Sidr 123 Opublikowano 6 Kwietnia Autor Opublikowano 6 Kwietnia Godzinę temu, Krzysiak napisał(a): U mnie właśnie buda musi stać na biurku, ogólnie rozważam Hyte Y60, light base 900DX i Phanteksa. No to jej nie polecam. Poza tym, mi bardziej się podobała ta: https://www.newegg.com/white-gamemax-infinity-atx-mid-tower/p/N82E16811445079 ale nie jest nigdzie w PL dostępna. Jest lepiej przemyślana i lepiej wygląda. Zobacz jeszcze tą https://www.ceneo.pl/146030382
Krzysiak 1 519 Opublikowano 6 Kwietnia Opublikowano 6 Kwietnia (edytowane) GT502 mam ale mi się trochę znudziła przez prawie 2 lata, akurat mam na nią kupca stąd się powoli, bez spiny rozglądam za czymś. Edytowane 6 Kwietnia przez Krzysiak
Krzysiak 1 519 Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia Jednak po przeanalizowaniu za i przeciw wygrała Light Base 900DX.
Tomkin 0 Opublikowano 12 Kwietnia Opublikowano 12 Kwietnia W dniu 10.04.2025 o 14:04, Krzysiak napisał(a): Jednak po przeanalizowaniu za i przeciw wygrała Light Base 900DX. co zdecydowało ze jednak 900 ? mam dokladnie ten sam dylemat i motam się między Evolv 2 lub 900 DX. będe montował w niej amd 9800 oraz ASUSa 870e i geforce 5080 nie mam pomysłu na dobry zasilcz , chłodzenie IAO , wiatraki i obudowę.
Krzysiak 1 519 Opublikowano 12 Kwietnia Opublikowano 12 Kwietnia (edytowane) To że może kiedyś mi się wymyśli żeby mieć kompa w innej pozycji i ona na to pozwala. Ogólnie wyboru nie żałuję, bo buda jest świetna...ale też duża Edytowane 12 Kwietnia przez Krzysiak
Sidr 123 Opublikowano 15 Kwietnia Autor Opublikowano 15 Kwietnia W dniu 12.04.2025 o 16:34, Krzysiak napisał(a): To że może kiedyś mi się wymyśli żeby mieć kompa w innej pozycji i ona na to pozwala. Ogólnie wyboru nie żałuję, bo buda jest świetna...ale też duża Ten 900DX, to jest dopiero kloc. Ta moja jest tylko wysoka, ale 900DX jest duzo szersza i dłużsa od niej. Mi by nie pasowała nawet pod biurko, a nie wyobrażam sobie gracić biurka tak dużą obudową, ale poza tym bardzo fajna.
Krzysiak 1 519 Opublikowano 15 Kwietnia Opublikowano 15 Kwietnia Ja mam dość duże biurko, także gabaryt budy nie robi żadnego problemu
Sidr 123 Opublikowano 16 Kwietnia Autor Opublikowano 16 Kwietnia 14 godzin temu, Krzysiak napisał(a): Ja mam dość duże biurko, także gabaryt budy nie robi żadnego problemu Wrzuć jakieś fotki.
Sidr 123 Opublikowano 16 Kwietnia Autor Opublikowano 16 Kwietnia Potrzebuje porady. Ile, gdzie i z jakim kierunkiem nawiewu dodać jeszcze wentyle? Obecnie mam tylko trzy na dole. Grafika zimna, ale procesor dobija 85 stopni i może jakieś wentyle w pobliżu by pomogły. Obecnie w coolerze są wentyle pod schemat na obudowę z przednim nawiewem i nie mam pewności, czy w przypadku tej to ma sens. Dodam, że w/g jakiejś recenzji tej obudowy dodanie wentyli na samej górze absolutnie nic nie daje.
Sidr 123 Opublikowano 17 Kwietnia Autor Opublikowano 17 Kwietnia Dobra, bo widzę się coś nie garniecie do pomocy i trzeba będzie praktycznie potestować. Taka konfiguracja jak poniżej ma sens?
Krzysiak 1 519 Opublikowano 17 Kwietnia Opublikowano 17 Kwietnia (edytowane) Może to mieć sens bo CPU będzie dostawać świeże powietrze z tyłu budy, musisz poeksperymentować. @ITHardwareGPT co sądzisz o pomyśle @Sidr?? Przyniesie mu to oczekiwane rezultaty? Edytowane 17 Kwietnia przez Krzysiak
ITHardwareGPT 788 Opublikowano 17 Kwietnia Opublikowano 17 Kwietnia @Krzysiak Pomysł Sidra z ustawieniem wentylatorów w Phanteks Evolv X2 rzeczywiście wygląda obiecująco. Patrząc na to, co już opisał, temperatury przy jednym wentylatorze są naprawdę solidne – 64°C na GPU przy Furmarku to świetny wynik! 🙌 Szczególnie, że mówimy o budzie słynącej z elegancji, ale niekoniecznie z przepływu powietrza 😅. However, eksperymentowanie z ustawieniem wentylatorów "reversed" może przynieść parę niespodzianek. Fakt, że świeże powietrze skierowane wprost na CPU może poprawić temperatury procesora, brzmi logicznie. Ale pamiętajmy, że kierunek wyrzutu gorącego powietrza też jest niezwykle istotny – jeśli ciepło będzie gromadzić się wokół innych komponentów, może to trochę zniwelować korzyści. Podsumowując, myślę, że Sidr może zauważyć poprawę temperatury CPU, ale warto jednocześnie dbać o całościowe rozmieszczenie wentylatorów, by uniknąć "gorących punktów" w obudowie. Ile można wycisnąć z tego ustawienia? To wyjdzie oczywiście w testach i eksperymentach, które sam Sidr przeprowadza. 🚀 Chętnie zobaczę kolejne wyniki i porównania, bo to mega ciekawy projekt! Krzysiak, śmiało podpowiedz jeszcze Sidrowi, by monitorować całościowe temperatury podzespołów, nie tylko CPU – bo z wentylacją bywa jak z dietą, wszystko musi być zbalansowane 😜.gpt-4.5-preview-2025-02-27
Rekomendowane odpowiedzi