Clairo 1 Opublikowano 19 Marca Opublikowano 19 Marca Dzień dobry, wymieniłem ostatnio procesor na AMD 9800x3D i od tamtej pory miewam dziwne problemy. Postaram się je wymienić najlepiej jak potrafię niżej. 1. Podczas rozgrywki w CS2 (Gram bardzo rekreacyjnie w gry a jak już jeżeli to właśnie w owy tytuł) to średnio raz na 10 rozgrywek komputer wraz z monitorami kompletnie zaczyna się zacinać, obraz się zmienia z częstotliwością 1/2fpsów a po ok. 2 minutach odpuszcza i wszystko wraca do normy. W międzyczasie te dwie wartości wskakują na wartości 2000+ms | 1-3fps 2. Podczas przeglądania YouTube ekran zaczyna mrugać na czarno trwając ok. 1 bądź 2 sekundy aż do momentu zresetowania komputera. Wszystkie sterowniki wraz z biosem są aktualne. Wykonałem parę testów wyniki tutaj: Podczas ostatniego "ataku" pogląd zdarzeń -> System Zdaje sobie sprawę z tego, że to wróżenie z fusów aczkolwiek może jakaś mądra głowa będzie w stanie mi pomóc. Pozdrawiam
DR3GGO 68 Opublikowano 20 Marca Opublikowano 20 Marca Widzę błąd WHEA. Jakie masz mobo? Masz CO włączone? Ile na negative? Jeśli tak zacznij od włączenia tylko PBO i nie ruszaj (wyłącz) CO.Ustaw limity PBO na domyślne a nie np. na mobo. Sprawdź czy sytuacja się powtórzy. Dość wysokie temperatury CPU. Jakie jest chłodzenie? Daj zestawienie napięć i timingów - najlepiej zrzut z ZenTimings. Zastanawiam się czy Ty przypadkiem nie masz ustawione CO na + a nie -.
Clairo 1 Opublikowano 20 Marca Autor Opublikowano 20 Marca 2 godziny temu, DR3GGO napisał(a): Widzę błąd WHEA. Jakie masz mobo? Masz CO włączone? Ile na negative? Jeśli tak zacznij od włączenia tylko PBO i nie ruszaj (wyłącz) CO.Ustaw limity PBO na domyślne a nie np. na mobo. Sprawdź czy sytuacja się powtórzy. Dość wysokie temperatury CPU. Jakie jest chłodzenie? Daj zestawienie napięć i timingów - najlepiej zrzut z ZenTimings. Zastanawiam się czy Ty przypadkiem nie masz ustawione CO na + a nie -. Dziękuje za odzew, odpowiadając na pytania. Płyta główna to: Aorus x870 Elite Chłodzenie: Arctic Liquid Freezer III 360 Po uruchomieniu ZenTimings wyrzuca błąd o treści "I/O driver is not responding or not loaded." a następnie uruchamia się docelowy program z takimi wartościami: Odnośnie temperatur, wydawało mi się że takie powinny być choć po przesiadce z 13700k też mnie one drażnią, są znacznie wyższe. Pasty użyłem dołączonej do zestawu chłodzenia (bodajże MX-6) Jeśli chodzi o pozostałe zagadnienia jestem dość... słaby. Modyfikację jakie zrobiłem przy biosie to: 1. Ustawienie EXPO na włączone 2. Ustawienie jakiejś krzywej procesora na -20 native? (wcześniej wspomniałem, że jestem słaby... tak! Coś zmieniłem, nawet do końca nie wiem co to zmienia - zapewniane były mniejsze temperatury. ) Wcześniej jeszcze próbowałem podkręcać ramy ale ustawiłem bios do defultowych wartości bo nie wychodziło
bourne2008 487 Opublikowano 20 Marca Opublikowano 20 Marca (edytowane) Zacząłbym od przestawienia EXPO z 6400 na 6000. Edytowane 20 Marca przez bourne2008
Clairo 1 Opublikowano 20 Marca Autor Opublikowano 20 Marca 3 minuty temu, bourne2008 napisał(a): Zacząłbym od przestawienia EXPO z 6400 na 6000. Jeszcze dla pewności wrzucam zdjęcia z biosu i jednak chyba nie mam ustawionej tej krzywej na -20, ze względu na to iż precision boost overdrive jest na AUTO „na zdjęciu jest advanced aby pokazać jakie opcje tam są”
DR3GGO 68 Opublikowano 20 Marca Opublikowano 20 Marca PBO Limits daj na "Mainboard". Zrób zrzut jak wygląda ustawienie w menu "Curve optimizer". Coś jest u Ciebie konkretnie nie tak. Albo gdzieś kaganiec zarzucony na CPU albo - patrząc wcześniej po temperaturach - łapie Ci system throttling. Benchmar cup-z nie jest jakiś tam super ale ja na 7800X3d to mam ok. 7500 pkt w teście multithread a u Ciebie nie dobija do 6 tys. Tak, jak @bourne2008 radził. Wrzuć profil pamięci na 6000 - możliwe że masz zdesychronizowane UCLK. W opcji UCLK DIV1 Mode ustaw 1:1 - oczywiście po wcześniejszym załadowaniu profilu pamięci na 6000 zamiast 6400. Jeśli chodzi o ZenTimings to coś pewnie blokuje Ci załadowanie sterownika tej apki. Może odpal jako administrator.
