Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Qrdello napisał(a):

a sam pisałeś że używki to tak na dwa razy

o używkach loterii to pisałem z olx na b450, stare,bez gwarancji, tomahakw a pro, gaming plus to często były podstawki pod kopalnie.  tu jest loteria

b650 gaming plus, sam będę sprzedawał niedługo, płyta z czerwca, więcej jak 500 nie dostane, po tyle chodzą,ponad  2 lata gwarancji jeszcze...

procesor, pisałem w sensie że kupił to 5700x, które w sklepie jest droższe niż 7500F, jeśli mógłby zwrócić. tu wtedy "0"

pamięci dd5 kupuje za kasę ze sprzedaży obecnych, i procesora 3600 z tą płytą na a320, najlepiej w komplecie..  ddr5 32gb to teraz nawet i 320-330 zł na promce za goodramy czy adata

idąc tym tokiem, wydaje "tylko" 500zł na płytę z b650, które właściwie wszystkie są jeszcze na długich gwarancjach, a i tak miał wydac ze 350-400 na jakąś na b450-b550

w ten sposób..

jeśli procka nie może oddać to insza inszość, zmienia postać rzeczy, wtedy oczywiście że robi się koszt duży, wtedy szuka taniej płyty,.

tak łopatologicznie.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

On dał za 5700x 615zł, na morele. Nie chciał z Ali 5700x3d bo nie chce ryzykować, a w Polsce są za drogie, po drugie jak widać ta płyta nie nadaje się do dużego obciążenia, więc czy to 5700x3d czy 5700x i tak nie podoła, ma problemy, a jeszcze dobił płytę podkręcając RAM, ta płyta się do tego nie nadaje. Sugerowałem mu, że ja bym wpierw szedł w płytę a potem procka, widziałem czasem u niego spadki zegara na Ryzenie 3600 jak wrzucał screeny z osd od sterownika Adrenalin- ma RX 6700xt referent.

Tylko, że ten Ryzen jeszcze jako tako działał, a tu jak widać 5700x to za dużo dla takiej badziewnej płyty, która ma kiepską sekcję zasilania.

Ja się dopytam, ile można dostać za uszkodzoną płytę? To co mam, b450 gaming plus, uszkodzone są 4x usb 3.1, klawa i myszka działa, klawa świeci się na 50% niż powinna, pendrive/dysk usb 3.0 nie są wstanie zgrać danych, a czasem ich nie wykrywa.
Nawet mu zaproponowałem, że jakby chciał to mogę mu ją po taniości sprzedać, jak już tak szuka oszczędności, usb 3.0 ma na przednim panelu bo działa, i usb 2.0 tak samo działa normalnie z tyłu. Ale to zapewne nie ma sensu. Ale ogólnie, czy da się wycenić? 

Ja zapewne za ok 2tyg będę przechodzić na am5 z Ryzenem 7700.

edit

Myślałem, żeby nawet mu odsprzedać ją nawet za 50-100zł, bo odpali, działa proc, wszystko jest bootowalne, bios działa, jest dużo lepszy niż ten asrockowy, na allegro widzę, mocno popsute płyty za ponad 100zł, które praktycznie bywają martwe.

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 1
Opublikowano

To mu sprzedaj już całość za jakieś rozsądne pieniądze. 5600x i 5700x to w grach to samo. Swoje podzespoły sprzeda, za płytę weźmie ze stówkę, za procesor ze 150 (3600). Jeżeli może zwrócić 5700 to niech zwróci, to w końcu z moreli to problemu nie powinno być. 

jeżeli u Ciebie tylko porty są strzelone, to generalnie większość płyty jednak działa. Policz mu za stówę, procesor w dobrej kasie i lepiej na tym wyjdzie niż na szukaniu nie wiadomo w jakim stanie b450

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, Reddzik napisał(a):

