Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szanowni Państwo, 
w ostatnich czasach pojawiają się różne kontrowersje odnośnie tak uwielbianych niedawno modeli dysków SSD jakimi są kingston KC3000.

Dyskusje dotyczą cichej podmiany kości microna na kioxia, gorszych osiągów, przegrzewania nowych modeli i przyśpieszonego zużywania bez odpowiednich aktualizaji.

Przykład takiej debaty z naszego forum:

Pytanie brzmi, czy istnieje lepsza, bezpieczniejsza alternatywa dla tego modelu?

Jaki dysk M.2 PCIe 4.0 2TB wybrać, który charakteryzowałby się:

Cytat

1. Obecnośnią pamięci DRAM
2. Niegorszą wydajnością od KC3000
3. Dobrą żywotnością
4. Lepszymi temperaturami.
5. Brakiem kontrowersji i nieczystych zagrywek (jak ta cicha podmiana pamięci w Kingstonach) czy wpadek z oprogramowaniem (ta sama historia w KC3000 i Samsung 990 pro).

Jestem ciekawy Państwa opinii.

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Ja osobiście lecę na Lexarach NM790. 512GB mam na system i 2TB na gry. Dobra cena, dobre prędkości, dobrze wypada w testach. Z dyskami nic się nie dzieje, system stabilny jak skała tak samo jak i gry. Na minus to to, że dysk korzysta z HMB a nie DRAM co dla niektórych może być minusem. Więc jak ktoś dużo i często zapisuje coś na dysku to można wtedy poszukać czegoś innego. Ale jako dysk do gier to jest bardzo dobry.

Test u konkurencji

https://www.purepc.pl/test-dysku-ssd-lexar-nm790-kolejny-bardzo-udany-i-dobrze-wyceniony-nosnik-taki-lexar-nm710-na-sterydach

Edytowane przez MadDog
  • Upvote 1