Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,
Po wielu miesiącach wyczekiwania na karty graficzne z serii RTX 5000 oraz RX 9000 zdecydowałem się na zakup RX 7800XT xD bo to co się odwaliło z cenami to jest jakiś nieśmieszny żart do którego już nie mam sił, a że budżet też nie był nieograniczony oraz dostępność kart jest specyficzna aktualnie to wybór padł na tę serie.
I w tym momencie mam do was prośbę bardzo podobną do tej którą założyłem dawno temu, tylko tym razem pytanie, a raczej prośba jest w temacie kart graficznych.
Ponieważ jest to mój powrót do kart ze stajni AMD to chciałbym się od was dowiedzieć co najlepiej zrobić w przypadku tej serii kart graficznych. Instalować AMD Adrenalin razem ze sterownikami? Z tego co widziałem można tam zrobić UV/OC bez zewnętrznych programów. Jak najlepiej byłoby go wrzucić OC oraz UV bo to na kartach Nvidii jest dość proste, a tutaj w wielu tematach, którę sobie czytam polecacie zejść z Mhz. Tylko czy są jeszcze jakieś opcje które polecacie ruszyć (vram, power limit itd)? Jakieś magiczne ustawienia w Adrenalin (o ile jest potrzebne), które pozytywnie wpłyneły na wasze doznania i polecacie wł/wył? Może macie jeszcze jakieś dobre rady dla nowicjusza AMD

Z góry dzięki

Opublikowano (edytowane)

Przede wszystkim musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy chcesz zmniejszyć pobór prądu ;) Bawiąc się samym UV nie zbijesz poboru, bo karta będzie boostować wyżej dobijając nadal do stałego limitu W. Żeby zmniejszyć pobór musisz ścinać zegar ręcznie, albo zmniejszyć PL.

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 1
Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi i filmik, trzeba będzie go przestudiować.
@KrzysiakSzczerze to zawsze zależy mi żeby wydajność była jak najwyższa, ale jeżeli mam widzieć 100 stopni na którymś z sensorów to jednak lepiej by było żeby nie tracić na wydajności ale uzyskać lepsze temperatury. Tak w sumie robiłem ze wszystkimi kartami Nvidii, których temperatura sięgała tych dla mnie nieakceptowalnych i pewnie tutaj może być podobnie więc wolałbym utrzymać podobny poziom wydajności ale z niższymi temperaturami.

Opublikowano
2 godziny temu, MadDog napisał(a):

5:25 - 5:35 mega bullshit. U mnie jak dałem +15% Power to pobór skoczył z 260W na 300W, temperatury w górę, a fps +-0%. Jak to zobaczyłem to stwierdziłem że to kolejna generacja w której nie mam najmniejszej ochoty tego rozkminiać i bawić się w ani w OC ani UV :E Teraz karty działają po prostu dobrze na standardowych ustawieniach, i nie warto ryzykowac crashy robiąc UV.  Jedynie warto się bawić jak wentylatory są zbyt głośne.

Opublikowano (edytowane)

Zmieniają się FPSy tylko w małym zakresie. Limity mocy zmieniałbym tylko do pobijania rekordów w benchmarkach albo do mocnego zbijania poboru mocy karty.

Dla przykładu u mnie w Stalker 2:

PL -10% = 108fps

PL 0% = 110 fps

PL +15% = 113 fps

W Radeonach jeśli chodzi o UV i OC pierwsze skrzypce gra napięcie i zakres częstotliwości GPU. Można w sumie powiedzieć, że OC polega na zabawie limitem cieplnym karty. Mniejsze napięcie = mniejsze temperatury= większy boost zegara GPU. A ile wyciągnie zegar GPU to ustawiasz maksymalnym limitem częstotliwości GPU. Co nie oznacza, że karta ten limit osiągnie w booście (loteria silikonowa).

Edytowane przez MadDog
  • Upvote 1