Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj odebrałem router jak w tytule używam go w sieci Orange zasięg mam narazie lte+ i mam pytanie czy trzeba go jakoś ustawić czy konfigurować? Narazie pracuje na ustawieniach domyślnych. Wczoraj grając na pc po wi fi w fortnite w trakcie wybierania meczy jakby zrywał połączenie i nie wiem czy trzeba coś ustawić czy to może coś z routerem. Router jest na parapecie w pokoju obok w zdjęciu wyniki testu także chyba nie tak źle 

20250225_204930.jpg

Opublikowano

Tak, jak każdy router trzeba skonfigurować. Ma Polską stronę WWW konfiguracyjną. Adres IP routera domyślny oraz logowanie do niego powinien być na nalepce, na spodzie routera.

Konfiguruje aż ustawienia WAN, LAN, Wi-Fi i bezpieczeństwa, ustawiasz własne hasło do routera oraz do Wi-Fi. W Wi-fi ustawiasz kanał oraz jego szerokość pasma w Mhz.

Jak na telefonie w Orange łapie 5G to powinno na routerze, szukaj miejsca gdzie router złapie 5G.

• Upvote 1
Opublikowano

U mnie nie ma jeszcze sieci 5g we wsi ale i tak jest przeszło dwukrotny skok prędkości w porównaniu do byłego routera. Na stronie routera już byłem i hasła pozmieniałem. Muszę poszukać jakiegoś poradnika o tym routerze. Na chwilę obecną mam tylko sieć ustawione na 5g/ lte 

Opublikowano
35 minut temu, Marek7536 napisał(a):

A najlepiej jak się da zablokować pasma Lte B7+B1,bo B3 będzie obciążone widać godzinie na Speedteście nie jest taka zła jak jest Bts obciążony o tej porze.  

Nie rozumiem o co ci chodzi. Napisz wyraźniej, bardziej zrozumiałe bo ja 12 lat spędziłem z LTE i wiele rzeczy kombinowałem, ale nie rozumiem twojej wypowiedzi.

Opublikowano

Router idzie na zwrot, niby prędkości są dwa razy wyższe od mojego starego huawei b618 a nie idzie załadować gry online a nawet podczas grania potrafi się jakoś rozłączyć. Tego zwracam i zostaje dalej przy starym

Opublikowano

Jakby każdy oddawał routery z takich powodóœ, ewidentnie wina dostawcy, albo i ciebie na komputerze lub po prostu Wi-Fi jeśli router nie podłączony kablem do routera to by żaden producent nic nie sprzedał :P 

Opublikowano

Nie to ewidentnie wina routera. Stary normalnie działa i nic nie rozłącza. Nie wiem jak to można wytłumaczyć, pliki niby pobierało a co do gry to podczas meczu nie mogło się połączyć i to nie w jednej grze. Na starym wszystko chodzi czy wifi czy po kablu. No sorry nie mam zamiaru się z nim bujać po gwarancjach czy coś jsk mam możliwość zwrotu. Powinien normalnie działać a z pc jest wszystko ok

Opublikowano
23 godziny temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

Nie rozumiem o co ci chodzi. Napisz wyraźniej, bardziej zrozumiałe bo ja 12 lat spędziłem z LTE i wiele rzeczy kombinowałem, ale nie rozumiem twojej wypowiedzi.

Pasma Lte masz B3-1800MHz B1-2100Mhz B7-2600MHz itd

Opublikowano

To zależy bo mam LTE z Play i mam B818 i mam 3 pasma co mi agreguje B3+B1+B7,nie raz pierwszym pasmem jest B3 i są niskie prędkości jak zmieniał żeby był pierwsze B7 to są wtedy wyższe prędkości nie raz sam router zmienia na B3 lub B1.

Opublikowano
Godzinę temu, Marek7536 napisał(a):

To zależy bo mam LTE z Play i mam B818 i mam 3 pasma co mi agreguje B3+B1+B7,nie raz pierwszym pasmem jest B3 i są niskie prędkości jak zmieniał żeby był pierwsze B7 to są wtedy wyższe prędkości nie raz sam router zmienia na B3 lub B1.

Jesteś pewien, że zmienia to router, a nie nadajnik BTS?

Opublikowano
15 godzin temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

Jesteś pewien, że zmienia to router, a nie nadajnik BTS?

Raczej router bo mam do niego Antenę od CyberTech 1800-2600MHz, ale będę zrywał umowę bo akurat ub.roku w Listopadzie podciągali mi pod dom światłowód  miałem już wtedy zerwać umowę z Play ale mi nie małą kare mi wyliczyli akurat umowa mi się kończy w Lipcu tego roku.

Opublikowano
7 minut temu, Marek7536 napisał(a):

Raczej router bo mam do niego Antenę od CyberTech 1800-2600MHz

Nawet sama anteną może zmieniać te częstotliwości. Co innego jak masz modem LTE/5G z własną wbudowaną anteną zewnętrzną bo jest to tak zaprogramowane, że na 99% router i wszystkim decyduje, a jak masz modem taki, a antenę jakiejś tam firmy to ciężko, żeby modem dogadywał się z każdą anteną, wręcz jest to nie możliwe.

Opublikowano

Temat ogarnięty bo nie dawało mi to spokoju i wziołem drugi router tamten był mc888b a obecny mc888d. Teraz zmieniłem profil połaczen na ipv4 z ipv6 i wszystko śmiga, także to musiał być winowajca problemów w poprzednim routerze

Opublikowano
4 godziny temu, DarkeVo napisał(a):

Temat ogarnięty bo nie dawało mi to spokoju i wziołem drugi router tamten był mc888b a obecny mc888d. Teraz zmieniłem profil połaczen na ipv4 z ipv6 i wszystko śmiga, także to musiał być winowajca problemów w poprzednim routerze

Orange robi jakieś IPv4 Plus IPv6. Kiedyś to testowałem na LTE/5G Orange. Najlepsze było ustawienie IPV4 & IPv6, ale jak działa na samym IPV4 to dobrze :)