Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Chłodzenie: hm?

Jak chcesz powietrzne to np. Thermalright Peerless Assassin (jest czarne, białe, z RGB i bez). AIO w zasadzie każde, Thermalright Frozen Warfare 360 namieszał w testach - jest bardzo cichy i wydajny. Jest czarny, biały, z RGB itd.

https://www.amazon.pl/Thermalright-chlodzenie-rozdzielczość-wyświetlacz-chlodzenia/dp/B0CP3BYN1D?th=1

7 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Widzę, że ma kątowy kabel 12V-2x6

Nie ma problemu, Astral ma gniazdo płaskie, a nie pod kątem jak referenty.

Co do płyty to ja wgl nie potrzebuje Wi-Fi, zawsze kabel, jeśli bez tego idzie jeszcze zjechać cene to chętnie posłucham :)

Lepsze płyty mają Wifi w standardzie. Nie musisz korzystać, a i Bluetooth na pewno nie zaszkodzi.

A co sądzimy o tym zasilaczu? - be quiet! Power Zone 2 1000W 80 PLUS Platinum ATX 3.1

W teorii wszystko super, ale ma chińśkie kondensatory i nieco wysokie tętnienia napięć. Niby w normie, ale wyższe niż niektóre zasilacze Bronze za 250zł. Moja propozycja, NZXT C1200:

https://www.amazon.pl/NZXT-C1200-Gold-ATX-kondensatorów/dp/B0DCJCQZDC

Japońskie kondensatory, jedne z najlepszych parametrów prądowych na rynku, absolutnie topowy zasilacz.

Edytowane przez kalderon
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Nie podoba mi się 

bierz 

1. Lian Li O11 Dynamic EVO XL Black

konstrukcyjnie ciezko bedzie znalesc cos lepszego :)

co do podzespolow to budzet musi byc znany

mobo: x870e taichi albo x870e hero 

cpu: 9800 x3d

ram: kingston 2x32 6400mhz

psu: 1000 albo 1200w seasonic vertex px

ssd: cos jak 1tb kc3000 + 4tb kc3000

aio: jakas 360mm, to juz indywidualnie zalezy co chcesz - ledy, lcd lub bez - wedle uznania

Edytowane przez Zachy
  • Like 1
Opublikowano

Jak ma się ręcznie bawić to lepiej mieć stock 6000cl28 i wydłubać 6400cl30 niż na odwrot. Kwestia gustu zresztą. 

Ta buda tylko sprawia takie wrażenie że jest wąska? Astral z prostą wtyczką zamknie się bez problemu? Jak pójdzie na raiser to nie było tematu. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, kalderon napisał(a):

6400 do Ryzena? Dobre, a potem baw się w ręczne ustawianie...

no przy ustawieniach na 6400 troche zabawy jest, ale to w gestii usera czy chce sie pobawic.

mozna wrzucic 2x32 6000, ale jak dla mnie 6400 albo 8000 na ram dla x3d to podstawa :D

@damyan123 

evo xl waska?

Ło Panie!

Tam jest tyle miejsca ze bez problemu wszystko wejdzie i bedzie jeszcze luz :D

Edytowane przez Zachy
  • Like 1
Opublikowano

Czyli nie baw się w więcej niż 6000. 

3 minuty temu, Zachy napisał(a):

mozna wrzucic 2x32 6000, ale jak dla mnie 6400 albo 8000 na ram dla x3d to podstawa :D

Ale wiesz, że Ryzeny z X3D są mało wrażliwe na szybkość RAMu?

• Like 1
Opublikowano

Nie nie wiem... dopiero wczoraj sie urodzilem :rotfl:

tak czy siak dla zabawy i wlasnej frajdy mozna 6400 czy 8000 ustawic

i dla tych paru dodatkowych % wydajnosci.

tak samo jak mozna sie bawic w OC i UV, albo i nie.

4 minuty temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Zaznaczę, że jestem turbo laikiem, jedyne co w życiu zrobiłem z takich konfiguracji to UV w biosie na i5-13600kf xd

bierz kingston 2x32 6000 cl28 albo jak masz mniejszy budzet cl30 wtedy :) jesli o ram chodzi.

