Skocz do zawartości

Laptop do pracy (~6000zł)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, do tej pory używałem Lenovo Latitude 5421 - 32gb ram, Intel i7-11850H, ale muszę go wymienić. Był spoko, ale czasami mocno się grzał i był głośny.

Praca głównie z wieloma przeglądarkami i kartami, visual studio/virtual box/webstorm.

Zależy mi przede wszystkim na 32GB ram, wydajności, cichej pracy i dobrym chłodzeniu.

Nie musi być karty graficznej, ale właśnie nie wiem, czy celować w stronę Legiona(Slim/Pro 5), czy bardziej jakiegoś VivoBook S16.

80% w domu, 20% poza. Zaproponujecie coś do 6k? Mogę trochę naciągnąć budżet jak będzie warto.

Edytowane przez Kondziowsky

Twój obecny sprzęt jest nadar bardzo dobry jak chcesz wymieniać na siłę tylko dlatego że się grzeje to rozważ propozycję wyżej co do czyszczenia i wymiany pasty, najlepiej położyć pada zmiennofazowego typu PTM7950 / tańsza opcja w innym opakowaniu od gelida https://proline.pl/gelid-heatphase-ultra-intel-ph-gc-02-i-40x30x0-2mm-p8120290 jak nie czujesz się na siłach to zlecić komuś czyszczenie i zmianę kupując we własnym zakresie takiego pada, sprawdzi się o wiele lepiej niż klasyczna pasta i nie będzie trzeba tego wymieniać do ostatnich dni laptopa :E zostanie tylko samo przedmuchiwanie z kurzu.

Oprócz obniżenia można też dodatkowo "poprawić fabrykę" bo tam od nowości siedzi zwykła klasyczna pasta, dlatego najlepiej kupić coś pokorju ptma czy nawet ciekły metal i zlecić komuś zmianę + czyszczenie dając mu własne "substancje" :E serwisy sobie lubią od siebie zaaplikować totalny badziew a czasem i białą silikonową ;) 

Pewnie bym go zostawił i w nim pogrzebał, ale jestem zmuszony do zmiany (zdaję go w pracy i czas na coś swojego) - i teraz właśnie nie chcę kupić przypadkiem czegoś, co będzie gorsze :(

Co do chłodzenia i 14 cali to właśnie dlatego pytałem o jakieś gamingowe Legiony - bo może lepiej wziąć coś większego z grafiką z racji lepszego(?) chłodzenia?

@Send1N bardzo ciekawa sprawa z tym chłodzącym padem, nigdy o tym nie słyszałem :P kiedyś się pewnie przyda

Myślicie, że ten IdeaPad Pro będzie git?

Edytowane przez Kondziowsky

Z tych aplikacji minimalnie lepiej na Ryzenie będzie chodził - ale kwestia ceny. Jeżeli ta sama cena, brałbym Ryzena, jeżeli Intel będzie tańszy o ok. 200-300 zł lub więcej to brałbym intela. 
PS. Na Ryzenie będzie działał trochę dłużej na baterii niż Intel - jeżeli to istotne.