Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam zamówiłem światłowód z Orange umowa na dwa lata jeszcze nie mam podłączonego.Jak to wygląda u innych dostawców? Bo u mnie to bardzo drogo wyszło.Ale potestuję 14 dni i jak będzie lipa to zrezygnuję i tyle.Zależy mi na dobrym łączu stabilnym gdyż ściągam gry i gram online.

Oferta na 24 m-sc

- 600/100 - szkoda że nie łącze symetryczne za takie koszta ale żeby chociaż te prędkości były to będę zadowolony. 

- Publiczne zmienne ip 

- Podłączenie FTTH 

aktywacja 60 zł, 1-6 ms-c 9.98zł, 7-12 ms-c 85zł, 13-24 ms-c 105zł   Te 105zł przez to że doliczają domek jednorodzinny.

Co o tym myślicie? Zdzierstwo bardzo chociaż za to mogłoby być łącze symetryczne a nie ma. 

Opublikowano
3 godziny temu, Pan Mateoo napisał(a):

Moze gdybys wybral lokalną firme z okolicy bylo by taniej? Ja wybralem lokalnych i za 600/75 24mies place 65zl - co jest znacząco roznica jaka ty placisz 

Przecież jak to zsumować i podzielić na 24 to wychodzi 79 zł za miesiąc więc chyba spoko jak za dom jednorodzinny.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ja płacę w Orange 90zł za do 1000mb przy umowie na 2 lata. Vectra proponowała mi chyba 65zł, jak zrezygnowałem, ale niech się pałują. Z Vectrą co chwilę problemy były. Co chwilę przerwy, a prędkość rzadko kiedy widziałem. Heh, nie raz nie było nawet deklarowanej minimalnej połowy. Z Orange po jakimś roku jestem bardzo zadowolony. Ale to wszystko zależy od regionu.

Edytowane przez J4Z66
Opublikowano (edytowane)

Sprawdz czy przypadkiem ktos inny na infrastrukturze Orange nie podepnie Ci neta - np. Te mobile czy Play. 

Znajomi sie ostatnio mocno zdziwili ze były opcje o których nie mieli pojęcia że są :)

Co do Vectry - ja miałem farta bo u mnie działało to super - ale znajoma 3 bloki dalej .. dramat.

Aktualnie korzystam z wynalazku JMDI i nie narzekam .. 800/150 w cenie 59 pln.

Moi rodzice mają teraz szklankę w Orange .. nie jest zle

Edytowane przez Yedi
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Special-1 napisał(a):

Witam zamówiłem światłowód z Orange umowa na dwa lata jeszcze nie mam podłączonego.Jak to wygląda u innych dostawców? Bo u mnie to bardzo drogo wyszło.Ale potestuję 14 dni i jak będzie lipa to zrezygnuję i tyle.Zależy mi na dobrym łączu stabilnym gdyż ściągam gry i gram online.

Oferta na 24 m-sc

- 600/100 - szkoda że nie łącze symetryczne za takie koszta ale żeby chociaż te prędkości były to będę zadowolony. 

- Publiczne zmienne ip 

- Podłączenie FTTH 

aktywacja 60 zł, 1-6 ms-c 9.98zł, 7-12 ms-c 85zł, 13-24 ms-c 105zł   Te 105zł przez to że doliczają domek jednorodzinny.

Co o tym myślicie? Zdzierstwo bardzo chociaż za to mogłoby być łącze symetryczne a nie ma. 

To normalna cena za światłowód, jakiś czas temu przedłużałem umowę na światłowód t-mobile i przed ostateczną decyzją sprawdziłem ofertę wszystkich głównych operatorów, w mojej lokalizacji mam taką możliwość, ceny są porównywalne z małymi wahaniami w górę albo w dół. Za podłączenie światłowodu w domu jednorodzinnym każdy operator dolicza opłatę i sumarycznie wychodzi drożej w porównaniu do osób mieszkających w mieszkaniach. Ogólnie orange ma bardzo dobre opinie jeśli chodzi o światłowód.

