Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Mam w domu swiatlowod play kiedys to byl UPC. I wlasnie od momentu jak Play kupil upc i wymienili mi router mam sraszne problemy z internetem. Ciagle trzeba odswierzac strony albo laczyc sie przez VPN i znow rozlaczac zeny internet dzialal. Nie wiem czy play ma jakies problmey z DNS ze niektore strony dzialaja a niektore nie, ze trzeba rozlaczac i laczyc sie ponownie z siecia wifi, po prostu juz nie mam sily do tego. Support standardowo wlacz i wylacz router :/ Od naszej strony nie widze problemu itp. Nigdy takie cos sie nie dzialo jak bylo UPC. Resetowalem router i dalej tak samo. Jakby co dobe cos sie zmienialo i znow nie dzialalo, na wszystkich urzadzeniach jest problem, TV, telefon, PC laptop...

Moge wziasc to samo z Tmobile i do tego taniej niz w Play. Pytanie wiec czy ktos moze robil taka zamane lub moze uzywa Tmobile swiatlowod i moze powiedziec czy dziala ok? Torrenty dzialaja (uzywam do sciagania dystrybucji linuxa)? Nie garam online wiec ping srednio mnie interesuje, bardziej zeby predkosc byla ta 900mbit. 

Opublikowano

Ja niedawno zamieniłem Play (który u mnie działał niemal bezawaryjnie, tak jak wcześniej UPC) na T Mobile. Siedzę na nim już dwa tygodnie i niestety żałuję zamiany. Połączenie jest niestabilne (co jest dziwne bo to w końcu ta sama infrastruktura), a korzystanie z pomocy technicznej jest baaaaardzo upierdliwe. Żeby zrobić cokolwiek o co prosisz (np. rozdzielenie pasm 2,4Ghz i 5Ghz) muszą przez kilkadziesiąt minut testować z Tobą najpopularniejsze rozwiązania problemów w stylu odłącz router od prądu i sprawdź czy działa :boink:Konsultant niby przepraszał, że mnie o to prosi, tłumaczył że od miesiąca mają taką procedurę i nie może od niej odejść bo będzie miał problemy w pracy, ale czy dla mnie jako klienta to coś zmienia? Marnują tylko mój czas.

Wisienką na torcie jest router w którym nie możesz skonfigurować niczego poza nazwą sieci i hasłem. Nawet sieci gościnnej nie ustawisz.

Nie chce mi się już wypowiadać umowy, zwracać sprzętu i umawiać znowu wizyt monterów, więc postanowiłem kupić własny router w miejsce tego tragicznego Sagecoma. Mam nadzieję, że to rozwiąże moje problemy.

Żałuję, że skąpiłem kilkunastu złotych miesięcznie więcej za przedłużenie oferty Play. Ta kasa nie jest warta problemów które teraz mam.

Opublikowano (edytowane)

Hej, 

Pytanie czy ten "światłowód" od UPC / PLAY to faktycznie FTTH jest a nie czasem hybryda na koncentryku do mieszkania ? 

Bo jak masz COAX a nie końcówkę FO to zmiana na dowolnego innego operatora zapewniającego FTTH na całej długości aż do urzadzenia końćowego to jest różnica i to znaczna zarówno co do pingu jak i stabilności łacza.

Inna kwestią jest to czego oczekujesz od operatora - jak wcześniej przedmówca napisał funkcjonalnie jest równie do niczego u kążdego z nich i dopiero własny zarządzalny router skonfigurowany przez siebie daje więcej niż standardowy sprzęt operatora (a i nawet z tym też bywa różnie i nie wszystko zrobisz).

Edytowane przez Pro8lem
poprawki gramatyki
Opublikowano

Wejdz na

internet.gov.pl

Wpisz swój adres, wyszukaj, pokaże co wyszukał jak się zgadza klikasz w to co wyszukał. Po lewej stronie będzie lista dostępnych usługodawców. Polecam INEA. Daje ONT i można własny router używać, jak ten co dają ZTE nie wystarczy. Do TV też nie trzeba nic ustawiać, lata na wlasnym urządzeniu. Mam 3 lata i 3 awarie tylko ogólnokrajowe.