To co mam, b450 gaming plus, uszkodzone są 4x usb 3.1, klawa i myszka działa,

pewny jesteś że ta płyta jest uszkodzona ?

amd b450 a nwet b550 potrafiło mieć problemy z usb których nawet amd nie potrafiło rozwiązać, trochę to zredukowali nowszymi agesami, ale całkowicie nie mogli sobie z tym poradzić, wszystko zależało od przeróżnych, losowych konfiguracji,  milion postów o tym na necie, na pclabie też były zgryzy..

https://android.com.pl/news/391741-amd-rozwiazalo-problemy-z-usb/

tematów takich bez liku..

jeśli nie jesteś pewien, to może się okazać że w innym konfigu wszystko będzie działać

dogadajcie się jak ty wykręcisz to mu wyślesz, niech sobie potestuje

• Upvote 2
Opublikowano

W tamtym roku rozmawiałem z jednym gościem jeszcze na pclabie który problemy z rozłączaniem usb na amd miał w obecnych czasach że tak powiem :E aż byłem zdziwiony że na 2024r to dalej potrafi się komuś przytrafić bądz przytrafiło wcześniej i żadna agesa tego nie naprawiła, myślałem że to ogarneli już dawno całkowicie :/ 

Opublikowano (edytowane)

Miałem wpierw problem z usb, porty które są koło wejścia kabla sieciowego, nigdy nie sprawdzałem dwóch pozostałych, miałem to od jakiegoś czasu, zbladła mi dioda informująca o numlock, capslock i sama klawiatura ledwo świeciła(żeby świeciła się dioda numlock musiałem prawie do minimum obniżyć podświetlenie na klawiaturze, a wyłączone podświetlenie ukazuje diodę w pełni podświetloną), myślałem, że soft, klawa, ale potem w któryś dzień sprawdziłem dwa pozostałe, było ok, ale klawiatura chyba pobiera za dużo prądu i jak wsadziłem w drugi port usb obok niej, mały wiatraczek taki pod usb, to chyba przepaliłem te dwa porty, bo potem one zachowywały się tak samo jak tamte 2 u góry. Tamte o których była wpierw mowa nigdy nic nie podłączałem poza dyskiem, i w nich była klawiatura, tamte dwa dolne mogłem ja popsuć podłączając owy wentylator, który mógł jednak pobrać za dużo prądu :P Dlatego teraz 4 porty nie działają jak powinny, niestety nie mogę cofnąć czasu, to bym tego nie zrobił. Głupi to głupi, nie myślałem, że 2 porty usb są połączone razem, myślałem, że każdy port ma osobną linię, a klawiatura to Corsair k68 mechanik, podświetlenie tylko na czerwono. 
Raczej to nie wina biosu, bo biosów było kilka, płyta jest od premiery 2019, na reddit, czy nawet na youtubie jak napisałem o tym, to ktoś odpowiedział, że ma podobnie z taką samą płytą jak moja. 
Wszystko na płycie działa, nie miałem z nią jakiś problemów, nic nie jest wygięte, połamane, jedynie te 4 porty usb, raz testowałem, to jak udało się wykryć pendrive, to zgrać na dysk prędkością 20MB się udało, ale odczytać nie mogłem, bo odczyt mam 100MB i pendrive z automatu znikał z systemu i po chwili się pojawiał i tak w kółko, a ostatnio miałem problem z wykryciem go, dopiero podpięty do obudowy na przodzie zadziałał i w portach usb 2.0 działa.

Więc to tyle jeśli chodzi o płytę. Gdyby wszystko było ok zapewne po taniości kupiłbym 5700x3d albo nawet dawno temu już 5800x3d póki był na rynku w normalnej cenie, ale cóż w takim razie zostaje mi przesiadka na AM5.

Aktualnie klawiatura żeby świeciła jest w porcie usb 2.0, a myszka logitech g402 w porcie usb koło kabla sieciowego, bo np ten dalszy port obok kabla, w nim myszka słabiej świeci.

