Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień Dobry, pisze w sprawie z którą pewnie nie jeden z was się zmagał i ma jakies sprawdzone rozwiąznie, sprawdzony router / system mesh. Światłowód z Netii. Ogólnie z internertu jestem bardzo zadowolony, aczkolwiek musiałem zmienić lokalizacje konsoli i komputera, są teraz w innym pokoju niż znajduje się router. Modem / router z netii niestety delikatnie mówiąc średnio spisuje się do zastosowań typowo gamingowych po wi-fi jeżeli komputer / konsola znajduje się w innym pokoju. W lini prostej do routera mam 8-9m, i zasię oddziela jedna ściana działowa. Potrzebuje routera ? Systemu Mesh ( 2 urządzenia), które znacząco poprawią mi zasięg Wi-Fi i zwiększą prędkości na tych 2 urządzeniach. Testowałem  Router TP-LINK Archer AX73 2.4 / 5 GHz (DualBand), Wi-Fi Mesh aczkolwiek mimo wydania już jakiejś znacznej sumy pieniędzy jak na tak niewielką odległość urządzeń efekt był mizerny, zasięg był taki sam jak na routerze z Netii. Czy jest jakieś urządzenie albo system mesh w rozsądnych pieniądzach 300/400zł, które poprawią mi ten zasięg ? Obecnie korzystam z Wzmacniacz sieci TP-LINK RE200 i od niego kabel ethernet wpięty do konsoli aczkolwiek zdarza się, że zasięg też zostanie zakłócony co skutkuje chwilowym wzrostem pingu z 10/13 do 80/90 rzadko bo rzadko ale przeszkadza. 

Opublikowano

Pociągnij kabel do pokoju, gdzie teraz stoi konsola i tam podłącz switch, do switcha konsolę, a jak chcesz mieć tam jeszcze dobre WiFi, to dodatkowo jakiegoś Access Pointa albo satelitki od systemu mesh.

Nie ważne, jaki router kupisz, bo wszystkie muszą się mieścić wewnątrz konkretnych specyfikacji i zazwyczaj byle chińczyk za kilka zł jest w stanie to osiągnąć teraz i zazwyczaj są ograniczone pozostałymi bebechami jak procesorem, pamięcią itp., ale przy małej ilości urządzeń nawet tego nie zauważysz.

Dodatkowo ten Range Extender od TP-Linka posiada tylko port Fast Ethernet, więc więcej niż 100 Mbps po kablu na nim nie osiągniesz :)