Marcusfff 24 Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu Hej! Realizuję swoje długoletnie marzenie i w końcu buduję w pełni customową pętlę. Mimo, że pierwsza, to jednak raczej w myśl zasady "albo grubo albo wcale". Czytam, oglądam, ale mam kilka wątpliwości i prosiłbym bardziej doświadczonych o rozwianie kilku wątpliwości oraz ewentualne uwagi. Z czym zaczynam i co planuję: buda Corsair x6500, RTX 4080 a docelowo 5090, Ryzen 9800x3d, MOBO X870e Aurus Pro. Chłodzone będzie tylko CPU i GPU. Planuję trzy radiatory 360mm Alphacool - dwa 45 na dole i boku (po 3 wentyle 120mm pull), 30 na dachu (3 wentyle push). Miały być dwa, ale zależy mi na ciszy. Blok CPU Watercool, rezerwuar Watercool Heatkiller 150 Multiport, pompa Watercool DC WCP-D5. Jakiś blok na GPU, wezmę chyba na razie Barrowa, bo i tak karta idzie do zmiany a szukam czegoś białego. Rurki PMMA 13/10 i oczywiście kształtki do HT. Płyn Mayhems + inhibitor + hades A teraz pytania: 1. Sterowanie i zasilanie. Mój największy problem w tej chwili. Czy potrzebuję jakiegokolwiek kontrolera żeby to ogarnąć? Czy to co na płycie wystarczy? Oczywiście splitter do wiatraków to obowiązek, ale np. pompa ma końcówkę molex. W jakie kable radzicie zaopatrzyć się obowiązkowo? 2. Termometr. W tym momencie nie mam przewidzianego. Potrzeba? Jeżeli tak to jak i gdzie go wpiąć, bo widzę, że jest problem z trójnikami przy twardych rurach. 3. Drainport- podobnie, jak wyżej. Na razie myślałem, że będę po prostu odsysał płyn dużą strzykawką z rurką wprost z rezewuaru. Wszelkie sugestie i odpowiedzi mile widziane! Dziękuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elder 9 Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu W sumie to jak pompę D5 montowaną w combo Heatkiller 150 Multiport dasz w wersji Aquacomputer D5 NEXT https://www.angela.pl/p14598,aquacomputer-d5-next.html to masz w niej wyświetlacz OLED podający temperaturę cieczy w loop (czujnik temp cieczy zintegrowany w pompie), plus wyjście do sterowania wentylatorami na chłodnicach programowo po ustawionej krzywej w sofcie Aquasuite. Zakres do 25W więc podłączyć można konkretne stado wentylatorów (splitter do tego konieczny). Odpada kombinowanie z czujnikiem temp płynu wpinanym w loop. Dodatkowo D5 NEXT ma alarm/buzzer ustawiony na 40 stopni C (można to dowolnie ustawić) więc problem z flow czy przegrzanie loop nie groźne. Drze japę jak coś nie halo z pracą CLC plus oświetlenie RGB pompy miga. Bardzo często stosuję takie rozwiązanie. Przepływomierz nie jest koniecznością,owszem stosowałem go w bardzo rozbudowanych konfiguracjach CLC gdzie i tak jego koszt jest pomijalny przy ogromie kasy wpakowanej w komponenty. Głównie wersję NEXT https://www.angela.pl/p15689,aquacomputer-flow-sensor-high-flow-next-g1-4.html bo ma zintegrowany miernik jakości płynu (działa z płynami Aquacomputer DP Ultra) więc w workstation przy long term use mamy info kiedy płyn traci swoje właściwości i wymaga wymiany. Dodatkowo oprócz pomiaru przepływu jest tu czujnik temp cieczy w loop i inne rzeczy lecz pompuje to koszty CLC jak bawimy się w pełną kontrolę i takie zabawki stosujemy. Do kompa gamingowego bym z tym nie kombinował,do workstation która renderuje po kilkanaście godzin materiały video 4K i tak idzie inne zestawienie gratów Aquacomputer tzn OCTO+flowmeter Next+D5 NEXT+Aquacomputer Connection cable alarm header of VISION/OCTO to motherboard power switch header Cable alarm header podłączony do OCTO aby ustanie przepływu w loop czy przegrzanie płynu w loop automatycznie zakończyło się wyłączeniem PC. Nie sposób zabić takiego kompa nawet jak padnie pompa i flow ustanie komp sam się wyłączy. Strzykawką usuniesz płyn z reza ale i tak wszystko poniżej poziomu reza pozostanie (dolna chłodnica na dnie budy) Z praktyki to kranik w dolnej części loop do usuwania płynu przy serwisie jest lepszym rozwiązaniem o ile w chłodnicy na dnie budy masz dodatkowy port w który można go wkręcić (w Alphacool NexXxoS