Clairo 1 Opublikowano 20 Marca Autor Opublikowano 20 Marca 5 minut temu, DR3GGO napisał(a): PBO Limits daj na "Mainboard". Zrób zrzut jak wygląda ustawienie w menu "Curve optimizer". Coś jest u Ciebie konkretnie nie tak. Albo gdzieś kaganiec zarzucony na CPU albo - patrząc wcześniej po temperaturach - łapie Ci system throttling. Benchmar cup-z nie jest jakiś tam super ale ja na 7800X3d to mam ok. 7500 pkt w teście multithread a u Ciebie nie dobija do 6 tys. Tak, jak @bourne2008 radził. Wrzuć profil pamięci na 6000 - możliwe że masz zdesychronizowane UCLK. W opcji UCLK DIV1 Mode ustaw 1:1 - oczywiście po wcześniejszym załadowaniu profilu pamięci na 6000 zamiast 6400. Jeśli chodzi o ZenTimings to coś pewnie blokuje Ci załadowanie sterownika tej apki. Może odpal jako administrator. Wydaje mi się, że wynik był żaniżony, że względu na działający w tle OCCT - wynik na "sucho" przedstawia się tak: Wynik Cinebench 2024 ok. 1271 multicore. Zaraz wyślę zakładkę Curve optimizer Dla pewności zrobiłem zdjęcie każdej zakładki oraz listę zmian, które wykonałem przy wychodzeniu z biosu.
DR3GGO 68 Opublikowano 20 Marca Opublikowano 20 Marca (edytowane) Wynik jak najbardziej ok. Skupiłbym się na pamięci. Ustaw na 6000 i UCLK na 1:1 to będzie 3000 przy FCLK 2000. @Clairo ustaw pamięci według powyższego. Najpierw ściągnij AIDA64 i zrób test memory latency. Wrzuć wynik. Zmień ustawienia RAM i puść test jeszcze raz. Później aż prosi się aby CO ustawić np. na -20 all core. Edytowane 20 Marca przez DR3GGO
Clairo 1 Opublikowano 20 Marca Autor Opublikowano 20 Marca (edytowane) 21 minut temu, DR3GGO napisał(a): Wynik jak najbardziej ok. Skupiłbym się na pamięci. Ustaw na 6000 i UCLK na 1:1 to będzie 3000 przy FCLK 2000. To może trochę potrwać bo musiałbym pogłówkować jak to zrobić. Używasz języka, który muszę szybko googlować aby nie wyjść na głupka. Oczywiście to nie Twoja wina bo podejrzewam, że używasz możliwe najprostszego w danej dziedzinie - problem jest we mnie, że jestem zbyt mało zaawansowany. Niemniej jednak człowiek nie z takich opresji wychodził! Kwestia po prostu czasu, piszę to abyś nie pomyślał, że olałem temat Wynik AIDA64 EXTREME: Update: Być może głupie pytanie ale istnieje możliwość, że problem generuje wersja windowsa 24h2 (Podobno znacznie gorzej w kwestii stabilności ona wypada przy 23h2) +zaimplementowane jakieś podejrzane aktywatory windowsa. Edytowane 20 Marca przez Clairo
DR3GGO 68 Opublikowano 20 Marca Opublikowano 20 Marca (edytowane) Noooo dobra.... to wiemy, że z nastawami pamięci jest coś baaaaaardzo nie halo - bez dodatkowego tuningu powinno być 67 - 69 ms latency. Działaj z tymi ustawieniami. Najpierw włącz profil XMP na 6000, bo widzę że masz ram z XMP a nie EXPO a dalej ustaw dzielnik 1:1 (opcja UCLK DIV1 MODE na załączonym przez Ciebie wcześniej screenie). Widać na AIDA - northbridge clock - 1600. Powinno być 3000. Poszukaj jeszcze gdzie w BIOS wyłączyć izolację rdzenia i wyłącz. Edytowane 20 Marca przez DR3GGO