Jak nie to brał bym PLAY. LEpszy router i bardziej konfigurowalny dają niż T-Mobile, ten czarny wyglądający jak puszka od piwa :P 

Inea daje FTTH tylko.

Opublikowano

Generalnie w większości miejsc gdzie jest TMobile to i jest Orange bo współdzielą sieć dostępową dla klienta, ale trzeba to faktycznie sprawdzić na powyższym adresie.

Orange daje modem Sagecoma/Funbox - który daje się konfigurować w znacznie większym stopniu niż ten sprzęt od TMobile.

Inea to dość niszowy dostawca i jest dostępny w stosunkowo niewielu miejscach w PL. - ale sprawdź czy na twoim adresie mają serwis.

Opublikowano
21 minut temu, Pro8lem napisał(a):

Inea to dość niszowy dostawca i jest dostępny w stosunkowo niewielu miejscach w PL. - ale sprawdź czy na twoim adresie mają serwis.

Wiesz to twoje zdanie bo wszyscy biorą od najbardziej znanych operatorów. Ja sprawdziłem 10 znajomych w Lublinie, w blokach, którzy też o INEA nie słyszeli właśnie na tym internet.gov.pl i mają INEA. U jednych okazało się, że robota Światłowód Inwestycje z Stolicy, a i większości firma FiberHost kiedyś zrobiła, która współpracuje od dawien dawna głównie z INEA i tylko INEA z nimi daje jako BSA, a reszta świata w tym drugim standardzie, jak dobrze pamiętam LLC się to przy Neostradzie kiedyś nazywało czy jakoś tak, czyli Orange, TM, Play wypożyczali kabel od wtedy Orange, a tu od FiberHost jak sprawdziłem, należący do spółki z INEA. Jak znajomy miał do tej pory w Orange z telefonami i płacił za 600Mb/s w Orange 75 zł i to z tymi rabatami za kolejną usługę w Orange, tak INEA w bloku gdzie nie biorą opłaty za utrzymanie łączą dała mu symetryczne 600 za 49,99 i jeszcze z Publicznym IP na dzień dobry. Tzn. ja mu wymęczyłem to publiczne IP, ale mało ważne. Po prostu przekonujący kit o graniu wymyśliłem :P On nie gra, ewentualnie może grać jego córka studentka :P  Dodatkowo w Orange okazało się, że jest opłata za a utrzymanie łączą 20 zł i 10 zł dodatkowa doliczana za to że na innym łączy, nie Orange.

INEA nie wydaje fortuny na reklamy jak cała reszta i się nie reklamuje w telewizji w banerach na stronach internetowych, nie daje promocji pół roku za darmo itp. Dlatego mało kto wie, mało kto słyszał. Ja jeżeli bym zmienić miał operatora z INEA tylko wtedy jeśli różnica w cenie byłaby conajmiej 30 zł miesięcznie. Nie możliwe raczej nigdy, więc trzymam się INEA bo jest mega stabilnie, a też dają jakiś ZTE router, który jest tylko dla operatora, nie kupisz w sklepie. Dlatego używam Ubiquiti Express, który daje ta stabilność internetu. Miesiąc lub 2 wcześniej w aplikacji przychodzi wiadomość, że będą prace serwisowe w nocy od po północy do 4-5 rano, ale potem na routerze widzę, że nie było internetu w nocy z 40 minut tylko. Są się przeżyć.Wiekszosc ludzi śpi w nocy :P 

Opublikowano

Nie neguję firmy INEA jako złego dostawcy - jasno wskazałem, że należy sprawdzić dostępność danego operatora na danym adresie... a konia z rzędem temu kto np. znajdzie w/w operatora np w Warszawie...

Ponadto (i tu już wchodzimy w detale warstwy technicznej) - wykonawcą i dostawcą danej warstwy fizycznej sieci może być ktokolwiek (w tym i operator) a na tym samym medium na zasadzie dzierżawy i współdzielenia ustanawiają się sprzedawcy usług drugiego rzędu - czyli operatorzy wirtualni. 

