Skocz do zawartości

Ustawienia sieci - router ZTE + NAS (Xpenology-DSM)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Od jakiegoś czasu korzystam ze złożonego mini PC służącego za serwer NAS. Postawiony jest na nim Xpenology wraz z DSM 7.2  Serwer służy mi na potrzeby własne w domowym HomeLAB. 

Mam problem z poprawną konfiguracją adresów IP na routerze oraz w oprogramowaniu DSM. Być może jeszcze w innym miejscu należy dokonać poprawnej konfiguracji.

Mam światłowód 1/1Gb/s z urządzeniem ONT(od Inea)2,5Gb/s wraz z routerem gigabitowym ZTE H3640. 
Mam wykupiony publiczny zmienny adres IP na potrzeby zewnętrznego dostępu do serwera plików.

W mieszkaniu na noc wyłączamy router - co wiąże się z tym, że zmienia mi się zewnętrzny adres IP. Dodatkowo router po zresetowaniu przydziela mi inny adres IP dla mini PC na którym mam Xpenology wraz z DSM. 

Żeby temu zaradzić ustawiłem statyczny adres IP w ustawieniach sieci w oprogramowaniu DSM: 192.168.1.7
W ustawieniach routera w miejscu: Local Network-->LAN-->DHCP Binding dopisałem statyczny adres IP(ten sam co w oprogramowaniu DSM czyli 192.168.1.7) oraz wpisałem MAC karty sieciowej do której podłączony jest przewód ethernetowy od routera. 
Wchodząc przez przeglądarkę po adresie 192.168.1.7 moge się na przykład dziś zalogować ale po wyłączeniu routera ZTE i ponownym jego włączeniu(po nocy) - nie mogę już się zalogować na serwer po wpisaniu 192.168.1.7
Zauważyłem, że gdy uruchamiam serwer to Bootloader (ARC) za każdym razem po uruchomieniu serwera pokazuje mi inny adres IP, który przydziela do karty sieciowej znajdującej się w serwerze - dlaczego? Skoro ustawiłem statyczny adres na routerze oraz w oprogramowaniu DSM? 
Poniżej załączam screeny:

LAN-IPV4-ROUTER-ZTE.png

LAN-Devices-Router-ZTE.png

ustawienia-sie-DSM-Xpenology-natywny.png

20250211-105555.jpg

Opublikowano (edytowane)

arc loader to całkiem inny podsystem, niezależny od DSM. Gubi on adres sieciowy po wyłączeniu routera (brak DHCP w sieci). Jego konfiguracje znajdziesz w pliku user_config.json w /mnt/tcrp i tam wpisz statyczny adres IP.

A tak poza tym, po co wyłączasz router na noc?

Edytowane przez zakk87
Opublikowano
Godzinę temu, zakk87 napisał(a):

Moja druga połowa zawsze wyłącza wszystko co świeci na noc(a że router mamy w salonie a salon jest sypialnią) to niestety ale przeważnie mi wyłączy router. Wpadłem dziś na pomysł, że przed routerem mam jeszcze ONT dostawcy Internetu i zapewne gdy on nie będzie wyłączany to powinienem mieć zachowywany publiczny zmienny adres IP. 

Wprowadzę zatem modyfikację w pliku:thumbup: i dam znać czy pomogło.

Opublikowano
12 minut temu, Meistero napisał(a):

Moja druga połowa zawsze wyłącza wszystko co świeci na noc

Mnie denerwowały diody z routera odpowiedzialnego za zapasowe łącze to wziąłem czarną taśmę izolacyjną i je zakleiłem :P

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 12.02.2025 o 17:02, zakk87 napisał(a):

arc loader to całkiem inny podsystem, niezależny od DSM. Gubi on adres sieciowy po wyłączeniu routera (brak DHCP w sieci). Jego konfiguracje znajdziesz w pliku user_config.json w /mnt/tcrp i tam wpisz statyczny adres IP.

