Skocz do zawartości

Głośniki komputerowe, zasilane z RCA - czy tak można ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam :)

Koledzy, mam małe pytanie techniczne.

Czy stoi coś na przeszkodzie, aby zasilić głośniki komputerowe z Daca, ale w taki sposób, aby sygnał podawany był z wyjścia RCA ?  

Co prawda z przodu urządzenia, jest również gniazdo Jack i takie podłączenie wydaje się być oczywiste, ale zastanawia mnie właśnie, czy takie RCA, zadziałało by podobnie ?

1oZaNC5.jpeg

Edytowane przez Reksio
  • Reksio zmienił(a) tytuł na Głośniki komputerowe, zasilane z RCA - czy tak można ?
Opublikowano
14 godzin temu, MajQ napisał(a):

Zasilić? jak rozumiem przesłać sygnał audio?...

Fotka zniknęła, ale już poprawione, więc może tym razem przetrwa dłużej.

Natomiast tak, chodzi o zasilenie głośników komputerowych sygnałem audio :)

Dokładnie chodzi o wyjście RCA, to na które wskazuje strzałka na zdjęciu.

Opublikowano

Z głośników wychodzi przewód zakończony wtyczką jack 3.5mm., więc i tak, byłaby potrzebna przejściówka, której obecnie nie posiadam, a zanim ją nabędę, to chciałbym najpierw upewnić się, czy takie podłączenie ma rację bytu, gdyż do tej pory podłączałem głośniki do wyjścia słuchawkowego w dacku, aczkolwiek zastanawia mnie, czy takie RCA nie podawałoby sygnału o lepszej jakości... O ile w ogóle może to zadziałać i nie uszkodzić, któregoś z urządzeń. 

f9nSymI.jpeg

Opublikowano

A ten kabel z głośników to na stałe jest przymocowany? Co to za głośniki? Innych wejść nie mają? Dokładanie przejściówki tutaj, sam nie wiem czy to dobra droga. 

Swojego czasu miałem tak spiętego Zen Dac V1 + Edifiery S2000Mk, poprzez RCA wypuszczane z tyłka DACa. 

Opublikowano

@Reksio

Powyższe to M-DAC mini (DAC+AMP słuchawkowy - słaby ale jest) , duży dżak z przodu jest tylko i wyłącznie dla słuchawek (używaj go tak dalej , to jest szansa że uwalisz głośniki , nie wspominając że wysyłasz w ten sposób zniekształcenia do głośników - podkręć trochę potencjometr w M-DACu i usłyszysz przesterowanie).

RCA (OUT) z tyłu służy do wysłania sygnału audio dla głośników aktywnych (RCA/TR/TRS/itd...) , wzmacniacza + głośników pasywnych , itd... .

Na samym początku należało napisać że chodzi o głośniki aktywne (mające własne zasilanie) , z tym "zasilaniem" to Autorze pojechałeś ostro (proponuję kolumny aktywne podpiąć do wzmacniacza i delikatnie rozkręcić na nim potencjometr - należy wtedy odliczać sekundy do momentu kiedy kolumny zdechną).

@Reksio @sierotaZpclaba

Wracając do tematu , drugie zdjęcie z adapter/przejściówka (RCA-jack) jest poprawnym i bezpiecznym rozwiązaniem w razie braku RCA/TR/TRS/itd... z tyłu głośników aktywnych (niezmieniony sygnał analogowy i impedancja).

Pod żadnym pozorem nie wtykać dżaka (głośniki aktywne) w dziurkę która ma wzmocnienie (można pod warunkiem wyregulowania przyzwoitym miernikiem napięcia na wyjściu wzmacniacza i nie dotykania jego potencjometru - grozi uszkodzeniem).

To tyle z mojej strony.