Edytowane przez tomek25
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Special-1 napisał(a):

Oferta na 24 m-sc

- Publiczne zmienne ip 

- Podłączenie FTTH 

Po pierwsze nie napisałeś domek jednorodzinny czy mieszkasz w bloku.

Po drugie jak nowa instalacja światłowodu i zrezygnujesz w te 14 dni Orange naliczy karę za nowe łącze czyli równowartość instalacji. U mnie 3 lata temu INEA powiedziała na infolinii. Mogę zrezygnować w te 14 dni, ale nalicza mi prawie 4 tysiące za darmowe podłączenie. Musi się to zamortyzować. Dla Orange robi najczęściej Światłowód Inwestycje do. z.o.o. lub INEA.

Ja w INEA domek jednorodzinny z publicznym, zmiennym IP place za symetryczne 6-- Mb rok 88 zł, na czas nieokreślony 93 zł. Żaden inny operator, duży czy lokalny mniej nie bierze, a zmieniać dla tych 5-6 zł i mieć asymetryczne łącze uważam, że bez sensu totalnie, nie zależnie czy się wykorzystuje non-stop czy nie.

T-Mobile, Orange, Plus, Play i nowe umowy z INEA mają już wszędzie top samo, za każdy kolejny ROK na czas nieokreślony 10 zł, czyli po 2 latach na czas nieokreślony dolicza 20 zł, a ja zostaję w INEA na czas nieokreślony i 5 zł doliczają na stałe do póki nie będę chciał coś zmienić.

Opłatę 10 zł za każdy ROK na czas nieokreślony wymyśliła UE bodajże 2 lata temu.

7 godzin temu, Pan Mateoo napisał(a):

Moze gdybys wybral lokalną firme z okolicy bylo by taniej? Ja wybralem lokalnych i za 600/75 24mies place 65zl - co jest znacząco roznica jaka ty placisz 

Jeżeli światłowód robiła duża firma czyli inwestycja hurtowa z dofinansowania, a nie lokalny operator czyli inwestycja detaliczna to ceny będą identyczne bo idzie to przez ten sam światłowód co dla dużych operatoróœ i lokalny operator musi pobierać 20-30 zł za utrzymanie łączą w domku jednorodzinnym, w blokach jest budynek wielorodzinny i nie musi każdemu mieszkaniowo tego doliczać.

Edytowane przez EUZEBIUSZ
Opublikowano

@Special-1 Jak na stronie Orange wpiszesz przy ofercie światłowodu swój adres pojawią się tobie coś takiego jak na poniższym zrzucie?

Na moim adresie jestem  Orange oferta zwolnienia na 12 miesięcy z opłat dla domku jednorodzinnego i przez 12 miesięcy za free przy 600/100

Screenshot 2025-03-27 10.55.20.png

Opublikowano (edytowane)

Przepraszam długo nie odpisywałem.Właśnie był kurier i nie dał mi umowy bo pomylili nr tel w zamówieniu i nie przyszedł mi sms z pinem dla kuriera.Tłumaczyłem tym amebom że jest błąd w umowie i trzeba poprawić nr tel. Powiedzieli na infolinii że poprawione jest.Masakra !   

Edit: Właśnie dzwoniłem do nich i powiedzieli że umowa musi wrócić do nich i mogę dopiero za około 3 dni składać dopiero nowe zamówienie.Porażka ! 

Da się gdzieś w necie sprawdzić rzeczywisty zasięg światłowodu danego operatora pod wskazanym adresem? Bo jak wszedłem na mapę zasięgu orange to pod moim adresem wyskoczyły tylko dane oferty 300/600/900 mb/s A jak sprawdzić rzeczywisty zasięg ? 

Mam jeszcze pytanie.Jest jakiś operator który oferuję podłączenie światłowodu w technologii FTTH daje symetryczne łącze i zmienne publiczne ip ? 

