Skocz do zawartości

Repeater do Orange 300/50Mbit z Funbox 3 WiFi 5/ac

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Poszukuje repeatera do powyzszego internetu. Wazne jest, zeby bezproblemowo dzialal z Funboxem 3 (WiFi 5/ac).

Chcialbym, zeby to glowny router nadawal adresy przez DHCP i zeby dalej dzialalo przekierowanie portow z glownego routera. Nie wiem czy lepszy bylby dla mnie repeater zarzadzalny czy niezarzadzalny? Czy moze ktos wytlumaczyc roznice? I jaki repeater wybrac tak za 100 do 200 zł (EDIT: zmiana ceny: ok. 400zl)? Repeater musi obslugiwac WiFi 5 i powienien radzic sobie z przesylem internetu 300/50Mbit.

Edytowane przez daerragh
Opublikowano

Najlepiej wziąć coś od Orange bo wtedy będzie się najlepiej "dogadywać" z Funboxem. Każdy inny AP, innej firmy może narobić więcej problemów niż to warte. Zasada jest taka, że AP czy wzmacniacz Wi-Fi powinien być tej samej marki co główny router. Wtedy to powinno jakoś działać stabilnie.

Godzinę temu, daerragh napisał(a):

tak za 100 do 200 zł

Nie ma szans w tej cenie z Wi-Fi 5.

Opublikowano

https://www.orange.pl/view/modemy-dekodery-Orange#wifi-extender

Pisze, że działką z Funbox 3.0

Smartbox Wi-Fi 6 współpracuje tylko z modemami Funbox 6, Funbox 3 oraz Funbox 2.
W parze z modemem Funbox 2 pełni rolę wzmacniacza sygnału Wi-Fi. W parze z modemem Funbox 3 i Funbox 6 jest wzmacniaczem sygnału i ma aktywną funkcję Smart Wi-Fi, która m.in. pozwala na płynne przełączanie się Twoich urządzeń między modemem a wzmacniaczem. To wszystko bez zrywania transmisji i w ramach jednej sieci Wi-Fi.

Opublikowano (edytowane)

Yhym, czy ten smartbox musze podlaczyc kablem LAN do routera (niestety nie ma takiej mozliwosco)? No i cena zaporowa po kilku latach wyjda setki zl.

EDIT: OK, nie musi byc kabla, ale cena dalej zaporowa. Niestety odpada takie rozwiazanie. Nie kalkuluje sie. Po 5 latach wyjdzie 600zl za repeater... Za tyle to juz naprawde fajne routery sa a ja chce tylko repeater kupic.

@Qwinto Panie Qwinto ;) zawsze pomagal Pan w dzielae sieci na PCL. Moze i tu Pan pomoze :)

Edytowane przez daerragh
Opublikowano

Za 100-200 zł nie kupisz nic rozsądnego i stabilnie działającego. Szkoda tej kasy i twojego zdrowia i nerwów.

Porządne to koszt co najmniej 350 zł w  górę.

Poza tym Wi-Fi 5 to przestarzały standard i kiepsko radzi sobie z sygnałem.

Jakbyś spróbował dogadać się z Orange i najpierw wymienić Funboxa 3 na co najmniej funbox 6 to mogłoby się okazać, że nie trzeba będzie nic więcej.

Zacznijmy od podstaw. Jaki budynek i ile ma metróœ?

Opublikowano (edytowane)

Prawdopodobnie jest mozliwosc wymiany routera ale teraz chyba sobie zycza 10zl/msc za router :/ To znowu setki zl...

A co do Funboxa 6, to pomiedzy mna a routerem sa az 4 sciany - chyba tez niedalby rady. No i zadne z moich urzadzen, np. laptop, nie obsluguje WiFi 6/ax.

Edytowane przez daerragh
Opublikowano
59 minut temu, daerragh napisał(a):

Prawdopodobnie jest mozliwosc wymiany routera ale teraz chyba sobie zycza 10zl/msc za router :/ To znowu setki zl...

Niestety wszyscy operatorzy ogólnopolski, poza INEA, zmuszają do używania własnego sprzętu przy światłowodzie i ciągną za to kasę.

