Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W INEI 10 razy uruchamiasz ponownie router, ONT i jak się zmieni IP to nie wiadomo dlaczego, czy minął jakiś czas czy co, ale często kręcą się te IP w kółko, rzadko widać nowy, zupełnie nowe cyferki.

Opublikowano
21 minut temu, Special-1 napisał(a):

Nie wziąłem jeszcze :E

Sprawdziłeś coś z tego co ci pisałem, że możesz sprawdzić czy nie?

Opublikowano
1 minutę temu, Special-1 napisał(a):

Nie wiem o co Ci dokładnie chodzi.

Czyli wniosek jest jeden. Nie czytałeś co pisze w twoim temacie.

Opublikowano
2 minuty temu, Special-1 napisał(a):

Czytałem tylko mi się już pomieszało.

To czytaj jeszcze raz. Chyba nie myślisz, że będę pisał jeszcze raz.

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, Special-1 napisał(a):

Jeden koleś jak z nim gadałem z Orange to powiedział że jak wezmę neta 900mb to nie będę płacił za domek jednorodzinny

Orange nie ma takiej szybkości, zaś takie promocje miało (nie wiem jak teraz, ale to trwa np. 1-2-3-4-6-12  mies, różnie w różnych promo tak samo np. 6 mies abonamentu gratis lub 2 itp).

20 godzin temu, Special-1 napisał(a):

Te wzmacniacze sygnału wifi są dobre dawają coś?

Nie ma żadnych wzmacniaczy. To repeater-y czyli powielacze sygnału, dają to samo co masz tylko masz wrażenie że mocniej (5 kresek zamiast 1, i rzeczywiście masz np. RSSI -30 do reapeatera, ale jeśli on łapie -75 to te -30 działa jak -75).

3 godziny temu, Special-1 napisał(a):

Jak się chronicie w sieci z publicznym IP ? Myślałem o NordVPN

Wcale się nie chronimy. Router odrzuca wszystkie niezamówione połączenia przychodzące, choć czasem routery mają dziury na kilka portów.

Ponadto:

1. Wątpię czy w Orange dostaniesz stałe publiczne, a 10-dniowe mają wszyscy za darmo.

2. Ani myślę przerzucać cenne dane bankowe przez firmę krzak Nord VPN, owszem korzystam z tego, ale do mało istotnych śmieci (jak ITH, wp onet i inne), żadnych cennych danych przez krzaki nie przerzucam. Masz ten Dyndns i z tego korzystaj (nigdy nie próbowałem, ale niemal na 100% działa OK i bezpiecznie).

Edytowane przez sino
Opublikowano

W porządku to zamówię zmienne publiczne ip i już.Jeśli chodzi o antywirusa to zakupię sobie tylko Nortona 360 i tyle.Wezmę na początek tego ich rooutera i ont.Jak router nie będzie mi odpowiadał po jakimś czasie to oddam i zakupie swój.  

Opublikowano
27 minut temu, Special-1 napisał(a):

W porządku to zamówię zmienne publiczne ip i już.Jeśli chodzi o antywirusa to zakupię sobie tylko Nortona 360 i tyle.Wezmę na początek tego ich rooutera i ont.Jak router nie będzie mi odpowiadał po jakimś czasie to oddam i zakupie swój.  

To tak nie działa, że oddasz im router, ale nie ma sensu moje pisanie bo my się tu wszyscy pocimy, a ty i tak wiesz lepiej i tak zrobisz po swojemu, nic nie sprawdzasz o co ja proszę tylko chciałeś Orange, bierzesz Orange. Nie wiem co chciałeś osiągnąć tym tematem skoro i tak stawiasz na tym samym co postanowiłeś zakładając ten temat.

Jak ktoś tu się chce pocić mimo tego, że ty i tak postawisz na swoim to powodzenia. :) 

Opublikowano

Sino pisał że co 10 dni zmienia się IP to fajnie a myślałem że to częściej jest np co 24godz.Czyli wychodziłoby na to że jak sobie zrobie restart routera to od nowa sesja będzie lecieć na nowym adresie sobie te 10 dni i wtedy nie zaskoczy mnie zmiana IP podczas grania.Jak coś pomyliłem to mnie poprawcie.Dzwoniłem teraz na infolinie i w piątek w tamtym tygodniu dostali informacje że nie odebrałem paczki i jeszcze nie anulowali.O stałym IP mogę zapomnieć babka powiedziała i routera nie można oddać na czas trwania umowy.  

