z niego, czy może lepiej ściągnąć system ze strony Lenovo i użyć klucza dostarczonego z penem? Ewentualnie czy mogę użyć klucza z Win10 i poźniej upgrejdować do Win11 ze starego laptopa którego będę utylizował? Zależy mi na legalności tego bo laptop jest firmowy. Ja też kupiłem bez os bo miałem win 10 box na stacjonarce. i męczyłem się strasznie. ściągnąłem ze strony ms obraz i instalka nie była w stanie znaleźć sterowników do karty sieciowej, nie mogłem połączyć się przez kabel Ethernet ani wifi. Sterowniki ze strony lenovo też nie działały. dopiero szukając gdzieś po forach znalazłem metodę z udostępniania internetu przez telefon po kablu usb. Dopiero wtedy system ściągnął wszystkie sterowniki i mogłem dokończyć instalacje.
Send1N 4 160 Opublikowano 28 Września Opublikowano 28 Września Wyłącz całkowicie g-sync testowo, jak będzie ok to włącz jeszcze raz i zaznacz opcję nr3 ze zdjęcia (jeżeli nie była do tej pory zaznaczona)
Rekomendowane odpowiedzi