Skocz do zawartości

Słuchawki: upgrade z 7Hz Timeless na...?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie chcę absolutnie grać specjalisty, ale @Vulc czy jesteś w stanie sprawdzić tego DACa na różnych USB, bo on jest napędzany właśnie przez USB?
Niby chyba powinno być wszystko jedno, ale przykładowo u siebie na PC nie wszystkie USB miały te same możliwości prądowe.

Opublikowano (edytowane)

Próbowałem, podpinałem też pod laptopa (domyślnie wpięty pod stacjonarkę)i pod różne porty USB. Efekt ten sam. Bawię się jeszcze że sterownikami, ale cienko to widzę. 

Dziś na testy przybyły kolejne słuchawki, Audio-Technica ATH-AD500X. Pierwsze wrażenia, od strony czysto dźwiękowej, super pozytywne. Panie, jak one grają, dawno nie testowałem słuchawek, ale mam wrażenie, że to model tak z 2x droższy. Oczarowały mnie, serio. Fajna przestrzeń i dynamika, świetny bas - nie za dużo, nie za mało, tak jak lubię. Dużo łatwiejsze do napędzenia od wspominanych wyżej DT990 Pro, przez co o uniwersalniejszym zastosowaniu (co niekoniecznie musi być zaletą). Pod tym względem trafiłem w dziesiątkę. Niestety, z resztą w zasadzie odwrotnie.

Od strony ergonomii jest kiepsko. Autorzy tej konstrukcji mieli chyba głowy jak dynie i testowali je tylko na sobie. Przez zastosowanie skrzydełek zamiast pałąka lub podobnego do niego rozwiązania, trzymają bardzo słabo. Kompletnie nie nadają się na mniejsze głowy - z powodu braku regulacji zaciśnięcia oraz zbyt wysoko położonych skrzydełek, słuchawki będą dosłownie wisieć na użytkowniku. Rozumiem, że przez to mogą sprawiać wrażenie lekkich, ja mam wrażenie, że zaraz zsuną mi się z uszu. Pady bardzo przeciętne - zbyt miękkie, nierówne i płytkie. Prawym uchem ocieram o materiał na przetworniku, lewym już nie. Zamieniałem pady, więc to nie wina moich uszu. Da się żyć, ale irytuje. Niestety, z tego co czytałem, efekt ten z czasem będzie się tylko pogłębiać, wraz z wygniataniem się padów.

Z reguły w takich sytuacjach słuchawki pakowałem i odsyłałem, tutaj - przez świetny dźwięk - chciałbym trochę powalczyć. Szukam sztywniejszych i wyższych padów od fabrycznych, może przy okazji będą mocniej trzymać na bokach.

@jagular Sorry za zrobienie z Twojego wątku, wątku ogólnego o słuchawkach. :E 

Edytowane przez Vulc
Opublikowano

@VulcNie no jak High Gain nie działa w ogóle to nie warto męczyć tego G6 bo to przy każdych cięższych słuchawkach będzie dawało się we znaki - napisz do Creative czy albo jakiś firmware/sterowniki (może zablokowali programowo przez przypadek?) wymyślą, a jak nie to czy od ręki wymienią na sztukę wolną od wad. Może uda się załatwić bez bawienia się w długie reklamacje/zwroty.

Opublikowano
W dniu 8.11.2024 o 20:02, EvilKillaruna napisał(a):

Wieść gminna niesie, że ponoć rondel z gorącą wodą i dosłownie podgotowanie kabla czyni cuda, ale nigdy nie sprawdzałem. Na pewno wymiana droższa, ale skuteczniejsza.

Hmmm to chyba zaryzykuję z rondlem ;) albo przeniosę odsłuchowe siedzisko bliżej ampli z powrotem. Co do wymiany kabla to raczej nie mój poziom zdolności manualnych.

Opublikowano
1 godzinę temu, Keel napisał(a):

@Vulckupiłeś wersje b-stock ?

Nie, ale o awaryjności tych urządzeń słyszałem. Miałem po prostu opcję na nówkę w cenie niewiele wyższej niż ten regularny b-stock ze strony Creative.

Opublikowano

3x cena? No to musiałeś naprawdę tanio kupić tego DACa, bo widzę że typowa cena za niego to ok. 500zł, typowa cena K11 to 750zł, a iFi to 670zł.

Czy to jest potrzebne? Jestem pewien odpowiedzi. Brzmi ona: NIE :E
To jest rarytasik, wisienka na torcie. Kiedyś człowiek nie wiedział że takie cuda są i jakoś się cieszył muzyką, nie?

