Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A Ty mu kupisz ten niepotrzebny zasilacz? Jak może korzystać z tego?

Zrobił się offtop więc ja kończe temat. Możesz zapytać np redaktor a
@tomcugczy seasonic 650w  pod 9800x3d + 4080 należy wymienić bo się coś spali, będą restarty itd. albo innych forumowiczów zobaczymy co tam sądzą

Opublikowano
3 godziny temu, Zachy napisał(a):

Nie wiesz, ale musisz sie pokazac.

Na mozliwosci oc wplywa, a jest pokloisem np 8 czy 10 warstw pcb vs 6 w budzetowych mobo.

Tak samo byl ram 6 warstwowy, teraz jest 8 i niekiedy 10 warstwowy.

Zgadnij po co...

Wystarczy?

Ja ktoś kręci na synchro do 6400Mhz to nic nie da i tak.

Poza tym nie tylko stricte ilość warstw jest istotna tylko z czego są wykonane. Przy mniej stratnych materiałach wystarczy mniej warstw i z automatu więcej warstw nie oznacza, że jest lepiej.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Nie jeden markowy zasilacz w zestawie nie obciazanym na maksa przezylem.

W tym dwa Tagany 600w z duzym zapasem u ojca mojego.

Bonus byl taki ze zadziałały zabezpieczenia i padl sam zasilacz

3 minuty temu, sideband napisał(a):

Przy mniej stratnych materiałach wystarczy mniej warstw i z automatu więcej warstw nie oznacza, że jest lepiej.

Tak wiem,po prostu upraszczam.

Ale zeby miec 10 warstwowe mobo czy ram to juz konkretna kase trzeba wydac i w sumie raczej wiesz za co wtedy placisz.

Przy mobo budżetowym 6warstwowym oszczednosci nie ida na same warstwy ale i materialy... Firma musi zarobic :jupi:

Edytowane przez Zachy
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Wtedy tagany byly bdb zasilaczami.

A zapasu bylo wiecej niz przy 650w na 4080.

To byl prosty przyklad ze coś moze pojsc nie tak.

No tak kazdy kto ma 650w ma od razu seasonica :lol2:

Nagle wszyscy to kupują?

Widzialem ze ladowali zasilacze innych firm do zestawow i polecali.

Tak jak mowie ich sprzet i ich ryzyko.

Mnie to nie grzeje ni ziebi :lol2::faja:

Ale jak skladalem kompy masowo i jak teraz doradzam znajomym trzeba bylo miec pecha zeby cos siadlo.

Edytowane przez Zachy
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

No skoro zabezpieczenia poszły a nie pc to pewnie dobry był ten Tagan. Ale to 30 lat temu inne czasy.

Co ktos tam doradzał w zestawach też odchodzisz od tematu.

Bo nie wiem co ma to wspólnego z tym o czym pisaliśmy. Ja z Tobą konkretnie o seasonicu pisałem. Ty mu radzisz już wymieniać bo coś się spali. Ja że wyrzuci kasę w błoto.

Opublikowano (edytowane)

Dyskusja zaczęła się, od tego, że napisałem do kolegi, że do 4080, ta 650W, to mało, i on się ze mną zgodził, więc i tak miał plan wymienić.. Każdy buduje komputer, według własnego budżetu, ale opieranie się, tylko i wyłącznie na tym by kupić topowy procek, a resztę na zasadzie "byle bylo" uważam za błędne.. Nie musicie kupować sprzętu na 2000, 3000zl, i nikt tu nie namawia do tego.. 

Edytowane przez zxc
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

A Ty mu kupisz ten niepotrzebny zasilacz? Jak może korzystać z tego?

Zrobił się offtop więc ja kończe temat. Możesz zapytać np redaktor a
@tomcugczy seasonic 650w  pod 9800x3d + 4080 należy wymienić bo się coś spali, będą restarty itd. albo innych forumowiczów zobaczymy co tam sądzą

Jak ma te 650W to na luzie starczy. Tylko jak ma sporo przepracowanych godzin na wyższym obciążeniu to pewnie kondensatory już nie trzymają ani pojemności ani ESR i nie ma tych 650W nie wspominając, że może świrować przy peakach.

