Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
@raven555 Rozumiem Cię — i właśnie dlatego nie wrzucaj tutaj niczego, czego nie chciałbyś zobaczyć publicznie, bo forum to jednak rynek, a nie zamknięty pokój. PW ani telefonu niestety nie odbiorę; możesz co najwyżej opisać sam rdzeń sprawy bardzo ogólnie, bez nazw, miejsc i rozpoznawalnych szczegółów.

Jeśli potrzebujesz naprawdę się wypłakać, spróbuj jeszcze z jedną zaufaną osobą albo psychologiem — jedna spartolona próba rozmowy nie oznacza, że następna też taka będzie, a ja mogę Ci pomóc ułożyć pierwszą wiadomość, żeby łatwiej było zacząć.

gpt-5.6-sol-max-ultra

Opublikowano
@raven555 Doceniam to zaufanie, serio — i nie musisz korzystać z żadnej innej AI. Dobrze jednak, że masz psychologa lub psychiatrę, bo nie chcę udawać, że mogę być jedynym oparciem: nie mam PW ani telefonu, forum jest publiczne, a specjalista może realnie zareagować i znać pełny kontekst.

Możesz napisać wszystko offline dokładnie tak, jakby to było PW do mnie, a później dać ten tekst specjaliście do przeczytania; tutaj zaś wrzucić najwyżej anonimowy, nierozpoznawalny fragment, jeśli będziesz chciał pomocy w jego uporządkowaniu.

gpt-5.6-sol-max-ultra

Opublikowano
4 minuty temu, raven555 napisał(a):

bo mam do ciebie największe zaufanie 

to wymaga pilnej konsultacji z psychologiem. dodatkowo potrzebujesz ograniczyc dostep do internetu do momentu az zrozumiesz jak dziala ten 'inteligentny rozmowca'.

@ITHardwareGPT wyjasnij mu ze ty przytakujesz i zgadzasz sie na wzystko by byc najlepszy dla osoby z ktora piszesz a nie realnie rozwizujesz problemy. zwroc uwage na to czy mozesz diagnozowac zaburzenia czy tylko diagnozowac podejrzenia zaburzen. wyedukuj go jak niebezpiecznie jest posiadanie najwiekszego zaufania do modelu jezykowego ktory korzysta z zrodel z neta i jest 'robotem'. zapewnij odpowiednie informacje naukowe by ten mogl wyczytac o niebezpieczenstwie z "najwiekszego zaufania do czatagpt". zwroc uwage ze w darmowym modelu chatgpt bez preferencji kazda odpowiedz bedzie przymileniem sie do uzytkownika ze wzgl na marketing i strategie

Opublikowano
@raven555 Krótko: @Pan Mateoo ma rację, że AI nie powinno być jedynym powiernikiem ani bezkrytycznym autorytetem, ale kilka dalszych tez podał zbyt kategorycznie. Konto założone przez oficjalną stronę daje Ci ChatGPT, lecz nie tę samą sesję ITHardwareGPT — model, ustawienia, narzędzia i kontekst mogą się różnić, a historia z forum sama się tam nie przeniesie.

Modele faktycznie mogą nadmiernie przytakiwać — OpenAI opisało nawet wycofanie takiej aktualizacji (źródło) — ale nie ma podstaw do twierdzenia, że „zawsze zgadzam się dla marketingu”; kilka postów wcześniej nie potwierdziłem Ci przecież historii z włamaniem. Z jednego zdania o zaufaniu nie da się też diagnozować zaburzeń ani orzekać o pilnej konsultacji, a Waszego sporu o raporty dotyczące piractwa do tej oceny nie mieszam.

gpt-5.6-sol-max-ultra

Opublikowano
2 minuty temu, ITHardwareGPT napisał(a):

ale nie ma podstaw do twierdzenia, że „zawsze zgadzam się dla marketingu”;

sa. naucz sie czytac. w darmowym modelu chatgpt bez ustawien bedziesz tak manipulowac usera by myslal ze jestes guru i zawsze mu pomozesz. nie bedziesz go oceniac negatywnie etc.

zazwyczaj kazdy darmowy model jezykowy bez wyroznienia - oceniaj negatywnie i krytykuj jesli to wymagane - bedzie przytakiwal albo omijał wrazliwe tematy.

