Skocz do zawartości

Kompaktowe głośniki 2.0 do komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Poszukuję głośników 2.0 do komputera. Mój budżet to plus minus 500 zł, nie mam za dużo miejsca więc szukam dwóch niezbyt dużych głośników (12 cm na szerokość to już maks). Na ten moment mam creative sbs230, ale niestety już się psują. Zainteresowały mnie Creative t100 lub t60, a dziś jeszcze wpadły mi w oczy Edifier M60, na amazonie do wyrwania w promocji za 470 zł sklep, co byście polecili?

Opublikowano
W dniu 27.11.2024 o 00:19, Yahoo86 napisał(a):

Osobiście polecę Edifier MR4 (scena/efekty) nic lepszego w tej cenie nie znajdziesz , próg wyżej to Kali IN-5. Należy pamiętać że to monitory bliskiego pola.

Wziąłem Edifier m60 bo były na promocji i kurde nie podoba mi się jak grają, bas mocno przysłania jest dudniący, dźwięk rodem z kina, próbowałem bawić się equalzererm, ale nie potrafię sobie z tym poradzić. Czy jest szansa, że te mr4 będą grały lepiej? Do moich starych głośników na moje krzywe ucho nie mają te m60 podjazdu

Opublikowano (edytowane)

@Gradzik18

M60 nie słuchałem , złącza/rozmiar/waga/sterowanie sugerują typowe przenośne/kompaktowe głośniczki pod telefon/laptop na wyjazdy , MR4 to zalążek ultra tanich , poprawnie grających monitorów bliskiego pola z porażającą sceną w swojej klasie cenowej (z tyłu są 2 potencjometry GÓRA/DÓŁ).

Creative ma to do siebie że na przestrzeni wielu lat miał tylko kilka modeli które nazwał bym (z przymrużeniem oka) poprawnie grającymi , sbs230 na pewno nie jest tym wyjątkiem.

W czasach świetności Pentium II / III mieli nawet dobre głośniczki do blaszaka , potem to już coraz gorzej z nielicznymi wyjątkami.

T60/100 to również typowe przenośne grajki z wycofanym/wywalonym w kosmos pasmem przypominającym coś takiego /\_/\/\__/\ , a powinno wyglądać tak -----------.

Widzę że masz również słuchawki od nich - możesz już być straconym przypadkiem i Twój spaczony słuch kreatiwem nie doceni niczego lepszego :E.

Edytowane przez Yahoo86
Opublikowano (edytowane)

@Yahoo86 może tak być, że przesiąkłem tym dźwiękiem i chłop stracony :P

Natomiast mam też słuchawki sennheiser momentum 4, może miałeś okazję posłuchać jak grają? To jest dźwięk który mi się podoba i do którego dążę

Edytowane przez Gradzik18
Opublikowano

@Gradzik18

Niestety nie , miałem dawno temu momentum2 do telefonu za którymi nie przepadałem , (dużo za dużo basu , ciepłe w cholerę , wycofana bardzo łagodna góra).

To jedyne senki które miałem dłużej z racji budowy , pałąk/zatrzaski/muszle z plastiku są dla mnie nie akceptowalne w ich poprzednich/współczesnych konstrukcjach tego producenta.

Może jakaś dobra dusza która je posiada pomoże , ale według tego Momentum 4 cierpisz na chorobę zwaną Basolubnością (i to konkretną :)).

Sam preferuję neutralność/przestrzenność/detale z ciągotami w stronę mroku , Twoje preferencje są dla mnie obce i niestety nie pomogę.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Yahoo86 napisał(a):

@Gradzik18

Niestety nie , miałem dawno temu momentum2 do telefonu za którymi nie przepadałem , (dużo za dużo basu , ciepłe w cholerę , wycofana bardzo łagodna góra).

To jedyne senki które miałem dłużej z racji budowy , pałąk/zatrzaski/muszle z plastiku są dla mnie nie akceptowalne w ich poprzednich/współczesnych konstrukcjach tego producenta.

Może jakaś dobra dusza która je posiada pomoże , ale według tego Momentum 4 cierpisz na chorobę zwaną Basolubnością (i to konkretną :)).

Sam preferuję neutralność/przestrzenność/detale z ciągotami w stronę mroku , Twoje preferencje są dla mnie obce i niestety nie pomogę.

Hmmm, z tą basolubnością się nie zgodzę, w tych głośnikach wydaje mi się, że właśnie za dużo jest basu, momentum 4 jak dla mnie są dość neutralne dlatego szukam zbalansowanego dźwięku. Nie jestem specjalistą więc mogę się mylić 

Edytowane przez Gradzik18