Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Jako iż za miesiąć planuje zakupić nowy komputer który bedzie w jakims niewielkim stopniu służył do gier i niczego innego poza internetem mam kilka pytań.

Chce procesor AMD

i tutaj nasuwa sie pytanie - polowac na okazje 9800x3d czy czekać na 9950x3d czy warty jest dopłaty: 9800 można szukać za 2400-2600 w tym momencie.

Oczekuje na premiere RTX 5XXX i myśle nad 5080 także pod niego bym układał reszte sprzetu.

RAM wiadomo iz DDR5 tylko ile? 32Gb wystarczy na obecne gry?

Płyta główna - moje wymagania: na pewno WiFI wbudowane, obsługa minimum 2 slotów SSD pod pcie, 

Chłodzenie: myśle nad wodnym na Procesor

Obudowa- nie lubie jakiś światełek ale może być przeszklona- obecnie mam taką (ale komputera nie sprzerdaje) więc chciałbym miec druga obudowę tego typu: TAKA

zasilacz: tutaj zupełnie nie wiem jaki

Monitor: obecnie posiadam: DELL U2515H - ma on  25" i wydaje sie ok do grania zwłaszcza ze siedze blisko niego więc wiekszego chyba nie wstawie. 

Potrzebuje drugiego monitora pod nowy zestaw. 

Poprosze o porady i może jakieś propozycje podzespołów np. płyta głowna ram obudowa zasilacz abym mógł pomału nad tym mysleć, bo chyba nic przez miesiąc sie nie zmieni

Dzięki

Opublikowano
6 minut temu, serenity40 napisał(a):

komputer który bedzie w jakims niewielkim stopniu służył do gier i niczego innego

Pytanie czy warto wydawać tyle kasy ile masz zaplanowane na komputer służący "w niewielkim stopniu do gier"? Skoro będziesz grał okazyjnie, to wydawanie kupy kasy na sprzęt to raczej strata kasy.

Można śmiało poszukać tańszy procek, tańsze GPU, szczególnie że ekran to będzie tutaj 1440p więc nie trzeba do tego sprzętu z kosmosu. Obecny monitor masz tylko 60 Hz, więc znów GPU czy mocy procesor będą się tutaj nudzić.

Chyba, że to jakoś niefortunnie napisałeś i jednak grać planujesz sporo...

Opublikowano

powiem tak. 

Chce grac w nowszy tytuł. np. civilization 7 i bedę w niego grał cały weekend a nastepnie reszta tygodnia wcale.

Wyjdzie GTA 6 to samo.

Poprostu mam dzien ze bede grał 24h lub tydzien ze wcale.

Wiem ze można kupić taniej ale dla mnie 1000-1500 zł w cenie procka to zadna róznica. a chce go na jakies 5 lat, (a starzeje sie też:))

• Like 1
Opublikowano

Okej, kumam - ma być komfort i święty spokój ;)

Na 9950X3D raczej nie ma co czekać, w grach to będzie podobna wydajność do 9800X3D więc nie ma co przepłacać.

32GB RAM pod gry spokojnie starczy.

Wstępnie widziałbym to tak:

https://proline.pl/koszyk/b2f959e3

9800X3D, chłodzenie AIO, porządna płyta na X870E z WiFi 7, 32GB RAM, zasilacz z ATX 3.1 i nową wtyczką 2x6 pin pod RTX 5000. Obudowa BQ, większa i bardziej przestronna od tej co miałeś.

Opublikowano
53 minuty temu, Dirian napisał(a):

Budżet nie jest jakoś ograniczony ale też z rozsądkiem. 

Ps. OLED się nie wypali jeśli będzie piasek Windows przez większość czasu chodził?

Opublikowano (edytowane)

Po iluś tam latach może się delikatnie zacząć wypalać, ale... obejrzyj sobie:

Można ustawić chowanie paska w razie czego. Wg mnie gra warta świeczki bo jak raz zagrasz na OLED-zie to nie będziesz chciał innego ekranu ;) 

Edytowane przez Dirian