Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie.

Przejdę szybko do opisania problemu aby nie marnować czasu na pisanie/czytanie bo jak wiadomo...

Płyta ASUS Prime Z390-A, 32 GB ramu (Vengeance LED 3200 8GBx2 oraz Vengeance LPX 3600 8GBx2) wszystkie chodziły na 3600 w XMP, timingow nie pamiętam. Procek to 8700k, zdelidowany nie kręcony. Komputer działał w takiej konfiguracji od 2 lat. Wcześniej były w nim tylko Vengeance LED 3200 8GBx2.

Grałem z synem kiedy nagle jego komp zawiesił się. Na monitorze pozostał obraz z gry, klawiatura i myszka przestały działać, nie było dźwięku. Wcisnąłem reset, ale komp nie wstawał. Otworzyłem skrzynkę, na płycie głównej paliła się pomarańczowa dioda RAM. Wyjąłem wszystkie kości i sprawdziłem jedną po drugiej w slocie A2. Komp nadal nie wstawał. Następnie sprawdziłem każdą kość w slocie B2. Na każdej kości komp uruchomił się i wszedł do Windows. Zainstalowałem kości w różnej konfiguracji nie używając slotu A2. Komp wstaje tylko z kością w slocie B2.

Da się to jakoś ogarnąć, naprawić?

Dopiero co kupiłem nowego kompa a starego oddałem synowi. :(

Z tego co wyczytałem na reddit to najzwyczajniej padł slot RAM.

Pytanie do Was. Jaką płytę z 2 slotami dla M.2 polecacie?

Pozdrawiam.

Edytowane przez panicz patryk
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, panicz patryk napisał(a):

Zainstalowałem kości w różnej konfiguracji nie używając slotu A2. Komp wstaje tylko z kością w slocie B2.

Już rozglądam się za jakąś używką z390.

A może to procek padł i w jakiś sposób tylko slot B2 działa?

Edytowane przez panicz patryk

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Posiadanie wymagań jest naturalne.  Moim zdaniem system jest zły. I do tego realia obyczajowe. Za bardzo chroni jedną stronę, za bardzo obciąża odpowiedzialnością druga nie za wiele dając w zamian. Kobiecie trzeba pomóc, mężczyzna ma sobie poradzić. Kobieta jak zostaje sama z dzieckiem wystarczy ze wyrazi chęć posiadania partnera. Jakiś się znajdzie. Do tego są instytucje/organizacje które pomogą.  Mężczyzna jak zostaje sam może co najwyżej zacząć zarabiać tyle, aby stać go było na opiekę nad dzieckiem zanim wróci z pracy. Spróbuje korzystać z pomocy to spotka go ostracyzm.  Wszystko jest też fajnie jak opieka jest naprzemienna i tak jest realizowana. Jak nie jest a kobieta się zaprze żaden sąd jej nie zmusi do jej realizowania. Wyroki sobie mogą być papier przyjmie wszystko.  Kiedy mężczyzna się dowie, że wychowuje nie swoje dziecko, to kiedy chce być tatą, to super (jest jeszcze kwestia, czy okoliczności pozwolą mu nim być). Kiedy jednak chce odejść powinien móc to zrobić na każdym etapie. Tymczasem są terminy, których niedotrzymanie sprawia domniemanie przysposobienia dziecka (albo jak by tego nie nazwał ekwiwalent tego) i ponoszenia pełnych obowiązków. Tymczasem dziecko przecież nadal ma ojca, tylko innego. A jeśli nie ma, to po to jest fundusz alimentacyjny. Niech chroni także mężczyzn wrobionych w nieswoje dziecko.  Małżeństwo niesie korzyści głownie dla kobiet, kiedy dojdzie już do rozwodu. Przede wszystkim ma dużo niższą barierę wyjścia dla kobiety. "No Mateusz... tu masz papiery rozwodowe, ja się wiążę z Kacprem i wyprowadzamy się 300 km stąd. Ty będziesz płacił alimenty i oczywiście będziesz mógł się spotkać z dzieckiem... kiedy znajdziesz czas i środki aby sobie do niego dojeżdżać". Przykład wyssany z palca, ale samo istotne ryzyko wystąpienia takiej sytuacji jest dobrym powodem, aby odpuścić sobie zabawę w małżeństwo i dzieci.  To jest głownie męski punkt widzenia. Kobiety też maja swoje obiektywne powody i oczywiście, że to nie zawsze ich wina. Powiedziałbym że pół na pół.    Natomiast jest jeszcze jedna sprawa. Mężczyźni maja niższe wymagania co do kobiet niż kobiety co do mężczyzn. Jednocześnie większość się zgodzi, że obie płci maja podobną wartość przeciętnie rzecz biorąc. Już samo to sprawia. Ze to równie ma mocno ograniczoną liczbę rozwiązań. Matematyki nie da się oszukać. Nie można powiedzieć, że jedna strona ma starać się bardziej, bo to by musiał oznaczać że pogrubiony tekst wyżej jest nieprawdą, a ta strona która ma się starać bardziej musiałaby być obiektywnie lepsza, aby podołać zadaniu. To jest wszystko matematyka. Albo nie obiektywnie lepsza, jednak wtedy z zewnątrz musiałaby być przyłożona siła z zewnątrz która to sprawi (albo odwrotność tej sytuacji, czyli że ta druga strona stanie się gorsza). 
    • https://www.x-kom.pl/lista/ktmed3rxx rozważam taki zestaw, prośba o kod rabatowy
    • https://www.ppe.pl/news/395134/polacy-podbijaja-new-game-showcase-projekt-exekiller-nabiera-rumiencow.html     Ciekawe co z tego wyjdzie, cyberpunkowe -postapo
    • Za 4 lata nikt na to nie spojrzy, dlatego że to jest wykonane z najniższej jakości materiałów, w europejskim/japońskim aucie zepsuje się jedna cześć/podzespół, wymienisz i dalej będzie jeździć przez kolejne lata. W chińczykach za 2 lata wszystko będzie już zużyte, wtyczki elektryczne zaczną śniedzieć, elementy gumowe będą się rozpadać, elektronika wysiadać, łożyska wyć, izolacja rozpadać, metal wycierać, mimo tanich części, koszt robocizny zabiję opłacalność naprawy. Dlatego że w Chinach nie ma kultury korporacyjnej, kultury technicznej, nie ma kultury pracy. Jest tylko podróba, udawanie i "kultura" komunistyczna na każdym szczeblu.   
    • Naprawili u Was ten błąd z freezami steam? Dzisiaj od ponad 3 tyg zrobiłem się online i ciągle ścinki na redsec... Zrobiłem się znów offline i działa płynnie, zero freezów O_O W grudniu mieli to naprawić przy tym patchu co wchodził z zimową mapką...
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...