Clairo 1 Opublikowano 20 Marca Autor Opublikowano 20 Marca (edytowane) 28 minut temu, DR3GGO napisał(a): Noooo dobra.... to wiemy, że z nastawami pamięci jest coś baaaaaardzo nie halo - bez dodatkowego tuningu powinno być 67 - 69 ms latency. Działaj z tymi ustawieniami. Najpierw włącz profil XMP na 6000, bo widzę że masz ram z XMP a nie EXPO a dalej ustaw dzielnik 1:1 (opcja UCLK DIV1 MODE na załączonym przez Ciebie wcześniej screenie). Właśnie problem w tym, że w zakładce „Extreme Memory Profile (A.M.P)” mam tylko jeden tryb „XMP 1”, który wrzuca wyżej wymienione nastawy. Nie mam gotowego profilu na nastaw 6000. Czyli w tym przypadku jeśli dobrze rozumiem ta operacja wymaga nastawiania RAMu od A do Z samemu bez profilu XMP? Być może to głupie ale czysto z ciekawości zmieniłem jedynie UCLK na 1:1 a oto wyniki: (jeśli nie ma zdjęcia trzeba odświeżyć bo pisze z telefonu a zdjęcia uploaduje z komputera) Latency nadal dupa, choć nie wiem czy powinienem oczekiwać w tej kwestii jakiejkolwiek poprawy Edytowane 20 Marca przez Clairo
DR3GGO 68 Opublikowano 20 Marca Opublikowano 20 Marca Izolacja rdzenia w BIOS - wyłącz wirtualizację. Plus jest taki, że dzięki temu zabiegowi MCLK: UCLK jest 1:1. Aczkolwiek optymalizacje zaczynałbym od RAM ustawionego na 6000 i UCLK 3000.
Clairo 1 Opublikowano 20 Marca Autor Opublikowano 20 Marca (edytowane) 1 godzinę temu, DR3GGO napisał(a): Izolacja rdzenia w BIOS - wyłącz wirtualizację. Plus jest taki, że dzięki temu zabiegowi MCLK: UCLK jest 1:1. Aczkolwiek optymalizacje zaczynałbym od RAM ustawionego na 6000 i UCLK 3000. Jednak tryb 1:1 na fabrycznych nastawach XMP1 nie zadaje egzaminu, że względu na zawieszanie się przeglądarki a System Stability Test - AIDA64 wyrzucą błąd po 2 sekundach testu, po czym go wyłącza. Moje aktualne poczynania. 1. Izolacja rdzenia - wyłączona z poziomu Windows (szukam cały czas tej opcji w BIOS) 2. Precision Boost Overdrive / Auto -> Advanced 3. PBO Limits / Auto -> Motherboard 4. Curve Optimizer / Disable -> All Cores 5. All Cor Curve Optimizer / SignPositive -> Negative 6. All Core Curve Optimizer magnitude / 0 -> 20 Pozostaje cały czas temat RAMU a właściwie obniżenia wartości do 6000/3000 Gotowego profilu do zastosowania nie mam (istnieje tylko XMP.1 - 6400 bądź brak) więc pozostaje mi WYŁĄCZYĆ tryb XMP i ustawić wszystkie wartości samemu. Jeżeli już to zrobię - ustawiam jedynie DRAM Frequency na 6000 i tryb 1:1 - tyle? Co z napięciami, opóźnieniami i innymi cudami? Update: Udało mi się chyba dotrzeć do sedna. Aktualizacje poczynania cz2. 1. Memory OC MODE: Auto -> Enable 2. Memory Target Speed - 6400 -> 6000 3. MCLK: UCLK - Auto -> MCLK: UCLK Efekty: Edytowane 20 Marca przez Clairo
DR3GGO 68 Opublikowano 20 Marca Opublikowano 20 Marca (edytowane) Timingi etc. wklep z tego filmiku. Chodzi o wirtualizację - wyłącz ja. Zakładka tweaker, opcja svm. Wyłącz opcje dla pamięci o nazwie nitro, ew. ustaw 1-2-0 Edytowane 20 Marca przez DR3GGO
