Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A tak z ciekawości spróbujcie jeszcze dwie rzeczy:

1. Wyłączyć ULPS - Ultra Low Power State

Open Registry Editor run as administrator. 

On top navigation ''Edit'' click ''Find'' Type ''Ulps'' wait for search to end.

Double click ''EnableUlps'' change 1 from to 0, click ok and close registry editor. DO NOT CHANGE ANYTHING ELSE

2. Wyłączcie MPO

https://nvidia.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/5157/~/after-updating-to-nvidia-game-ready-driver-461.09-or-newer%2C-some-desktop-apps

Ściągnijcie pliczek mpo disable.reg

I potem wykonajcie restart komputera

I dajcie znać czy coś to dało

• Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, Slayer napisał(a):

U mnie te skoki są w diablo 4 albo path of exile 2. W innych grach nie zaobserwowałem ale myk polega na tym, że to są dwie gry, w które głównie gram.

Mi 1 core dobija do 100% bardzo często a w grach mam ciężko przebić 50*. Jest tak chłodno jak na 13600kf na uv, a teraz lecę na procku bez co :) . 

ULPS wyłączałem, znany trick z 5700xt ;) 

Opublikowano
1 minutę temu, NoviAMG napisał(a):

Mi 1 core dobija do 100% bardzo często a w grach mam ciężko przebić 50*. Jest tak chłodno jak na 13600kf na uv, a teraz lecę na procku bez co :) . 

ULPS wyłączałem, znany trick z 5700xt ;) 

Na forum path of exile 2 notorycznie pojawia się wątek przegrzewającego się 9800x3d bo podczas ładowania map bardziej się grzeje niż w syntetykach.

Na forach diablo 4 szalały tematy z 7800x3d, który w niektórych momentach nagle dobijał do b. wysokich temperatur i ludzi byli wsciekli, że nagle wentyle im robią istny huragan w obudowie. Miałem coś takiego na 7700 i musiałem ustawić spowolnienie na odpaleniu wentyli na 5 sekund bo też miałem momentami huragan na 2-3 sekundy.

Opublikowano

ULPS wyłączałem na poprzedniej windzie, a na tej nie mogę :) Tylko tam to też nic nie dawało niestety. 

Podrzuć im info o stutteringu. Trzeba jak najwięcej cisnąć to może coś to da. (Tak wiem stary i głupi wierzy w cuda). 

Opublikowano
2 godziny temu, AndrzejTrg napisał(a):

amd w kulki leci, albo Twój wzrok szwankuje ;) 

Oczywiście, że mu wzrok szwankuje a jak wiemy np. Windows 24h2 działa perfekcyjnie. Natomiast poprawki mikrokodu u intela nie tylko zwiększyły wydajność ale rozwiązały absolutnie wszystkie problemy.  Jak coś to intel z własnej nieprzymuszonej woli powiedział wszystkim od razu po premierze, że 14 generacja ma problemy ;)

• Haha 1
Opublikowano

Tak myślę czy jeszcze nie wyjąć cepa, bo ciągle mam w głowie tę diodę CPU na początku, ale skoro komputer teraz wstaje i powiedzmy, że "działa" to chyba nie ma opcji, że coś uszkodziłem w sockecie? Zresztą byłem ostrożny w chu...

Opublikowano

Ja nie wiem, że Wam chce się dalej babrać z tym tematem w taki sposób. Osobiście już dawno bym zamówił jakieś inne np. outletowe podzespoły i po kolei wymieniał aby sprawdzić co powoduje problem. Tak będziecie się z tym bawić do usranej śmierci. 

Pożyczę obrazek od @Art385 :rudolf:

image.png.37ff2c4acc28d465fc091d36c9c9c34b.png

Opublikowano

Jutro zobaczę na płycie asusa, która nie jest podobno dotknięta tym zjawiskiem, stawiam że dużo w capframex się nie zmieni ;). Dodatkowo z tego co widziałem, asus ma już bios z agesą najnowszą. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Czekam na efekty 😉. Zastanawiam się czy te lexary oddawać czy patrioty sprzedać 🤷. Ewentualnie zwrot i wziąć te co podał MadDog z listy QVL, ale kiedyś widziałem posty, że te kości cl26 i 28 różnią się tylko profilem Expo, a możliwości mają te same. No ciekawe czy te testy producentów płyt są robione na 9800x3d tak w ogóle, bo to było podane jeszcze sporo czasu przed premierą tego cepa.