Ale...nie mam pojęcia, jak brzmi to przykładowe K11, czy konstrukcje iFi - mam jedynie własne, mocno ograniczone doświadczenia. Mój Q15 robi brutalnego gangbanga z fikołkami z najlepszym wyjściem słuchawkowym, jakie seryjnie w sprzęt komputerowy się montuje, czyli wyjście w MPB14/16", nie mówiąc już o typowych wyjściach w np. typowym mobo, czy typowym donglu telefonicznym. Wyjście japcowe wprawdzie daje radę w kwestii poziomu głośności - w przeciwieństwie do dongla, ale reszta cech jest daleko w tyle. Osobiście przeszedłem z etapu "eee, a po co będę kupować jakiś dodatkowy klocek, przecież gra" na etap "omg, gdyby był budżet to bym już oglądał jakieś high endy" szybciutko :) 

Opublikowano (edytowane)

Miałem na myśli IFI Zen 3, a ten chodzi po tysiaka. ;) G6 wyrwałem za 280 zł.

Wiesz, mnie generalnie nie trzeba przekonywać do zakupu elektroniki. Jestem gadżeciarzem, pierwszym do wydawania na rzeczy, które niekoniecznie są mi potrzebne na teraz lub w ogóle. Tutaj ogranicza fakt, że niekoniecznie usłyszę dużą różnicę po nabyciu droższego DAC'a, zacznę kombinować z różnymi słuchawkami, wzmacniaczami, tracić czas na kupowanie, odsyłanie, jeżdżenie po salonach+godziny spędzone w necie. W końcu popadnę w obłęd, sprzedam wszystko w cholerę i pozostanę przy obecnych słuchawkach podłączonych pod integrę. To jest choroba, nie polecam. :E

Edytowane przez Vulc
Opublikowano (edytowane)

No to jedyna opcja to osobiste przekonanie się (w moim przypadku: różnicę po podłączeniu DACa usłyszałem natychmiast)...oraz zebranie budżetu :) 
Ja nigdy nie uznawałem się za jakiegoś audiofila, znawcę, nie mam nawet jakiegoś super słuchu, ale jak już chyba w tym wątku po raz kolejny piszę, różnicę słyszę bardzo dużą. Ba, mam takie super staruszki słuchawki - Sennheiser HD205, kilkunastoletni low end warty (w dobrym stanie) może ze stówkę. Nawet z czymś takim słyszę różnicę.
Moja kobita, totalny ignorant, zero wiedzy itd - po nie tyle włożeniu, co nawet przyłożeniu do uszu IEMów podłączonych do DACa, a następnie porównaniu z dźwiękiem z głośników, zauważyła że z DACem "więcej słychać w muzyce".

Jestem jednocześnie pewien, że jak wszędzie jest w audio jakiś 'sweet spot' cenowo-technologiczny, po przekroczeniu którego albo dodajesz ostateczne promile "jakości", albo dostosowujesz sprzęt pod swoje wyobrażenie, albo po prostu lubisz mieć coś, na co nikt normalny pieniędzy nie wyda :E
Nie znam tego 'sweet spotu'.

Edytowane przez jagular
Opublikowano

Jasne, już po podpięciu do G6, słychać wyraźną różnicę, a to przecież sprzęt raczej podstawowy. A mimo tego, że słuch mam nie lepszy od Ciebie, mam zamiar trochę czasu w to zainwestować. Akurat budżet, o ironio, to najmniejszy problem. Natchnął mnie ten temat, możesz czuć się winny. :E

• Haha 1
Opublikowano

Proponuję już oficjalnie zmienić tytuł na ogólny o słuchawkach, dac itd :)

Swoją g6 muszę odesłać na rma, nie gra lewy kanał na słuchawkach, sprawdzałem już chyba wszystko co mogłem. I ciągle zastanawiam się co wybrać, x2hr czy ad500x. Jakieś tam opinie są ze philipsy mają głębszy bass, a to akurat lubię. Hm

Opublikowano

Jeśli masz możliwość, spróbuj gdzieś przymierzyć się do AD500X, w nawiązaniu do tego co pisałem wyżej. To nie są słuchawki uniwersalne pod tym względem. O bas bym się nie obawiał, nie ma go ani za mało, ani za dużo, ale jak wszystko na tej płaszczyźnie, będzie to odczucie mocno subiektywne. Jeśli nowe pady nie zdadzą egzaminu, słuchawki idą w przyszły piątek na sprzedaż, tyle sobie daję czasu na testy. Jak nadal będą Cię interesować, daj znać na PW.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Vulc napisał(a):

Natchnął mnie ten temat, możesz czuć się winny. :E

Przykro mi bardzo wcale :P

Jeżeli tylko zaczniesz, to rok, dwa, i będziesz opowiadać audiofilskim językiem o szumach w kablach z metalu wyskrobanego z meteorytów :P 

Edytowane przez jagular
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Spokojnie, takie jazdy podczas wybierania sprzętu, to u mnie już tradycja. :E Jeśli do tej pory nie zacząłem gadać w tym języku, chyba mi już to nie grozi. 

