W1ldC4rd 0 Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego No więc, odkurzałem któregoś dnia kompa, też odkurzaczem, więc może mogło zrobić się jakieś spięcie. Komp uruchomił się, chwilę podziałał i padł. Znalazłem poradę żeby między innymi wyjąć i włożyć pamięci (odpiąłem i wpiąłem jeszcze kartę graficzną, procesora nie ruszałem). Ok, odpalił się, ale tylko z jedną kością. W slotach DIMMA1 i B1 działają obie kości, więc wina raczej płyty. Ogólnie to bym to olał, ale XMP nie działa. Płyta to MSI PRO B660M-A DDR4. Pamięci Corsair Vengeance LPX, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL16. Płyta ma gwarancję do 22 lutego, ale wolałbym jeszcze spróbować sam to naprawić, jeśli się da.
miro 516 Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego ale pamięci żeby działały prawidłowo w dualu i dało się załadować profil XMP powinny być a2 i b2, czyli slot 2 i 4 licząc od procesora na pewno wcześniej miałeś tak jak piszesz ? w 1 i 3 ?
W1ldC4rd 0 Opublikowano 3 Lutego Autor Opublikowano 3 Lutego Może niedokładnie się wyraziłem, przed odkurzaniem były dobrze, w A2 i B2. Jak znalazłem poradę żeby je przepiąć, wypiąłem i wpiąłem z powrotem, do A2 i B2, ale A2 nie czyta w ogóle kości. Myślałem że jak przepnę do A1 i B1 to będzie ok, ale XMP nie działa i nie wiem w sumie czy są w dual channel.
miro 516 Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego 17 minut temu, W1ldC4rd napisał(a): Myślałem że jak przepnę do A1 i B1 to będzie ok, ale XMP nie działa i nie wiem w sumie czy są w dual channel. to jest druga " para " jest dual ale XMP działć może, nie musi dlatego producenci zawsze zalecają banki 2 i 4 a pojedyńcza kośc też nei działa w a2 ? pytanie teraz czy uszkodziłes coś mechanicznie i to widać, jeśli tak to żadna gwarancja nie pomoże pozostaje obsadzić 1 i 3 i zrobić ręczne nastawy
Rekomendowane odpowiedzi