Ja na razie sprawdziłem grę na starym SSD i innym RAMie. Czasem częściej i mocniej ścina, a czasem jest w miarę ok. Zresztą jak wtedy było git chwilę to nic nie zmieniałem, reset PC i znów się zaczęło, więc gdyby to był problem z uszkodzonym sprzętem to chyba nigdy by nie było dobrze, ale ciul wie. Monitor też testowałem na DP czy HDMI. 

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

To są raczej problemy z biosem i co start płyta losuje inne parametry. U mnie jest o tyle dobrze, że mam większość ustawione ręcznie, więc ponowny rozruch aż tyle nie zmienia u mnie co może zmieniać na expo np. No nic, płyta wysłana. Jutro po południu będę ją montował. 

Edytowane przez NoviAMG
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Szkoda, że nie mieszkasz bliżej. Masz tyle sprzętu, że bym wziął od Ciebie na testy oczywiście za opłatą procesor nawet. Ewentualnie jak się zacznie sezon to na moto bym podjechał 😅. Jestem ciekaw czy na tym 7800x3d byłoby to samo...

Do asrocka jest póki co oficjalnie 3.16 najnowszy, a ja mam teraz 3.17 beta od nich. Na poprzednich oczywiście było to samo co teraz.

Przewinęło mi się gdzieś jeszcze, że to mogą być problemy z podpiętym aio czy USB 2.0, ale nie bardzo wiem jak to sprawdzić. Kiedyś wspominałem, że po podłączeniu kierownicy w WRC 24 przy początkowym intro jest ścięcie, a bez kiery ok. Dzisiaj robię jeszcze ostatni raz już chyba przekładkę dysków m2, a w sumie to chyba tylko na próbę zostawię ten 2TB, a 1TB zdemontuję. To ostatnia konfiguracja dysków której nie testowałem. Znalazłem jeden serwis wreszcie, który może się podejmie naprawy, ale niestety trzeba czekać, bo póki co mają zajęte terminy. Muszę też się dowiedzieć ile plus minus coś takiego będzie kosztowało, bo jak wyjdzie ponad 1000 to trochę słabo...

Na stronie 22 widać moje wykresy, które wyglądają zajebiście, a kolejne po restarcie kompa już nie. Nic wtedy nie zmieniałem. Kompletnie nic, a timingi miałem chyba wklepane ręcznie. Tzn. Expo włączone, ale wpisane ręcznie wszystko. 

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

To akurat też testowałem. Myślałem, że jest coś jeszcze... Ja chyba spróbuję jeszcze zdobyć inną kartę graficzną (bo mojego starego GTX 1060 chyba nie podłączę do tej płyty, ale w sumie nie wiem czy się da czy nie. Te ścięcia w furmarku mnie trochę zawsze niepokoiły. Tak samo jak to ścięcie ostatnio, gdzie użycie karty spadło do zera i jeszcze ten test wahadła NVIDIA pendulum. Tam też nie było płynnie za bardzo i występowały ścięcia. Ty @boban666mówiłeś, że Twój ojciec ma kompa to może od niego jakbyś przełożył grafę na testy 🤔 

Żeby się dało jakoś zablokować na sztywno zegary grafiki...

Edytowane przez Adikon
Opublikowano

Oczywiście, że GTX 1060 będzie pasował i jak najbardziej możesz takie testy zrobić. Cały czas mówię aby wykonać podmiankę podzespołów a ten mi teraz dopiero mówi, że ma inna kartę w domu :E

• Like 1
Opublikowano

Jak najbardziej, wrzuć 1060 i zobacz co będzie. 

Jeszcze jak się złapie z kolegą na orginie to podejrzewam, że zrobi wykres w apexie z capframex, ma 13700k z dość mocno wykręconym ramem, 8200mhz z tego co pamiętam. Też jest czepliwy o jakikolwiek stutering, a śmiga wszystko masło. Więc będzie jakiś wgląd co jest na intelu z skokami ms. Może te procki tak mają wszystkie, tylko wszystko zależy od tego jaki kto ma monitor :E ? 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

A jaki zasilacz masz w tym starym kompie ? 
Jeśli nic nie da podmiana na gtx to może byś podmienił zasilacz na próbę i kartę podłączył przez przelotkę ? 

Edytowane przez NoviAMG