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano
4 godziny temu, Qrdello napisał(a):

Ostatnio po promocji kupiłem Aorusa B550M za niecałe 4 stówy.

To DS3H z ładniejszym radiatorem. Podobnie kosztuje MSI B550M Pro-VDH z lepszą sekcją i n. radiatorem na dysk M.2.

4 godziny temu, miro napisał(a):

z tym że na hdv/m2 ludzie wkładają 9800x3d i ona daje radę, sądzisz że zmieni kiedykolwiek na coś mocniejszego ?

B650M HDV/M.2 bez problemu wykarmia 7950X.

4 godziny temu, miro napisał(a):

pod 7500f/7600 to z powodzeniem mógłby kupić płytę nową za 350zł na a620 i też dawałby radę

Płyty A620 są jednak strasznie okrojone ze wszystkiego.

3 godziny temu, Reddzik napisał(a):

po drugie jak widać ta płyta nie nadaje się do dużego obciążenia, więc czy to 5700x3d czy 5700x i tak nie podoła, ma problemy, a jeszcze dobił płytę podkręcając RAM, ta płyta się do tego nie nadaje

To jest słaba płyta, ale do procka 65W nadaje się w zupełności, problemem jest jakaś konfiguracja/ustawienie w BIOSie, a nie niedomagania fizyczne.

3 godziny temu, miro napisał(a):

tematów takich bez liku..

Wszystkie góa z 2021, 2022 roku. Potem cisza. Ja jestem jakiś dziwny, siedzę na starym B350 i nie mam żadnych problemów z USB...

Opublikowano
25 minut temu, kalderon napisał(a):

Wszystkie góa z 2021, 2022 roku. Potem cisza. Ja jestem jakiś dziwny, siedzę na starym B350 i nie mam żadnych problemów z USB...

Też nigdy nie miałem, na b450 tomahawk czy znajomi którym składałem zestawy na innych b450 (gaming plus, A pro) po czym napisał do mnie chłop na pclabie pod koniec 2024r że ma problem z losowym odcinaniem usb właśnie na b450 tomahawk na najnowszym biosie jaki jest :E to jest dopiero ciekawe.

Opublikowano
21 minut temu, kalderon napisał(a):

B650M HDV/M.2 bez problemu wykarmia 7950X.

ano właśnie, więc... więc wystarcza do wszystkiego, ale zarzucali mi że jest be..

22 minuty temu, kalderon napisał(a):

Płyty A620 są jednak strasznie okrojone ze wszystkiego.

są, ale da się jak się czepiają, to maja nowe za 350z

24 minuty temu, kalderon napisał(a):

cisza nie, ale mniej.  osobiście też się z tym w ogóle nie spotkałem zw milionie różnych konfiguracji, ale jednak.. może wódz Puxin to zakończył, tak jak covida :cool:

itd

Opublikowano

Tylko w moim przypadku wygląda jakby brakowało mocy, normalnie działa myszka włożona w port usb, to że nie świeci na 100%, a ma jakieś 70-80%, czyli więcej niż np port obok, gdzie myszka świeci się jeszcze słabiej, klawiatura też cały czas była w porcie, myszka nic się nie rozłącza, klawiatura nigdy w tym porcie się nie rozłączyła, a o tym jest mowa w jednym z podlinkowanych tematów.
Szczególnie to widać gdy się podłączy coś na usb 3.0 wtedy nie można nic zgrać, bo usb nie podaje odpowiedniej mocy. Działanie klawiatury bez podświetlenia czy myszki nie sprawia problemów.

Opublikowano

Masz może miernik usb? bo ciekawy jestem jak wygląda napięcie w porównaniu do sprawnych portów jeżeli ma 5v to wtedy wkładasz jakieś urządzenie usb do niego i porównujesz pobór prądu ze sprawnymi portami, taki tester kupisz za 10zl