Opublikowano
Godzinę temu, Special-1 napisał(a):

Sino pisał że co 10 dni zmienia się IP to fajnie a myślałem że to częściej jest np co 24godz.

Weź poczytaj co on pisze dokładnie, szczególnie w ostatnim poście bo nadal nie łapiesz do końca tylko tak jak ty chcesz.

5 godzin temu, sino napisał(a):

Wątpię czy w Orange dostaniesz stałe publiczne, a 10-dniowe mają wszyscy za darmo.

Widzisz co tu napisał? Standardowo na 10 dni Orange za darmo daje Publiczne Zmienne IP bez dokupowania, co po 10 dniach się dzieje to ja nie wiem czy zmienia się na nowy Publiczny IP czy na CG-NAT bo w sumie nie napisał.

Czemu tak strasznie bardzo chcesz to Orange bo ja dajmy na to dalej tego nie rozumiem, nawet nie sprawdziłeś w sposób jaki ci pisałem dawno czy możesz mieć innego operatora niż ci najbardziej popularni.  Nie zawsze ten co daje coś za darmo jest stabilny i wydajny w jakości świadczonej usługi i nie chodzi mi o awarie tylko o to jak działa usługa, czy nie zwalnia, czy pingi stabilne. W to jak ludzie umieszczają speedtest w internecie z Orange lub Neti, że ping mają 1 lub 2 ma nie wierzę bo wystarczy prostu sposób, żeby sprawdzić, że to jeden wielki kit. Jaki? Jeśli wiemy, że sąsiad ma Publiczne IP i nam podeślę SMSem, to robimy ping do sąsiada i mimo, że nas dzięki np 20 metróœ tylko to ping wyjdzie 2xms do 40 ma czasem. Czemu? Bo różne trasy serwerów, różni operatorzy czasem, nawet ten sam operator będzie wyższy ping niż na speedtescie. Speedtest często podaje nam Ping od nas do bramy sieciowej dostawcy, ale nie 1-2 ma bo to jest ściema na kilometr.

Opublikowano

Żaden operator nie przyjmie zwrotu wynajętego routera. Obecne routery operatorów są tak zrobione, żeby automatycznie uruchomić internet po włączeniu. Router pobiera od operatora dane uwierzytelniające abonamenta za pomocą numer seryjnego urządzenia.

Co do zmiany adresu IP, może tak być adres będziesz miał przez 10 dni, albo co kilkanaście godzin, bo sąsiednia wieś ma często awarie prądu to wtedy centrala resetuje pule adresów do przydzielenia dla nowo połączonych routerów po utracie zasilania.

NordVPN nie gwarantuje bezpieczeństwa twojej sieci, tylko gwarantuje połączenia z różnymi stronami, gdzie Orange blokuje albo będąc za granicą włączyć polskie strony i czasami się zdarza VPN mają lepsze trasowanie, np:. do gier i to jest zależne od centrum danych, gdzie VPN mają serwery uruchomione.

Nie ma różnicy, czy będziesz przez VPN połączony w czasie grania czy bez VPN. Jak Orange zresetuje adresy w centrali i też tracisz połączenie z VPN.

Antywirusy są na podobnym poziomie bezpieczeństwa, różnicą między bezpłatnymi a płatnymi są bazy z najnowszymi zagrożeniami w różnych odstępach czasu oraz dodatkowe usługi.

Tak jak napisał sino, na wstępie już masz zablokowane porty przychodzące do twojej sieci. Wszystkie połączenia zaczynają działać na Twoją prośbę albo aplikacji np Messenger czy Facebook oraz dodaniu do listy w firewall, portu odpowiedniego do uruchomienia usług na zewnątrz.

Opublikowano
19 minut temu, gadziunet napisał(a):

Żaden operator nie przyjmie zwrotu wynajętego routera. Obecne routery operatorów są tak zrobione, żeby automatycznie uruchomić internet po włączeniu. Router pobiera od operatora dane uwierzytelniające abonamenta za pomocą numer seryjnego urządzenia.