Edytowane przez Special-1
Opublikowano (edytowane)

@Special-1 Jeśli chodzi o światłowód możesz sprawdzić czy dany operator oferuje światłowód w danej lokalizacji, czy jest infrastruktura jakaś. Co do światłowodu symetrycznego, używam od t-mobile 900/900 mb/s jest to światłowód symetryczny ale nie zawsze tmobile daje symetryka, wszystko zależy od danej lokalizacji. Generalnie tmobile oferuje albo symetryka albo asymetryka. @Special-1 Jak chcesz sprawdzić, który operator oferuje światłowód w twojej lokalizacji wejdź na stronę każdego operatora np. Plus, Orange, Play, Netia, Vectra, T-mobile itd. Bezpośrednio na ich stronach możesz sprawdzić, wpisujesz twój adres, miejscowość i wyskoczy ci czy jesteś w zasięgu światłowodu danego operatora:thumbup: Na przykład w google wpisz Plus światłowód itd...Jak już wejdziesz na stronę operatora i będziesz wpisywał swój adres to koniecznie podczas wpisywania danych kliknij w podpowiedź, autouzupełnienie np. wyświetli się ulica, którą zaczniesz wpisywać ( sorry za tak łopatologiczne tłumaczenie);)

Edytowane przez tomek25
  • Upvote 1
Opublikowano
35 minut temu, tomek25 napisał(a):

@Special-1 Jeśli chodzi o światłowód możesz sprawdzić czy dany operator oferuje światłowód w danej lokalizacji, czy jest infrastruktura jakaś. Co do światłowodu symetrycznego, używam od t-mobile 900/900 mb/s jest to światłowód symetryczny ale nie zawsze tmobile daje symetryka, wszystko zależy od danej lokalizacji. Generalnie tmobile oferuje albo symetryka albo asymetryka. @Special-1 Jak chcesz sprawdzić, który operator oferuje światłowód w twojej lokalizacji wejdź na stronę każdego operatora np. Plus, Orange, Play, Netia, Vectra, T-mobile itd. Bezpośrednio na ich stronach możesz sprawdzić, wpisujesz twój adres, miejscowość i wyskoczy ci czy jesteś w zasięgu światłowodu danego operatora:thumbup: Na przykład w google wpisz Plus światłowód itd...Jak już wejdziesz na stronę operatora i będziesz wpisywał swój adres to koniecznie podczas wpisywania danych kliknij w podpowiedź, autouzupełnienie np. wyświetli się ulica, którą zaczniesz wpisywać ( sorry za tak łopatologiczne tłumaczenie);)

Dobrze napisałeś wszystko.Dziękuję bardzo za pomoc ! 

Opublikowano
34 minuty temu, tomek25 napisał(a):

Żaden operator jak Orange, T-Mobikle, Plus, Netia czy lokalny podaje informacje czy podłączony światłowód pod naszym adresem został zainstalowany przez FiberHost, Światłowód Inwestycje do. z.o.o. czy jakąś lokalną firmę, więc to co ty piszesz trochę jest bez sensu. Ja wiem, że u mnie w Kalinów w koło Lublina klas światłowód FiberHost, firma FIBEE i czy na stronie T-Mobile, Orange, Plus, Netia pisze tylko download. Tylko w Orange i Netii podają upload na stronie, że przy 600Mb będzie 100Mb. Pozostali operatorzy poza INEA nie podają czy będzie łącze symetryczne czy asymetryczne, więc ciężko mieć gwarancję tego i tych operatróœ. FiberHost współpracuje z INEA w Poznaniu więc gwarantuje INEA łącze symetryczne, ale z Swiatlowod Inwestycje Inea daje łącze asymetryczne.

