Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.01.2025 o 12:51, Send1N napisał(a):

To jest PTM tylko że w opakowaniu gelida :E jakiś dobry deal musieli podpisać bo w dodatku jest tańszy xD także śmiało bierz i pakuj do laptopa zamiast męczyć się co chwile ze zwykłym glutem.

Jeszcze jedna rzecz. 

Na tej aukcji:

https://allegro.pl/oferta/thermopad-pasta-na-cpu-gelid-heatphase-ultra-amd-ph-gc-01-a-15220946775?dd_referrer=https%3A%2F%2Fforum.ithardware.pl%2F

piszą, że jest to przeznaczone do procesorów AMD.

A na tej:

https://allegro.pl/oferta/thermopad-pasta-na-cpu-gelid-heatphase-ultra-intel-ph-gc-02-i-15220864003?dd_referrer=https%3A%2F%2Fforum.ithardware.pl%2F

że jest to do procesorów Intela.

Chciałem kupić ten większy (za 22,90zł), ale zauważyłem ten dopisek

Cytat

Interfejs termiczny o wymiarach 40 x 40 x 0,2 mm przeznaczony dla procesorów AMD

A ja chcę tego użyć na intelach i7 7820HQ i 9750HM. Ma to naprawdę jakieś znaczenie? Bo brzmi to trochę dziwnie. Jak taki "termopad" czyli plasterek odprowadzający ciepło może być przeznaczony do procesorów intela lub amd? Na czym to polega?

Edytowane przez cReane
Opublikowano (edytowane)

Tu chodzi tylko o wymiary. Aktualne stacjonarne Intele są podłużne i na ich IHS pasuje rozmiar 40x30 mm a AMD są kwadratowe, stąd 40x40 mm.

Ciepło to ciepło. Bez znaczenia skąd pochodzi.

W Twoim wypadku będziesz musiał sobie dociąć PTMa do swoich CPU.

Edytowane przez Miś Koralgol
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
17 minut temu, Miś Koralgol napisał(a):

W Twoim wypadku będziesz musiał sobie dociąć PTMa do swoich CPU.

A ja podzielę się swoim mniej popularnym sposobem nakładania termopadów.
Nie bawię się w docinanie (tym bardziej jak kupuje się gotowce na wymiar 4x3 lub 4x4cm za te 17 czy tam 20zł) i termopad nakładam na radiator (czy to cpu czy gpu).
Nawet producent niejednokrotnie sugeruje taką aplikację:
ph-gc-01-a.png

ph-gc-02-i-3.png

gelid-heatphase-ultra-amd-ph-gc-01-a_625

gelid-solutions-heatphase-ultra-banner-c

Tym sposobem nie pierdzielimy się z docinaniem, łatwiej jest odkleić folijki z użyciem "naddatkowych" skrzydełek gelida, mamy pewność, że pokryjemy cały rdzeń (jeżeli chodzi o GPU) lub cały IHS (jeżeli chodzi o CPU).
Jak widziałem niektórych recenzentów, którzy mierzą suwmiarką rdzenie, docinają pada ze łzami w oczach i kurwami na języku, a i tak dopiero za 3 razem im wszystko wychodzi i to średnio to nie mam pytań hehe.

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Miś Koralgol napisał(a):

Wszystko się zgadza, tylko kolega wyżej będzie kładł PTMa na laptopowe CPU, więc tak, czy siak, czeka go docinanie :)

Ale może tak czy siak dociąć z naddatkiem i nałożyć na radiator.
Moim zdaniem lepsza opcja.

• Thanks 1
Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi. Kupiłem ten 

Cytat

Gelid HeatPhase Ultra AMD PH-GC-01-A

Jak dotrze i go nałożę, a potem poczekam kilka dni aż się trochę wygrzeje to zdam relację jak sobie poradził względem past termoprzewodzących, których do tej pory używałem :D

• Upvote 1
Opublikowano

No i Gelid HeatPhase Ultra już nałożony od kilku dni na CPU i GPU w kilku laptopach :D Pierwsza rzecz jaka mnie zdziwiła to fakt, że ten termopad jest strasznie miękki i delikatny. Sprawia wrażenie, jakby po paru miesiącach wygrzewania mógł się po prostu roztopić i spłynąć z rdzenia niczym zwykła pasta. Zobaczymy jak będzie w rzeczywistości.