Albo jak INEA robi to przez swoje ONT, ale jak zmienisz MAC adres np poprzez podłączenie nowego routera pobiera nowy adres IP jakby z innej puli. Ale nie ustawiał się w routerze nic do zalogowania w usłudze jak w Orange PPoE, ustawiają to na swoim ONT.

Opublikowano
1 minutę temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

Albo jak INEA robi to przez swoje ONT, ale jak zmienisz MAC adres np poprzez podłączenie nowego routera pobiera nowy adres IP jakby z innej puli. Ale nie ustawiał się w routerze nic do zalogowania w usłudze jak w Orange PPoE, ustawiają to na swoim ONT.

Akurat INEA ma połączenie z netem właśnie za pomocą adresu MAC, który automatycznie pobiera i zapisują w systemie powiązanie z numerem seryjnym urządzenia ONT. W ogóle nie mają u siebie systemu w światłowodzie oraz kablówce, system do zarządzania PPoE. Orange to posiada bo to dla nich jedyne rozwiązanie, żeby mieć powiązanie z klientem z różnymi usługami.

Opublikowano

Lokalni operatorzy też często właśnie MAC adres routera czy jaki im się tam poda poprzez klonowanie MAC Plus ONT :) 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 31.03.2025 o 16:06, sino napisał(a):

2. Ani myślę przerzucać cenne dane bankowe .

Kto ci co podejrzy jak i tak z samą stroną łączysz się po https? Vpny działają na niższej warstwie OSI. No chyba że przy połączeniach że stronami widzisz certyfikat nie oryginalny strony ale norda czyli jest recertyfikacja. Ale wątpię że tak się dzieje. (nigdy nie miałem Norda) 

@Special-1 Tak jak koledzy piszą nie musisz mieć stałego IP jeżeli masz zewnetrzny. Po co ci ono? IP się zmienia przy wyłączeniu i włączeniu urządzenia brzegowego. A i to nie zawsze. W UPC zmieniali czest a teraz jak jakiś czas temu sprawdzałem to przez kilka dni cały czas miałem ten sam adres (mój router i reszta sieci wyłącza się na noc) 

A jeżeli chodzi o dostęp do monitoringu to i tak potrzebujesz vpna. Ale nie komercyjna usługę (typu nordvpn) do zabezpieczania ruchu tylko albo (przy zewnętrznym zmiennym ip) dyndns + vpn skonfigurowany np. Na swoim routerze (i przekierowany port jeżeli dostawca nie pozwoli przestawić urządzenia w mostek i używać własnego routera jako brzegowego). Albo (jeżeli nie masz zewnętrznego adresu) to polaczenie z siecia domowa tunelem typu Zerotier czy Tailscale. Czyli spięcie urządzeń siecia vpn. Osobiscie od lat korzystam z Zerotier ale teraz chyba Tailscale popularniejszy bo oparty o wireguard który jest teraz modny. Wireguard mam skonfigurowany na routerze jako osobny dostęp. 

Edytowane przez doman18
Opublikowano
17 godzin temu, doman18 napisał(a):

mój router i reszta sieci wyłącza się na noc

Po co ludzie to robią bo nie potrafię w żaden racjonalny sposób tego zrozumieć? Każdy sprzęt sieciowy przy lodówce chociażby weźmie tyle prądu, że na cenę wpływ praktycznie żaden bo każda lodówka chodzi 24 na dobę  i weźmie dużo, dużo więcej niż sprzęt sieciowy przez te 24h.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 31.03.2025 o 16:06, sino napisał(a):

Orange nie ma takiej szybkości

A jednak ma (/nie ma). Jest to dość nowe "900 dla tych którzy mają usługi orange na infrastrukturze innego operatora" i to nie każdego np. PŚO. Dokładnie 900/100 (100 up): https://orange.binaries.pl/bw//20155/0/39336/b47b1b9e-7d69-414b-a035-241a766c4f26.pdf

PS. warto też poczytać o trasach pakietów, ale konkurencja jest o tyle "lepsza", że nie ma swoich forów więc nawet ta ogromna afera z Netią pojawiła się tutaj 2 tygodnie po fakcie dzięki Narmiak-owi.

PS2. strona Netii nie działa przez VPN :) (nie wiem od kiedy).

17 godzin temu, doman18 napisał(a):

Kto ci co podejrzy jak i tak z samą stroną łączysz się po https?