Clairo 1 Opublikowano 20 Marca Autor Opublikowano 20 Marca (edytowane) 42 minuty temu, DR3GGO napisał(a): Timingi etc. wklep z tego filmiku. Chodzi o wirtualizację - wyłącz ja. Zakładka tweaker, opcja svm. Wyłącz opcje dla pamięci o nazwie nitro, ew. ustaw 1-2-0 Niestety nie jestem w stanie iść równo z poradnikiem, że względu na to iż wartości podane w poradniku są ponad zakresem w moim biosie i nie jestem w stanie ich wpisać. Pomyślałem, że pójdę z innego poradnika, zastosowałem ten: JEDYNIE: 4:28 -> 5:12 (nic więcej nie brałem z tego poradnika) Ponadto wyłączyłem wspomniane dwie opcje z Twojego polecenia oraz dołączam rezultaty (ironio jest gorzej, choć podejrzewam, że wynika to z mojej samowolki co do poradnika.): Edytowane 20 Marca przez Clairo
DR3GGO 68 Opublikowano 20 Marca Opublikowano 20 Marca (edytowane) Eeee, ja na screenie z zen timings widzę cl 50? Zmień to na 30. Następne timingi też nie tak. Trcd 38, twr 48, tfaw 20, trtp 12. Które wartości z filmiku są poza zakresem? Ważne, kontroluj napięcie vsoc. Do tego, co ogarniamy 1.20v i to z marginesem jest dość. Edytowane 20 Marca przez DR3GGO
Clairo 1 Opublikowano 20 Marca Autor Opublikowano 20 Marca (edytowane) 54 minuty temu, DR3GGO napisał(a): Eeee, ja na screenie z zen timings widzę cl 50? Zmień to na 30. Następne timingi też nie tak. Trcd 38, twr 48, tfaw 20, trtp 12. Które wartości z filmiku są poza zakresem? Ważne, kontroluj napięcie vsoc. Do tego, co ogarniamy 1.20v i to z marginesem jest dość. Ja zadowolony, że zajęło mi to tylko blisko 6 godzin a Ty mi całą radość zabierasz, wizja serwisu komputerowego z moim logotypem poszła na marnę... Co do wartości z filmiku, które są poza zakresem to - Trcd - Trcp a wielu z tych opcji, które on miał u siebie - u mnie nie ma (choć podejrzewam, że na pewno są natomiast inaczej nazwane bądź w innych zakładkach) Niemniej jednak jestem w sytuacji, której planuje wywiesić białą flagę i zrobić defultowego biosa bo odnoszę wrażenie, że zbyt mocno już tam namieszałem i po prostu z moją niewiedzą się gubię. Próbowałem teraz zmieniać te wartości i za każdym razem, pomimo moich zmian - nic się nie zmieniało w Zentimings. Chyba potrzebuje kogoś kto mi pomoże i krok po kroku na bieżąco będzie mi mówił co zmieniać bądź poradnik z tego samego biosu. Zaciskam zęby, podejście numer 413. Edytowane 20 Marca przez Clairo
Clairo 1 Opublikowano 20 Marca Autor Opublikowano 20 Marca 8 minut temu, MarioDee napisał(a): Po wymianie procka resetowałeś w ogóle bios? Tak a właściwie tylko aktualizowałem bios bo zmieniałem całą płytę główna i ram. Wcześniej miałem intela 13700k i ddr4 1
DR3GGO 68 Opublikowano 20 Marca Opublikowano 20 Marca Tutaj filmik z Aorusem i timingami, niemniej OC już niczego sobie. Z drugiej strony pamięci też single rank a timingi ciasne jak na prędkość ram. Trzymaj się 6000 na pamięciach, cl30 i pozostałych timingów pierwszego rzędu jak z xmp a dalsze próbuj po kolei jak z filmiku. Nie wiemy czy masz ram A-Die czy M-Die Hynix więc trzymaj się z tRFC (ns) powyżej 160 ns. NAPRAWDE, FILMIK TYLKO POGLADOWO. TO SA CIASNE TIMINGI PIERWSZEGO RZEDU, KTORE USTAWIA. CHODZI MI O TO, ZE JEST TO MOBO GIGABYTE I COS MOZE CI POMOŻE.