Co do temperatur - zjazd w dół względem zwykłej pasty jest niesamowity. Praktycznie jest to taka sama różnica jak po zastosowaniu ciekłego metalu od Thermal Grizzly Conduconaut. Z tą różnicą, że termopad (którego starczyło na 3 lapki) jest znacznie tańszy. 

Testowałem używając wielokrotnie Cinebencha R23, OCCT i konwertując długie filmy za pomocą HandBrake'a. Zarówno na i7 7820HQ, i7 9750H i i5 8350U temperatury spadły o średnio 17-21 stopni. Przykładowo wcześniej renderując film na i7 7820HQ (i zwykłej paście) miałem zawsze 97-100 stopni. Teraz mam 77-82. Ale co najważniejsze i najbardziej zauważalne wentylatory działają znacznie ciszej i jest to bardzo odczuwalne, że laptop nie staje się suszarką. Kolejna rzecz to to, że temperatura rośnie niesamowicie powoli względem tego co było na zwykłej paście. Wtedy jak tylko włączałem OCCT, albo cinebencha r23, to skok był bardzo gwałtowny. W ciągu 2-3 sekund z 45 stopni do 95-100 i od razu zrzucanie taktowania. Teraz temperatura rośnie bardzo powoli. Taktowanie też jest wyższe niż wcześniej pod pełnym obciążeniem. 

Na niskonapięciowym i5 8350U to już w ogóle zwyskałem niesamowity wynik w cinebenchu r23 i teście multicore. Wcześniej oscylował w okolicach 3000 punktów. Teraz uzyskałem 4090 punktów. 

Do zwykłych past w laptopach już raczej nie wrócę. A tym bardziej do ciekłego metalu, którego w jednym laptopie musiałem ostrożnie usuwać przez 40 minut, żeby żadna drobinka nie przedostała się na płytę główną. Na koniec i tak okazało się, że wszedł w reakcję z miedzią i zostawił taki piękny ślad:

EOa6KDY.jpeg

Dobrze, że już nie będę musiał się z tym bawić w przyszłości i jeszcze zabezpieczać wszystko na około rdzenia od cpu taśmami izolacyjnymi, żeby przypadkiem ciekły metal nie spłynąć podczas jakiegoś losowego zdarzenia (np. upadek laptopa na ziemię). 

• Like 4
  • Upvote 1
Opublikowano

To nie zjazd względem zwykłej świeżej pasty jest tak spory tylko była już ona zdegradowana od temperatur ;) jakbyś przesmarował przyzwoitej jakości zwykłą pastą i zrobił test w ten sam dzień między ptm'em (gelidem) na świeżej to różnica była by mniejsza z tym że ten pad się wcale nie degraduje a w lapkach gdzie panują temperatury +80c pod obciążeniem cpu zwykła potrafi pogorszyć wydajność po jednej dobie :E 

Opublikowano
22 godziny temu, cReane napisał(a):

... 

Do zwykłych past w laptopach już raczej nie wrócę. A tym bardziej do ciekłego metalu, którego w jednym laptopie musiałem ostrożnie usuwać przez 40 minut, żeby żadna drobinka nie przedostała się na płytę główną. Na koniec i tak okazało się, że wszedł w reakcję z miedzią i zostawił taki piękny ślad:

EOa6KDY.jpeg

Dziwny ten ślad. Wiele razy widziałem pozostałości po ciekłym metalu ale ani razu czegoś takiego. Ja bym to spolerował bardzo drobnym papierem ściernym. 

Opublikowano (edytowane)

Ja zaciekawiony pozytywnymi opiniami nt. PTM7950 i Gelid HeatPhase, zamówiłem Gelida. Po roku używania karty RX 6800XT Red Dragon (dostałem nową w ramach gwarancji), zdecydowałem, iż wymienię fabryczną pastę na Gelid HeatPhase Ultra. Wymiana pasty poszła sprawnie. Po wymianie pasty, uruchomienie komputera i wygrzanie termopada zmiennofazowego. Wyniki, które otrzymałem po testach są zadowalające. Jak dla mnie gra warta świeczki. Płacimy grosze za ten produkt, a mamy poprawę w postaci lepszych temperatur, głośności wentylatorów jak i spokój na długi czas, względem zwykłej pasty termoprzewodzącej.

Tak wyglądała roczna pasta fabrycznie położona na GPU. Pasta na brzegach już była wyschnięta i widać, że rdzeń nie był pokryty idealnie w całości. Sam środek rdzenia był dość "wilgotny".

