Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam dylemat co jest wydajniejsze i zarazem lepsze przy Wi-Fi Jedno SSID dla 2.4 i 5Ghz czy dwa oddzielne, np z dopiskiem 5Ghz gdzie wtedy router na podstawie czegoś tam zaprogramowanego, a może i sprzętowego nie decyduje czy dane urządzenie podłączane ma działać w 5Ghz mimo, że ma gorszy zasięg?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Polecam mieć połączoną sieć, żeby później się nie bawić z przełączaniem między 5Ghz a 2.4Ghz,  jak będziesz dalej od routera :D Polecam ustawić w ustawieniach modułu Wi-Fi "Prefer 5Ghz" w zakładce Band Steering.

Screenshot_20250320_082627_UniFi.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, gadziunet napisał(a):

Polecam mieć połączoną sieć, żeby później się nie bawić z przełączaniem między 5Ghz a 2.4Ghz,  jak będziesz dalej od routera :D Polecam ustawić w ustawieniach modułu Wi-Fi "Prefer 5Ghz" w zakładce Band Steering.

Tak miałem na Ubiquiti Ex[ress i taki dekoder 4K mini Polsat Box miał problemy z przełączaniem co skutkowało, że się rozłączał z Wi-Fi i się dekodery w sieci lokalnej nie widziały, i Multiroom nie działał. Więc rozdzielilem. Na 2.4 Ghz Wi-Fi 6 mam download między routerem, a Motorolą edge 50 neo taki sam, ponad 450 Mb/a co w 5 Ghz najczęściej. Przynajmniej jest stabilnie. Chyba, że winne jest ustawienie WPA2/WPA3, ale na rozdzielonym SSID wszystko działa stabilnie. Jak ktoś potrzebuje na smartfonie prędkości przełączy się na 5Ghz.

Poza tym na Express można tylko włączyć lub wyłączyć Band Steering, przynajmniej przy konfiguracji przez WWW bo nie lubię przez aplikację, ale może aplikacja ma więcej opcji, chociaż w to wątpię.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

Tak miałem na Ubiquiti Ex[ress i taki dekoder 4K mini Polsat Box miał problemy z przełączaniem co skutkowało, że się rozłączał z Wi-Fi i się dekodery w sieci lokalnej nie widziały, i Multiroom nie działał. Więc rozdzielilem. Na 2.4 Ghz Wi-Fi 6 mam download między routerem, a Motorolą edge 50 neo taki sam, ponad 450 Mb/a co w 5 Ghz najczęściej. Przynajmniej jest stabilnie. Chyba, że winne jest ustawienie WPA2/WPA3, ale na rozdzielonym SSID wszystko działa stabilnie. Jak ktoś potrzebuje na smartfonie prędkości przełączy się na 5Ghz.

Poza tym na Express można tylko włączyć lub wyłączyć Band Steering, przynajmniej przy konfiguracji przez WWW bo nie lubię przez aplikację, ale może aplikacja ma więcej opcji, chociaż w to wątpię.

Tak ustawienie WPA2/WPA3 ma wpływ na połączenie z urządzeniami IoT, dlatego, iż urządzenia raz się komunikują, a router/punkt dostępowy wysyła w pierwszej kolejności najnowsze protokoły, które urządzenia nie obsługują. Z tego powodu jest problem z połączeniem i polecam zrobić 2 oddzielne sieci czyli główną, którą masz a drugą z końcówką IoT z częstotliwością 2.4GHz z WPA2. Na moich urządzeniach zrobiłem tak jak na screenie i działa bez problemu.

Zrzut ekranu 2025-03-20 150248.png

Co do ustawień Band Steering to nie umiem powiedzieć jak wygląda w serii Express :D bo mam oddzielnie router oraz punkty dostępowe i mam takie ustawienia.

Edytowane przez gadziunet
Opublikowano

To dekodery Polsatu, Canal+ i inne do TV to urządzenia LoT?

Dlaczego jak miałem na Auto Wi-Fi z jednym SSID to niektóre urządzenia będące dalej miały większy -dBm, powyżej 80, a jak są oddzielne SSID i oddzielnie 2.4 i 5 Ghz mają do 80 dBm?

Jeżeli mieszkam w domku jednorodzinnym i do 50 metrów, a nawet do 200 metrów ode mnie nie ma domku, który mógłby mnie zakłócać to może używanie WPA3 nie ma większego sensu, chyba, że się chce zabezpieczyć przed samym sobą? :P 

Tak u mnie w aplikacji Unifi wygląda ustawienie Band Steering, jest tylko włącz i wyłącz, to samo z poziomu WWW routera

Screenshot 2025-03-20 11.52.03.png

Opublikowano
17 godzin temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

To dekodery Polsatu, Canal+ i inne do TV to urządzenia LoT?

Dlaczego jak miałem na Auto Wi-Fi z jednym SSID to niektóre urządzenia będące dalej miały większy -dBm, powyżej 80, a jak są oddzielne SSID i oddzielnie 2.4 i 5 Ghz mają do 80 dBm?

Jeżeli mieszkam w domku jednorodzinnym i do 50 metrów, a nawet do 200 metrów ode mnie nie ma domku, który mógłby mnie zakłócać to może używanie WPA3 nie ma większego sensu, chyba, że się chce zabezpieczyć przed samym sobą? :P 

Tak u mnie w aplikacji Unifi wygląda ustawienie Band Steering, jest tylko włącz i wyłącz, to samo z poziomu WWW routera

Screenshot 2025-03-20 11.52.03.png

Jak miałeś Auto Wifi to sieć działała na dwóch częstotliwościach i dlatego miałeś gorszą jakość połączenia :D Zalecam rozdzielić sieć do IoT (Internet of Things) z ustawieniem w zakładce WiFi Band tylko na 2.4 GHz. 

Włączenie trybu WPA3 nie jest aż tak ważne, no chyba, że urządzenia trąbią o przełączenie na WPA3 :P

Opublikowano

Tak mam teraz. Nazwa SSID to nazwa_loT.

Nie wiem czy to Enhanced loT dobrze, że włączyłem bo po tym automatycznie jest tylko 2.3 Ghz. Może coś jeszcze z opcji na zrzucie warto włączyć dla tego loT i w ogóle dla głównego Wi-Fi? Band Steering wyłączyłem bo potrafił przełączać na 2.4 Ghz bez większego powodu kiedy 5Ghz miało np 60% według telefonu.

Screenshot 2025-03-21 15.32.01.png

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

Tak mam teraz. Nazwa SSID to nazwa_loT.

Nie wiem czy to Enhanced loT dobrze, że włączyłem bo po tym automatycznie jest tylko 2.3 Ghz. Może coś jeszcze z opcji na zrzucie warto włączyć dla tego loT i w ogóle dla głównego Wi-Fi? Band Steering wyłączyłem bo potrafił przełączać na 2.4 Ghz bez większego powodu kiedy 5Ghz miało np 60% według telefonu.

Screenshot 2025-03-21 15.32.01.png

Dobrze zrobiłeś, akurat ja u siebie mam wyłączone Enhanced IoT Connectivity i ręcznie ustawiłem tylko 2.4Ghz. A jeśli chodzi o przełączanie między sieciami za pomocą Band Steering, tak właśnie działa. Przełącza się, wtedy jak jest zasięg poniżej 60% i jest połączenie niestabilne w 5Ghz to się przełącza na 2.4Ghz, żeby mieć stabilne połączenie bez utraty pakietów.

Edytowane przez gadziunet
  • Thanks 1