Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, sytuacja ma się tak ze niezależnie czy to będzie powietrzne czy wodne - nie chce miec tego ciepła w rejonie komputera. Mam taka sytuacje ze ciepłota znacznie podnosi temperature pomieszczenia - zwłaszcza latem co skutuje tym że klima pracuje latem na mocnych obrotach. Tak juz jest. Stad pomysł na dwa rozwiązania. 

Pierwsze rozwiązanie to wywalenie ciepła pod sufit lub do innego pomieszczenia z otwartym oknem - wariant pierwszy - klima od razu zassie to gorące powietrze bez rozwalania go po pokoju. Wariant drugi - wymaga trwałej modyfikacji w mieszkaniu. 

Drugie rozwiązanie to akumulacyjne chłodzenie wodne - powiedzmy stawiam bloczek "akwarium" napełnione glikolem/olejem i on robi za akumulator ciepła z komputera - można policzyć jego pojemność cieplna i w ciągu dnia kiedy nie można otworzyć okien bo klima to by robił za akumulator ciepła a wieczorem kiedy juz jest chłodniej - drugi obieg emitował by to ciepło gdzieś indziej. 

Wiem ze to generalnie januszerka i fantastyka ale pecet wraz z przyległościami emituje około 1kW mocy cieplnej a moc chłodnicza klimy to jedynie 1,3kW - i więcej nie będzie a przecież dochodzi nagrzewanie mieszkania od słońca, murów etc...

Pierwsze rozwiązanie wydaje się stosunkowo łatwe, przewymiarowana chłodnica z wentylatorami pionowo nad komputerem na wysokości sufitu i wsio. Jak patrzyłem na pompki to normą jest wysokość podnoszenia cieczy na około 3m a to by było raptem 2,2m wyżej.  Wada jest to że to ciepło tez trzeba wyeksmitować klimą. 

Wariant drugiego rozwiązania czyli inne pomieszczenie to eee... problem bo trochę spaghetti by by lo trzeba robić ale jest możliwe.

Drugie rozwiązanie czyli akumulator ciepła może być duży i niekoniecznie efektywny, zwłaszcza gdy ciecz chłodnicza będzie zbliża się do maksymalnej. 

Także, wiem ze to wszystko dziwne ale mam juz szczerze dosc buchającego gorącego powietrza spod biurka o temperaturze 50 stopni (od razu info, na biurku tego kloca z kablami nie postawię!)

Opublikowano

Typowe rozwiązanie jeśli chodzi o stacje robocze z poborem mocy do 1KW do których robiłem CLC to split system.

W pomieszczeniu w którym pracujesz masz kompa np w budce Midi

z którego wężami ciecz płynie do chłodnicy (zwykle MORA3 420) umieszczonej w drugim pomieszczeniu (czy tam holu lub klatce schodowej budynku)

Dlaczego tak?

MORA3 ma zamontowany set wentylatorów i rezerwuar z pompą D5 PWM (a często dwoma pompami D5 PWM w turbo loop)

i jak to stoi za ścianą to nie słyszysz wentylatorów ani pomp a całe ciepło jest wywalane tam gdzie Tobie nie przeszkadza.

Na biurku masz małą budkę z blokami wodnymi CPU/GPU i spokój.

Co do spaghetti...nie ma dramatu,oprócz węży powiedzmy 3 lub 4 metrowych jedna wiązka zasilania pomp i kontrolera Octo (który steruje wentylatorami na chłodnicy i pracą pomp)

Zawisza robił dla kilku osób z forum takie custom wiązki kabli bo są tu osoby które to rozwiązanie mają długi czas.

Używałem do split system z chłodnicami wystawianymi do drugiego pomieszczenia chłodnic Aquacomputer Gigant.

20240322-142524.jpg

Ale ... mamy od niedawna w sprzedaży potężniejsze chłodnice jak Mora3 420 czy Aquacomputer Gigant

tzn Mora 600 ... jeszcze nie miałem okazji jej testować.

Potwór nie chłodnica...do 1000W i mocniejszych CLC w sam raz :)

Co do chłodzenia akumulacyjnego olejem/glikolem to się nie wypowiem bo nie mam doświadczeń.

Tak chłodzone są w serwerowniach gigantyczne stanowiska (farmy serwerowe)...nie moja liga.

Opublikowano

O, bardzo rzeczowo dałeś info. Wersja z wyprowadzeniem do innego pomieszczenia to będzie jak zmienię lokal, na razie chyba zostaje tylko wyprowadzać w pobliże klimy/kratki wentylacyjnej... Jakich sztywnych rurek proponował bys użyc? Bo ta chłodnica tez spoko wygląda!

No i będę tez szukał GPU i bloków do niego czy szukać GPU już z fabrycznym blokiem wodnym? Zasilaczem nie będę sie przejmował, kupię jakis mocno przewymiarowany to sie nie zgrzeje. 

Opublikowano

Nie wiem jaki budżet chcesz przeznaczyć na ten układ CLC

więc napiszę przykładowo to co według mnie ma sens i wykorzystywałem w wcześniej wykonanych projektach.

