Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam zestaw jak poniżej:

B660 MORTAR WiFi

I7-12700

Artic Freezer II 2x120

ADATA SX8200 PRO 1TB

WD Blue 2TB

Seasonic GX-650

Corsair 4000d Airflow

Ostatnimi czasy wymieniłem pamięć z Goodram IRDM 2x16GB 3600MHz CL17 na Kingston Fury Beast, DDR4, 2x32 GB, 3200MHz, CL16 oraz zamontowałem GPU: Asus Dual GeForce RTX 4060 Ti EVO OC 16GB GDDR.

Pamięć po prostu podmieniłem w slotach, a GPU do gniazda i zasilanie podpiąłem do pierwszego pasującego kabla który był wolny.

Pomijając fakt, że nie zauważyłem znaczącej poprawy w wydajności w programach na których pracuję (Cilvil3D, Pix4D itp.) to od momentu upgradu zaczął występować problem w Autocadzie. Najczęściej przy przesuwaniu rysunku przy pomocy środkowego przycisku myszki wyskakuje komunikat o małej ilości pamięci czy coś takiego po czym program się wyłącza. Z tego co wyczytałem w necie to problem leży raczej po stronie hardware niż samego programu (przed zmianą sprzętu tego nie było). Czy oprócz zainstalowania sterników to GPU coś jeszcze powinienem poustawiać w BIOSie? Czy te komponenty się gryzą ze sobą?

Opublikowano

Pamięci są osadzone 2 slotach nr 2 i nr 4 licząc od strony gniazda CPU?

Wejdź też w BIOS i zobacz czy widzi 64 GB RAM. Włącz też profil XMP 3200 MHz dla pamięci z poziomu BIOS, bo pewnie tego nie zrobiłeś.

Opublikowano
11 minut temu, Dirian napisał(a):

Pamięci są osadzone 2 slotach nr 2 i nr 4 licząc od strony gniazda CPU?

Dokładnie tak.

11 minut temu, Dirian napisał(a):

Wejdź też w BIOS i zobacz czy widzi 64 GB RAM. Włącz też profil XMP 3200 MHz dla pamięci z poziomu BIOS, bo pewnie tego nie zrobiłeś.

W Biosie widzi 64GB. Profile XMP, które się wyświetlają mają takie ustawienia:

XMP1 DDR4 3200MHz 16-20-20-39 1.35V

XMP2 DDR4 3000MHz 16-19-19-36 1.35V

Opublikowano

XMP1 było wczytane. Sprawdziłem jeszcze raz w BIOSIE ale jest tak jak pisałem wcześniej. W Civilu to po zmianie sprzętu zauważyłem częściowo nawet pogorszenie płynności pracy. Fakt, że pracuję na dużych plikach i na wersji z 2015, która może nie jest zoptymalizowana pod obecny sprzęt, ale mimo wszystko trochę to rozczarowujące. Z innych przypadłości, które się zdarzają od czasu upgradu to okazyjne wyłączają się na chwilę monitory, tzn obraz gaśnie na chwilę po czym wraca do normalności. Ostatnio miałem też przypadek, że soundbar podpięty pod kompa zaczął przerywać podczas odtwarzania (reset kompa pomógł).