Używasz programu od nich. Nawet antywirus Avast oberwał za praktyki. Skąd wiadomo, że podejrzane firmy z ciągłymi promocjami 80-90% są uczciwe lub że będą uczciwe w przyszłości? Np. legalna firma z MS Windows została przejęta przez firmę krzak i krzak bazował na wcześniejszej reputacji.

W dniu 30.03.2025 o 16:05, gadziunet napisał(a):

1. A później klient narzeka, że co chwilę internet się urywa albo w ogóle nie może wejść do panelu konfiguracyjnego routera

2. bo są obecnie przeprowadzone ataki do użytkownika

3. Podajesz łączną ilość adresów IP z całego świata, z tego Polska ma około 5% adresów u wszystkich firm, którzy się zajmują z Internetem. To jest prawda, już adresy nie wystarczają dla wszystkich czyli na uruchomienie usługi np:. serwer VPS. U dostawców centrum danych już mają 3/4 zajętego adresu.

1. Bardzo rzadkie przypadki, że nawet na forach niemal 0. Dotyczy to głównie osób ze stałym IP lub wirusami lub gracza na któregoś stalker się uwziął.

2. Robi restart routera i ma inne IP i hakerzy mogą go cmoknąć (o ile zrobi wcześniej format C:, na PS5 lub Xbox nie trzeba).

3. Po prostu nie umiecie zarządzać zasobami. By przechować np. słowo "umiecie" nie wystarczy 7 bajtów bo musicie mieć do tego obraz bitmap, a ja 35 bitów. Najlepsi spece IT z Facebooka czy Twittera przechowywali hasła setek milionów osób czystym tekstem. Ludzi jest 8 mld, nie każdemu jest potrzebne własne IP, w dodatku nie wszyscy siedzą naraz w internecie. Na oko 200 mln IP wystarczy.

PS. nowością na Twitterze jest confirmation code codziennie. Już sama konieczność logowania by przeglądać to skandal, ale oni wymuszają podwójną weryfikację (po niedawnym ataku). Jakimś cudem istnieją strony jak onet, wp, interia, gazeta czy ith.

Edytowane przez sino
Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, sino napisał(a):

Używasz programu od nich. Nawet antywirus Avast oberwał za praktyki. Skąd wiadomo, że podejrzane firmy z ciągłymi promocjami 80-90% są uczciwe lub że będą uczciwe w przyszłości? Np. legalna firma z MS Windows została przejęta przez firmę krzak i krzak bazował na wcześniejszej reputacji.

Chodzi ci o samą binarke? Że będzie penetrować system? No to jest teoretycznie możliwe. Nie na taką skalę jak antywirus który i tak skanuje wszystko ale ok. Czyli trzeba trzymać się opensource. 

Ale to i tak nie ma związku z tymi bankami o których wspomniałeś. 

@EUZEBIUSZ

Raz że "ziarnko do ziarnka" - jak masz modem, router w minipc, drugi minipc,  switch rackowy (24 portowy), wifi-AP i NAS to jednak razem to wszystko coś tam ciągnie. A tak na noc (8h) samo się wyłącza, samo się włącza - raz ustawione po prostu działa i nie trzeba nic robić.

Dwa - restart pozwala utrzymać urządzenia ciągle w 'świeżym' stanie. Od lat nie miałem dziwnych problemów związanych z tym że urządzenie działa miesiące czy lata i nagle zaczyna się dziwnie zachowywać. A takowe miałem kiedyś (szczególnie z modemami od UPC).

Trzy - gdzieś tam kiedyś czytałem że WiFi źle wpływa na sen. Plotka czy nie, to jest dla mnie dodatkowy argument.

Edytowane przez doman18
Opublikowano
19 godzin temu, doman18 napisał(a):

Raz że "ziarnko do ziarnka" - jak masz modem, router w minipc, drugi minipc,  switch rackowy (24 portowy), wifi-AP i NAS to jednak razem to wszystko coś tam ciągnie. A tak na noc (8h) samo się wyłącza, samo się włącza - raz ustawione po prostu działa i nie trzeba nic robić.

Dwa - restart pozwala utrzymać urządzenia ciągle w 'świeżym' stanie. Od lat nie miałem dziwnych problemów związanych z tym że urządzenie działa miesiące czy lata i nagle zaczyna się dziwnie zachowywać. A takowe miałem kiedyś (szczególnie z modemami od UPC).

