deymi4n 1 Opublikowano Poniedziałek o 13:59 Opublikowano Poniedziałek o 13:59 Witam, Posiadam monitor GIGABYTE G27QC od kilku dobrych lat. Teoretycznie powinien obsługiwać 165hz, ale nigdy się w to jakoś nie bawiłem, a że nie mogłem ustawić 165hz to ustawiłem maksymalne 120hz i było w porządku. Niedawno robiłem sobie małe przemeblowanie i po podłączeniu monitora oraz komputera na tym samym kablu DisplayPort co wcześniej maksymalna częstotliwość jaką mam to 60hz. Mam najnowsze sterowniki Nvidia, przez monitor nie mogę tego zmienić, nie działa u mnie również customowa zmiana rozdzielczości w Nvidia Control Panel. Pobrałem coś takiego jak OSD Sidekick i jakiś najnowszy update do tego monitora, ale po kilku minutach instalacji wyświetla się jej błąd, w związku z czym to też odpada. W menedżerze urządzeń monitor wyświetla się jako Generic Monitor (G27QC). Próbowałem więc tam zainstalować sterowniki co również nie przyniosło zamierzonych skutków. Tak samo jak skorzystanie z innego wyjścia DP w karcie graficznej. Czy jest jakieś rozwiązanie żebym spowrotem mógł korzystać z odświeżania przynajmniej 120hz, a najlepiej 165hz? Ponieważ nagły spadek do 60hz po kilku latach to widoczna dla mojego oka zmiana.
Send1N 687 Opublikowano Poniedziałek o 20:07 Opublikowano Poniedziałek o 20:07 Co do sidekicka to musisz podłączyć dołączony przewód usb a-b (od strony monitora B do standardowego USB A w obudowie komputera) i dopiero wtedy można aktualizować firmware przez soft, ten model obsługuje 165hz tylko przy 8 bitach na 10 zawsze byłeś ograniczony do 120hz (swoją drogą to pełne 165 jest możliwe tylko przy DP bo hdmi nawet przy 8bpc kończy się na 144hz) "sterowniki do monitora" to pic na wodę Jak klikniesz prawym właściwości na pulpicie > zaawansowane ustawienia wyświetlacza > wybierz częstotliwość odświeżania to nie masz na liście do rozwinięcia nic więcej jak 60hz ?
deymi4n 1 Opublikowano Poniedziałek o 21:50 Autor Opublikowano Poniedziałek o 21:50 Jeśli chodzi o sidekicka to wiem, ponieważ tylko tak mogłem go uruchomić. Wykorzystałem przewód dołączony w pudełku od monitora i niestety właśnie przy aktualizacji firmware wyświetlił się błąd. W zaawansowanych ustawieniach wyświetlacza mam tylko i wyłącznie 60hz. To jest pierwsze miejsce gdzie próbowałem to zmienić.
JohnyWol 3 Opublikowano Poniedziałek o 23:01 Opublikowano Poniedziałek o 23:01 Próbowałeś reinstalacji sterowników? Tak samo z Nvidia Control Panel. Może się coś w sterownikach wykrzaczyło i stąd taka blokada? 1
Send1N 687 Opublikowano Poniedziałek o 23:05 Opublikowano Poniedziałek o 23:05 W aktualizację FW nie ma się co i tak bawić bo niczego to nie zmieni, stawiam że coś nie tak z systemem czy sterami od karty a z samym monitorem jest wszystko ok.
deymi4n 1 Opublikowano 16 godzin temu Autor Opublikowano 16 godzin temu Okej, dziwna sprawa. Chciałem kupić nowy kabel DP, ale nigdzie nie mogłem dostać stacjonarnie więc podłączyłem monitor pod HDMI i mam nawet opcję 144hz. Być może to właśnie mój kabel DisplayPort jest uszkodzony lub któreś wyjście, ale jeśli już to zakładam, że to od monitora bo w karcie mam trzy DP i na wszystkich działało tak samo.
deymi4n 1 Opublikowano 12 godzin temu Autor Opublikowano 12 godzin temu 5 minut temu, Send1N napisał(a): Jaką kartę posiadasz? Kfa2 GeForce RTX 2070 Super EX 1-Click OC To pełna nazwa jeśli się nie mylę 1
agent_x007 8 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu (edytowane) Upewnij się, że monitor nie ma włączonego ograniczenia do DP 1.2. Edytowane 11 godzin temu przez agent_x007
Rekomendowane odpowiedzi