Grzegorz93 0 Opublikowano Niedziela o 18:11 Opublikowano Niedziela o 18:11 (edytowane) Cześć. Przyszedł czas na wymianę całego stanowiska. Jako, że nie znam się na składaniu komputera, podkręcaniu itp to proszę Was o pomoc. Na ten momentu stary komputer ma taki monitor - Xiaomi Curved Gaming Monitor G34WQi, ale przy nowym komputerze z 4080 super wydaje mi się, że już powinien być monitor z 4k. Jeżeli się mylę to kupię taki sam drugi monitor. Proszę o polecenie dobrego monitora 4k, minimum 32 cale w ceny 2k ~ 2,3k Dodam, że komputer ma być na dłuższy czas bez podkręcania i wymiany podzespołów. Wychodzę z założenia, że po kilku latach wymieniam cały PC na nowy. Proszę o pomoc w złożeniu oraz ocenę mojego zestawy jak i sugestii co można byłoby zmienić aby było może taniej? Wybrałem taki o to zestaw, ale wiadomo, że im taniej tym lepiej. https://proline.pl/koszyk/4a11b7a5 - Jedyne co wolałbym kupić innego to Procesor AMD Ryzen 7 9800X3D albo AMD ryzen 7 7800x3d Ewentualnie taka obudowa be quiet! Shadow Base 800 DX Biała (BGW62) < - - zależy mi aby temperatura/cisza była jak najbardziej wydajna/e Płyta główna nie musi mieć Wifi ponieważ mam modem ( UPC-Play ) z wifi i adapter wifi do starego PC Edytowane Niedziela o 18:12 przez Grzegorz93
Dirian 87 Opublikowano Niedziela o 18:33 Opublikowano Niedziela o 18:33 Zmiana monitora na 4K nie ma sensu. Masz dobry monitor z 1440p ultrawide, przy którym RTX 4080 Super nie będzie się nudzić. Jeśli miałbym zmieniać to na jakiś monitor 4K ale OLED, to dopiero jest fajny przeskok w jakości obrazu. Ale to lepiej poczekać na premiery nowych paneli w 2025. Obudowę można zmienić na 800DX, wg mnie fajniejsza buda. W 802 te boczne nogi wyglądają na żywo pokracznie. Reszta zestawu wygląda ok, jak na kilka lat to można rozważyć dopłatę do 7800X3D / 9800X3D, ale na razie dostępność słaba a ceny kosmiczne za te CPU. Ewentualnie postawić to na i5 14600KF, będzie trochę szybszy od 7700. A przy wysokich rozdzielczościach to i tak różnica między takim i5 14600KF a 7800X3D / 9800X3D będzie mało widoczna, bo w wysokich rozdzielczosciach cierpi głównie karta graficzna.
Caps 17 Opublikowano Poniedziałek o 08:17 Opublikowano Poniedziałek o 08:17 Jak to ma być na raz, rozważ sobie Intela który ma obecnie bardzo dobre ceny. Pod UWQHD nie mówiąc o 4K nie ma żadnej najmniejszej konieczności pompowania kasy obecnie w X3D których ceny są tragiczne. Te procki przy takich rozdzielczościach niczego Ci nie zmienią. Ale jak coś, to za 13k masz 14700KF, 64GB DDR5, SSD 1+4TB https://proline.pl/koszyk/f7edd3ae Monitorek masz jeszcze 200 zł mniej z promocją https://proline.pl/?n=promocja-gigabyte-grudzien-2024
Grzegorz93 0 Opublikowano Wtorek o 06:59 Autor Opublikowano Wtorek o 06:59 (edytowane) @Dirian + @Caps Dziękuje za odpowiedz. Monitor i tak musze kupić bo ten zostanie przy starym PC dlatego myślałem o przesiadce na 4k, ale budżet nie może być za wysoki. Wolałbym platformę AMD, ponieważ intel dość mocno mnie zawiódł, a często miałem z nim problemy. Od zawsze chciałem 7800x3d, ale cena jest oporowa. Może warto poczekać z miesiąć? Pytanie czemu akurat Gigabyte Z790 UD DDR5 LGA1700, a nie to co dałem Gigabyte B650 GAMING X AX V2 AM5? Pytam z ciekawości aby wybrać coś najlepszego i najtańszego Takie samo pytanie o kartę graficzną ZOTAC GeForce RTX 4080 SUPER Trinity Black 16GB GDDR6X DLSS 3 (ZT-D40820D-10P) , a PNY GeForce RTX 4080 Super XLR8 Gaming Verto Epic-X RGB OC? Nie potrzeba mi aż tyle TB dysku. Wydaje mi się co może być błędne, że 2TB wystarczy. Kusiło mnie wziąć 64GB ramu, ale w pracy mi odmawiają twierdząc, że przez długie lata tego nie wykorzystam, a tracę tylko parę stówek. Na ten moment mam coś takiego - https://proline.pl/koszyk/05e65dcf + kod na monitor ( obudowa musi być biała, taki wymóg żony ) W zależności od odpowiedzi podmienię na kartę graficzną i płytę główną podaną przez Państwa. No i może skusze się na ten RAM bo dysk raczej na pewno odpada chociaż... Dziękuje za pomoc. Edytowane Wtorek o 07:03 przez Grzegorz93