Trzy - gdzieś tam kiedyś czytałem że WiFi źle wpływa na sen. Plotka czy nie, to jest dla mnie dodatkowy argument.

Wiesz komórki, satelity GPS, TV satelitarną, fale radiowe, które wszem i wobec nas otaczają, wszystko wpływa, nawet woda w krainie może źle wpływać na człowieka. Więc pisanie, że Wi-Fi źle wpływa na człowieka czy na spanie to samo jak to, że lepiej spać w metalowym tarczki przed 5G bo jak nie to na środku czoła wyrosni ci druga pochwa, albo drugi penis w zależności od płci :P 

Na resztę co cytuje zapytam tak. Lodóœkę też wyłączasz w nocy na 8 godzin spania? Bo ona weźmie conajmiej 3x tyle prądu co ten cały sprzęt sieciowy.

Co do tego, że router czy sprzęt sieciowy chodzi non-stop ileś miesięcy czy lat i się psuje to świadczy o producencie o jego oprogramowaniu its itd. Wiesz ile ja znam ludzi, którzy PC-ta wyłączają bo idą spać? zero. Czemu bo jak się nie gra to on bierze przy całej reszcie sprzętu w domu jak Lodóœka, zmywarka, żelazko, pralka, telewizor lub telewizory prawie nic nie bierze tego prądu.

Przykładowo na Interii co trochę pojawia się News, że wyłączają z gniazdka latowarke od smartfona bo ona ci tyle nabije, że złysiejesz, a potem w newsie, że różnica na rachunku do Maks 5 zł. Więc nawet jak 3 masz podłączone to te 15 zł przy reszcie sprzętu też jest grosze.

A jeszcze jedno jak potrzebujesz w nocy internetu to czekasz, aż się wszystko odpali ręcznie?

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, sino napisał(a):

1. Bardzo rzadkie przypadki, że nawet na forach niemal 0. Dotyczy to głównie osób ze stałym IP lub wirusami lub gracza na któregoś stalker się uwziął.

Bo mało kto mówi mając dużego operatora typu Orange, gdzie posiadają oprogramowanie w walce z hackerami, podobnie do Cloudflare. Od czasu do czasu Orange na ten temat pisze o odparciu ataku na użytkownika w raportach na stronie https://cert.orange.pl/ oraz na portalach społecznościowych.

Robi restart routera i ma inne IP i hakerzy mogą go cmoknąć (o ile zrobi wcześniej format C:, na PS5 lub Xbox nie trzeba).

To prawda, zmiana adresu IP pomoże, dopóki użytkownik się nie połączy znowu zaraz z serwerem :) Wtedy znowu mamy atak, więc naprawdę nie ma różnicy. Format komputera też nic nie pomoże. Jeśli jest słaby/stary router to oprogramowanie już jest zaszyte w urządzeniu do czasu aktualizacji nowego oprogramowania albo wymiany routera, przykładowe oprogramowanie botnet - Mirai, który też może atakować urządzenia w sieciach lokalnych.
https://cert.pl/posts/2020/03/analiza-bota-mirai-oraz-jego-wariantow/
Teraz takie metody już jest standardem masowo od czasu pandemii.

Po prostu nie umiecie zarządzać zasobami. By przechować np. słowo "umiecie" nie wystarczy 7 bajtów bo musicie mieć do tego obraz bitmap, a ja 35 bitów. Najlepsi spece IT z Facebooka czy Twittera przechowywali hasła setek milionów osób czystym tekstem. Ludzi jest 8 mld, nie każdemu jest potrzebne własne IP, w dodatku nie wszyscy siedzą naraz w internecie. Na oko 200 mln IP wystarczy.

Wrzucanie administratorów do jednego worka nie jest na miejscu. W obecnym czasie ataki na infrastrukturę są o 400% więcej niż ataków w poprzednich latach, więc wymagania co do zabezpieczeń aplikacji oraz serwera się aktualizują co kilka miesięcy niż w latach 2010-2020, gdzie wymagania były aktualizowane raz w roku albo co 2 lata. Przykład do 2020 - zalecana ilość znaków było 6-8 znaków, rok później - 10 znaków, kolejny rok - 12 znaków, obecnie 14 znaków. W kolejnym będą wymagać ponad 20 znaków albo Passkey. Specy IT z Facebooka czy Twittera nie mają możliwości dbania zabezpieczeń w jednym momencie. Muszą aktualizować serwery oraz aplikacje etapami w różnych lokalizacjach, żeby nie było zakłóceń przy zmianie frontend'u oraz backend'u zabezpieczeń oraz zmiany języka programowania. Większość stron teraz próbują przenieść systemy logowania/zarządzania z użytkownikami do języka Rust.

