Michaelred 324 Opublikowano 8 Listopada 2024 Opublikowano 8 Listopada 2024 (edytowane) Siema Dzieciak znajomego skladal Pc pod fortnite itp na Amd i oddalem mu kilka gratów, ktore mi sie walaly. Zasilacz Ocz 500w z obudowa spc Dysk ssd 256gb jakas kioxia. Mlody zlozyl na tym po taniosci kompa z Ryzenem 3600 zainstalowal Win 10 i wszystko smiga, gry chodza. Zadnych zwiech podczas grania jednak po dluzszej pracy PC zaczyna zamulac. Widac to nawet podczas otwierania jakiegos pliku w notatniku, menadzera zadan. Po restarcie wszystko jest ok. Nie mam specjalnie czasu sie tym zajmowac, swoje graty dalem za free. Moze jednak ktos mial podobny problem. Moim zdaniem to cos z ssd, ale smart byl czysty jak go wczesniej sprawdzałem. Edytowane 8 Listopada 2024 przez Michaelred
wrobel_krk 851 Opublikowano 8 Listopada 2024 Opublikowano 8 Listopada 2024 A ramu ile? W manedżerze zadań zobaczyć można czy jakiś nie program zżera ram. Może też być dysk zapchany/ za mało pamięci wirtualnej itp. Dziś 256gb to jedna gra potrafi zająć:)
Michaelred 324 Opublikowano 8 Listopada 2024 Autor Opublikowano 8 Listopada 2024 (edytowane) Ramu 16GB, dysk nie wiem czy zapchany, ale to nie powinno mieć chyba aż takiego wpływu przecież. Po restarcie wszystko znowu zasuwa, a przecież z dysku w tym czasie nic nie ubyło Komp sobie smiga elegancko, ale po jakichs 6 godzina dostaje mocnej zadyszki. I to w zasadzie bez znaczenia co robi czy gra czy tylko net/filmy. Edytowane 8 Listopada 2024 przez Michaelred
wrobel_krk 851 Opublikowano 8 Listopada 2024 Opublikowano 8 Listopada 2024 Masz np pamięć wirtualną/ rożne cache i zapycha się powoli dysk warunek że już jest trochę zapchany, to jest czyszczone przy wyłaczaniu. Druga sprawa coś powoli ram zżera - sprawdzić manager zadań i zużycie ramu:) to drugie bardziej możliwe Pewnie też w autostarcie mnóstwo śmieci, przy 16gb ramu to łatwo zapchać, zwłaszcza jak młody instalował rózne gry to i 5 launcherów się może odpalać 1
Michaelred 324 Opublikowano 9 Listopada 2024 Autor Opublikowano 9 Listopada 2024 (edytowane) Nie no ram jest. System swieży. Wątpie, że to coś softwarowego. Ten sam zestaw gier/programów co zawsze. Edytowane 9 Listopada 2024 przez Michaelred
wrobel_krk 851 Opublikowano 9 Listopada 2024 Opublikowano 9 Listopada 2024 Niech zrobi print screena z managera zadań jak muli przed restartem posortowane po zużyciu ramu. Ale to może być wiele przyczyn. Zawsze może być SSD za mały. Ile ma zajęte? Zawsze yezmożna robić restart po tych paru godzinach i olać;) jak się nie pogorszy w sensie szybciej zacznie zamulać
Rekomendowane odpowiedzi