Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tez sie bije z myslami, Taichi Lite i te szczotkowane aluminium ala nierdzewka pieknie komponowalby sie z moim liquidem. Dostawe pamieci mam w srode. Do tego czasu cos postanowie. Drozszy Asus X870E-E lub tanszy Taichi Lite.

Opublikowano (edytowane)

Ja początkowo miałem brać Nove, ale jak dowiedziałem się, że tam siedzi ukryty piździk, milion rpm to odpuściłem.

Asusa lubię, ale ostatnio nie są w formie, do tego tańsze Taichi Lite bardziej mi się podoba wizualnie od tego droższego Asusa :E

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)

Zaskocze Cie.

Nova i obie Taichi maja maly fan...

Ale mozesz go latwo wypiac.

Nie jestem 100% pewien co do Lite, ale chyba tez go ma :o

Edytowane przez Zachy
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, lukadd napisał(a):

Ja początkowo miałem brać Nove, ale jak dowiedziałem się, że tam siedzi ukryty piździk, milion rpm to odpuściłem.

Asusa lubię, ale ostatnio nie są w formie, do tego tańsze Taichi Lite bardziej mi się podoba wizualnie od tego droższego Asusa :E

Mam Taichi i nie słyszę żadnego wentyla z płyty.
Trzeba mieć chyba na prawdę bardzo hermetyczne dźwiękowo pomieszczenie żeby go usłyszeć.

Opublikowano (edytowane)

No właśnie ta Lite nie ma piździka :E Dla mnie to plus, że 100% wszystko pasywnie jest zrobione.

Mogę wypiąć na innych modelach, ale ja tego w ogóle nie chcę mieć na mobo nawet ukrytego. Po co to komu 8:E

Zmieniam mobo na kolejne 4 czy 5 lat nie mam zamiaru tam widzieć żadnego piździka :E

Edytowane przez lukadd
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, zxc napisał(a):

Ten x870e asus e-gaiming tez ucina?

No właśnie o nim piszę.

** M.2_2 & M.2_3 slots share bandwidth with PCIEX16(G5). When M.2_2 & M.2_3 are occupied with SSD devices, PCIEX16(G5) will run x8 only.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jestescie troche smieszni z tym. Rozumiem, ze wszyscy stawiacie serwerownie lub jakies stacje robocze. Jakby tylko ilosc gniazd M.2 stanowila o wartosci plyty. W takim razie mozecie kupic plyte za 500 zl z obsluga 4 dyskow.

W Taichi masz 1xPCIe 5.0 i 3xPCIe 4.0.

W Asusie X870E-E 3xPCIe 5.0 i 2x PCIe 4.0. Majac RTX serii 40x0 nic sie nie traci, bo gniazdo GPU PCIe5x8 = PCIe4x16.

W przypadku checi PCIe5x16 w Asusie X870E-E mamy wtedy 3 gniazda M.2 - 1xPCIe 5.0 i 2xPCIe 4.0. Dla wielu to wystarcza, w tym dla mnie. Za to z tylu masz wiecej szybszych gniazd usb. Co komu bardziej przydatne.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
Godzinę temu, lukadd napisał(a):

Asus niestety odlatuję. 5 slotów m.2, z czego tylko 3 do użycia bez obcinania linii dla GPU. Słabo w takiej cenie.

Na asusie hero masz sas pod który dodatkowa karte z dwoma slotami m.2 mozesz podpiac 

Opublikowano (edytowane)

Tylko tutaj chodzi o to ile sobie Asus krzyczy za to dając po prostu mniej :E Ta płyta(mowa o X870E-E) kosztuję ~500 zeta więcej od taichi x870e lite i ~700 od Novy.

Ja biorę płytę na kilka lat wolę mieć więcej niż mniej. Teraz już wleci 3 dyski nvme bo starych nie będę wyrzucał. Będzie 2x2TB +1TB, a z czasem dokupię jeszcze 4TB i następnie podmianka 1TB też na 4. Zwykłych SSD już nie będę dokupywał, ale te 2 sztuki MX500 sobie zostawię na jakieś pierdoły.

