Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, planuje zakup komputera moją uwagę przyciągnął legion t5. Tutaj rodzi się moje pytanie o procesor, który znajduje się w zestawie tj. Intel core I7 14650hx nigdzie nie mogę znaleźć o nim informacji, oprócz tego że seria HX montowana jest w laptopach. Może mi ktoś podpowiedzieć czy jest to dobry procesor i czy cały ten zestaw ma sens? Niżej link do komputera

https://www.euro.com.pl/komputery-stacjonarne-pc/lenovo-lenovo-t5-26irx9-i7-14650-32gb-rtx-4070s.bhtml

Edytowane przez Frbl
Literówka
  • Frbl zmienił(a) tytuł na I7 14650HX
Opublikowano

Komputer ma służyć typowo do gier, chciałbym żeby nowe tytuły nie przysparzały mu problemów w najbliższym czasie. Porównywałem go z procesorem Ryzen 7 7800X3D, który ma znajomy i jest zadowolony, nie wypadał źle przynajmniej dla mojego laickiego oka. Zmartwił mnie tylko fakt, że wszędzie jest opisywany jako procesor montowany w laptopach i nie mogłem znaleźć o nim dużo informacji. 

Opublikowano

Bo to procesor mobilny, kompletnie bezsensowny w zastosowaniu w komputerze stacjonarnym. 

Dlatego właśnie nie kupuje się gotowych komputerów, bo to strata pieniędzy. Lepiej coś złożyć na podstawie podzespołów poleconych na forum i ewentualnie zlecić montaż sklepowi jeśli sam nie chcesz się tego podejmować. 

• Upvote 1
Opublikowano

Zgadza się co do joty. Np. taki 14600K można wyrwać za 999zł. Do tego przyzwoita mobka na Z790 np. Asrock Riptide WiFi za kolejne 950zł, memki 32GB za 500zł i masz już platformę. Grafika za 3500zł + reszta i ten zalinkowany PC może się schować :)