Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@musichunter1x ten cały undervolting to dla mnie trochę czarna magia, niby wiem o co w tym chodzi, ale w praktyce jak to wyjdzie to ciężko stwierdzić :lol2:

Tak czy siak wszystkie graty już zamówione, do końca tygodnia powinienem wszystko mieć i jak będę miał jeszcze jakieś pytania to będę się odzywał :) dzięki wszystkim za poświęcony czas 

Opublikowano

Powodzenia przy składaniu, a undervolting to dobra zabawa w ~8 kliknięć ;) 
Chodzi tylko o podniesieniu krzywej napięcia, aby przy tym samym napięciu był wyższe zegary i zablokować wyższe napięcia, poprzez ściągnięcie ich poniżej częstotliwości, która cię interesuje. Przy umiarkowanych zmianach nie trzeba nawet stabilności testować. Dopiero szukanie granicy stabilności pochłania czas. Mnie to znudziło, więc ustawiłem z zapasem.

Może machnę podstawowy poradnik na forum, choć mamy tu lepszych specjalistów.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Komputer złożyłem kilka dni temu, poszło mi nad wyraz dobrze, bo wszystko zrobiłem w jeden wieczór, instalacja systemu i sterowników też poszła bezproblemowo, CS śmiga elegancko, włączyłem expo i pamięci działają na 6000mhz cl30, nie podkręcałem ich, podkręciłem za to procesor zgodnie z tym filmem na yt i kartę graficzną (+100 na rdzeniu i +600 pamięci)

Problem z jakim się zmagam to strasznie długie uruchamianie się komputera. Po wciśnięciu przycisku na płycie głównej świeci się pomarańczowa kontrolka przez 75 sekund, na monitorze nie dzieje się nic, po tych 75 sekundach zapala się na sekundę biała kontrolka, po czym znowu na sekundę żółta kontrolka i dopiero wtedy pojawia się logo MSI i po 20 sekundach jestem już na pulpicie. Podczas użytkowania nie świecą się już żadne kontrolki. O co może chodzić? Dzieje się tak od samego początku, raczej nic związanego z moimi nieudolnymi próbami podkręcania :P

I drugie pytanie - czy ja w tej obudowie mogę zmienić kolor podświetlenia? Wszystkie wentylatory mają końcówkę 3-pinową i podłączone są za pomocą jednej wtyczki pod wyjście sys_fan na płycie głównej, wszystkie wyjścia jrgb na płycie głównej mają końcówkę 4-pinową. Da się coś z tym zrobić? W programie MSI Center jest możliwość zmiany koloru, ale tylko tym wentylatorom podłączonym pod wyjścia JRGB1, JRGB2, JARGB_V2_1 i JARGB_V2_2

Edytowane przez tuzzo