Zacząłem od wejścia w panel konfiguracyjny -  Arc Loader'a i tam znalazłem opcję przypisania adresu mac karty sieciowej z StaticIP ( bodajże pod eth1).  Później zaktualizowałem bootloadera ale finalnie mi coś nie poszło. 

Wziąłem się za robotę od początku:
- przywróciłem ustawienia fabryczne routera i od razu ustawiłem statyczne adresy IP dla urządzeń połączony z routerem po ethernecie. Dla NAS'a przypisałem sobie 192.168.1.2
[wcześniej jeszcze próbowałem wyczyścić na routerze listę "allocated adress DHCP - ale nie było tam takiej opcji więc uznałem, że przywrócenie do ustawień fabrycznych pomoże:-)] 

- ściąłem i wypaliłem najnowszą kompilację Arc Loadera 1.5.17>1.5.18/DS 920+/V. 7.2/
- podczas konfiguracji ARC'a ustawiłem ręcznie prawdziwy MAC mojej karty sieciowej pod którą mam podłączony router, numer SN wziąłem z zakładki "Hardware ID" - widziałem na forum openlinksys.info (od shibby), że SN można wygenerować:

"Xpenology na baremetal
1) ściągamy i wypalamy plik IMG na pendrive. Bootujemy z niego obraz (wskazane UEFI jeżeli dostępne).
2) po uruchomieniu Menu wskazujemy wybrany przez nas model (w M-Shell dodatkowo wybieramy metodę DDSML), generujemy Serial, wybieramy MAC (ja preferuję prawdziwy MAC) i budujemy obraz.
zewnetrznym
3) obraz zostanie skompilowany i wgrany od razu na pendrive
4) robimy reboot i wybieramy obraz z naszym Loaderem.
5) po kilku minutach możemy otworzyć stronę http://IP:5000 i dokończyć instalację identycznie jakbyśmy to robili na kupionym ze sklepu Synology."

- obraz zrobiony, DSM zainstalowany z ustawieniami :
*  statyczne IP - takie samo jakie robiłem podczas konfiguracji w Arc Loaderze czyli 192.168.1.2 [Sieć-interfejs sieciowy-LAN2-IPv4]
* ustawiłem DDNS [dostęp zewnętrzny-ddns] i powiązany jest z moim zewnętrznym zmiennym adresem IP(w trybie auto) - test połączenia prawidłowy
*  doinstalowałem Open VPN Server z fabrycznymi ustawieniami  + wyeksporotwałem plik na potrzeby klienta VPN. Co ważne w pliku konfiguracyjnym nie wprowadziłem mojego zewnętrznego adresu IP tylko nazwę hosta jaki mam zarejestrowany jako DDNS i to działa [mój zewnętrzny zmienny adres IP co jakiś czas ulega zmianie(sprawdzałem i nawet gdy mój GPON-ONT nie jest odłączany z prądu na noc a działa non stop od około tygodnia  - adres IP mimo tego ulega zmianie] 

- na routerze oczywiście skonfigurowany DDNS oraz przekierowanie portów ustawione na IP dla NAS'a.[192.168.1.2]

Podsumowując: 
Teraz gdy odpalam system to Arc pokazuje mi prawidłowy adres IP, SMB działa, dostęp z zewnątrz do NAS'a po Open VPN client też działa a nawet po nawiązaniu połączenia klienta z serwerem (Open VPN) - mogę wejść w konfigurację routera - wcześniej też miałem z tym problem. 
Kończąc to - właśnie mam jakiś problem ze zdalnym dostępem do routera i serwera....
Edit: działa, musiałem wyłączyć i włączyć dane komórkowe oraz hot spot w telefonie

Czy według Was jest to poprawna konfiguracja? Mogę dosłać jakieś print screeny

Jeśli by się to udało to następnym krokiem będzie poprawna instalacja i konfiguracja(od początku) ARC Loadera na Proxmoxie 

Edytowane przez Meistero
Opublikowano
W dniu 12.02.2025 o 18:37, narmiak napisał(a):