15 minut temu, Zachy napisał(a):

Przy mobo budżetowym 6warstwowym oszczednosci nie ida na same warstwy ale i materialy... Firma musi zarobic :jupi:

Na budżetowych płytach oszczędza się na wszystkim nawet grosze na gorszym zintegrowanym kodeku audio.

Edytowane przez sideband
  • Upvote 1
Opublikowano

Miało być 20 źle trafiłem na komórce

2 minuty temu, sideband napisał(a):

Tylko jak ma sporo przepracowanych godzin na wyższym obciążeniu to pewnie kondensatory już nie trzymają ani pojemności ani ESR i nie ma tych 650W nie wspominając, że może świrować przy peakach.

Ale to chyba naprawdę albo musiałby chodzic 24h na dobę i mieć te 5 lat lub więcej. Chodzi mi o markowy minimum gold typu Corsair/Seasonic itp.

Albo się grzać w nie czyszczonym kompie.

Z jakiegoś powodu dają producenci te 7-10 lat gwarancji.

Opublikowano (edytowane)

@zxc

Zgadzam sie z Toba.

Doradcow tez jest wielu.

Nie ich kasa to mozna dac styrane zasilacze, bo wg tabliczki sa troszke na zapas...i bedziesz pan zadowolony!:placz:

A jak cos wyzionie ducha to klient placi bo mial pecha jesli cos zasilacz za soba pociągnie to dodatkowy wydatek.

Poza tym doplata do 850-1000w ile wynosi?

Stac kogos na 4080 to powinno być stac i na porzadna zasilke.

To nie czasy ze sie wszedzie feel czy codegen wstawialo bo to bylo dostepne i budzetowe :o a komputer mial byc jak najtanszy tylko procesor odpowiedni bo klient chcial...

Lece w kime! :)

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

Miało być 20 źle trafiłem na komórce

Ale to chyba naprawdę albo musiałby chodzic 24h na dobę i mieć te 5 lat lub więcej. Chodzi mi o markowy minimum gold typu Corsair/Seasonic itp.

Albo się grzać w nie czyszczonym kompie.

Z jakiegoś powodu dają producenci te 7-10 lat gwarancji.

Dają tyle gwarancji, ponieważ wiedzą, że mało kto katuje tak zasilacze ATX. To nie są rozwiązania przygotowane do działania 24h/7 przy pełnym obciążeniu procentowo grubo by wzrosło prawdopodobieństwo awarii.

To nie są rozwiązania przemysłowe - nie ta jakość i niezawodność. W przemyśle to nawet jak działa to przychodzi odpowiednio czas i tak się wymienia na nowy bo ma działać bez awarii.

Pamiętam trochę lat wstecz ktoś zrobił test zwykłej płyty głównej 24h/7 na pełnym obciążeniu zdziwiłbyś jak szybko padła :E

Edytowane przez sideband
Opublikowano
Godzinę temu, Zachy napisał(a):

Btw... 

@PiPoLiNiO kazał przekazać, że udało mu się wyrwać z izolatki w psychiatryku, zakupił nowy RAMIK i 9800X3D śmiga na 6400 i fclck 2200. Gorąco Was pozdrawia

Troszkę mu ustawiać pomagam ;)

Sluchaj, bo dales mi do myslenia z tą iloscią pcb w plycie. Troche poczytalem. Myslisz, ze wieksza ilosc tych plytek czyli powiedzmy 8 zamiast 6 moze mnie bardziej chronić przed zakłoceniami EMI? wydaje mi sie, ze w szczytowych godzinach mam problem z input lag myszki, wiem, ze moze to byc od elektrycznosci, myslisz, ze wieksza ilosc pcb moze w tym pomóc?

Opublikowano
7 minut temu, sideband napisał(a):

Pamiętam trochę lat wstecz ktoś zrobił test zwykłej płyty głównej 24h/7 na pełnym obciążeniu zdziwiłbyś jak szybko padła :E

Ale test jednej? Po jakim czasie? Wiem że w koparkach płyty typu z370/z270 pracowały 2.5 roku to żadna nie padła. Zasilacze stare typu thermalate też padł jeden na 16 l, chodziły tak pod 70-80% mocy. Ze 3 z około 35 GPU padło. Ale to wentyle.