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Zaznaczę, że jestem turbo laikiem, jedyne co w życiu zrobiłem z takich konfiguracji to UV w biosie na i5-13600kf xd

To bierz 64GB G.Skill 6000 CL28 i po temacie. Przy 9800x3d i 5090 pewnie nie będziesz i tak grał w 1080p więc różnice w grach będziesz miał na poziomie 1-2%.

Przerabiałem osobiście 6000 CL28 vs 8000 CL40 G.Skill Trident. Przy 4K różnice na poziomie błędu pomiarowego haha.

• Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Prawie nic. Może 1 czy 2 porty USB więcej. Może dodatkowy port PCI-E x4. Szybsze Wifi - 7 zamiast 6E (6E to wciąż 9,6gb/s czyli ponad 1GB/s). Tylko, że wtedy bierzesz Asrocka B850 Livemixer i też masz Wifi 7. Plusem Asusa jest za to dobry chip audio z dodatkowym wzmacniaczem dla wyjścia słuchawkowego w obudowie.

13 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Przerabiałem osobiście 6000 CL28 vs 8000 CL40 G.Skill Trident. Przy 4K różnice na poziomie błędu pomiarowego haha.

I tak samo nie ma różnicy względem 6000CL30. Przepłacanie za inne kości nie ma żadnego sensu.

Edytowane przez kalderon
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, kalderon napisał(a):

Prawie nic. Może 1 czy 2 porty USB więcej. Może dodatkowy port PCI-E x4. Szybsze Wifi - 7 zamiast 6E (6E to wciąż 9,6gb/s czyli ponad 1GB/s). Tylko, że wtedy bierzesz Asrocka B850 Livemixer i też masz Wifi 7. 

No to na pewno nie chce dopłacać tyle :D A wi-fi to dla mnie zbędny bajer, jade na kablu i nie zamierzam tego zmieniać.

5 minut temu, kalderon napisał(a):

Plusem Asusa jest za to dobry chip audio z dodatkowym wzmacniaczem dla wyjścia słuchawkowego w obudowie.

Jade na sluchawkach Arctis Pro wireless przez ich stacje bazową na usb czy cos w tym stylu - to wtedy na to odzialowuje?

Opublikowano (edytowane)

@Tester Wrażeń w głównej mierze zależy od Twoich potrzeb ale w zasadzie można kupić do 2K PLN bardzo dobrą płytę, niejednokrotnie lepiej wyposażoną i bardziej przyszłościową od konkurenta w cenie wyższej o 500-1000 PLN.

Jeżeli chodzi o X870 to najlepszą ofertę w kategorii perf per $$$ oferuje bezdyskusyjnie AsRock więc śmiało można polecić X870E NOVA

https://www.proshop.pl/Plyta-glowna/ASRock-X870E-NOVA-WIFI-Plyta-glowna-AMD-X870E-AMD-AM5-socket-DDR5-RAM-ATX/3301912?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_campaign=pricesite&ceneo_cid=dac8ce1f-a836-2511-49c8-9aca344963f4

oczywiście jeżeli nie masz potrzeby budowy zestawu w oparciu o konkretny ekosystem, ale tego chyba nie pisałeś.

OK, doczytałem Twoje odpowiedzi postowane jak to pisałem i wygląda na to że nie masz wygórowanych oczekiwań. W takim razie ten Tomahawk zupełnie styka, obczaj tylko jak z perspektywy czasu z jego stabilnością :thumbup:

Edytowane przez Fenrir_14
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, sovas napisał(a):

Jak nie potrzebujesz szybkich usb, nie używasz większej ilości dysków, nie robisz mocnego OC, to zawsze można dużo przyoszczędzić na płycie %-)

Dysk zamierzam mieć jeden, nie obchodzi mnie jak strace dane - wymuszony format to dla mnie okazja na czysty start xD

3 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

@Tester Wrażeń w głównej mierze zależy od Twoich potrzeb ale w zasadzie można kupić do 2K PLN bardzo dobrą płytę, niejednokrotnie lepiej wyposażoną i bardziej przyszłościową od konkurenta w cenie wyższej o 500-1000 PLN.