Wejdź na stronę INEA, wybierz dowolną prędkość, kliknij sprawdź adres i zobacz czy pokaże, że możesz. Nie jest najtańszą ofertą może, ale można używać własny router, reapeter i co się chce, a nawet mieć Publiczne zmienne IP B2C, mają też TV, do której nie jest konieczny ich router. To tak na przyszłość :) 

Wejdź na stronę WWW Funboxa 3 i poszukaj Tryb Mostu (Bridge Mode) to by przełączyło sprzęt Orange w tryb tylko ONT i mógłbyś wtedy zainwestować w jakiś Mesh, który można robić po kablu, a nie tylko po Wi-Fi jeśli oprócz zasięgu chce się mieć też znośne prędkości na Wi-Fi. Coś doradzimy wtedy, ale na pewno nie da się za 100-200 zł. Nie te czasy :P Teraz to z 600 zł trzeba za takie bajery dać najbidniej od Chińczyków.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Dobra, to podwyzszam cene do ok. 400zl za repeater. Na innej stronie proponowano mi, zebym poszukal czegos z TP-Linka, moze serie Archer. Co myslicie?

PS. I dalej nie wiem czy potrzebuje repeater niezarzadzalny czy zarzadzalny? Czym one sie roznia, czym mozna zarzadzac w takim repeaterze? Teraz mam niezarzadzalny i nie widze potrzeby w nim niczego zmieniac (ale moze zarzadzalny bylby jednak lepszy?).

Edytowane przez daerragh
Opublikowano

Repeatery mają ogólnie średni sens w zamkniętych pomieszczeniach. Co innego, jak oba urządzenia się widzą i jesteś w stanie zamontować tam anteny kierunkowe, a co innego w budynku, gdzie po drodze jest kilka ścian.
Żeby zamierzony wynik repeater i router musiały by być w stanie nadawać z 2 razy większą prędkością a jeżeli postawisz repeater w miejscu, gdzie już i tak jest słaby zasięg 5GHz, to cudów nie oczekuj.

Jeżeli nie możesz pociągnąć kabla bezpośrednio tam, gdzie znajduje się komputer, to zastanów się, czy nie można go pociągnąć chociaż do połowy drogi, na przykład gdzieś na korytarz i tam postaw drugi router podłączony z pierwszym kablem i pracujący w trybie Access Pointa.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Nie moge pociagnac kabla ale repeater bedzie doslownie 2 metry od routera, no ale dzielic je beda 2 sciany. W miejscu, gdzie bedzie repeater jest bardzo dobry sygnal.

Co powiecie o tym sprzecie, nada sie? https://www.tp-link.com/pl/home-networking/range-extender/re650/v2/

Czy moze wystarczy taki: https://www.tp-link.com/pl/home-networking/range-extender/re315/v1/

Jezeli Funbox 3.0 ma 802.11ac 4x4, to czy nie lepszy bedzie ten pierwszy repeater, bo ma 4 anteny?

EDIT: Kupilem TP-Link RE650v2, bo ma gigabitowy port eth., co mi sie moze przydac. Jutro przyjdzie. Napisze jak dziala.

Edytowane przez daerragh
  • Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, daerragh napisał(a):

EDIT: Kupilem TP-Link RE650v2, bo ma gigabitowy port eth., co mi sie moze przydac. Jutro przyjdzie. Napisze jak dziala.

Czyli moim zdaniem kupiłeś najgorsze co mogłeś kupić, ale życzę powodzenia, niech spełnią twoje oczekiwania.

8 godzin temu, daerragh napisał(a):

Jezeli Funbox 3.0 ma 802.11ac 4x4, to czy nie lepszy bedzie ten pierwszy repeater, bo ma 4 anteny?

chyba nie do końca zrozumiałeś @narmiak. Mimo to powodzenia.

Ja bym zrobił wszystko, żeby te 2 metry pociągnąć kabel, jakoś nie wydaje mi się to nie możliwe i, żeby trzeba było nie wiadomo jak i co rujnować.

Opublikowano (edytowane)

@EUZEBIUSZ Czemu najgorsze?