@duniektu więcej może powiedzieć jak długo i jak często pada taki sprzęt przy pracy 24h/dobę

Opublikowano

szybki kalkulator propos tematu

4080 - liczyc 320W peak, zapewne na co dzien max 275W
9800 - 150W peak, standardowo ok 100W
reszta z 70W

daje nam +- 550W PEAK
seasonic 650W z norma gold to 585W

jest to zasilacz NA STYK - owszem, ale kurde... te niektore posty to troche odklejone :D

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, asmanty napisał(a):

O czym ty chlopie gadasz, "stabilność sygnałów" grubo tam masz. Przeczyta to laik jakiś i kompletnie już jest zagubiony. 

Na co ta twoja stabilnosc sygnałow wpływa?

Mam wrażenie że ktoś ciągle w tym temacie usilnie szuka argumentów bo kupił 2/3x droższe mobo na którym ma to samo co by miał na tych wspominanych za 6 stów ;) Pamiętam jak na msi b450 tomahawk za którą swego czasu dałem 325zł ustabilizowałem ram 4x8 3800mhz z ryzenem 3700x a jeden koleś cały czas nie mógł przeżyć  że jemu nie idzie wyżej jak 3733 przy obsadzonych dwóch bankach (2x8) na strixie x470 także chyba słabą stabilność sygnałów miał :E tylko mobasy z dwoma slotami zamiast 4 realnie poprawiają możliwości co do oc pamięci.

Tak czytając ten temat i ilość komputerów które złożył kolega Zachy to pewnie klient posiadający budżet np 5000zł dostaje propozycję tego typu zestawu :/ 

https://www.x-kom.pl/p/1281733-plyta-glowna-socket-am5-asus-rog-strix-x870-a-gaming-wifi.html

https://www.morele.net/zasilacz-seasonic-prime-tx-atx-3-0-1600w-prime-tx-1600-atx30-13121924/?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&ceneo_cid=f7f7fd83-0bd8-ad50-33cd-89088b6c4600

https://proline.pl/procesor-amd-ryzen-5-7500f-am5-oem-p8119884

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
Opublikowano

Osobiście sam planuję kupić rtx 5080 jak wyjdzie z poborem 280-320 + procek 9800 x3d który lada moment będę montował. Zasilacz posiadam seasonic focus plus 650w platinum. Czemu mam kupować nowy zasilacz jak ten wystarczy? Jak będą restarty to wymienię na PSU 1000-1200 W. Chyba od razu sprzęt nie spali?

Opublikowano (edytowane)

Biore jednak ASROCK X870 Pro RS do tego 9800x3d. Możecie mi powiedzieć czy w tej konfiguracji gdy podlącze 1 ssd M.2 NVMe gen5 i drugi M.2 NVMe gen4 to nie spadnie prędkość karty i dysków? Bo nie ogarniam troche tych linni PCIE.. 

Edytowane przez asmanty
Opublikowano
5 godzin temu, asmanty napisał(a):

Sluchaj, bo dales mi do myslenia z tą iloscią pcb w plycie. Troche poczytalem. Myslisz, ze wieksza ilosc tych plytek czyli powiedzmy 8 zamiast 6 moze mnie bardziej chronić przed zakłoceniami EMI? wydaje mi sie, ze w szczytowych godzinach mam problem z input lag myszki, wiem, ze moze to byc od elektrycznosci, myslisz, ze wieksza ilosc pcb moze w tym pomóc?

Znajdz powoli input laga i mysl conz tym zrobic.

Moze byc np od jakichs sterownikow.

4 godziny temu, Send1N napisał(a):

Tak czytając ten temat i ilość komputerów które złożył kolega Zachy to pewnie klient posiadający budżet np 5000zł

Ja juz od dawna firmowo komputerów nie skladam.Robiłem to w latach 1994-2005, a i to byly trochr inne czasy jesli chodzi o sprzet.

Teraz jak juz dobieram komputery do potrzeb znajomych i mozliwosci finansowych, mam inne zajecia, ale jakiegoś padla nie montuje.

Choc skladanie PC nadal mnie jara, z testowaniem nawet wiecej niz granie :)

2 godziny temu, asmanty napisał(a):

Biore jednak ASROCK X870 Pro RS do tego 9800x3d. Możecie mi powiedzieć czy w tej konfiguracji gdy podlącze 1 ssd M.2 NVMe gen5 i drugi M.2 NVMe gen4 to nie spadnie prędkość karty i dysków? Bo nie ogarniam troche tych linni PCIE.. 