Opublikowano (edytowane)

@EUZEBIUSZ Ja nic o fiberhost nie pisałem, pisałem ogólnie jak najlepiej sprawdzić, który operator w danej lokalizacji oferuje światłowód bo o to pytal autor tematu w jednym z postów wyżej. Bez przesady ja nie widzę jakiegokolwiek braku sensu w mojej wypowiedzi, czytaj ze zrozumieniem.@EUZEBIUSZ masz klapki na oczach i według twojej wypowiedzi w jednym z postów wyżej można by wywnioskować, że jedyny słuszny operator to inea, z której korzystasz. Jak autor tematu zdecyduje się na konkretnego operatora to dowie się jakie opcje światłowodu ma do wyboru. To czy światłowód byłby symetryczny czy nie zależy od infrastruktury, z której operator korzysta ale przeważnie chyba internet asymetryczny jest dostępny.

Edytowane przez tomek25
Opublikowano
48 minut temu, tomek25 napisał(a):

masz klapki na oczach i według twojej wypowiedzi w jednym z postów wyżej można by wywnioskować, że jedyny słuszny operator to inea, z której korzystasz.

Zrozumiałeś tak jak chciałeś, tak jak ty zrozumiałeś i też nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. Bo gdybyś zrozumiał to zauważył byś, że chodziło mi o wykonawcę wkopania lub na słupach zawieszenia światłowodu. To jakiś to wykonawca zrobi i podepnie swoje skrzynki etc, decyduje czy będziesz miał światłowód od tych czy innych operatorów oraz czy Asymetryczne, czy Symetryczne łącze. T-M twierdzi, że ma umowę z Fiberhost i daje łącze Symetryczne, ale nie gwarantuje tego, natomiast INEA, która współpracuje z wykonawcą Fiberhost, gwarantuje Symetryczne łącze. Strona internet.gov.pl i po zalogowaniu się przez np profil zaufany, wpisanie swojego adresu i jak dobrze wyszukał, jak mamy wkopany obok domu światłowód umożliwia wybranie operatorów. Jeżeli na liście jest Fiberhost i INEA ten, że możemy brać INEA z symetrycznym łączem. Jeżeli nie ma FiberHost, a jest tylko Inea lub jest światłowód inwestycje jako wykonawca na naszym adresie to nie mamy możliwości z  INEA mieć gwarantowanego symetrycznego łączą.

Jak dalej wyciągniesz wnioski, że zachowałam INEA to bez komentarza.

55 minut temu, tomek25 napisał(a):

Jak autor tematu zdecyduje się na konkretnego operatora to dowie się jakie opcje światłowodu ma do wyboru. To czy światłowód byłby symetryczny czy nie zależy od infrastruktury, z której operator korzysta ale przeważnie chyba internet asymetryczny jest dostępny.

Zależy od wykonawcy budowy światłowodu, a póki co jedynym wykonawca i operatorem współpracującym z tym wykonawca i gwarantującym symetryczne łącze jest Fiberhost i INEA. Nie jest to moje zachwalanie operatora INEA tylko zainteresowanie się tym, czytanie więcej szczegółów i wyciąganie wniosków. 

Autor tematu zamówił w Orange, ale mu jeszcze nie podłączyli w domu, więc może zadzwonić na infolinię i zrezygnować bo jeśli wykonawcą i niego jest FiberHost to w identycznych cenach od INEA dostanie symetryczne 600 Mb, ale sprawdzi to tylko na wspomnianej, rządowej stronie. Ewentualnie może sprawdzić to na stronie FiberHost gdzie się wyszukuje swój adres lub światłowód inwestycje do. zoo. Nie ma szans, żeby u obu wykonawców znalazło jego adres, ale może nie znaleść i obu tych największych wykonawców bo u niego wykonawca byla lokalna firma czyli wykonawca detaliczny, a nie hurtowy.

Opublikowano
3 godziny temu, Special-1 napisał(a):

1. pomylili nr tel w zamówieniu i nie przyszedł mi sms z pinem dla kuriera.Tłumaczyłem tym amebom

2. pod moim adresem wyskoczyły tylko dane oferty 300/600/900 mb/s A jak sprawdzić rzeczywisty zasięg ? 