16 minut temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

chyba nie do końca zrozumiałeś @narmiak.

Do repeatera bedzie podlaczone: laptop, tv smart, telefon i dekoder polsat box (i byc moze minipc alo to juz po eth). Wszystkie te urzadzenia maja WIFi ac. To czy nie lepiej, ze jest wiecej anten? Czy WiFi ac nie osiaga maks przepustowosci 1733Mbit tylko kiedy sa 4 anteny? Bo taka predkosc WiFi oferuje Funbox 3.0.

Edytowane przez daerragh
Opublikowano
21 minut temu, daerragh napisał(a):

@EUZEBIUSZ Czemu najgorsze?

Do repeatera bedzie podlaczone: laptop, tv smart, telefon i dekoder polsat box (i byc moze minipc alo to juz po eth). Wszystkie te urzadzenia maja WIFi ac. To czy nie lepiej, ze jest wiecej anten? Czy WiFi ac nie osiaga maks przepustowosci 1733Mbit tylko kiedy sa 4 anteny? Bo taka predkosc WiFi oferuje Funbox 3.0.

Osiągniesz połowę tego ponieważ w AC szerokość pasma jest Maks 80 Mhz, ale musi go obsługiwać router, reapeter i karta Wi-Fi, któ©a odbiera. Wszystkie urządzenia muszą obsługiwać MIMO 4x4. Ja mam router Ubiquiti Express, ma MIMO2x2 i w AC osiąga 300Mb/a, ale w Wi-Fi 6 z szerokością pasma 160 Mhz w tym samym pokoju 32 ma kwadratowe na tyle samo co po kablu czyli 630 pobieranie i około 590 wysyłanie. Więc ilość anten to nie wszystko. Może @narmiak zechce to bardziej fachowo wyjaśnić.

Opublikowano (edytowane)

Po prostu chcialem, zeby pomiedzy repeaterem a routerem byla jak najszybsze polaczenie. I tak jak pisalem, do repeatera bedzie podlaczonych kilka urzadzen.

EDIT: @EUZEBIUSZ, a ten repeater? To najlepszy repeater WiFI 6/ax na stronie TP-Linka. Jaka on osiaga predkosc maks. z WiFI 5/ac i od czego to zalezy?

https://www.tp-link.com/pl/home-networking/range-extender/re705x/v1/#overview

Edytowane przez daerragh
Opublikowano

Jak chcesz coś porządnego to nie TP-Link po prostu to są tak nie dopracowane urządzenia pod względem oprogramowania, że nawet mi tylko interesującemu się sieciami ręce opadają jak mogą mieć błędy w ustawieniach idiotyczne.

Poluj w Asusa z Wi-Fi 6 AX

Przede wszystkim!! Jak chcesz mieć prędkości po Wi-Fi z drugiej strony to router i drugie urządzenie TYLKO kablem. Jak router ma rozsyłać Wi-Fi, a drugie urządzenie przekazywać dalej to Wi-Fi routera już zwolni nawet na tych 2m za ścianą jedną, a następnie z drugiego urządzenia też zwolni.

Nie wiem czy można prościej jeszcze wytłumaczyć. Fizyki nie oszukasz. Ja u siebie miałem routery na 14 dni kupowane za 1500 nawet Irak samo było z Wi-Fi jak na tym Ubiquiti Express, ale najwięcej daje na tyle, na ile to możliwe, dopracowane oprogramowanie routera. Bo czasy kiedy router tylko rozdzielał prędkość między portami i Wi-Fi minęły co najmniej 10 lat temu, teraz oprogramowanie i sprzęt muszą się że sobą dogadywać.

Kup to:

https://www.x-kom.pl/p/521479-router-asus-rt-ax58u-3000mb-s-a-b-g-n-ac-ax-1xusb-4xlan.html

Ustaw w Repeater mode i będzie najlepiej.

Najlepiej jakbyś podłączył kablem z Funboxem i ustawił go Access point mode wtedy miał byś nieźle prędkości dalej po Wi-Fi.

Pamiętaj o jednym między Funboxem, a tym Asuse nie zrobisz Mesh więc urządzenia musisz ręcznie przełączać po Wi-Fi. To samo na Repeterach .

