Slayni 8 Opublikowano 27 Lutego Opublikowano 27 Lutego (edytowane) Ostatnio złożyłem komputer i zauważyłem, że występuje z nim drobny problem. Co drugi dzień (tak przynajmniej zaobserwowałem) podczas uruchamiania komputer startuje, ale zauważam lekkie spowolnienie systemu (jakby były opóźnienia, coś w rodzaju lagów). Po około dwóch minutach ekran monitora gaśnie (no signal detected), a komputer samoczynnie się restartuje. Po restarcie wszystko działa bez zarzutu przez resztę dnia. Gram w gry, testuję go pod maksymalnym obciążeniem, przeprowadziłem wszystkie benchmarki w 3DMark, dodatkowo wykonałem Stress Test (OCCT+3D Mark) ponad 5 razy i nie wystąpił żaden problem! Gdzie może tkwić źródło tego problemu? Jednostka: 9800X3D MPG B850 EDGE TI WIFI MSI RTX 5080 ADATA XPG Lancer Blade RGB, DDR5, 32 GB, 6000MHz SSD Kingston Fury Renegade 2TB M.2 228 Gigabyte Aorus Elite P 1000W 80 Plus Platinum ATX 3.1 Dodatkowo: W planie zasilania mam wyłączony Szybki Start W BIOSie mam wyłączony Fast Boot RAM jest ustawiony zgodnie z profilem EXPO 1 (z 4800 na 6000 MT/s.) Najnowszy BIOS Windows 11 24H2 Pozostałe ustawienia w BIOS: Global C-state Control: Auto Power Supply Idle Control: Auto ErP Ready: Disabled Wake up Event by: BIOS Dzisiaj poszperałem i zmieniłem: ASPM Control for CPU PCie: Disabled Memory Context Restore: Disabled Global C-state Control: Disabled Power Supply Idle Control: Typical Current Idle Cholera wie, czy to coś pomoże. Edytowane 27 Lutego przez Slayni
Slayni 8 Opublikowano 27 Lutego Autor Opublikowano 27 Lutego PS: Wykonałem test pamięci programem MemTest. Test trwał ponad 2 godziny i zakończył się pomyślnie (pass) - zero błędów. Warto dodać, że wyłączyłem Memory Context Restore, jednak profil EMPO 1 nadal mam włączony. Będę testował.
militarny78 3 Opublikowano 27 Lutego Opublikowano 27 Lutego (edytowane) Pewnie za duze ujemne curve ustawiles.Zmien o 5 wyzej i wtedy testuj.Czyli jezeli ujemne masz -30 to ustaw -25. Edytowane 27 Lutego przez militarny78
Slayni 8 Opublikowano 27 Lutego Autor Opublikowano 27 Lutego (edytowane) 20 minut temu, militarny78 napisał(a): Pewnie za duze ujemne curve ustawiles.Zmien o 5 wyzej i wtedy testuj.Czyli jezeli ujemne masz -30 to ustaw -25. Nic ręcznie nie ustawiałem. BIOS automatycznie wyświetlił profile EMPO 1 i EMPO 2 - z 4800 na 6000 MT/s. (30-40-40-76). Jest jeszcze opcja Memory Try It!, ale nie mam jej wybranej. Tam są gotowe profile OC z taktowaniem ponad 6000 MT/s. Edytowane 27 Lutego przez Slayni
militarny78 3 Opublikowano 27 Lutego Opublikowano 27 Lutego Byc moze ze ustawienia EXPO ci dzialaja niestabilnie moze sprobuj ustawic recznie np 32-40-40-76. 1
Nex1M 38 Opublikowano 28 Lutego Opublikowano 28 Lutego (edytowane) A ja bym zrobił czyszczenie sterowników do karty graficznej nvdia w trybie awaryjnym przez DDU z zaznaczona opcja aby windows nie pobieral nowych i zasinstalował najnowsze(dzisiejsze), dodatkowo najnowszy sterownik chipset do płyty głównej. Na forum nvdia ktos wspominal o rebootach na rtx 5xxx Witaj w drużynie beta testerów , Mi co prawda sie nie resetuje, ale mialem jakies artefaktopodobne kropczeki przy ladowaniu systemu, w biosie itd. Dodatkowo monitor potrafi tracic sygnał w biosie, przy wlaczonym discordzie z akceleracja. Mam najnowsze stery karty i chipsetu zainstalowane na czysto, na ten moment jest spokój I zaktualizuj bios płyty głównej jak jeszcze tego nie robiłeś, najlepiej go zresetuj do ustawien domyslnych wlacz tylko expo i testuj czy jest poprawa Edytowane 28 Lutego przez Nex1M
AndrzejTrg 1 088 Opublikowano 28 Lutego Opublikowano 28 Lutego Niechciałbym kolegi martwić ale podczas testów możesz sobie poczytać 1