3. Jest jakiś operator który oferuję podłączenie światłowodu w technologii FTTH daje symetryczne łącze i zmienne publiczne ip ? 

1. Jak mogli? Przecież sam to wpisujesz w formularzu.

2. Na stronie Orange (podając adres, nie w durnych mapach). To, że masz 900 mb/s to bzdury, nie tylko chodzi o metry bieżące zamiast Mb, ale że Orange takiej szybkości jak 900 Mb/s nie oferuje.

3. Po co ci to? Nic nie piszesz o piraceniu na gigantyczną skalę. Do streamingu gier czy yt 100 Mb/s uploadu wystarczy, ale o tym nie piszesz, tylko dlatego warto brać 300 Mb/s up (przesyłając wiele filmów 4K na yt).

13 godzin temu, Special-1 napisał(a):

Zależy mi na dobrym łączu stabilnym gdyż ściągam gry i gram online.

Nie wiem czy wiesz, ale 600 Mb/s to >6 TB dziennie, zaś 1 Gb/s to >10 TB. Do grania jest to zbędne, tam zwykle wystarczy 1000 razy mniej, do ściągania bardziej ale też Call of Duty będzie się ciągnąć ponad 40 minut, a tylko głupek siedzi tyle czasu i patrzy na postęp wskaźnika. O ile będzie max, bo u mnie ostatnio bywało po 20-80 Mb/s (mimo speedtestów na max, w tym z USA).

PS. światłowód zamontuj w normalnym miejscu (w pokoju z komputerem, a nie jak inni np. piętro niżej i liczenie potem na wifi, gdy piętro niżej internet potrzebny np. raz na tydzień do www czyli 20 Mb/s starczy).

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, sino napisał(a):

PS. światłowód zamontuj w normalnym miejscu (w pokoju z komputerem, a nie jak inni np. piętro niżej i liczenie potem na wifi, gdy piętro niżej internet potrzebny np. raz na tydzień do www czyli 20 Mb/s starczy).

@sino Kolega parę miesięcy temu wziął z orange światłowód 600mb/s z Funboxem ( router orange), który ustawiony jest w salonie a net na PC idzie po wi-fi max 75 mb/s:boink:Pytam dlaczego nie podłącza po kablu a on na to, że nie chce mu się kabla pociągnąć, co ciekawe jeszcze tłumaczy, że jak długi kabel to i tak nie będzie pełnej prędkości internetu:E ( mieszkanie z 45 m2). Twierdzi, że prędkość 75 mb/s jest dla niego wystarczająca. Z tego co mówił na temat wifi w pc ma chyba adapter wifi wpinany do komputera za pomocą usb.

Edytowane przez tomek25
  • Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, sino napisał(a):

1. Jak mogli? Przecież sam to wpisujesz w formularzu.

2. Na stronie Orange (podając adres, nie w durnych mapach). To, że masz 900 mb/s to bzdury, nie tylko chodzi o metry bieżące zamiast Mb, ale że Orange takiej szybkości jak 900 Mb/s nie oferuje.

3. Po co ci to? Nic nie piszesz o piraceniu na gigantyczną skalę. Do streamingu gier czy yt 100 Mb/s uploadu wystarczy, ale o tym nie piszesz, tylko dlatego warto brać 300 Mb/s up (przesyłając wiele filmów 4K na yt).

Nie wiem czy wiesz, ale 600 Mb/s to >6 TB dziennie, zaś 1 Gb/s to >10 TB. Do grania jest to zbędne, tam zwykle wystarczy 1000 razy mniej, do ściągania bardziej ale też Call of Duty będzie się ciągnąć ponad 40 minut, a tylko głupek siedzi tyle czasu i patrzy na postęp wskaźnika. O ile będzie max, bo u mnie ostatnio bywało po 20-80 Mb/s (mimo speedtestów na max, w tym z USA).