Specyfikacja Asusa:  https://www.asus.com/pl/networking-iot-servers/wifi-routers/asus-wifi-routers/rt-ax58u/techspec/

Opublikowano (edytowane)

@EUZEBIUSZ Jesli ten repeater, co kupilem sie nie sprawdzi, to zastanowie sie nad tym ASUSem.

Patrzalem na stronie ASUSa za repeaterem ale nie bylo nic w technologii ac, dlatego wzialem TP-Linka.

Edytowane przez daerragh
Opublikowano
5 minut temu, daerragh napisał(a):

@EUZEBIUSZ Jesli ten repeater, co kupilem sie nie sprawdzi, to zastanowie sie nad tym ASUSem.

Patrzalem na stronie ASUSa za repeaterem ale nie bylo nic w technologii ac, dlatego wzialem TP-Linka.

Stawiam DYCHĘ, że się nie sprawdzi, ale pamiętaj od momentu odebrania przesyłki masz 14 dni na ewentualne oddanie TP-Link a.

Asus, który zaproponowałem jest lepszy sprzętowo i lepiej rozprowadzi sygnał. Do Wi-Fi 6 oprócz routera trzeba mieć też w urządzeniach podłączanych Wi-Fi 6 :)

Masz TV od Orange po światłowodzie?

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, daerragh napisał(a):

@EUZEBIUSZ Nie mam TV od Orange. Tylko Polsat Box przez internet.

Zadzwoń na infolinię Orange, powiedz do Bota, że chcesz z działem technicznym, nie wiem jak to tam działa i jak cię połączy to zapytaj czy Funboxa można ustawić w Tryb Mostu, czy możesz sam to ustawić czy oni zdalnie. Bo gdyby tak było to by było super i byś mógł zainwestować w lepszy router, który podejrzewam że jedną ścianą i te 10-15 ma lepiej sobie poradzi z zasięgiem niż to od nich.

Dowiedz się też jakie ustawienia VLAn są potrzebne i o dane klienta PPPoE do ustawień sieci, chyba, że jak w Trybie mostu działką to Automatycznie i nie trzeba w swoim już nic w WAN ustawiać tylko na Auto.

Np zainwestować w takie coś:

https://www.x-kom.pl/p/1143835-router-asus-tuf-gaming-ax4200-4200mb-s-a-b-g-n-ac-ax.html lub Asus wcześniejszy też powinien dać rade

albo to z czego ja jestem z routeróœ bardzo zadowolony z wszystkich jakie miałem i testowałem, a @narmiak ma uraz bo nie poczekał na aktualizację oprogramowania :P 

https://www.x-kom.pl/p/1243151-router-ubiquiti-unifi-express.html

Szału nie ma, ale skoro i mnie ogarnia 2 piętra po 100 metróœ w sumie w 80-85% to trudno, żebym nie był zadowolony. Mnóstwo opcji mniej i bardziej zaawansowanych do tego sprzęt porządny w tym aż 1GB RAMu i 10GB pamięci na oprogramowanie co w tej cenie robi wrażenie. Procesor może ma dwurdzeniowy, ale w domu to ciężko zamęczyć w routerze :) 

Edytowane przez EUZEBIUSZ
Opublikowano (edytowane)

@EUZEBIUSZ Jestem po pierwszych testach repeatera TP-Link RE650v2 (najnowszy firmware) i pobieranie dziala z predkoscia 25MB/s przy internecie, ktory jest w stanie pobierac 38MB/s (300/50Mbit). Przyznam, ze liczylem na odrobine wiecej (na ok. 250Mbit/s, czyli te 30MB/s). Repeater sprawdzalem w 3 lokalizacjach tam, gdzie sa gniazdka i wybralem najlepsza. Pomiedzy repeaterem a routerem sa 2 sciany, tak samo pomiedzy repeaterem a mna, wiec warunki trudne.

Wylaczylem tez w calym domu sie WiFi 4/n (w repeaterze tez), czyli 2.4GHz, bo juz mi nie jest potrzebne.