Edytowane przez lukadd
  • Like 1
Opublikowano
11 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Jestescie troche smieszni z tym. Rozumiem, ze wszyscy stawiacie serwerownie lub jakies stacje robocze. Jakby tylko ilosc gniazd M.2 stanowila o wartosci plyty. W takim razie mozecie kupic plyte za 500 zl z obsluga 4 dyskow.

No niestety, od płyty za 2600zl powinno się wymagać perfekcji, takie małe szczegóły są ważne.. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

2419 w proshopie z przesylka lub w ME za 2435 z rabatem 50zl w aplikacji. Nie ma perfekcyjnych plyt. Wszystkie plyty za 1500+ to jest juz zabawa nie majaca nic wspolnego z realnymi/znaczacymi korzysciami.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
15 minut temu, lukadd napisał(a):

2x2TB +1TB, a z czasem dokupię jeszcze 4TB i następnie podmianka 1TB też na 4. Zwykłych SSD już nie będę dokupywał, ale te 2 sztuki MX500 sobie zostawię na jakieś pierdoły.

12TB M.2 + 2TB dyski MX500 na pierdoły. Bez komentarza.

Opublikowano (edytowane)

No nie ma. Ja lubię Asusa, Bios itd. Jestem do ich płyt przyzwyczajony.

Ale, stwierdziłem, że nie będę do nich dopłacał, ceny wysokie i trochę smrodu różnego ostatnio w około nich też było.

STRIX X870E miałbym za niecałe 2300pln, za TAICHI LITE dałem niecałe 1800.

10 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Bez komentarza.

Poradziłbym sobie i na 3 slotach :E Gdyby ten STRIX X870E-E kosztował w okolicy tej Taichi Lite to bym go pewnie wziął, a tak to nie :E

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
13 minut temu, DżonyBi napisał(a):

2419 w proshopie z przesylka lub w ME za 2435 z rabatem 50zl w aplikacji. Nie ma perfekcyjnych plyt. Wszystkie plyty za 1500+ to jest juz zabawa nie majaca nic wspolnego z realnymi/znaczacymi korzysciami.

Jest, coś nie tak, jeżeli płyta za 2400 ucina(nawet jeśli, nie jest to potrzebne xd), a płyta za 1800 już nie.. Wybieramy płyty patrząc te szczegóły, np. lukadd zrezygnował z Novy przez wentylatorek, i dla niego to jest korzyść xD.. Dla mnie, korzyścią, jest że moja płyta będzie mała "wyświetlacz kodów błędów" ;].. Po prostu płacąc, tyle kasy, chce mieć pełen wypas, pod każdym względem xD 

Opublikowano (edytowane)

W Asrocku "post code" moze byc wyjatkowo przydatny:hihot: Dla mnie akurat to jest cos co moze byc, ale nie musi, bo zyje bez tego ponad 20 lat i nic nie ucierpialem.

BTW: post code jest tez w MSI Tomahawk X870, ktora mozna bylo zgarnac za 1250 i dyski tez nie ucinaja GPU.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
7 minut temu, DżonyBi napisał(a):

BTW: post code jest tez w MSI Tomahawk X870, ktora mozna bylo zgarnac za 1250 i dyski tez nie ucinaja GPU.

Użytkownik, na tym forum napisał ,. że szajs i zwrócił go xD

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, zxc napisał(a):

Użytkownik, na tym forum napisał ,. że szajs i zwrócił go.

To jedna opinia, ktora jest warta tyle co zeszloroczny snieg. Jest duzo pozytywnych opinii w sieci na temat tej plyty, ale one przeciez sie nie licza, bo jeden jest niezadowolny.

Jedna jaskółka wiosny nie czyni. Taka rada na przyszlosc.

Tu masz opinie randoma z sieci odnosnie Asrocka. 

Screenshot_20241208_152551_Chrome.jpg

"Dajcie mi plyte, a paragraf się znajdzie"

Jest taki jeden Pan w sieci, ktory zrobil tier liste plyt. Sposrod plyt X870 Tomahawka wytypowal jako najlepsza i jedyna S-tier, w przypadku X870E i Novy zrobil to samo. Ciekawe..

Edytowane przez DżonyBi