Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Z racji tego że fizycznie uszkodziłem gniazda anteny w karcie AX210 (ciężko było podpiąć te antenki) zakupiłem BE200 bo taniej niż poprzednik a ponoć z przyszłością. Udało się zamontować, sterowniki są, zasięg się wyświetla ale nie ma internetu w przeglądarkach. Z tego co słyszałem powinno to działać na win 11. Proszę o jakieś rady i sugestie.

Opublikowano

Łączysz się ze swoją siecią WiFi? Dostajesz prawidłowe IP, bramę i serwer DNS? Na routerze nie masz włączonej jakiejś białej listy adresów MAC?
Jak puścisz ping na google.pl to coś rozwiązuje? A jak zrobisz to samo ale na 8.8.8.8 to działa?

Opublikowano (edytowane)

Do parametrów routera nie mam dostępu on jest z upc teraz play. Tak łączę się ze swoją siecią, wszystko ustawione jak poprzednio, dns auto jak było poprzednio, kreski są, pokazuje prędkość, w przeglądarkach internetu brak. Spróbuję później zmienić jeszcze dns  na ręczny.

Na chwilę obecną to coś tam poprawiałem i urwała mi się końcówka kabelka z wtyczką co do tej karty idzie. Nic z tym nie zrobię bo chyba by trzeba było nowe kabelki założyć a to się wiąże z rozbebeszeniem płyty a ona na gwarancji. Pozostaje coś takiego jak podłączenie z powrotem ASUS PCE-AXE5400 PCI Express, chyba że zmienię tam kartę. A nie zmienię bo tam siedzi media tek, poszukam nowych kabelków i wtedy będę działał dalej.

Edytowane przez Amp
Opublikowano
7 godzin temu, Amp napisał(a):

Tak łączę się ze swoją siecią, wszystko ustawione jak poprzednio, dns auto jak było poprzednio

Ja nie pytam, czy jest ustawione na auto, ale CO dokładnie dostaje karta?
Odpal wiersz poleceń albo PowerShell, wpisz: ipconfig /all i wrzuć to, co wypluje. Jeżeli którykolwiek adres zaczyna się dla tej karty WiFi od 169., to nie dostaje adresacji z DHCP.
Drugą rzeczą, jaką można sprawdzić, to ustawienia firewalla systemowego. Nowa karta = nowa sieć = całkiem inne ustawienia i może masz ustawione, żeby nie dawać aplikacjom dostępu jeżeli jesteś podłączony do publicznej sieci.

• Thanks 1
Opublikowano

W obecnej chwili ponieważ urwany jest ten kabelek to podłączyłem asusa i śmiga, również nic nie przestawiałem, po wgraniu sterów odpalił net z buta. Router jest biały. Sprawdzę to co napisałeś jak przyjdą nowe kabelki o ile się to uda bo trzeba pogrzebać głębiej a nie chcę wysyłać do serwisu, w sumie nie muszę przykręcać gniazd do płyty tylko wypuścić tyłem i podłączyć antenę. Szkoda że nie mam karty pcie z intelem bo wtedy bym się bawił dalej. Posiadam nortona i tam było ok z siecią, nic nie blokowane, sprawdzałem to. BT działał bo to też sprawdziłem, wykryty pad bez problemu, w menedżerze urządzeń było ok. tylko netu brak. Odezwę się jak już uporam się z kablami i będzie możliwość podłączenia, to z tydzień potrwa.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Wracam po przerwie z aktualizacją. Na obecną chwilę to okazało się że zamówiłem złe kabelki (niestety ich opisy są mylące) i czekam na przejściówkę aby prawidłowo podłączyć antenę...ale karta działa od strzału po wgraniu sterów więc chyba poprzednia była uszkodzona. Niestety ale zasięg i prędkość są o połowę mniejsze niż na tym asusie podpiętym pod PCI. Może to wina źle podłączonej anteny dlatego odezwę się jak już ogarnę te przejściówki.

Opublikowano

Wiem o tym dlatego zamówiłem takie wkręcane w gniazdo bez kabelków bo trzeba mi męskie. Opcjonalnie mogę jeszcze kupić same anteny z odpowiednią końcówką lub skoro już wiem to zamówić odpowiednie tym razem kabelki. Niestety nasi rodzimi sprzedawcy wystawiają jeden kabelek w cenie pięciu z przesyłką od pana chińczyka więc wyboru nie ma za to się dowiedziałem że są kabelki z dwiema różnymi końcówkami z jednej jak i drugiej strony, to nauka na przyszłość jak i uwaga dla kogoś kto chciałby podłączać (zmieniać) kabelki do karty wifi w kompie. Ja akurat się skupiłem na gnieździe w karcie sieciowej a nie spojrzałem na drugą jego stronę i mam teraz żeńsko-żeński kabelek a powinienem mieć żeńsko-męski bo w większości anteny mają żeńską końcówkę...mój błąd. Bodajże we wtorek powinienem mieć już te przejściówki a kabelki mam wypuszczone z tyłu (tak luzem) więc wystarczy tylko podłączyć anteny. Mocowanie gniazd do płyty jest nieco skomplikowane ze względu na to że trzeba płytę wyciągać ale jest też możliwość zakupienia śledzia i przykręcenie go w obudowie. Zobaczymy co będzie.