Niestety nie bede sie bawil w dokupowanie routera i zmiane Funboxa 3 w bridge (w ust. nie ma takiej opcji), bo finansowo to troche sie juz nie spina. I przypomne, ze pomiedzy mna a routerem glownym sa 4 sciany (choc odleglosc nieduza) - chyba zaden router tego nie ogarnie z dobra predkoscia bez repeatera.

W przyszlosci pozostaje mi tylko przejscie na WiFi 6/ax, ale po co skoro laptop nie obsluguje, a nowy planuje kupic raczej dopiero pod koniec roku, jak nie pozniej. Ogolnie, to zaden moj sprzet nie ma WiFi ax (wszystkie maja ac).

Edytowane przez daerragh
Opublikowano

Tu nie chodzi o samo WiFi6 aż, chodzi o to, że routery NIE DOSTAWCÓŒ mają lepiej dopracowany firmware, sprzęt lepszy i to samo z siebie lepiej działką. Operatorzy praktycznie nigdy nie aktualizują firmware-u w celu lepszej obsługi sprzętu w routerze czy jakichś błędóœ w firmware i ustawieniach, tylko jeśli już robią prowizorkę jakąś nic nie znaczącą aktualizacją bo UE zmusza.

Ja bym na twoim miejscu spróbował oddać TP-Link a, kupić tego poniżej 400 zł Asusa, router i ustawić go Repeter mode i protestować. Może nie urwie, ale lepiej powinno być. Ja na Ubiquiti Express 3 pokoje i nadal na starym Huawei P30 lite gdzie jest tylko Wi-Fi 5 AC nie przełącza router bo słaby zasięg na 2.4 Ghz i te 150Mb/a w speedtescie wyciąga download.

Także spróbuj, możesz oddać i kasa wróci w 14 dni. Możesz poszukać może gdzieś ten router Asusa znajdziesz taniej, mi łatwiej było podesłać link z X-Kom :) 

Opublikowano

Repeater to zawsze ostateczna ostateczność. Jak już nic innego nie zadziało lub zupełnie nie ma warunków. Najlepiej się sprawdzaja w otwartych i czystych obszarach jeżeli chodzi o eter. W mieście to zło. Nawet adaptery do gniazdek (sieć przez linię elektryczną) potrafią dać lepszy efekt ale instalacja musi być bardzo dobrze zrobiona. Więc generalnie efekt jest zupełnie losowy. 

Dlatego najlepszy kabel - najszybszy, najbardziej niezawodny, najmniej problematyczny. Czy to do urządzenia końcowego czy do access pointa. Kilka dziurek w ścianie, jakieś korytko (najlepiej tuż nad listwa przypodlogową) i śmiga. 

Co do mostka to z rok czy dwa temu się dowiadywałem i Orange już nie umożliwia przełączenia ich routerów w mostek. Dlatego choć kusili światłowodem zostałem przy UPC i kablowce. 

W dniu 25.02.2025 o 12:37, daerragh napisał(a):

@EUZEBIUSZ

Wylaczylem tez w calym domu sie WiFi 4/n (w repeaterze tez), czyli 2.4GHz, bo juz mi nie jest potrzebne.

No i głupio z robiłeś. 2.4ghz jest o wiele mniej podatne na tłumienie przez przeszkody niż 5ghz. Im wyższa częstotliwość tym gorzej. Dlatego między routerem a repeaterem (przez ściany) w pierwszej kolejności bym spróbował zestawiac połączenie na 2.4ghz. No chyba że masz mnóstwo sieci wokół na tej częstotliwości(miasto).

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, doman18 napisał(a):

No i głupio z robiłeś. 2.4ghz jest o wiele mniej podatne na tłumienie przez przeszkody niż 5ghz. Im wyższa częstotliwość tym gorzej. Dlatego między routerem a repeaterem (przez ściany) w pierwszej kolejności bym spróbował zestawiac połączenie na 2.4ghz. No chyba że masz mnóstwo sieci wokół na tej częstotliwości(miasto).

To jest po prostu niemozliwe, ze jesli pomiedzy routerem a repeaterem byloby polaczenie WiFi n, to na laptopie osignalbym internet 200Mbit, ktory teraz mam.

Edytowane przez daerragh