Węże jakie stosowałem to Alphacool 16/10 zwykle potrzebne są dwa węże po 3m (czy dłuższe...zależy jak daleko od PC masz ustawioną chłodnicę)

https://www.angela.pl/p16787,alphacool-epdm-tube-16-10-black.html

Tutaj uwaga,celowo EPDM czarne matowe węże nie PVC clear bo PVC seduje/mętnieje nie ważne z jakim płynem pracuje.

Jak kto ma kaprys i czarny matowy wąż mu nie pasuje to oplot można dać na niego w dowolnym kolorze...stosowałem tylko czarny oplot,tak to wygląda bez oplotu:

20240322-101542.jpg

Tak z oplotem czarnym:

20230809-224623.jpg

20230809-203330.jpg

20230809-224610.jpg

Złączki QDC Koolance (rozpinane bez zlewania płynu...ogromna wygoda w serwisie całego CLC czy przenoszeniu komponentów)

Zwykle 8 sztuk jest potrzebne,dwie pary żeńska-męska od strony PC i dwie pary od strony chłodnicy

Srebrne/niklowane są bardziej trwałe jak lakierowane na czarno.

https://www.angela.pl/index.php?d=szukaj&szukaj=KOOLANCE

Płyn do układu CLC Aquacomputer DP Ultra (nic innego bez wymiany 5 lat nie wytrzymuje w stacjach roboczych bez sedowania i problemów z degradacją)

https://www.angela.pl/p10222,aquacomputer-double-protect-ultra-5l.html

Chłodnice w przypadku PC o poborze mocy 1000W i wyżej to Watercool Mora3 420 lub najnowsze modele z tego roku Mora4 wersja 400 lub 600.

https://www.angela.pl/k360,chlodzenie-ciecza-chlodnice,2,112,watercool.html

Mora4 jest lepszą opcją bo zbudowali pełny ekosystem więc to jest modularne

i od jednej firmy masz komplet niezbędnych komponentów do chłodnicy:

https://www.angela.pl/p17722,watercool-mo-ra-iv-tank-275-d5.html

https://www.angela.pl/p17695,watercool-mo-ra-iv-active-control.html

Dzięki modułom rozbudowy pomp można mieć max 3 pompy jak kto potrzebuje wysokiego flow bo ma super restrykcyjny loop.

Ewentualnie trzyma rpm pomp nisko bo chce je wyciszyć.

https://www.angela.pl/p17723,watercool-mo-ra-iv-tank-d5-expansion.html

Mora4 600 jest za krótko na rynku,to nowość...nie stosowałem jej jeszcze więc nie wypowiem się

jak pracuje z układami 1000W poboru mocy jaki flow płynu i jakie temperatury CPU/GPU dzięki niej uzyskamy.

mora-iv-600-feat-lian-li-o11-evo-rgb-v0-

Aquacomputer Gigant to raczej schodzący z rynku produkt i nie stawiał bym go w szeregu z najnowszymi konstrukcjami  jak Mora4 400 lub 600.

Owszem AG jest dostępny w sklepach lecz lepsze jest wrogiem dobrego.

https://www.angela.pl/index.php?d=szukaj&szukaj=gigant

GPU najwygodniej wybrać z już zainstalowanym blokiem wodnym fullcover.

Mniej szarpania w przypadku RMA jak w GPU które pruliśmy z seryjnego AC aby blok wodny montować.

Mimo wszystko jak zrobi się listę wszystkich potrzebnych komponentów do tak zaawansowanego overkill outside rad setup CLC z Mora4

to kwota całkowita powoduje mroczki w oczach...obecne ceny gratów CLC i to takich z wysokiej półki są porażające.

Szczególnie jak chcemy mieć w budce estetyczny na wysokim poziomie build CLC

na który też trzeba wyłożyć nie małe pieniądze.

Na poniższej fotce blok CPU i GPU nie bez przyczyny jest na wężach w oplocie i spinany złączkami QDC Koolance do distro.

Łatwo to zdemontować do serwisu,łatwo wymienić CPU i GPU w tak zbudowanym układzie

a czas...czas serwisu w workstation i ponownego włączenia do pracy jest bezcenny.

Nie pracuje to nie zarabia...więc takie podejście ma sens.

mora-iv-600-feat-lian-li-o11-evo-rgb-v0-

Co do mocno przewymiarowanych zasilaczy...jakoś często je widzę w konfiguracjach jakie buduję

ale jak kto buduje maszynę do pracy i w koszty firmy wrzuca taki zakup to się zwykle nie szczypie że drogo.

Tutaj przykład takiego PSU (pracuję obecnie nad tym projektem,skończę to będzie worklog...to full custom wykonany na CNC a buda to szkło 8mm grubości Antisol klejone na rantach)

20240711-164535.jpg

20241109-114436.jpg20240810-115040.jpg

20241108-233537.jpg

• Like 2
  • Upvote 1