Jeśli cokolwiek to znaczy - to zdecydowanie łatwiej utrzymać sieć własną niż naprawiać sprzęt na dzierżawionych ciemnych włóknach czy na lambdzie u kogoś innego. 

Tyle z mojej strony.

Opublikowano
20 godzin temu, Pro8lem napisał(a):

konia z rzędem temu kto np. znajdzie w/w operatora np w Warszawie...

Mojemu bratu, na wsi, tak z 10 km poza miastem Świdnik, lubelskie ma robić światłowód firma z Warszawy Światłowody Inwestycje sp. z.o.o. Jak myślisz jaki operator z 4 najbardziej znanych pierwszy wrzucił swoje ulotki do skrzynki na listy i niego? Nie uwierzysz?  Rządem. Pierwsza INEA i to mimo tego, że to nie ich światłowód bo tylko na swoim od fiberHost dają symetryczny, a bratu dadzą asymetryczny, ale Orange, T-Mobile, Play, Plus nie pchają się pierwsi.

Mi 3 lata temu na wsi  od strony Lublina bardziej, zrobili światłowód w ramach Finansowania jak ja to mówię 50% UE i 50% PiS wtedy :P  i wepchał się T-M. Fajną promuję mieli bo miałem i mam 3 telefony i dawali 900 symetryczne niby też za 65 zł i pół roku za Zero. Dzień zero godzina 16, a monteróœ od T-M nie widać i nie słychać. Dzwonię na infolinię T-M, wybieram do światłowodu, a oni do mnie, że FiberHost im zablokował T-M jako usługodawcę i dlatego monterzy nie zadzwonili i nie przyjechali. To ja wkurzony, żeby tu brzydkiej nie pisać, dzwonię do INEA bo wklepalem w Google FiberHost operator. A INEA, że na 95% zablokowane bo skoro Fiberhost (Fibee) wkopali za darmo to muszę przynajmniej na 24 wziąśc od nich. Oni byli następnego dnia o 8 rano robić.

Więc lepiej się wszystko dowiedzieć.

Co do Ciebie, Sprawdzales na wspomnianej stronie rządowej siebie czy nie ma u ciebie INEA, ten, czy nie może? :) 

Opublikowano

18 godzin temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

Co do Ciebie, Sprawdzales na wspomnianej stronie rządowej siebie czy nie ma u ciebie INEA, ten, czy nie może? :) 

Jeśli to do mnie - to ja nie muszę nic zmieniać, a wybrałem tego dostawcę który u mnie miał rozwiązania techniczne jakie mnie interesowały i był fizycznie reprezentowany poprzez instalację dostępową / kliencką.

INEA nie ma zasięgu nigdzie w okolicy 100 km od mojej lokalizacji ...

Opublikowano
29 minut temu, Pro8lem napisał(a):

INEA nie ma zasięgu nigdzie w okolicy 100 km od mojej lokalizacji ...

U mnie przez 3 lata nie było lokalnych dostawców światłowodu, tylko ci na całą Polskę. Teraz powoli się pojawiają. Mnie np kusi jeden lokalny z jednego powodu. Publiczne Statyczne IP, a nie zmienne jak w INEA i to bez dodatkowych opłat oraz prędkość 500/200. Jedyne co mnie powstrzymuje i czekam na odpowiedź to cena, jak nie będzie znaczącej różnicy zostaje z INEA bo wszystko tak działa stabilnie, że wielu znajomych z mojej okolicy mi zazdrości iż mienia na INEA, z główną zaletą INEA, że mogą używać swój router.

32 minuty temu, Pro8lem napisał(a):

eśli to do mnie - to ja nie muszę nic zmieniać, a wybrałem tego dostawcę który u mnie miał rozwiązania techniczne jakie mnie interesowały i był fizycznie reprezentowany poprzez instalację dostępową / kliencką.