Jeżeli chodzi o X870 to najlepszą ofertę w kategorii perf per $$$ oferuje bezdyskusyjnie AsRock więc śmiało można polecić X870E NOVA

https://www.proshop.pl/Plyta-glowna/ASRock-X870E-NOVA-WIFI-Plyta-glowna-AMD-X870E-AMD-AM5-socket-DDR5-RAM-ATX/3301912?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_campaign=pricesite&ceneo_cid=dac8ce1f-a836-2511-49c8-9aca344963f4

oczywiście jeżeli nie masz potrzeby budowy zestawu w oparciu o konkretny ekosystem, ale tego chyba nie pisałeś.

No to generalnie dopowiem: Kompa chce tylko i wylacznie do grania, w zyciu nie krecilem zadnego sprzetu, zalezy mi na stosunku cena/wydajnosc. Jakies dodatkowe wejscia usb mnie gilają, podpinam klawe, myszke, sluchawki, adapter do pada i moj swiat jest idealny. Po tak duzym zakupie ciezko mi myslec o tym, ze zaraz bede mial tego kompa ulepszac, mam nadzieje, ze starczy mi na znacznie dluzej niz aktualny. Wifi nie uzywam - bluetooth? Mam adapter za 50zl i nie czuje ze czegos mu brakuje xd

Edytowane przez Tester Wrażeń
Opublikowano

Poleciłbym Ci to co ja mam tj. MSI B650 Tomahawk ale ona teraz 900zl kosztuje i nie ma PCIe 5.0. I z gratisami wyszła mnie ~500zl. Tobie może chipset B850 czy B650E by wystarczył byle sekcja była mocna i tyle. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Karta: Astral 5090

Procek: Ryzen 7 9800X3D

Chłodzenie: Arctic Liquid Freezer III 420
Płyta: x870e tomahawk (1600zł) lub ASUS ROG STRIX B650E-F (920zł)

Dysk: KC3000 2TB
Ram: Kingston Fury Beast Black RGB EXPO 64GB [2x32GB 6000MHz DDR5 CL30 DIMM] (950zł) lub G.Skill Trident Z5 Neo DDR5-6000 - 64GB - CL30 (1050zł)
Obudowa: Lian Li O11 Dynamic EVO XL Black
Zasilacz: 1200w seasonic vertex px (1300zł) lub NZXT C1200 Gold ATX 3.1 (700zł)

Dobrze kminie? XD

Edytowane przez Tester Wrażeń
Opublikowano

Dobrze, ale ram 4x16 odpada. Z tych dwóch lepiej Kingstony 2x32. Niech ktoś mądry tylko podpowie czy to są kości A-die. Czterech slotów nie obsadzaj bo mogą być problemy ze stabilnoscia. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Chłodzenie: Arctic Liquid Freezer III 420

Thermalright Frozen Warframe 360 - ciche, wydajne i ma standardowe wymiary radiatora.

Płyta: x870e tomahawk (1600zł) lub ASUS ROG STRIX B650E-F (920zł)

Zasilacz: 1200w seasonic vertex px (1300zł) lub NZXT C1200 Gold ATX 3.1 (700zł)

Między tańszą a droższą opcją nie będzie żadnej różnicy w wydajności.

Edytowane przez kalderon
  • Like 1
Opublikowano
57 minut temu, damyan123 napisał(a):

Dobrze, ale ram 4x16 odpada. Z tych dwóch lepiej Kingstony 2x32. Niech ktoś mądry tylko podpowie czy to są kości A-die. Czterech slotów nie obsadzaj bo mogą być problemy ze stabilnoscia. 

Podejrzewam że w przypadku Kongston'a jedynie programowo - Thaiphoon Burner. Tutaj jeszcze profilaktycznie ściąga pomocnicza do labels'ów:

https://www.kingston.com/en/memory/memory-part-number-decoder

Natomiast przy G.Skill'u sprawa jest trywialna. Informacja znajduje się na hologramie naklejonym na kości pamięci - TridentZ mają w opakowaniu rewizję do podglądu hologramu zatem nie trzeba otwierać nawet pudełka ;)

Ostatnia litera kodu - w przypadku załączonego obrazka - 0T48ARS821A - informuje o tym że mamy kości A die. literka M na końcu to kości M-die.

CD3F8A83-E70D-4EC3-9B32-C051A5303380.thumb.png.455d791109b90d0226bcbd7ba9dada8e.png