Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego programy diagnostyczne podają dwukrotnie niższe taktowanie pamięci, aniżeli producent deklaruje na pudełku? A może po prostu nie wiecie, które pamięci są szybsze - 1600 MHz CL9 czy 2133 MHz CL11? Niniejszy poradnik jest właśnie dla Was, toteż, bez zbędnego przedłużania, zaczynamy.

Zacznijmy od tego, że wszystkie współczesne moduły RAM należą do pamięci typu DDR, co po rozwinięciu skrótu daje frazę Double Data Rate, a to z kolei oznacza, że pamięć jest w stanie wykonać dwa transfery w cyklu zegara. Dla przykładu moduł taktowany zegarem 800 MHz może pochwalić się transferem na poziomie 1600 MT/s. Marketingowcy podchwycili tę cechę, uprzednio podmieniając jeszcze MT/s na MHz, i tak oto narodziła się nomenklatura znana ze sklepowych półek.

Obok taktowania producenci pamięci podają też drugi parametr, latencję CAS (CL), który wyznacza czas upływający od wysłania żądania dostępu przez kontroler do otrzymania danych na wyjściu. Tutaj domyślną jednostką jest cykl zegara, nie zaś sekunda czy jakakolwiek inna jednostka fizyczna znana z układu Si. Niemniej czas cyklu (w nanosekundach) można łatwo wyliczyć z następującego wzoru:

wzor_ram.png

Pomnożenie otrzymanego wyniku przez parametr CL pozwala określić rzeczywiste opóźnienie pamięci i, przynajmniej w teorii, porównać ze sobą kilka różnych kompletów. Oczywiście nie jest to uniwersalna recepta na ocenę wydajności pamięci, bo do tego potrzebne są testy, które zrewidują nie tylko aspekt matematyczny parametrów technicznych, ale też cechy takie jak typ zastosowanych kości, co w gruncie rzeczy ma nawet większe znaczenie od samych cyferek. Jednakże takim oto prostym wzorem można sobie wyrobić pewien pogląd na sprawę ;)

• gtxxor przypiął/eła ten temat
Opublikowano

Warto też powiedzieć, że wiele kości RAM tej samej klasy przechodząc z DDR3 na DDR4 zwiększa częstotliwość zegara , ale robi to kosztem latencji, przez co rzeczywista wydajność jest bardzo podobna.

• 8 lat później...
Opublikowano

Wzór podany przez firmę  Crucial na wyliczenie rzeczywistego opóźnienia pamięci wyrażony w nanosekundach (ns) jedna miliardowa sekundy. 

2000/RAM*CL, czyli np dla DDR5 6000MHz CL30 opóźnienie wynosi 10ns. Następny przykład DDR5 dla JEDEC 5200MHz CL40 1.1V, czyli 2000/5200*40=15.38ns.  

• Gość odpiął/ęła ten temat

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Tylko z powodu słabej dostępności, to z regularną ceną nie miało nic wspólnego i nie jest żadnym wyznacznikiem w tej sytuacji. 
    • powiem wam że te antywirusy i cleanery to jest jakaś kaszana    https://github.com/KPRCB/XboxGameBarExample   to już w ogóle totalnie jakaś głupota, bo to mój kod c++ x D      logi z eseta to też jest kaszana   żadnych prawdziwych wirusów nie znalazł   Potrzebujemy jakiegoś poważniejszego toola!
    • Zgadzam się... Większość ludzi tak robi ze strachu ale to nie oznacza, że bandyci mogą robić co chcą! Wiem, że Polska to kraj z kartonu, ale nie wiedziałem, że dodatkowo dziki zachód...  A lata 90te dawno już się skończyły... Ja też w takiej sytuacji najpewniej nawet bym nie zwrócił uwagi w sklepie widząc (prawdopodobnie podpitych) kolesi tego pokroju. Natomiast reakcja dziewczyny jak i to co było potem było normalne...   To mi się przypomina ta sprawa ze Szwecji gdzie młody imigrant pozaeuropejskiego pochodzenia zabił Polaka z powodu zwróconej uwagi...
    • Buda fajna, ale o co be z tą wersją (rozmiarem?)  grafy, bo się nie znam? 
    • No ja byłem na pogrzebie, nie raz. W mieście na największym cmentarzu mam kaplicę, gdzie zwykle są nabożeństwa, na kolejnym tak samo. Nie wiem, co się dzieje w przypadku, gdy nabożeństwo jest w rodzinnej parafii zmarłego, ale nie kojarzę praktycznie żadnego kościoła bez parkingu czy placu przed wejściem, poza takimi w ścisłym, zabytkowym centrum, ale zdaje się, że nawet na teren ciasnego starego miasta karawany wyjątkowo mogą wjeżdżać tak samo jak karetki, policja czy zaopatrzenie.   Tutaj sytuacja mimo wszystko jest IMHO specyficzna. O ile dobrze widzę, nie ma bezpośredniego przejścia z kościoła na parking, jeśli już, to przez budynek klasztoru/szkoły (?). Inna opcja to właśnie niesienie trumny wzdłuż Czerniakowskiej do skrzyżowania i potem Nowosielecką do wejścia na parking.   Tak, na wsiach jeszcze jakiś czas temu nosiło się albo i nadal przenosi trumnę z konduktem na cmentarz, jeśli jest blisko kościoła. Ale szczerze mówiąc - jakoś tego w centrum miasta nie widzę.  To nie jest boczna osiedlowa uliczka. I jednocześnie nie jest to pogrzeb z celebrą itp.  Wszystko to nawet jeśli trzeba się zgodzić, że widok trumny to nie jest też nic gorszącego. Ale IMHO wystarczy, że wyniosą ją na przystanek...    No właśnie, skoro już muszą, to albo tam powinien być dopuszczony wjazd obok przystanku (a faktycznie nie ma - wszędzie słupki) albo nie powinno tam być pogrzebów. A jeśli mimo wszystko są...  to na karawan przymknąłbym oko.    Ja wiem, że raz na milion jakieś dziecko będzie akurat biegło do przedszkola - ale to są skrajne przypadki, generalnie nic nikomu nie ma prawa się stać jeśli karawan na pięć minut wjedzie ostrożnie i bardzo powoli na chodnik. A podejrzewam jeszcze, że i pogrzeby nie odbywają się tam masowo?   OK, jasne, dura lex... no ale komentarz mam do tego chyba taki jak większość: Konfitura kiedyś w końcu wyłapie ostry wp...l i, jak tłumaczył klasyk: nie będę popierał, ale zrozumiem. A wcale nie jestem fanem kościelnych jasełek.
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...