Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z nadmiaru wolnego czasu zachciało mi się ostatnio zabawić w ustawianie PBO i CO na moim komputerze. Wiem generalnie co i jak, jednak problem na jaki trafiłem to taki, że większość poradników czy polecanych ustawień odnosi się do procesorów innych niż mój. Stąd też mam parę pytań 

Po 1. Jak ustawić PBO Scalar? Domyślnie płyta ustawia na 7x, jedni mówią, że najlepiej dać na 1/2x, inni że można dawać na 10x.

Po 2. Jak ustawić cpu boost override? Jaka wartość będzie optymalna? 100? 200? Tutaj też widzialem sprzeczne opinie. 

Po 3. Na ile można ufać optymalizacji rdzeni przez Ryzen Master? Myślałem pierwotnie żeby puścić Ryzen Mastera na noc żeby sobie przetestował rdzenie i dobrał jakieś wartości, a ja potem ewentualnie ręcznie bym to doszlifował. Żeby nie bawić się w ustawianie tego wszystkiego od zera. Natomiast nie wiem czy finalnie nie okaże się to jeszcze bardziej czasochłonne :D

Płyta to ROG Crosshair VIII Extreme, chłodzenie to Arctic Freezer III 420. Zależy mi na maksymalnej wydajności, obniżenie poboru prądu mnie nie interesuje.

Opublikowano

1.Scalar na 1x 
2.Overdrive na tyle do ilu planujesz dobić z zegarem równie dobrze może być bez overdrive.
3. CO na per core ustaw ile ci tam trzeba na każdym powiedzmy -20. Potem znajdź w sieci core cyclera i jedziesz z koksem. Który rdzeń się wykrzaczy schodzisz z niżej np. do -15 reszta tak samo. 
Baw się dobrze 

powodzenia.jpg.14c4b4ddce9158ebf6c3e828dd4a6332.jpg

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Okej, tylko czy jeśli ustawie za duże boost overdrive to nie spowoduje to obniżenia wydajności wielowątkowej ze względu na potencjalną konieczność ustawienia mniejszego CO w celu ustabilizowania procka?

Edytowane przez Shiawase
Opublikowano (edytowane)

Nie zwyczajnie nie dobije do zegara w rzadkich przypadkach możesz mieć aktualnie niższy boost niż na niższym ustawieniu. 
W praktyce masz najlepsze chiplety na 5950x nie lepiej zapodać na sztywno? Jakieś 4.7 i zapomnieć? Wielowątkowo zyskasz a na ST jakoś nie stracisz a pewnie zamkniesz się w mniejszym poborze niż na Auto z CO 

Edytowane przez Art385
  • Upvote 1