Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szanowni Państwo, 
w ostatnich czasach pojawiają się różne kontrowersje odnośnie tak uwielbianych niedawno modeli dysków SSD jakimi są kingston KC3000.

Dyskusje dotyczą cichej podmiany kości microna na kioxia, gorszych osiągów, przegrzewania nowych modeli i przyśpieszonego zużywania bez odpowiednich aktualizaji.

Przykład takiej debaty z naszego forum:

Pytanie brzmi, czy istnieje lepsza, bezpieczniejsza alternatywa dla tego modelu?

Jaki dysk M.2 PCIe 4.0 2TB wybrać, który charakteryzowałby się:

Cytat

1. Obecnośnią pamięci DRAM
2. Niegorszą wydajnością od KC3000
3. Dobrą żywotnością
4. Lepszymi temperaturami.
5. Brakiem kontrowersji i nieczystych zagrywek (jak ta cicha podmiana pamięci w Kingstonach) czy wpadek z oprogramowaniem (ta sama historia w KC3000 i Samsung 990 pro).

Jestem ciekawy Państwa opinii.

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Ja osobiście lecę na Lexarach NM790. 512GB mam na system i 2TB na gry. Dobra cena, dobre prędkości, dobrze wypada w testach. Z dyskami nic się nie dzieje, system stabilny jak skała tak samo jak i gry. Na minus to to, że dysk korzysta z HMB a nie DRAM co dla niektórych może być minusem. Więc jak ktoś dużo i często zapisuje coś na dysku to można wtedy poszukać czegoś innego. Ale jako dysk do gier to jest bardzo dobry.

Test u konkurencji

https://www.purepc.pl/test-dysku-ssd-lexar-nm790-kolejny-bardzo-udany-i-dobrze-wyceniony-nosnik-taki-lexar-nm710-na-sterydach

Edytowane przez MadDog
  • Upvote 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Ja kupuję tylko dyski od producentów kości/kontrolerów pamięci żeby uniknąć takich właśnie sytuacji - Crucial T500, Samsung 990 Pro i ewentualnie WD SN850X to jedynie dyski które bym obecnie kupił, wszystkie mają DRAM i podobną wydajność, najchłodniejszy z nich to raczej Crucial.

Osobiście mam Samsunga 860 Evo - zapisane 19,2 TB i zero błędów oraz Samsunga 980 Pro - zapisane 10,6 TB i również zero błędów. W laptopie wymieniłem fabryczny na Cruciala T500 ale mam go około roku więc za krótko żeby określić żywotność.

Edytowane przez Krisol
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Nowy kingston nie jest złym wyborem, bo nadal posiada dodatkowa pamięć dram, co jest lepszym wyborem od tańszego lexara oraz goodrama.

Odpowiednikiem lexar nm790 jest Polski dysk: goodram px700, ten sam chiński kontroler (Maxiotek MAP1602A) oraz chińskie pamięci (3d tlc od firmy YMTC), czyli klon z naklejonym innym logo firmy. Minusem tych dysków jest brak pamięci dram.

Zamiennikiem dla kingstona kc3000 jest msi spatium m480 pro.

Wygląda to na klon dysku od kingstona, te same pamięci, kontroler, pamięć dram, oraz wersja oprogramowania.

Firma msi nie podmieniła pamięci tak jak kingston, nic o tym fakcie w chwili obecnej nie wiadomo, jeśli chcecie kupić sprawdzony dysk to jest dobra alternatywa.

Kontroler: Phison PS5018-E18

Pamięć dram: SKHynix DDR4-2666

Pamięci: Micron 176-Layer 3D TLC

Gwarancja 5 letnia.

Test z dokładną specyfikacją dysku: https://www.techpowerup.com/review/msi-spatium-m480-pro-2-tb/

49198_1.jpg

Edytowane przez Pawcio
  • Like 1
Opublikowano
W dniu 13.03.2025 o 14:05, Modren napisał(a):

Dyskusje dotyczą cichej podmiany kości microna na kioxia, gorszych osiągów, przegrzewania nowych modeli i przyśpieszonego zużywania bez odpowiednich aktualizaji.

Te "gorsze osiągi" są ledwo zauważalne w syntetycznych benchmarkach, a problem z "zuzywaniem" miał też np. Samsung. W przypadku Kingstona był  wspólny problem z kontrolerem Phison E18. Aktualizacje są tu kluczowe bo póki co wydaje się że tylko Kingston wszystko naprawił właśnie dzięki nowej wersji  firmware więc jeśli miał bym polecać dysk na E18 to właśnie Kingston KC3000 lub Fury Renegade i od razu zrobić aktualizację oprogramowania.

W dniu 13.03.2025 o 14:05, Modren napisał(a):

5. Brakiem kontrowersji i nieczystych zagrywek (jak ta cicha podmiana pamięci w Kingstonach)

Każdy producent tak robi. Bez wyjątku. U Kingstona wpływ na wydajność był wyjątkowo śladowy.

W dniu 14.03.2025 o 11:33, MadDog napisał(a):

Test sprzed 2 lat, Lexar przoduje w podmianach podzespołów w swoich dyskach, taki NM710 ma chyba 5 konfiguracji z trzema różnymi kontrolerami i coraz to gorszymi kościami pamięci.

Opublikowano

pepper, następny wyznacznik złego i dobrego tuż po rededit

jeden z drugim napisze że coś jest złe i wszyscy za tytm lecą

dajcie chociaż jeden " dowód " na to że kc3000 czy tam fury renegade , albo to msi na kościach toshiby jest gorsze od starszych wersji na micronie.. a nie że jeden z drógim józek czy hans napisał...

pomijając że to właśnie do wersji na micronie musieli nowszy firmware wypuścić, i może m in dlatego podmienili kości żeby się pozbyć problemu

to jest szukanie problemu na siłe, tam gdzie go nie ma

Opublikowano
3 minuty temu, Karro napisał(a):

w zapisie jakieś 30 procent wolniej

hmm, zrobiłem teraz test mojego renegade na toshibie, zapełniony w 70%

pierwsza wartość zapisu to  te 6828,  czyli z tego co piszesz jeśli jest o 30% wolniejszy, to na micronach miałby ok 9500... no nieźle, może 3% miało być, a nie 30% , bo to brzmi jak SF

fury renegade 2tb.jpg