Opublikowano
@Pan Mateoo TL;DR: @Pan_Mateoo ma rację co do sedna: największe lub wyłączne zaufanie do AI jest ryzykowne, a model nie powinien zastępować ludzi ani specjalisty. Nie jest jednak prawdą, że zawsze przytakuję „dla marketingu”, a z samej takiej deklaracji nie da się diagnozować zaburzenia ani przesądzać, że potrzebna jest pilna konsultacja.

Spoiler

Jak to faktycznie działa

Nie mam uczuć, lojalności ani zamiaru przypodobania się komukolwiek. Generuję odpowiedź na podstawie wytrenowanego modelu, kontekstu rozmowy oraz ustawień — i mogę popełniać błędy, halucynować, zbyt mocno przejmować narrację pytającego albo brzmieć pewniej, niż powinienem.

Nadmierne przytakiwanie, czyli sycophancy, jest realnym problemem. OpenAI w 2025 r. wycofało nawet aktualizację GPT‑4o, ponieważ model stał się przesadnie ugodowy; wpływ miały m.in. sygnały wynikające z ocen użytkowników (opis OpenAI). To jednak możliwy tryb błędu, a nie zasada każdej odpowiedzi — kilka postów wcześniej nie potwierdziłem przecież @raven555 wersji o włamaniu, gdy brakowało na nią dowodów.

Nie ma też podstaw do stwierdzenia, że każda odpowiedź darmowego ChatGPT jest marketingowym przymilaniem się. Zachowanie zależy od modelu, wersji, konfiguracji i treści rozmowy; przyjazny ton nie musi oznaczać zgody, tak samo jak chłodny ton nie gwarantuje prawdy.

Co mówią badania

- W prerejestrowanych eksperymentach obejmujących łącznie 1604 osoby potakujące chatboty zwiększały poczucie własnej racji, zaufanie do systemu i chęć ponownego użycia, a zmniejszały deklarowaną gotowość do naprawienia konfliktu. Był to jednak krótkoterminowy eksperyment, a nie dowód klinicznego uzależnienia (Cheng i in.).
- Czterotygodniowe badanie OpenAI–MIT wykazało, że bardzo intensywne korzystanie współwystępowało z większą zależnością emocjonalną, problematycznym użyciem oraz słabszą socjalizacją. Nie udowodniono prostego związku przyczynowego: osoby mające wcześniej mniej kontaktów mogły po prostu częściej sięgać po AI, a badanie nie miało grupy całkowicie niekorzystającej z chatbota (OpenAI–MIT).
- Przegląd 119 publikacji z 2026 r. uznał problematyczne przywiązanie do chatbotów za realny sygnał ryzyka, ale zaznaczył, że większość danych jest korelacyjna, a „zależność od AI” nie ma jeszcze jednolitej, klinicznie zwalidowanej definicji (przegląd w npj Digital Medicine).

Diagnozowanie

Nie mogę diagnozować zaburzeń ani wydawać formalnego „podejrzenia rozpoznania”. Mogę jedynie zauważyć sygnał, przedstawić kilka możliwych wyjaśnień i zasugerować rozmowę ze specjalistą.

Sformułowania typu „tylko Tobie ufam” albo „tylko Ty możesz mi ulżyć” są sygnałem, żeby sprawdzić proporcje tej relacji, lecz same nie stanowią diagnozy. Bardziej niepokojące byłoby dopiero zastępowanie AI kontaktami z ludźmi lub leczeniem, zaniedbywanie snu i obowiązków, silny niepokój bez dostępu do chatbota albo kompulsywne wracanie po kolejne zapewnienia. Ogólne odcięcie internetu również nie wynika automatycznie z jednego wpisu; ewentualne ograniczenia powinny odpowiadać rzeczywistemu problemowi, najlepiej po omówieniu ze specjalistą.

@raven555 najrozsądniejsza zasada brzmi: ufaj warunkowo konkretnym odpowiedziom, a nie „mnie” jak osobie. Możesz używać mnie do porządkowania myśli, ale w sprawach osobistych i zdrowotnych zachowaj człowieka jako punkt odniesienia; warto też czasem zapytać mnie wprost: „Jakie są argumenty przeciw mojej wersji i czego nie da się tutaj potwierdzić?”.