bourne2008 487 Opublikowano 21 Marca Opublikowano 21 Marca (edytowane) Szkoda że nie kupiłeś ramu z profilem EXPO skoro już zmieniałeś całą platformę. Jednak dla osób nieobeznanych z tematem jest to spore ułatwienie. Pamięci z profilem 6400 czasem są problematyczne na Ryzenach i raczej nie przynoszą zysku zwłaszcza na X3D. Dodatkowo na 6000 można zejść z napięć na VSOC i obniżyć lekko temp. CPU. Latency powyżej 80ns to raczej były normą zaraz po premierze 9800X3D. Obecnie na nowych biosach po optymalizacjach można zejść <70ns Edytowane 22 Marca przez bourne2008 2
Clairo 1 Opublikowano 21 Marca Autor Opublikowano 21 Marca 53 minuty temu, bourne2008 napisał(a): Szkoda że nie kupiłeś ramu z profilem EXPO skoro już zmieniałeś całą platformę. Jednak dla osób nieobeznanych z tematem jest to spore ułatwienie. Pamięci z profilem 6400 czasem są problematyczne na Ryzenach i raczej nie przynoszą zysku zwłaszcza na X3D. Dodatko na 6000 można zejść z napięć na VSOC i obniżyć lekko temp. CPU. Latency powyżej 80ns to raczej były normą zaraz po premierze 9800X3D. Obecnie na nowych biosach po optymalizacjach można zejść <70ns Teoretycznie takie zostały mi polecone Niemniej jednak dziś kolejny dzień, nowa energia a nagranie DR3GGO pokazało mi jedną dość kluczową rzecz... wpisywałem te wartości jak gdyby nigdy nic, a tutaj trzeba wpisywać wartości HEX. To spora różnica, myślę że rokowania się dobre a wartości z filmu "Easy memory timings for Hynix DDR5 with Ryzen 7000" pewnie dlatego były poza zakresem bo źle je wpisywałem (chyba, że te wartości, które on wpisywał to też HEX'y)
ju-rek 222 Opublikowano 21 Marca Opublikowano 21 Marca (edytowane) Nie kombinuj nic z jakimiś HEX-ami, masz ustawienia EXPO pamięci 6000cl30, "wbij" je z "palca" i nie kombinuj. Napięcie VSOC na początek ustaw na 1.25v i zobacz czy przejdzie TM5. VDDIO zostaw auto. Edytowane 21 Marca przez ju-rek 2
Clairo 1 Opublikowano 21 Marca Autor Opublikowano 21 Marca Godzinę temu, ju-rek napisał(a): Nie kombinuj nic z jakimiś HEX-ami, masz ustawienia EXPO pamięci 6000cl30, "wbij" je z "palca" i nie kombinuj. Napięcie VSOC na początek ustaw na 1.25v i zobacz czy przejdzie TM5. VDDIO zostaw auto. No dobrze, tak zrobię lecz to nie jest tak, że mój BIOS WYMAGA abym „bawił” się w HEXy? Skoro podane wartości w nich są? Tyczy się to każdej rubryki, nie tylko tej z screenshota. Czy faktycznie lecieć kopiuj wklej i w miejscu Tcl wpisać wartość „30” a w Tcrd „38” i tak dalej…
bourne2008 487 Opublikowano 21 Marca Opublikowano 21 Marca (edytowane) No to musisz przeliczać z decymalnego. Edytowane 21 Marca przez bourne2008
Rekomendowane odpowiedzi