Spoiler

PXL_20250128_193752539_MP2.thumb.jpg.6add2dd1dee5338092f980a2f89fda5d.jpg

A tak po nałożeniu Gelida

Spoiler

PXL_20250128_195642778.thumb.jpg.9422bb1bee21421a3f969b9bb8a2788b.jpg

Następnie test pod obciążeniem przed wymianą pasty termoprzewodzącej. Ustawienia GPU to Core 2250MHZ, napięcie 1070mV, 2150MHz VRam.

Spoiler

PXL_20250127_221036999_MP2.thumb.jpg.806933ebc15675656b29f01bba95d31a.jpg

Test przed wymianą pasty. Ustawienia GPU to Core 2450MHZ, napięcie 1070mV, 2150MHz VRam. Różnica w temp. GPU, względem HotSpotu potrafiła wynosić ok.30st.

Spoiler

PXL_20250127_221925016_MP2.thumb.jpg.7463bbe0d0747bc4957e7d2b4fa00163.jpg

Po wymianie pasty na Gelida. Ustawienia GPU to Core 2250MHZ, napięcie 1070mV, 2150MHz VRam.

Spoiler

profilev3.thumb.png.f92efa51edd341d2cb608a38f5d64bee.png

Po wymianie pasty na Gelida.Ustawienia GPU to Core 2450MHZ, napięcie 1070mV, 2150MHz VRam.

Spoiler

profilev4(2450mhz).thumb.png.8af47c05122e530142439ab3ab5dd3f7.png

Teraz różnica temp. rdzenia GPU, między hotspotem to max.15st. Cichsza praca komputera, ponieważ krzywa wentylatorów w komputerze jest ustawiona ,m.in pod temp. HotSpot'a GPU. :D

Edytowane przez RaViV
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
6 godzin temu, Miś Koralgol napisał(a):

Dziwny ten ślad. Wiele razy widziałem pozostałości po ciekłym metalu ale ani razu czegoś takiego. Ja bym to spolerował bardzo drobnym papierem ściernym. 

Metal się wrzyna w miedz dlatego często bywa tak że po pierwszej aplikacji po czasie jest lipna wydajność i dopiero po starciu i nałożeniu drugi raz jest ok.

Opublikowano

Do lapka to tylko ptm z racji gołych rdzeni, nakładasz raz i spokój na zawsze, czyścisz tylko chłodzenie laptopa z kurzu, nie musisz już odkrecać chłodzenia po tym zabiegu aby wymienić pastę, taniej masz gelid heat phase ultra (ptm w opakowaniu gelida) dostępne są dwa rozmiary 30x40 i 40x40.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Crew 900 napisał(a):

Tam jest napisane że do 125 stopni. Na informacje podane przez allegro nie patrz, bo tam są przeważnie bzdury spowodowane złym dopasowaniem danego produktu do połączenia z "katalogiem produktów allegro".

Screenshot_20250205-103330624 (1).jpg

Edytowane przez sc0rpow
Opublikowano

@Crew 900 Na tego typu dane ne patrz, to jest dokładnie ten sam ptm tylko w innym opakowaniu ;) przycinać nie zawsze też trzeba bo można przykładowo to położyć na podstawę chłodzenia w jednym kawałku jeżeli stopka ma wystarczająco dużą powierzchnię jak np 30x40 a boki się same zetną pod wpływem docisku ro rdzenia :E ja tam jednak ścinałem żeby było estetycznie.

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 1.02.2025 o 22:45, RaViV napisał(a):

Fabryka fabryce nie równa, w ogóle aż dziw bierze ile oni tej pasty nawalili... zazwyczaj to oszczędzają a Tobie przylali :D kiedyś z ciekawości jak wymieniałem pastę na gtx970(strix) to jak ściągnąłem chłodzenie to może 50% rdzenia fabrycznie było pokryte... po wymianie na chyba miśka temperatury spadły o 2-3 stopnie. 

Opublikowano

@AndrzejTrgZgadza się. Jak patrzę ile niektórzy mieli ilość fabrycznej pasty w GPU to rzeczywiście u mnie nie żałowali. 😃 

To jest w sunie karta wymieniona w ramach gwarancji. Pierwszy model, który kupiłem miał problem z łożyskiem wentylatora. Oddałem na RMA i się zdziwiłem, że zamiast wymiany wentylatora dostałem nówkę kartę. 😎

Ta karta z wymiany gwarancyjnej miała lepsze temperatury jak i kulturę, więc z tamtą od początku było coś nie tak. No ale po roku czasu pasta już wyschła, więc termopad wleciał na dłuższy czas.