Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jeśli faktycznie ma tylko jedno złącze 8 pin (lub 6+2 pin) to nie podepniesz bo potrzebujesz dwa takie złącza żeby użyć przejściówki na nowe złącze 12V 2x6.

Chyba dopiero wersja 650W tego zasilacza miała 2x 6+2 pin.

Edytowane przez Dirian
Opublikowano

Jednak są dwa takie piny - Jeden 6+2 podłączony do karty graficznej i luzem jeszcze jest 8 pin? 

To mogę śmiało kupować rtx 5070? 
Myślę jeszcze mocno nad dołożeniem do rtx 5070 ti ale już boję się mocno czy ta karta odpali na tym zasilaczu. Jak myślicie?

IMG_0671.thumb.jpg.60466e76e881b73d5e53f4f3a92c11dc.jpg

Opublikowano (edytowane)

Poczekaj z zakupem RTX 5070 bo już w dwóch Recenzjach modele od MSI i Asusa miały 107C na tyle PCB więc karty ledwo dotrwą do końca gwarancji, bo powyżej 80C PCB ulega degradacji.

asus-prime-rtx-5070-ir-q-charge.jpg

rtx5070 temps.jpg

Edytowane przez deathrabit
Opublikowano
18 minut temu, Karro napisał(a):

raz na pare miesięcy mozna poczytać smaczki na forach it xD

Cytat z recenzji Igor Labs dla RTX 5080

"The measured maximum temperature of 80.5 °C is not critical for operation in the short term, but is close to the limit at which long-term electromigration and ageing effects can occur at the layer transitions (via arrays)."

Co do RTX 5070

"over 107 °C under continuous load. These values are well above what can be considered uncritical for the long-term reliable functioning of the components in question, particularly the vias and layer transitions.

Jak nie rozumiesz to polecam się dokształcić.

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, Agent123559 napisał(a):

W takim razie, jeśli podmienię ten Pin 6+2 na ten Pin 8 co mam w ręcę to jeśli komp się odpali to znaczy, że jest zasilający do GPU? 

Czy lepiej nie próbować? 

Nie podmienisz bo to inne piny, nie będzie pasować.

Chyba, ze to faktycznie 8 pin dla GPU ale z tego co znalazłem jakaś specke stara w sieci to nie. Możesz sprawdzić, jak wtyczka nie wchodzi to znaczy, że to 8-pin dla CPU. Jak wejdzie, to dla GPU. Oczywiscie nie wciskaj na chama, jak czujesz opór to znaczy, że nie pasuje.

image.thumb.png.5383d296cc281912c06b4ca8ef960949.png

Edytowane przez Dirian
Opublikowano (edytowane)

Myślę, że zasilacz i tak warto by wymienić bo ma swoje lata.

Na Amazon masz w fajnej cenie bardzo dobrego NZTX - https://www.amazon.pl/dp/B0DCJCGZW5?tag=ceneo0c-21&linkCode=ogi&th=1&psc=1&utm_source=ceneo&utm_feed=amselect&utm_medium=referral&ascSubtag=aa4fba9d-afe9-8a84-4f72-9b9bae8edccc

Te opcje co wymieniłeś też ok, ew. jeszcze Supremo FM6 - https://www.ceneo.pl/181207793?srsltid=AfmBOoraEokTOjcUc6BJuONy2myBnSduWA9ZBd8WOZizKbAgrWL7tULq - tu nie ma złych opcji, choć ja bym uderzał w NZXT bo ma najlepszy stosunek cena / jakosc.

Z 5070 Ti ten Phoenix wstepnie wyglada ok, wczoraj dotarła karta do znajomego i u niego w budzie (Corsair 4000D) nie przekracza 70 stopni pod obciazeniem w 4K. Na hałas nie narzekał, z tego co mi pisał to lekko szumi ale wiadomo, że to nie jest topowy model wiec błogiej ciszy nie będzie.

Zotac chyba coś tam ludzie narzekali na głośność ale nie wiem czy konkretnie ten model.

Z 5070 masz w dobrej cenie inno3d w Proshop: https://www.proshop.pl/Karta-graficzna/Inno3D-GeForce-RTX-5070-Twin-X2-12GB-GDDR7-RAM-Karta-graficzna/3332300

Edytowane przez Dirian
  • Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, Dirian napisał(a):

Te opcje co wymieniłeś też ok, ew. jeszcze Supremo FM6 - https://www.ceneo.pl/181207793?srsltid=AfmBOoraEokTOjcUc6BJuONy2myBnSduWA9ZBd8WOZizKbAgrWL7tULq - tu nie ma złych opcji, choć ja bym uderzał w NZXT bo ma najlepszy stosunek cena / jakosc.

Mi się Supremo nie podoba, nie wiem co zmienili w platformie ale tętnienia napięć trochę nie przystają do półki w którą celuje (przynajmniej cenowo).