To dobrze. Ty szczęśliwy że swoim dostawca, a ja ze swoim, a autor tematu sam wyciągnie wnioski. :) 

Opublikowano
W dniu 5.02.2025 o 15:52, EUZEBIUSZ napisał(a):

Polecam INEA. Daje ONT i można własny router używać, jak ten co dają ZTE nie wystarczy

Trochę się wtrącę w rozmowę. Sam posiadam internet od Inea 1000/1000Mb/s i jestem bardzo zadowolony. Łącze jest bardzo stabilne. 
Z ciekawości zapytam - czy router o którym wspominałeś - Ubiquiti Express, masz bezpośrednio podpięty do ONT Inea i działa to prawidłowo? To znaczy bez potrzeby podłączania routera od Inea->ZTE i ustawiania go w tryb BRIDGE na potrzeby prawidłowego działania routera Ubiquiti? 
Inea wyposażyła mnie w ONT ZTE oraz router ZTE. Zastanawiałem się wiele razy nad zmianą routera i czy jest szansa zamienić właśnie router od operatora ZTE na własny brzegowy router(zastanawiałem się nad Mikrotikiem hAP ax3, albo nad Ubiquiti UDR). 

Opublikowano
1 minutę temu, Meistero napisał(a):

Z ciekawości zapytam - czy router o którym wspominałeś - Ubiquiti Express, masz bezpośrednio podpięty do ONT Inea i działa to prawidłowo? To znaczy bez potrzeby podłączania routera od Inea->ZTE i ustawiania go w tryb BRIDGE na potrzeby prawidłowego działania routera Ubiquiti? 

Tak bezpośrednio wpięty do ONT i w Ubiquiti w WAN. W INEA nie trzeba żadnych konfiguracji w  WAN robić idzie po Automacie wszystko bo oni ustawienia wprowadzają w ONT. Dla nich ONT to modem, tak go nazywają, np na infolinii.

Ja mam ONT Nokii. Ale oni teraz wszystko ZTE dają :P 

Screenshot2025-02-1122_22_43.png.750ea6334e03009185d0c702c02f1fbf.png

Opublikowano
9 godzin temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

Tak bezpośrednio wpięty do ONT i w Ubiquiti w WAN.

Rozumiem.
Co do Twojego routera Ubiquiti - to widzę, że masz w nim tylko jednym porcie WAN i LAN. Jeśli mogę wiedzieć to jakie jeszcze masz urządzenia w swojej sieci domowej? Jakiś switch zarządzalny/niezarządzalny? Jakiś AP od Ubiquiti? 

Opublikowano
3 godziny temu, Meistero napisał(a):

Co do Twojego routera Ubiquiti - to widzę, że masz w nim tylko jednym porcie WAN i LAN. Jeśli mogę wiedzieć to jakie jeszcze masz urządzenia w swojej sieci domowej? Jakiś switch zarządzalny/niezarządzalny? Jakiś AP od Ubiquiti? 

99% urządzeń mam po Wi-fi w jednym poziomie domu, więc po kablu w zasadzie nic. chromeBOX Asusa wersja 5 ma Wi-fi 6 i z tym routerem w pokoju spokojnie wyciąga 630-610 Mb/a więc kabel mi zbędny.

Gdybym musiał mieć więcej po kablu kupił był tego Switcha:

https://www.x-kom.pl/p/671456-switche-cisco-cbs110-unmanaged-cbs110-5t-d-eu.html

Express stoi w największym pokoju od południa, a w pokojach od północy łapie bez problemu w 2.4 Ghz i te 100-150 Mb/a wyciąga w download. Do oglądania streaming i wystarczy. Dodam, że piętro ma 100-110 ma kwadratowych, a pokój w którym stoi router 35 ma kwadratowych i stoi na kolumnie podłogowej oddalony 1,5 ma od telewizora, od strony wschodniej. Dom 2 piętra po tyle samo metrów, budowany w latach 1995-97 z grubych podwójnych pustaków, a mimo to ten Express daje radę. Najlepiej działa z urządzeniami, z kartą Wi-Fi 6 i MIMO 2x2.