Co do adresów IP, znowu przeoczyłeś. Adresy nie tylko jest dla ludzi, a także dla serwerów, switchów w centrach danych, nadajników, centrali oraz urządzeń sieciowych, które wymagają publicznego adresów IP do trasowania i połączenia między serwerami a urządzeniami końcowymi. Na pewno wiesz, jak działa tracert i się zastanów, czemu między urządzeniem a serwerem są różne skoki i akurat z publicznym adresem IP?
Szkoda, że nie ma dobrych publikacji w Polsce na temat zarządzania oraz potrzeby publicznych adresów IP do zarządzania z urządzeniami sieciowych przez centra danych, hosting oraz operatorów. 

Zobacz stronę, którą ci podałem https://bgp.tools/ 

oraz

Błąd ludzki. Ludzie udostępniają urządzenia do Internetu bez domeny czyli połączenie z serwerem za pomocą adresu IP i wtedy wszystko idzie, jak pisałeś na temat FB - czystym tekstem bez certyfikatów, bez szyfrowania, brak zalecanych ustawień na serwerze (nagłówki, ograniczenie żądań, przydzielenie dla aplikacji losowych UUID w systemie) oraz możliwość przejęcia sesji. Za pomocą sesji można przejąć wszelkie informacje o serwerze, wersji oprogramowania albo sposobu zabezpieczeń oraz przejęciem np: tokenu do utworzenia/odtwarzania kodów jednorazowych i w tym sposobem można przejąć serwer. Spokojnie, nie musisz o mnie się martwić, mam zabezpieczone, na bieżąco są aktualizowane serwery i działa od 5 LAT nieprzerwanie. Jakim cudem? :O Trzeba czytać na bieżąco o atakach i możliwości sposobu ataku oraz zalecenia w jaki sposób się zabezpieczyć.

PS. nowością na Twitterze jest confirmation code codziennie. Już sama konieczność logowania by przeglądać to skandal, ale oni wymuszają podwójną weryfikację (po niedawnym ataku).

To nie jest atak, tylko zmiana portu/sesji, która centrala operatora zmienia co 24 godziny mając CGNat i to powoduje "jakby" nową lokalizację. Może faktycznie Twitter to wymaga autoryzacji, ale w przyszłości w każdym portalu będzie standardem. U siebie tego nie mam codziennie takiego komunikatu, no chyba że nie zaznaczyłeś zapamiętaj urządzenie w trakcie logowania, który przechowuje sesje średnio na miesiąc.

Jakimś cudem istnieją strony jak onet, wp, interia, gazeta czy ith.

Jakim cudem? Hmmm, dobrze zarządzane oraz skonfigurowane serwery u zewnętrznych dostawców z dobrymi usługami DNS? Dobra usługa DNS wraz z śledzeniem żądań, żeby zablokować podejrzane połączenia oraz skrypty przy współpracy zewnętrznym firewallem. Zagraniczni dostawcy posiadają oprogramowanie typu: Arbor do filtrowania złośliwych żądań oraz odparcie ataku. Onet używa serwerów oraz usług od Amazon, a pozostali jak sprawdzałem, w jakim miejscu mają uruchomione serwery to na 99% przy współpracy CERT Polska mają na bieżąco zabezpieczone serwery, blokady ataków DDoS oraz zalecenia w jaki sposób się zabezpieczyć.

Ale i tak dużo osób mają słabe hasła do poczty czy do różnych portali i w tym sposobem można łatwo przejąć hasło, który się powtarza oraz zawirusowane urządzenia w sieciach lokalnych, który śledzi każdy ruch. Odzyskanie konta z wp.pl, o2.pl mija z celem z powodu braku weryfikacji dwuetapowej od kilku lat, która jest zalecana i standardem do zabezpieczenia konta.

Edytowane przez gadziunet