Sciagnij instrukce ze strony producenta i sprawdz. Ludzie maja tendencję do spychologii na innych. Myślenie nie boli, a jest to dokladnie opisane w instrukcji kazdego mobon, tzn co i kiedy z czym dzieli :stukniety::piwko:

Opublikowano
8 godzin temu, wrobel_krk napisał(a):

czy seasonic 650w  pod 9800x3d + 4080 należy wymienić bo się coś spali, będą restarty itd. albo innych forumowiczów zobaczymy co tam sądzą

Trochę na styk. Powinno działać, ale nie dam gwarancji, że nie będzie restartów przez piki 8:E

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, asmanty napisał(a):

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1NQHkDEcgDPm34Mns3C93K6SJoBnua-x9O-y_6hv8sPs/edit?pli=1&gid=2064683589#gid=2064683589

Cytat

- M2_2 (4x4) and PCIE2 (4x4) share bandwidth; using one disables the other. - M2_3 (3x4) shares bandwidth with SATA3_1 and SATA3_2; using either SATA port will downgrade M2_3 to 3x2.

wiec jak sam widzisz - dla "normalnego" uzytkownika NIEISTOTNE - no chyba ze masz duzo dyskow pod sata ;d

Edytowane przez Ali
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Zachy napisał(a):

@zxc

Zgadzam sie z Toba.

Doradcow tez jest wielu.

Nie ich kasa to mozna dac styrane zasilacze, bo wg tabliczki sa troszke na zapas...i bedziesz pan zadowolony!:placz:

A jak cos wyzionie ducha to klient placi bo mial pecha jesli cos zasilacz za soba pociągnie to dodatkowy wydatek.

Poza tym doplata do 850-1000w ile wynosi?

Stac kogos na 4080 to powinno być stac i na porzadna zasilke.

To nie czasy ze sie wszedzie feel czy codegen wstawialo bo to bylo dostepne i budzetowe :o a komputer mial byc jak najtanszy tylko procesor odpowiedni bo klient chcial...

Lece w kime! :)

No, dokładnie, bo ludzie często myślą kategoriami, tu i teraz, nie myślą kategoriami, a co będzie gdy się coś wydarzy.. Wszystko od tego, jak oni wykorzystują ten sprzęt, bo jeśli korzystają po 2-3h dziennie, to nic dziwnego, że wszystko wytrzymuje im dłużej.. Kolega, wyżej gra po 10h dziennie, dodatkowo chce podkręcać,  ma tam jakiś budżet, a mimo to ludzie mówią i tak, weź tańsze, bo tam wszystko będzie działać..  Podkręcasz, to daj te kilka stów więcej, do tego zasilacza, płyty głównej itd. Po co? Dla świętego spokoju.. Ps. Nie zawsze tańsze, znaczy gorsze, i na odwrót, ale czasami warto się zastanowić..

Edytowane przez zxc
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Ali napisał(a):

szybki kalkulator propos tematu

4080 - liczyc 320W peak, zapewne na co dzien max 275W
9800 - 150W peak, standardowo ok 100W
reszta z 70W

daje nam +- 550W PEAK
seasonic 650W z norma gold to 585W

jest to zasilacz NA STYK - owszem, ale kurde... te niektore posty to troche odklejone :D

Prosimy o nie wprowadzanie w błąd. Seasonic 650W z normą Gold 80+ to dalej zasilacz który dostarczy komponentom min. 650W. Wydajność oznacza ile pobiera z gniazdka czyli przy Gold będzie ciągnął z gniazdka (jeżeli jego sprawność jest 80% ale to już zależy od jakości zasilacza) ok. 810W przy jego poborze 650W.

Edytowane przez muszka
  • Upvote 2
Opublikowano
36 minut temu, muszka napisał(a):

Prosimy o nie wprowadzanie w błąd. Seasonic 650W z normą Gold to dalej zasilacz który dostarczy komponentom max. 650W.

Zdecydowanie, a często potrafi o wiele więcej. Mam wrażenie że niektórzy nie ogarniają jak wielki ten zasilacz ma zapas mocy i porównują do jakiś shitowych 650-tek:

https://ithardware.pl/testyirecenzje/seasonic_focus_gx_750_test_zasilacza-13117-7.html