Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem koleżanki i koledzy, jest taka historia: mam komputer z 2011 roku z procesorem Sandy Bridge, w którym 6 lat temu wymieniłem kartę na GTX1070, zasilacz OCZ 600W też nie młody już. W komputerze są dwa systemy (Win7 i Linux Mint, każdy na oddzielnym dysku SSD) i na obydwu systemach mam to samo. Modeluję i renderuję w programie Blender i (zarówno przy renderowaniu jak i przy zwykłym obracaniu widoku) wywala mi do pulpitu albo w ogóle się resetuje, bywa że po resecie komputer w już nie wstaje. W Windowsie mam czasem komunikat "sterownik ekranu przestał działać".

Co to może być - płyta? Karta? Zasilacz?

Opublikowano

No właśnie też mi się tak wydaje. Ale wczoraj przy testowaniu OCCT też się komputer wyłączył. Ogólnie jest tak, że jednego dnia wszystko działa (renderuje bez zwiechy) a drugiego wywala od razu - tak na Windowsie jak i na Linuxie.

Opublikowano

jak się resetuje, wyłącza to musza być zapisane błedy w podglądzie zdarzeń, zapewne będą błedy kernel od zasilania, ale może jeszcze jakieś

zważywszy że komp ma ile ma, to bym go rozebrał, dokładnie wszystko przeczyścił, wtyczki podociskał, procesor, grafikę przesmarował i wszystko złożył

nie pomoże, podmiana zasilacza, potem grafiki.

choć problemy wskazują na zasilanie... co wcale nie znaczy że zasilacz

od czegoś musisz zacząć.   

Opublikowano

Otworzyłem obudowę, podłożyłem lusterko pod kartę i co się okazało - wiatraki na karcie startują przy uruchamianiu ale zaraz po wyświetleniu pulpitu się zatrzymują. Nie ruszają po odpaleniu Blendera, nie ruszają ani przy obracaniu widoku ani przy renderowaniu. Nie kręcą się też po zresetowaniu. Tylko przy uruchamianiu.

Opublikowano (edytowane)

widocznie nie potrzebują, karta nie osiaga temp 55st, a jest tzw fan stop

obciąż ja jakimś furmarkiem czy w occt dla grafiki , grą itd, wzrośnie temperatura a na pewno ruszą, przynajmniej powinny.

nawet gpu-z wystarczy i nacisnac znak zapytania dla stres testu, możesz wtedy zobaczyć i temperatury i prędkośc wentylatorów  w zakładce sensors

raczej zawsze tak było, nie zwracałeś uwagi

Edytowane przez miro