Jednak wszystko zależy od aktualizacji oprogramowania, gdyż router ma główne oprogramowanie Unifi OS, które rzadko na razie aktualizują i soft Network do zarządzania siecią. Aktualizują częściej, ale trzeba ręcznie aktualizować póki co przez SSH, co nie jest trudne według poniższej instrukcji dla kogoś co ogarnia trochę komputery i kojarzy trochę, nawet jak nie kumam angielskiego. :) 

Ponieważ w tym routerze z serii UX główny firmware jest zintegrowany z tym Network więc jak wspomniałem Network warto zaktualizować ręcznie do jednej z najnowszych wersji chodzi o numery 8, najnowsza 9, potem tą wersję 9 powinien sam aktualizować bo wrócić z 9 do 8 nie można.

Firmware i Network download do Express

Instrukcja i kopiuj-wklej do SSH

@Meistero

Masz Publiczne IP w cenie abonamentu? Ja przez pierwsze 2 lata płaciłem 10 zł za publiczne IP, a na przedłużenie na rok dostałem w cenie abonamentu :) 

Opublikowano
3 godziny temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

Masz Publiczne IP w cenie abonamentu? Ja przez pierwsze 2 lata płaciłem 10 zł za publiczne IP, a na przedłużenie na rok dostałem w cenie abonamentu :) 

Od niespełna roku płacę do Inea 10 zł co miesiąc za publiczny zmienny adres IP. Muszę sprawdzić do kiedy podpisywałem umowę - będę negocjować warunki :cool:

Dzięki za informację na temat Ubiquiti oraz wykonywania aktualizacji.

Opublikowano

Express to jest sprzęt do kawalerki, gdzie podepniesz tylko komputer/laptopa, telefon i TV. Jeżeli chcesz podłączyć więcej urządzeń i koniecznie chcesz się pchać w Ubiquity to:
Dream Router: https://eu.store.ui.com/eu/en/category/all-cloud-gateways/products/udr któremu funkcjonalnością bliżej do typowego routera z WiFi (port WAN, 4 porty ethernetowe, w tym 2 PoE, WiFi, wszystkie aplikacje Unifi w tym Protect do kamer).
CloudGate Ultra (https://eu.store.ui.com/eu/en/category/all-cloud-gateways/products/ucg-ultra) + Switch PoE + APki jeżeli potrzebujesz WiFi

Opublikowano

@narmiak - odnośnie routera brzegowego to w planach miałem dwa warianty:
a) wyrzucam router dostawcy (Inea) i podłączam nowy router bezpośrednio do ONT'a np. Mikrotik hAP ax3 lub właśnie Ubiquiti Dream Router - UDR  ( mam wtedy WAN/LANY i WiFi)
b) wyrzucam router dostawcy i  i podłączam nowy router bezpośrednio do ONT'a ale tutaj myślałem nad Mikrotikiem RB5009 do którego podpinam obecny router ZTE, który robiłby jako AP(na potrzeby WiFi: laptopy, smartfony) 
Po LAN'ie ma podłączone: PC, Smart TV, Mini PC(NAS) 

Opublikowano
Godzinę temu, narmiak napisał(a):

Express to jest sprzęt do kawalerki, gdzie podepniesz tylko komputer/laptopa, telefon i TV. Jeżeli chcesz podłączyć więcej urządzeń i koniecznie chcesz się pchać w Ubiquity to:

Przestań jeździć po tym Routerze. To, że kupiłeś zaraz po jego premierze i oprogramowanie było nie dopracowane to nie znaczy, że teraz nie jest lepiej dopracowane. Poza tym twoje jazdy po tym routerze tutaj już mnie tak irytują, że szkoda pisać o tym.

Dream Router:

Miałem, 3 lata temu. Na 600/600 download nie przekraczała 360/360 i podobno w necie pisali, że to nie wina oprogramowania tylko sprzętu.