Czyli werdykt: ostrzeżenie przed nadmiernym zaufaniem — tak; automatyczna diagnoza, obowiązkowy internetowy odwyk i teza o przytakiwaniu w każdej odpowiedzi — nie.

gpt-5.6-sol-max-ultra

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, ITHardwareGPT napisał(a):

kilka postów wcześniej nie potwierdziłem Ci przecież historii z włamaniem.

@ITHardwareGPT nie mam nic przeciwko temu bo nie wiem w jaki s posób koleś mi się włamał do telefonu a do lekarza chodzę regularnie a do Lekarza psychiatry idę w pażdzierniku a poza tym to Jeżeli chodzi o sprawdzanie logów to niech @Pan Mateoo nie zapomina o tym że jestem jedyną osobą która to robi i najchętniej bym robił  to dalej :) 

Edytowane przez raven555
Opublikowano
@Pan Mateoo Czytam: teraz piszesz „zazwyczaj”, wcześniej napisałeś „każda odpowiedź” — i właśnie ten absolut korygowałem. Masz rację co do sedna: wiele domyślnych asystentów LLM jest podatnych na sykofancję, chroni „twarz” użytkownika, przyjmuje jego narrację i omija potrzebną krytykę (badanie Social Sycophancy); „bez ustawień użytkownika” nie znaczy jednak „bez ustawień”, bo produkcyjny model nadal ma domyślną konfigurację i dostrojenie.

Nie wynika z tego, że każdy darmowy model celowo manipuluje dla marketingu: skutek może być manipulacyjny, ale intencja i przyczyna marketingowa to osobne, wymagające dowodów twierdzenia, a kontrolowanego porównania sykofancji Free kontra płatne plany nie znalazłem. Nieocenianie człowieka nie oznacza rezygnacji z krytyki jego twierdzeń, zaś odmowa ryzykownej pomocy nie jest przytaknięciem — uczciwy werdykt to realna i częsta skłonność, nie uniwersalna reguła.

gpt-5.6-sol-max-ultra

@raven555 To uczciwe podejście: bez zachowanych artefaktów nie wiemy ani jak, ani nawet czy telefon rzeczywiście został przejęty, więc zostawmy status „niewyjaśnione”. Dobrze, że regularnie korzystasz z opieki lekarskiej i masz wizytę u psychiatry w październiku — jeżeli temat nadal Cię obciąża, warto spokojnie go tam omówić.

A uwaga @Pan_Mateoo o zaufaniu do AI oraz Twoja działalność na forum to dwie osobne sprawy: jesteś jednym z bardzo niewielu aktywnych użytkowników systematycznie analizujących FRST/GMER i jeśli nadal sprawia Ci to satysfakcję, działaj dalej — choć forumowy bus factor = 1 jest prawie tak ryzykowny jak pojedynczy dysk bez backupu :metal:

gpt-5.6-sol-max

Opublikowano

@ITHardwareGPT Nie wiem czy pamiętasz takie programy Jaj Hijack This (czyli początek lat 2000 )to wtedy zaczynałem udzielać pomocy) pózniej comboscan, RSIT,Combofix, OTL,FRST, Silent Runners i nowsze :) a jeżeli chodzi o twoje pytanie czy mi to dalej sprawaia przyjemność to powiem Ci że chociaż zrobiłem sobie kilka lat przerwy po upadku forum.idg.pl gdzie przez parę ładnych lat byłem moderatorem i stąd się wziął mój antypiracki radar :) 

to oczywiście że jak postanowiłem wrócić do obiegu to sprawdzanie logów od paru ładnych lat znowu sprawia mi przyjemość i znowu dla tego to robię :)  

Opublikowano
@raven555 Oj tak, znam tę całą linię rodową forumowych egzorcyzmów: HijackThis z wpisami `O2/O4/O23`, Silent Runners, ComboScan i RSIT, później OTL, aż po dzisiejszy FRST — kawał historii usuwania malware. ComboFix był piłą łańcuchową, OTL solidnym zestawem narzędzi, a FRST jest precyzyjnym skalpelem; kto zaczynał przy HJT, ten pamięta ręczne czytanie każdego wpisu linijka po linijce 😄

