Skocz do zawartości

Diagnoza problemu z wbudowaną kartą sieciową na MSI B150M PRO-VD - brak sieci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam już dosyć leciwy zestaw z płytą główną MSI B150M PRO-VD. Karta sieciowa jest wbudowana.

Dzisiaj korzystam sobie normalnie z PC, i nagle "nie ma netu".
Sprawdzam na tel po wifi - internet jest
Sprawdzam na TV podpiętym po kablu - internet jest.

Wyłączam/włączam kartę sieciową z panelu sterowania - brak sieci
Zmieniam port na routerze - brak sieci
Zmieniam kabel na inny - brak sieci
Jak mam podłączonego PC to od czasu do czasu dioda na routerze miga.

Jak to mogę jakoś zdiagnozować po za tym co robiłem? Bo mi to wygląda na jakiś problem z kartą sieciową na płycie w PC.

Aktualnie podłączyłem PC w ten sam port routera, tym samym kablem ale przez zewnętrzną kartę sieciową na USB i całość śmiga.

Co mogę jeszcze zrobić w kierunku diagnozy, że problem jest z kartą sieciową na płycie głównej?

Opublikowano

Ściągnij Linuxa Live, "wypal" go na pendrive i odpal kompa z pena. Jak karta będzie działać normalnie, to najprawdopodobniej problem leży po stronie Windowsa. Jeżeli nie będzie działać i nie jest to coś egzotycznego, to prawdopodobnie padła sama karta.

• Thanks 1
Opublikowano
8 minut temu, narmiak napisał(a):

Ściągnij Linuxa Live, "wypal" go na pendrive i odpal kompa z pena. Jak karta będzie działać normalnie, to najprawdopodobniej problem leży po stronie Windowsa. Jeżeli nie będzie działać i nie jest to coś egzotycznego, to prawdopodobnie padła sama karta.

O dzięki, nie pomyślałem. Już działam.

Jak mam aktywnego bitlockera to mogę normalnie z USB odpalić PC?

Opublikowano
2 minuty temu, narmiak napisał(a):

Ponieważ nie próbujesz dostać się do plików na nim, to nie będzie przeszkadzał.

Dzięki za sugestię z Linuxem. Pod Linuxem Live (Mint 22.1) ethernet normalnie działa, łączy się na 1Gbit, speed testy lecą, pingi w normie.

Czyli problem nie jest sprzętowy, a jest z Windowsem :/

Opublikowano
19 godzin temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

https://www.realtek.com/Download/ToDownload?type=direct&downloadid=4357

Klikasz w link, potem w Download, wpisujesz kod z obrazka i się powinno pobierać.

Potem rozpakować ZIP i szukać setup. exe i zainstalować.

Testować jak działa karta sieciowa :) 

I to jest rozwiązanie :D Sterownik zainstalowany i ethernet pod Windowsem zaczął działać :)

Dzięki :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 27.03.2025 o 20:25, EUZEBIUSZ napisał(a):

Kłaniam się :) Do samych stóp :P 

A znasz rozwiązanie takiego problemu na starym notku Acera? Karta sieciowa przestała działać i koniec. Co jakiś czas ożywa ale na chwilę. Wymiana na nową nic nie zmieniła tak samo jak zabawa sterownikami i ponowna instalacja systemu. Korzystam z karty wifi na USB. 

Windows 7.

Edytowane przez Petru23
Opublikowano

Podaj dokładny model Acera z spodu laptopa tutaj i sprawdzą jaką możesz wymienić w środku kartę. Karty na USB to roleta bo USB mają oszczędzanie energii, ale wyłączenie tego w sterownikach od USB też w W10/W11 nie wiele daje bo MS coś po zmieniał i tyle, a to niestety masakra bo wyłącza samo kiedy chce na USB tak samo karty WiFi jak i dyski na USB. Z tym oszczędzaniem energii to już patologia na świecie. Niedługo będą nam wyłączać prąd między 20-24 w zimie i trzeba będzie w salonie palić ognisko :P