XT45 Full Copper 360mm V.2 jest taki port) Rurki PMMA 13/10 kompletnie zignorowałem,po prostu 16/12 wygina się zdecydowanie lepiej bez karbów i wypłaszczania na ciasnych łukach. Mała różnica w grubości ścianki a kompletnie inaczej się z 16/12 mi się pracuje...lepiej. Jeśli nie wyginasz a łączysz złączkami 90 stopni problem odpada (ale koszty koszty). Zwykle rurki 16/12 biorę tutaj: https://rury-plexi.pl/produkt/rura-plexi-pleksi-pmma-16-12/ Mają też w ofercie 13/10 https://rury-plexi.pl/produkt/rura-plexi-pleksi-pmma-13-10/ Złączki 90 stopni w sumie są przymusem dla układów z masą prostych rurek mosiężnych chromowanych ale takich układów to za często się nie spotyka bo generują kosmiczny koszt. Raptem dwa takie robiłem. 1 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voodoo2 62 Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu Płyn - najlepiej DP Ultra. Oczywiście warto przygotować loop przed jego użyciem, min. Mayhems blitz part 2. Watercool jest jak najbardziej ok. Złączki z tańszych polecam bykski, jeżeli nie chcesz lub boisz się gięcia rurek możesz wtedy nimi ułatwić sobie robotę. 1. Ac Octo lub Quadro 2. Termometr warto, można wkręcić do byle chłodnicy. Zasadniczo widzę, że Elder odpisal w temacie - najlepszy gość w branży więc polecam jego propozycjami się sugerować. Dodam jeszcze od siebie, że warto kupić zworkę do zasilania MOBO do uruchamiania samej pompy. 1 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trybcio86 6 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu Własnie do mnie idzie corsair 6500 ale w wersji "D" w mojej ocenie lepsza po CLC gdyż na froncie masz możliwość włożenia wentyli a w przypadku 3 chlodnic to troche tego nieogrzanego powietrza sie przyda. Bede tam instalowal 2x360mm i combo corsaira XD7 to dam Ci znać jak to bedzie sie spisywac. Teraz na proshopie byly w fajnej cenie po 620zl te obudowy 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcusfff 24 Opublikowano 12 minut temu Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 minut temu (edytowane) Kurcze, Koledzy, bardzo dziękuję za odzew i rady. Zwłaszcza Elderowi, że poświęcił sporo czasu i zaangażowania, żeby mi sprawę wyłożyć. Będę zobowiązany, jeżeli zechcecie tu jeszcze czasem zaglądnąć i pomóc w razie konieczności. Ale do rzeczy. Pompę zamówię, bo to faktycznie najlepsze i kompaktowe rozwiązanie. Pytanie, czy w zestawie z Octo i kablem też można ustawić wyłączanie kompa? Koszt Octo i kabla to dodatkowe 360 zł i nie jest to dużo w całości a bezpieczeństwo jest większe. Jednak Elder radzisz, żeby tego nie instalować. Tu pytanie zupełnego laika- czy w przypadku awarii, przy alarmie podniesionym przez pompę, jest czas na wyłączenie kompa, czy należy spodziewać się niemal natychmiastowego smażenia? Rurki 13/10 i adekwatne złączki od Alphacool już zamówiłem. Ok, pospieszyłem się... Po prostu średnica bardziej pasowała mi w proporcjach. No nic, będę dźwigał swój krzyż przy gięciu, choć może tragedii nie będzie, bo zazwyczaj ogarniam manualia. Podpowiedź z portem w chłodnicy bezcenna. Faktycznie są tam porty, które przeoczyłem. Za dużo wiedzy na raz i mi to umknęło. Czy warto dodatkowo dać zawór napowietrzający gdzieś w najwyższym punkcie? Termometr w przypadku pompy NEXT już będzie chyba niepotrzebny? Chłodnice wybrałem: https://www.angela.pl/p17789,alphacool-hpe-45-full-copper-360mm-white.html Są inne niż te, o których wspomniałeś Elder ponoć mają ciaśniejsze żebra. To ok? Czy went na niskich obrotach wystarczająco je przedmucha czy raczej nadają się do układów push-pull? Płyn i czyścidło do układu ogarnięte. Myślałem o Meyhems Xt1, ale zamówię DP Ultra, jak radzicie. Na taki układ jeden czy dwa litry? 6500D na pewno obiektywnie lepsza, ale tu przeważyły kwestie estetyczne. Jest też sporo ogólnie lepszych bud, ale interesowała mnie biała z drewnem a tu się wybór bardzo zacieśnia. Edytowane 3 minuty temu przez Marcusfff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi