Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na jakiej zasadzie się odbywa regulacja? po wyłączeniu hybdrid mode tym potencjometrem ustawiasz stałe obroty omijając automatyczną regulację przez zasilacz? czy zmieniasz że tak powiem "krzywą" :Up_to_s:

Opublikowano

Powiem Ci ze nie zaglądałem na żadna instrukcje jeszcze ale z tego co zauważyłem jak ten potencjometr jest całkiem z lewej to jest zapewne tryb polpasywny, jak przesuwamy w prawo to jest taki  słychać taki pstryczek tak jak kiedyś radio się włączało😂 i wentylator zaczyna pracować i czym bardziej w prawo tym szybciej działa. Także myślę że jest ten tryb polpasywny albo ustawiamy sobie prędkość ręcznie 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 30.11.2024 o 19:18, Send1N napisał(a):

Na jakiej zasadzie się odbywa regulacja?

Jeżeli pokrętło przekręcone jest całkowicie w lewo, oznacza to, że załączony jest tryb pół pasywny i wentylator załącza się jedynie po przekroczeniu pewnego progu mocy, lub temperatury. 

Natomiast chcąc zmienić tryb pół pasywny, na taki gdzie wentylator działa w cyklu ciągłym, przekręcasz pokrętło w prawo, przy czym jest słyszalne delikatne pstryknięcie, podobne do tego jakie jest w potencjometrach, którymi włącza się np. radio odbiorniki, a które przy dalszym przekręcaniu go w prawo, zwiększa głośność urządzenia.

I właśnie kręcąc tym potencjometrem dalej w prawo, będziesz mógł zauważyć, że zwiększają się obroty wentylatora, ale nie oznacza to, że zasilacz będzie cały czas pracował z takim właśnie rpm.  Jest to jedynie, ustawienie które wyznacza minimalną prędkość początkową wentylatora, wybraną przez ciebie, ale w razie potrzeby, czyli wzrostu zapotrzebowania na moc, oraz skoku temperatury, obroty te, będą automatycznie wzrastały, tak aby po wychłodzeniu jednostki, powrócić do wcześniej ustalonych przez ciebie nastawów. 

Edytowane przez Reksio
  • Thanks 2
Opublikowano

Tak pokrętło działa na tzw. ucho i nie pokazuje nigdzie obrotów bo nie ma jak. Zasilacz można ustawić w trybie pół pasywnym, a jak ustawisz sobie te stałe obroty to z takimi będzie pracował 

Opublikowano

Reksio napisał że mimo ustawienia jakiś tam obrotów pokrętłem to w razie potrzeby zasilacz i tak sobie sam je zwiększy a ty "jak ustawisz sobie te stałe obroty to z takimi będzie pracował" więc zrozumiałem że nie będą się jednak zmieniać :E 

Opublikowano (edytowane)

Dziś sprawdzę w instrukcji może mają tam coś napisane. Ja mam ogólnie ustawione tryb pół pasywny i pewnie się nawet nie załańcza wentyl bo w grach karta i cpu to nawet nie 300w😅 do południa sprawdzę instrukcje i napisze . Chyba jest tak jak ja napisałem z tego co widzę na pudełku bo żadnej instrukcji nie ma. Jak myślisz @Send1N?

20241205_103144.jpg

Edytowane przez DarkeVo
Opublikowano

No nie wiem ja mam akurat ustawione na tryb pół pasywny i niech sobie pracuje jak mu się podoba. A jak mają napisane że gałka ustawiasz ręcznie regulacje to pewnie tak jest że trzyma sztywno te obroty, no chyba że jest tak jak pisał Reksio😅

Opublikowano

PSU na portalach analizujących dostępne na rynku zasilacze są testowane w dosyć rygorystycznych warunkach w temp otoczenia do 50*C

i fabrycznie zabezpieczenia termiczne nie pozwalają na ugotowanie zasilacza np w budzie gdzie jest paskudny airflow.

TH ma scenariusze testowe dla ambient 38 i 48*C

Analizowałem temat w przypadku AX1600i który ostry wpierdziel dostawał w workstation z notorycznym poborem mocy powyżej 1000W

wpakowany do piwnicy Corsair 1000D w nie klimatyzowanym pomieszczeniu i luzik...nie ma o co się martwić.

https://www.tomshardware.com/reviews/corsair-ax1600i-psu,5406-5.html

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, DarkeVo napisał(a):

Chyba mogę napisać tylko tyle że dopóki nie wrzucę jakieś i9 i 4090 to pewnie nie nawet nie odpali się wentylator😂

20241205_110719.jpg

Wentylator odpala się od 500watt

Opublikowano
5 godzin temu, Send1N napisał(a):

To w końcu jak :E będzie działał cały czas na takich jak ustawisz potencjometrem czy mimo to obroty będą zwiększane/zmniejszane zależnie od obciążenia?

Spójrz jeszcze na ten fragment , który wyciąłem dla ciebie z instrukcji i zamieszczam poniżej.  Opisuje on w skróconej formie, to o czym pisałem w poprzednim poście.  Może da ci to jakiś obraz całości.

Corsair-dzia-anie-pokr-t-a-2.jpg

PS: Koledzy, czy na tym forum, nie wyświetla się numeracja kolejnych postów, czy może to mi padło na oczy i nie widzę tych cyferek...?

• Like 3