Mnie denerwowały diody z routera odpowiedzialnego za zapasowe łącze to wziąłem czarną taśmę izolacyjną i je zakleiłem :P

Wiesz, że coraz więcej routeróœ ma w ustawieniach opcje wyłączenia tych diod?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

@narmiak  jeśli chodzi o natywną konfigurację Xpenology  oraz ustawienia routera to zrobiłem dokładnie według otrzymanych od Ciebie wcześniej informacji ( jeszcze gdy działało forum PCLab'a) - za co Tobie dziękuję :thumbup: 
@narmiak; @zakk87 ; @EUZEBIUSZJeśli możecie to zerknijcie czy konfigurację wykonałem poprawnie. 
Od tygodnia postawiłem sobie wirtualkę Xpenology na Proxmoxie. Przy okazji korzystałem z tego posta:
https://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=23038
Dostęp z zewnątrz przez Open VPN postawiony na VM Xpenology + przekierowanie portu na routerze - działa. Nie wiem dlaczego ale na routerze nie musiałem nawet konfigurować DDNS'a ( No-IP).  
Temat związany ze zmieniającym się moim zewnętrznym  zmiennym IP publicznym rozwiązałem tak, że w pliku konfiguracyjnym klienta Open VPN wpisałem nazwę hosta jaką mam dla DDNS'a ( No-IP) zamiast zewnętrznego zmiennego IP Publicznego. 
Dodam do tego, że mój zmienny adres IP publiczny ulega zmianie gdy wyłączę na noc router( lub jest przez dłuższy czas bez zasilania). Od około miesiąca mam włączone non-stop urządzenie ONT. Myślałem, że jak będzie non-stop włączone to mój zewnętrzny zmienny IP nie będzie ulegał zmianie - chyba się myliłem. Przez 1-2 tygodnie spisywałem codziennie jak ulega zmianie adresacja otrzymywanego zewnętrznego IP. Jeden adres przewija się najczęściej. Zakładam, że gdybym nie wyłączał routera ten adres mógłbym uznać za stały:-) 

Opublikowano

Adres IP w INEA zmienia się jak podłączysz inny router bo wykryje inny MAC adres portu wAN routera, albo router ma gdzieś zaprogramowane, że ma częściej to jakoś wymuszać. Na pewno samo wyłączanie i włączanie ONT nie zmienia adresu IP ponieważ ONT tylko sam sygnał światłowodu przekształca na miedź w kablu Ethernet.

Ja miałem router Asusa RT-AX59U i tu każde wyłączenie na stronie konfiguracyjnej portu wAN i włączenie zmieniało IP publiczne. Nie wiem jak to robi Asus.

Jezu jaka mała czcionka na tym forum co dałeś link. Nawet jakbym wsadził łeb w ekran ledwo coś widzę i to w okularach. Pogięło ich całkowicie.

Opublikowano
3 minuty temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

Adres IP w INEA zmienia się jak podłączysz inny router bo wykryje inny MAC adres portu wAN routera, albo router ma gdzieś zaprogramowane, że ma częściej to jakoś wymuszać. Na pewno samo wyłączanie i włączanie ONT nie zmienia adresu IP ponieważ ONT tylko sam sygnał światłowodu przekształca na miedź w kablu Ethernet.

Wporządku teraz rozumiem co się dzieje gdy pozostawię włączony lub wyłączę ONT na noc. 

Jedna w przypadku routera wygląda to inaczej i tutaj jest pewnie tak, że każde wyłączenie routera na noc powoduję zmianę adresu IP po ponownym włączeniu routera( na przykład po nocy) - na moim przykładzie:

Zrzut-ekranu-2025-03-04-190855.jpg

Opublikowano

Na moim Ubiquiti mógłbym nie wiem jak często wyłączać i włączać to raz na 2-3 tygodnie zmiana IP, a jak nie wyłączam Ubiquiti tylko samo ONT to IP w ogóle się nie zmienia. To kwestia routera.