Skocz do zawartości

Płyta pod 9800x3d

aureumchaos

Rekomendowane odpowiedzi

@Kakarotto tzn wiesz... bardziej mi chodzi o podejscie do tematu na zasadzie - "bede mial na przyszlosc"
w takim sensie ze pcie 5.0 x16 uzyjesz jak za rok-2 wyjda nowe GPU (teraz jedynie dyski m2 5.0) i BYC MOZE to cos da w wydajnosci :D

wtedy musisz sie liczyc na polke ok 1k, jak nie - 600-800zl mega plyty 

Edytowane przez Ali

Tylko że nawet  5090 nie wykorzysta raczej w pełni transferu na gen4x16. Kupowanie na przeszłość rzadko się sprawdza. Oczywiście w założonym budżecie to można dobrą płytę odpowiednio do potrzeb, za 919zł masz np ASRock B650 STEEL LEGEND WIFI juz z pcie gen 5.0 pod gpu i pod ssd:

https://www.proshop.pl/Plyta-glowna/ASRock-B650-STEEL-LEGEND-WIFI-Plyta-glowna-AMD-B650-AMD-AM5-socket-DDR5-RAM-ATX/3262140

Dziś z 4090 z gen4 chodzące na gen3 to 2% różnicy:

https://www.techpowerup.com/review/nvidia-geforce-rtx-4090-pci-express-scaling/28.html

Dzięki za propozycje. Ogólnie budżet ustawiłem na 25k, ale nie będę się na siłę starać by tyle wydać. Lwia część na pewno pójdzie na kartę, tak czy tak. Jak mogę na płytę wydać np. 600 czy 1000 i wielkich różnic nie będzie, to wezmę tę tańszą.

Wifi mi generalnie nie potrzebne.

sporo tańsza niż ten gigabyte AX , mająca wifi, pełnowymiarowy ATX, fajna płyta   :

https://www.pepper.pl/promocje/plyta-glowna-am5-msi-pro-b650-s-wifi-921557

generalnie z płytami warto patrzeć na peppera, często któryś sklep wrzuci megapromkę i można wyłapać dużo taniej, na msi jest też teraz jakiś cashback

@Kakarotto to jak chcesz 5090 i zapewne 9800x3d to chyba nie wezmiesz plyty za 500zl (chociaz to AMD i TEZ BEDZIE SPOKO DZIALAC):D
za 800-1200 masz juz fajne modele b650e / x870 / x670e ktore w zupelnosci wystarcza,
1500-1600 masz jakies novy czy taichi lite

tak naprawde zalezy czego chcesz... czy wyglad ma znaczenie, czy chcesz wyswietlacze bledow, USB4, PCIE 5.0, ile dysków chcesz podłączyc etc itd.

ja np na oleole outeltowa rozpakowana nowke za 1k wzialem x670e steel legend (jako stan idealny - fabryczne trytki nawet do gabki miala)

Edytowane przez Ali
  • Like 1
  • Upvote 1

@AliNa razie chciałem propozycje płyt, by dowiedzieć co i jak. Zestaw będzie z 9800x3d (inaczej bym tu nie pytał ;)) i 5090, i na coś to trzeba "postawić".

Ja już pisałem wygląd ma trzeciorzędne znaczenie, cena drugorzędne. Najważniejsze jest, by płyta mnie to wszystko obsłużyła i tyle. :lol2:

USB4, PCIE 5.0 czy wyświetlacze raczej mi nie potrzebne. Dysk będzie jeden.

Jak składałem obecny zestaw z pclabowcami, to z tego, co pamiętam też nie chciałem żadnej wypasionej płyty i doradzono mi tego Asusa i wszystko było i jest dobrze.

Ciekawostka: znalazłem FV za obecny zestaw i jak kupowałem w styczniu 2021, w kryzysie sprzętowym, ta płyta kosztowało 809 zł.

Ja tam mam może dziwne założenia, ale jak wcześniej pisałem, nie będę na siłę brać czegoś droższego, jak tańsze daje to samo. :cool:

@Kakarotto to wg takich zalozen (i slusznych) wystarczy Ci b650 gigabyte eagle za 650 czy msi gaming plus za 700
jak 300PLN wiecej jest rowniez spoko to w okolicach 1000-1100 masz x870, ktore da Ci te pcie 5.0, WIFI7 czy USB4, w teorii nowszy chipset = dluzszy support

nie wiemy (albo ja jestem niedoinformowany) jaki realny uzysk da pcie 5.0 x16 w polaczeniu z nowymi GPU - wiec przy takiej mocnej karcie, no ja bym dolozyl i wzial cos na x870 - nie musi byc wypas, podstawowy model, no ale jednak z tymi "BAJERAMI"

Edytowane przez Ali

@UmperoDowiedziałem się tu, że PCIE 5.0 do samego grania, obecnie, realnie dużo nie daje. Ktoś mnie tu wprowadza w błąd czy jak? A i za ile (i dlaczego tyle) bym miał w takim razie kupić płytę, by cię zadowolić? :lol2:

@AliW tej chwili mam wiele propozycji i powoli mi się klaruje wybór. Ostatecznie zobaczymy jak to będzie, po premierze 5090.