Slayni 8 Opublikowano 28 Lutego Autor Opublikowano 28 Lutego (edytowane) 11 godzin temu, militarny78 napisał(a): Byc moze ze ustawienia EXPO ci dzialaja niestabilnie moze sprobuj ustawic recznie np 32-40-40-76. Dzięki, spróbować zawsze można. 9 godzin temu, Nex1M napisał(a): A ja bym zrobił czyszczenie sterowników do karty graficznej nvdia w trybie awaryjnym przez DDU z zaznaczona opcja aby windows nie pobieral nowych i zasinstalował najnowsze(dzisiejsze), dodatkowo najnowszy sterownik chipset do płyty głównej. Na forum nvdia ktos wspominal o rebootach na rtx 5xxx Witaj w drużynie beta testerów , Mi co prawda sie nie resetuje, ale mialem jakies artefaktopodobne kropczeki przy ladowaniu systemu, w biosie itd. Dodatkowo monitor potrafi tracic sygnał w biosie, przy wlaczonym discordzie z akceleracja. Mam najnowsze stery karty i chipsetu zainstalowane na czysto, na ten moment jest spokój I zaktualizuj bios płyty głównej jak jeszcze tego nie robiłeś, najlepiej go zresetuj do ustawien domyslnych wlacz tylko expo i testuj czy jest poprawa Pojawił się jeden mały artefakt zaraz po postawieniu systemu, ale zwaliłem winę na brak zainstalowanych sterowników. Dodatkowo zaktualizowałem BIOS do najnowszej wersji i jest ok. Sterowniki do wszystkiego mam najnowsze. Jedynie nie instalowałem do iGPU, ale nie widziałem sensu, bo w BIOSIE całkowicie ją wyłączyłem i Windows przestał ją widzieć. Na razie wyłączyłem Memory Context Restore i testuję, czy samoczynny restart pójdzie w cholerę. Dziś go nie było, ale jako że w zwyczaju ma się pojawiać co drugi dzień, zobaczymy, jak będzie jutro. PS: Chyba znalazłem ten post. https://www.nvidia.com/en-us/geforce/forums/game-penad-drivers/13/557611/5080-stutterfreeze-at-win-startup-leading-to-bla/ Edytowane 28 Lutego przez Slayni
Send1N 1 700 Opublikowano 28 Lutego Opublikowano 28 Lutego Ustaw tryb pracy pci-e na gen 4 zamiast zostawiać na auto bo zapewne działa wtedy gen5 z którym jest w sieci masa problemów między innymi z rozruchem. 1
Nequrix 2 Opublikowano 28 Lutego Opublikowano 28 Lutego Ja mam na x670e msi tommahawk i 7800x3d podobnie. 2/10 odpaleń i komputer przy starcie strasznie muli, widać po myszce, ekran logowania pojawia się po około 1min dopiero, nawet dźwięk się tnie. Reset i wszystko śmiga jak powinno.... Na poprzednim biosie który miałem to było tak 5/10, więc jest lepiej niż było. Mógłbym sprawdzić jeszcze najnowszy bios czy znowu nie poprawi sytuacji ale mi się nie chce pozniej wszystkiego na nowo ustawiać. 1
bourne2008 388 Opublikowano 28 Lutego Opublikowano 28 Lutego Ciekawe. Takie same objawy miałem kilka razy na na ASUSie. Totalna zamuła którą można było przerwać tylko resetem.
Slayni 8 Opublikowano 5 Marca Autor Opublikowano 5 Marca W dniu 28.02.2025 o 17:16, Send1N napisał(a): Ustaw tryb pracy pci-e na gen 4 zamiast zostawiać na auto bo zapewne działa wtedy gen5 z którym jest w sieci masa problemów między innymi z rozruchem. To normalne, że w PCI_E1 mam do wyboru gen od 1-4, bez 5? Dziwne, bo GPU-Z pokazuje PCIe x16 5.0 (zarówno domyślnie, jak i podczas pracy), ale BIOS już nie.
Slayni 8 Opublikowano 5 Marca Autor Opublikowano 5 Marca 1 minutę temu, Send1N napisał(a): Tego to nie wiem Spoko. Też zauważyłem, że jak włączę Maksymalną wydajność w panelu nVidia, to jest stałe 5.0, nawet jak nic nie robię. Jak wyłączę, to nie chcę znów wskoczyć podczas grania wyżej niż 3.0.
Send1N 1 700 Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca A problem z restartującym się pc rozwiązałeś? ogólnie to jeżeli to co piszesz serio ma miejsce to są jakieś cuda PS. najnowszy bios do twojej płyty jest z wczoraj na stronie, więc próbuj zrobić update. 1
Slayni 8 Opublikowano 6 Marca Autor Opublikowano 6 Marca (edytowane) 16 godzin temu, Send1N napisał(a): A problem z restartującym się pc rozwiązałeś? ogólnie to jeżeli to co piszesz serio ma miejsce to są jakieś cuda PS. najnowszy bios do twojej płyty jest z wczoraj na stronie, więc próbuj zrobić update. Mam najnowsze sterowniki, zaktualizowane wczoraj, ale problem nadal występuje, chociaż rzadziej, mniej więcej co drugi lub co trzeci dzień. Komputer uruchamia się, zaczyna lagować, następuje restart, po czym śmiga do rana. Na forum nVidia jest wiele wątków dotyczących tego samego problemu. Problem dotyczy nie tylko serii 50XX, ale także poprzednich modeli, co dodatkowo utrudnia sytuację. https://www.nvidia.com/en-us/geforce/forums/game-penad-drivers/13/559105/geforce-grd-57270-feedback-thread-released-3525/ Planuję teraz zrobić downgrade i zainstalować wersję 512.16. Jeśli to nie pomoże, będę czekać na naprawione sterowniki, bo co mi zostaje? Edytowane 6 Marca przez Slayni
Rekomendowane odpowiedzi