Edytowane przez Vulc
Opublikowano

:) No to tak krótko, jak laik do laika: jeżeli jesteś osobą dociekliwą, lubisz się skupiać na czymś, wnikać w detale, analizować bodźce, masz tendencję do szukania czegoś lepszego od czegoś, to zestaw DAC + dopasowane do preferencji słuchawki powinny być zakupem, który coś wniesie.

Nie wszyscy są tacy. Niektórym wystarcza mocny basior i głośność - wtedy myślę że wystarczy cokolwiek z kategorii "gejming" i już.

Opublikowano

Sorry ze offtop w temacie, ale ze jako @EvilKillaruna proponowal tu AD500x zapytam czy pod wzgledem rozmiaru i komfortu nausznikow sa one lepsze od r70x? 

Mialem je przez jakis czas i byly swietne, jedynie co to rozmiar nausznikow strasznie mnie meczyl. Teraz uzywam Edition XS ktore oczywiscie dzieki mega wielkiemu rozmiarowi daja mi sporo miejsca dookola uszu tylko jest to okupione ich wielkoscia i waga. Myslalem o czyms lekkim na dluzsze sesje i ciekawi mnie czy ad500x by sie nadaly.

Opublikowano

Nie mam porównania do R70X, ale AD500X są bardzo lekkie, świetnie się nadają na dłuższe sesje. Nauszniki mogłyby być trochę głębsze, choć nie ma tragedii. Jest nią za to dla mnie wspominana wyżej konstrukcja pałąka. Skrzydełka to IMO kiepskie rozwiązanie, po kilku dniach testów nadal nie mogę się pozbyć wrażenia, że słuchawki mi zaraz zjadą z głowy. Co też ma miejsce przy gwałtowniejszych ruchach głowy. R70 mają podobną konstrukcję, więc może i te okażą się kompatybilne z Twoją głową. Ja chyba jednak podziękuję i je sprzedam. 

• Thanks 1
Opublikowano

Jeśli chodzi o AD500X to jako posiadacz mogę powiedzieć, że są bardzo wygodne, i osobiście nie mam wrażenia że zaraz spadną mi z głowy. Przeciwnie uważam je za stabilne. Jeśli chodzi o charakterystykę dźwięku to grają równo w całym paśmie i nie dodają od siebie basu, co niektórzy mogą uznać za wadę. Jedyne na co mogę ponarzekać to przewód, który jest sztywny i muszę trochę z min powalczyć zanim ułożę go tak jak chce.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Vulc napisał(a):

Nie mam porównania do R70X, ale AD500X są bardzo lekkie, świetnie się nadają na dłuższe sesje. Nauszniki mogłyby być trochę głębsze, choć nie ma tragedii. Jest nią za to dla mnie wspominana wyżej konstrukcja pałąka. Skrzydełka to IMO kiepskie rozwiązanie, po kilku dniach testów nadal nie mogę się pozbyć wrażenia, że słuchawki mi zaraz zjadą z głowy. Co też ma miejsce przy gwałtowniejszych ruchach głowy. R70 mają podobną konstrukcję, więc może i te okażą się kompatybilne z Twoją głową. Ja chyba jednak podziękuję i je sprzedam. 

Na skrzydelka gumka dziala cuda😁 Mowie powaznie, nakladasz poprostu miedzy skrzydelka, ona fajnie sie zlapie w takie wrabki, pobaw sie tylko w dostosowanie jej napiecia.

U mnie glownie o sama srednice padow chodzilo, uszy sie na styk miescily i mnie to draznilo bo je ocieraly. Za to dzwiekowo r70x byly swietne, najbardziej mi pasowaly ze wszystkich innych co testowalem przed nimi. Wczesniej najdluzej siedzialem na x2hr, ze 2 lata i dalej mam w domu 2 pary, jedne moje drugie syna. A tak to testowalem sundary, 560s, 612, 712, tygr i w sumie dopiero Edition XS dzwiekowo mnie przekonaly.

Edytowane przez Sheenek
Opublikowano

Nie ma jak kupić słuchawki za pińcet złotych i ulepszać projekt japońskich inżynierów za pomocą gumki recepturki. :E No, ale jestem elastyczny i coś takiego już mi wcześniej przez myśl przeszło. Pokombinuję.

Opublikowano

Dorwałem X2HR za 230zł nówki. Na chwilę obecną podpięte pod integre 1220VB i fxsound. Jak dla mnie, grają pięknie i jest sporo basu. Zdecydowanie na plus względem artics3 (wiem, trochę inny target, ale porównuje to co mam). Zobaczę jak będą grały z SB G6 jak już wróci z rma.