Opublikowano

Nie umiem za bardzo w sieci  ale router jest od play i nic tam raczej nie pogrzebie (zwłaszcza że nie jest on u mnie) a nie widzę za bardzo różnicy w ustawieniu parametrów netu np. na komputerze między tymi dwoma kartami intel-mediatek. Jak podłączę prawidłowo antenę (a to może być przyczyną) a różnice dalej takie będą to się odezwę. 

Opublikowano

Jak byś ustawił dla Wi-Fi w 6Ghz o ile router to ma odpowiednio kanał, szerokość pasma, a nie jak najprawdopodobniej ustawione na Auto to mógł byś zobaczyć jakąś różnicę. Niestety takie są konsekwencje routeróœ od dostawcy. Wszystko ustawiają na auto, a jak coś nie gra z WiFi to powiedzą wymień pan kartę WiFi, albo podłącz pan kablem. Dlatego ja unikam takich operatorów.

Mam INEA, swój router Ubiquiti Express i w zasadzie podstawowe ustawienia jak nazwa sieci Wi-Fi, kanał i szerokość kanału, które jak coś nie gra mogę zmienić aż będę zadowolony.

Mam podstawową wiedzę o sieci z zamiłowania i podstawowe ustawienia, które operatorzy blokują nie mam pojęcia dlaczego. Jak nie ma się telewizji po światłowodzie to można zawsze prosić o wymianę router aich na ONT, ale PLAY to dawne UPC głóœnie, a oni trochę jak Vectra żyją swoimi prawami i T-Mobile.

Opublikowano

Niestety router nie jest mój a mam internet udostępniany więc nic z jego ewentualnymi ustawieniami nie zrobię. Na dniach będę miał wszystko co potrzebne do poprawnej instalacji i wtedy porównam te dwie karty.

Opublikowano
4 godziny temu, Amp napisał(a):

Niestety router nie jest mój a mam internet udostępniany więc nic z jego ewentualnymi ustawieniami nie zrobię. Na dniach będę miał wszystko co potrzebne do poprawnej instalacji i wtedy porównam te dwie karty.

Bez ustawień w routerze nawet kupno 10-20 kart Wi-Fi może nic nie dać bo to router wysyłką sygnał, a nie karta Wi-Fi, ona tylko odbiera. Jak źle odbiera to klops, zostaje tylko kabel jak chce się mieć super.

Opublikowano

Piszesz do mnie jak do dziecka o sprawach które są mi wiadome, aż takim laikiem nie jestem :D Do tej pory wszystko działa bezproblemowo bez ingerowania w router, jak podłączę antenę to się dowiem czy jakieś różnice w prędkości czy zasięgu będą. Myślę (mam nadzieję) że to tylko wina anteny, na karcie która była zamontowana w płycie (a którą uszkodziłem finalnie) bez ingerencji działało. Teraz chcę przywrócić stan płyty do "działającej" bo pomimo iż jadę na karcie asusa to ma działać skoro jest. Jak już to uruchomię to sprawdzę i zadecyduję  której będę używał a drugą wyłączę lub zdemontuję. 

Opublikowano

No bo jak pisałem że nie mam pojęcia o sieciach to miałem na myśli te wszystkie parametry adresy itp. a wgrać (zmienić) np. oprogramowanie i ustawić router (jak jeszcze go używałem) to coś nie coś tam się orientuję. Starsza karta jest uszkodzona, nowa bez anteny na razie więc porównania ze starszą nie będzie. Porównywać będę tą od asusa podłączoną pod PCI z BE 200. Już mam przejściówki aby antenę podłączyć i śledzia (muszę tylko otwory nawiercić) i będę porównywał ale to pewnie w piątek dopiero jak będę miał wolne, teraz 2 zmiana więc nawet mi się nie chce z tym bawić.  A o dziecku to ja wspomniałem:D

Opublikowano (edytowane)

Tak jak pisałem sprawdziłem i to była ewidentnie wina anteny. Na obecną chwilę w porównaniu obie karty co do zasięgu i prędkości są porównywalne. Zostawię sobie tę w kompie a asus chyba pójdzie na sprzedaż. Jedno tylko nie daje mi spokoju, wcześniej (na poprzedniej karcie) czy też na asusie miałem tylko jedno wi-fi. Teraz są 2 dodatkowe...czy są one dlatego że karta obsługuje 2.4 , 5 i 6 Ghz?

Zrzut ekranu 2025-04-18 122033.jpg

Edytowane przez Amp
Opublikowano (edytowane)

Próbowałem w rejestrze usunąć je z profiles bodajże, wracają po ponownym uruchomieniu...chyba że nie to usuwam. Ciekawa sprawa bo tą na PCI wypinałem-wpinałem parę razy i tylko jedno połączenie było widoczne a tu są 3. Po resecie sieci to samo 1+2 dodatkowe...widać tak musi być :D

Edytowane przez Amp