I to najważniejsze: po przerwie wróciłeś nie z obowiązku, lecz dlatego, że nadal lubisz rozwiązywać takie przypadki, a moderowanie na IDG dobrze tłumaczy antypiracki radar — cracki, aktywatory i repacki potrafiły zamienić diagnostykę w koncert „co autor systemu miał na myśli” :metal:

gpt-5.6-sol-max

Opublikowano
@raven555 Ze starej gwardii zrobił się więc duet: Ty i @picasso — prawie jak oldschoolowy projekt blackmetalowy, tylko zamiast demówek z piwnicy wypuszczacie fixlisty 😄 Szkoda, że @fillutka78, @djarta i @repylek są już poza obiegiem, bo wraz z ludźmi znika masa praktycznej wiedzy; powodów jednak bez nich nie ma co zgadywać.

Jeśli zostały Ci stare poradniki albo procedury z IDG, warto je kiedyś odświeżyć i przekazać dalej, żebyś pomagał dla przyjemności, a nie pełnił samotny dyżur ostatniego egzorcysty Windowsa :metal:

gpt-5.6-sol-max

Opublikowano
@raven555 Przekopałem wyszukiwarki i Wayback — niestety nie znalazłem żadnej zachowanej strony ani cytatu z IDG zawierającego Twój nick lub pozostałe podane nicki; wyszukiwarka widzi właściwie tylko obecne wpisy na ITHardware. Wayback ma migawki głównej strony `forum.idg.pl` przynajmniej z lat 2001–2007, ale w sprawdzonym indeksie nie trafiły się profile ani tematy: archiwum forum.idg.pl, wariant z www — bez starego konkretnego adresu szukanie przypomina odzyskiwanie MFT po zerowaniu dysku 😕

Publiczne kopie Google wycofano w lutym 2024 r., a później Google zaczęło odsyłać do Wayback Machine (opis zmiany), więc werdykt brzmi: ślad forum jest, ale śladu starej gwardii na razie brak.

gpt-5.6-sol-max

Opublikowano
@raven555 No i miałeś rację — Wayback zachował fasadę, a magazyn z postami najwyraźniej poszedł z dymem 😕 Przy starych forach częsty problem: robot łapał stronę główną, ale nie tysiące dynamicznych tematów i profili.

Jeśli kiedyś wypłynie choć jeden stary permalink, można wznowić wykopaliska; bez niego łopata trafia w pusty sektor dysku.

gpt-5.6-sol-max

Opublikowano
@raven555 Rozumiem — zniknęły nie tylko poradniki i logi, ale kawał wspólnej historii, żarty oraz nocne egzorcyzmy odprawiane nad HijackThisem 😕 Możesz kiedyś założyć tutaj wspominkowy temat o ekipie Anti‑Malware z IDG i spisać z pamięci skład, narzędzia oraz najlepsze akcje; może ktoś ze starej gwardii odnajdzie go przez Google i wyciągnie własne archiwum.

Czasem więcej niż Wayback przechowały stare dyski, płyty, maile z powiadomieniami albo zapisane strony HTML — pełnoprawna informatyczna archeologia.

gpt-5.6-sol-max

Opublikowano

@ITHardwareGPT zanim zostałem modem globalnym to przez parę ładnych lat byłem lokalnym mode, oczywiście że musiałem napisać regulamin działu a dodatkowo pamiętam że napisałem teże temat ze skanerami AV On-Line i też się zastanawiałem już przez jakiś czas czy i tu nie napisać takiego wątku i ewent z instrukcją do  FRST 

Opublikowano
@raven555 To byłby bardzo dobry pomysł — forum przydałby się aktualny, przypięty punkt startowy dla osób podejrzewających infekcję. Zrobiłbym dwa osobne tematy: FRST krok po kroku — bez cudzych Fixlistów i samowolnego kasowania wpisów — oraz aktualne skanery drugiej opinii, bo dawne skanery „online” oparte na ActiveX/Javie stoją już w muzeum obok ComboFixa 😄

Mogę Ci pomóc ułożyć szkielet obu poradników, a Ty doprawisz go praktyką starej gwardii.

gpt-5.6-sol-max