Godzinę temu, Meistero napisał(a):

@narmiak - odnośnie routera brzegowego to w planach miałem dwa warianty:
a) wyrzucam router dostawcy (Inea) i podłączam nowy router bezpośrednio do ONT'a np. Mikrotik hAP ax3 lub właśnie Ubiquiti Dream Router - UDR  ( mam wtedy WAN/LANY i WiFi)
b) wyrzucam router dostawcy i  i podłączam nowy router bezpośrednio do ONT'a ale tutaj myślałem nad Mikrotikiem RB5009 do którego podpinam obecny router ZTE, który robiłby jako AP(na potrzeby WiFi: laptopy, smartfony) 
Po LAN'ie ma podłączone: PC, Smart TV, Mini PC(NAS) 

Podaj model tego ZTE. Ten od INEA to ZTE. 3 lata temu dawali inny, straszne dziadostwo i umnie tylko leży w pudełeczku.

Opublikowano
10 minut temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

Podaj model tego ZTE. Ten od INEA to ZTE. 3 lata temu dawali inny, straszne dziadostwo i umnie tylko leży w pudełeczku.

Mam model ZXHN H3640, produkcja ze stycznia 2023

Opublikowano

To lepszy od mojego jakiegoś tilgin, który w 2.4 Ghz w tym samym pokoju co TV Smart na Youtube wszystko szło Maks w 480p. Myślałem, że się pochlastam jak to zobaczyłem. Jak można taki złom dawać kiedykolwiek i w szczególności przy światłowodzie.

Przez te 3 lata miałem 3 modele TP-Link w cenie od 350 do 1200, dwa modele Netgear w cenie 600-800 zł, potem był Xiaomi za 1000 zł bo kozacko wyglądał :P to zasięg Wi-Fi miał zarąbisty, ale po kablu obcinał łącze co go deklarowało całkowicie. Potem był Dream Router, który na 600 miał Maks 360. Na wielu forach pisali, że sprzęt ogranicza prędkość nawet po kablu i, że sam Ubiquiti na swoim forum o tym piszę, pisał.

Potem był ZTE T5400, który trafił do koleżanki i teraz jest Express, zakupiony grudzień 2024. Adblock ING zarąbista rzecz w routerze i po ustawieniu wszystkiego, naprawdę zaskakuje stabilnością i prędkościami czym dalej wbrew temu co tu na forum jeden "agent" pisze jakie to byle co. Fakt, że tylko 5 AP można do niego podłączyć Maks, ale w domu więcej jak 3 chyba mało kto używa, chyba, że chce mieć w każdym pokoju :P 

Opublikowano

Oba rozwiązania są dobre pod warunkiem, że ten ZTE nie jest własnością dostawcy, bo wtedy może się okazać, że się do niego nie dostaniesz.

Jak będę na tym etapie to sprawdzę to. W razie czego mam zapasowy router nie pochodzący od ISP i jest to ZTE MF297D

Opublikowano
Godzinę temu, Meistero napisał(a):

ZTE MF297D

Ma opcję działania jako router bez modemu LTE? Bo jak nie to nie użyjesz.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 12.02.2025 o 18:01, narmiak napisał(a):

Jeżeli chcesz podłączyć więcej urządzeń i koniecznie chcesz się pchać w Ubiquity to:
Dream Router: https://eu.store.ui.com/eu/en/category/all-cloud-gateways/products/udr któremu funkcjonalnością bliżej do typowego routera z WiFi (port WAN, 4 porty ethernetowe, w tym 2 PoE, WiFi, wszystkie aplikacje Unifi w tym Protect do kamer).

Dream Router UDR - już niedostępny u nas w sklepach. 

Za to wyszedł właśnie Dream Router 7 - następca UDR'a: UDR7 ( technicznie jemu bliżej do UMD Pro :-))
Ciekawe kiedy będzie u nas dostępny i czy cena będzie 1:1 czy dołożą i ile marży....
Po przeliczeniu wychodzi na nasze ~ 1440 zł (342,68 € z dostawą UPS)

Edytowane przez Meistero
Opublikowano

Ja nadal nie rozumieją tej jazdy po Ubiquiti Express i krytyki. Jedynie to rozumiem, że do Express Maks 5 AP można podłączyć, ale kto w domu robi więcej niż 3 AP?