Caps 17 Opublikowano Wtorek o 07:15 Opublikowano Wtorek o 07:15 10 minut temu, Grzegorz93 napisał(a): Może warto poczekać z miesiąć? Póki co wszystko idzie w górę. Zakładam że 7800X3D zaraz w ogóle zniknie i zostanie tylko 9800X3D i wtedy dopiero może zrobić się cena zaprowa. Co do wyborów - po prostu ceny. To może złóż sobie (dla żony) cały biały set https://proline.pl/koszyk/244ef514 1
Grzegorz93 0 Opublikowano Wtorek o 07:24 Autor Opublikowano Wtorek o 07:24 5 minut temu, Caps napisał(a): Póki co wszystko idzie w górę. Zakładam że 7800X3D zaraz w ogóle zniknie i zostanie tylko 9800X3D i wtedy dopiero może zrobić się cena zaprowa. Co do wyborów - po prostu ceny. To może złóż sobie (dla żony) cały biały set https://proline.pl/koszyk/244ef514 Też tak sądziłem o procesorach, ale liczyłem, że 9800X3D będzie troszkę tańszy. Usuń ten link z białym PC Jak to zobaczy to spokoju mi nie da . Tak serio to wolałbym jakoś/cena niż wygląd więc pozostanę przy tamtym. Dziękuje za odpowiedz. Jakbyście mieli jakieś uwagi. Coś lepszego, tańszego to będę wdzięczny za pomoc. Myślicie aby wysłać e-mail z propozycją koszyka do firmy z zapytanie o jakiś kod rabatowy? Może uda się wyrwać z 100-200zł ?
Dirian 87 Opublikowano Wtorek o 09:38 Opublikowano Wtorek o 09:38 O rabat na pewno pytaj, coś pewnie urwiesz. Co do plyty Z790 to ona była polecana gdybyś brał procek pod Intela. 1
Grzegorz93 0 Opublikowano Wtorek o 12:02 Autor Opublikowano Wtorek o 12:02 2 godziny temu, Dirian napisał(a): O rabat na pewno pytaj, coś pewnie urwiesz. Co do plyty Z790 to ona była polecana gdybyś brał procek pod Intela. Okej rozumiem, Dziękuje
Caps 17 Opublikowano Wtorek o 15:33 Opublikowano Wtorek o 15:33 (edytowane) 8 godzin temu, Grzegorz93 napisał(a): Usuń ten link z białym PC Jak to zobaczy to spokoju mi nie da . No pokaż jej pokaż ;-) Edytowane Wtorek o 15:34 przez Caps 1
Umpero 229 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) Ja tam bym zaczekał tak do przełomu styczeń-luty z zakupem nowego sprzętu. W styczniu wyjdą procesory 99X0X3D i część osób wypchnie swoje używki 9800X3D na rynek. Powinna też być już wtedy większa dostępność nowych procesorów od AMD więc i ceny powinny się unormować. Do tego w styczniu będzie premiera RTX 5090 i 5080. Także zakup starej generacji na progu nowej to trochę wydanie pieniędzy w błoto. Jest okres przedświąteczny więc ceny idą w górę. HOLDować jeśli nie masz konieczności zakupu teraz. Edytowane 4 godziny temu przez Umpero
ibizpl 20 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 12 minut temu, Umpero napisał(a): Ja tam bym zaczekał tak do przełomu styczeń-grudzień z zakupem nowego sprzętu. W styczniu wyjdą procesory 99X0X3D i część osób wypchnie swoje używki 9800X3D na rynek. Powinna też być już wtedy większa dostępność nowych procesorów od AMD więc i ceny powinny się unormować. Do tego w styczniu będzie premiera RTX 5090 i 5080. Także zakup starej generacji na progu nowej to trochę wydanie pieniędzy w błoto. Jest okres przedświąteczny więc ceny idą w górę. HOLDować jeśli nie masz konieczności zakupu teraz. Popieram. W tej chwili przepłacisz praktycznie za wszystko, może oprócz intela ale podstawka z góry martwa więc z ewentualnym upgrade będzie problem. No chyba że pod choinką musi być, to jak to mówią "płać i płacz".
Dirian 87 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 2 godziny temu, Umpero napisał(a): W styczniu wyjdą procesory 99X0X3D i część osób wypchnie swoje używki 9800X3D na rynek. No nie wiem, patrząc na to jak kiepska była / jest dostępność 9800X3D, to raczej nie będzie komu tych CPU wypychać. Ale fakt, zaczekać można jak najbardziej jak się nie pali.
Umpero 229 Opublikowano 28 minut temu Opublikowano 28 minut temu @Dirian wszelkie echa sugerują, że w styczniu ma się zwiększyć dostępność. W wątku o AM5 jest trochę ludzi, którzy kupili na przeczekanie 9800X3D i deklarują, że kupią 9950X3D.
Rekomendowane odpowiedzi