Twoje wywody skomentuje tak.

Po co komu SUV czy nowy samochód skoro i tak wszędzie może jechać Maks 50 km/h lub 130 na autostradzie? 20 letnim samochodem tak samo pojedzie, a tym bardziej 10-letnim. To samo po co operatorzy oferują w ogóle światłowód skoro wystarczy 100 Mb bo w fulla HD wystarczy 10 Mb, a do 4K 20-30 Mb. Odpalam YT w 4K na telewizorze, Ubiquiti ma wyświetlacz, który pokazuje w Mb-tach i minimum pokazuje 40-80 Mb przy 4Kp60 HDR z YT. Rakuten tV 4K HDR10+ np Włądca pierścieni Powrót Króla minimum 60 Mb/a, a potrafi i 105Mb pokazać po WiFi na Ubiquiti i to w 2.4 Ghz bo tylko tyle na mój Samsung 4k.

Rozśmieszają mnie takie wypisy na forach, które pokazują tylko jedno, ale nie napiszę co bo nie zamierzam być zaszczycony banem.

Opublikowano

Sprawdzałem na stronie operatora Inea i niestety nie jestem w ich zasięgu. Dzwoniłem na infolinię do T-Mobile i pytałem się o neta 600mb symetrycznie.Konsultant powiedział że mogę mieć 600/300, podłączenie technologią FTTH, zmienne IP publiczne.T-Mobile serio daję IP zmienne publiczne? Jak się spytałem o zasięg jaki u mnie występuję czy teoretyczny czy rzeczywisty to typ zaczął gadać mi o warunkach atmosferycznych w jakich światło może działać.Ja coś tym konsultantom nie ufam do końca.Na koniec przedstawił mi cenę.Pierwszy rok 40zł a drugi 65zł ceny uwzględniają rabaty i domek jednorodzinny umowa na dwa lata.Więc porównując sobie to z ofertą Orange to rocznie wychodzi za T-Mobile 630zł a za Orange 914,85.Serio taka rozbieżność w cenie jest coś dziwne dla mnie.Ktoś z was ma taką informację czy konsultanci wiedzą jak daleko użytkownik ma do skrzynki ze światłem? Co w ogóle o tym wszystkim myślicie? Chciałem ten światłowód założyć bo mam już dosyć radiówki 25mb/s ledwo to starcza do youtube w fullhd jeszcze jak słabiej działa net to już w ogóle lipa.        

Opublikowano

Ja w Orange place 85 zl za 600/100 w tym zewnetrzne IP, więcej nie mogę mieć bo operator światłowodu nie pozwala Orange na wieksze prędkości, a przechodziłem właśnie od lokalnego dostawcy do Orange, bo niestety lokalny nie dość ze drożej to jeszcze oferował mniejsza prędkość i bez zewnętrznego IP. 

Opublikowano

@Special-1 Sprawdź na internet.gov.pl i wklej listę operatoróœ pod twoim adresem tutaj bez zaznaczania adresu. Jestem ciekawy.

600/300 to nadal Asymetryczny internet.

T-Mobile nie miało w ofercie Publicznego IP, może już ma, ale na stronie ich próżno znaleść o tym jakiekolwiek info.

Ja powiem ci tak. 3 lata temu wkopali mi FibetHost światłowód koło domu z dofinansowań, za darmo. Chciałem wziąśc w T-M bo pół roku było za darmo, na odległość zawarłem umowę, przyszłą na e-mail. Miesiąc później nie Clay czekałem do 18 na technikóœ, że przyjdą podłączać z T-M i cisza, nikt nie dzwoni, nic. To się wkurzyłem prawie na maksa i dzwonię do T-M a oni, że mają informacje iż Fiberhost /INEA zablokowali możliwość podłączenia innych operatoróœ bo to ich światłowód. Więc dzwonię do INEA, też zdziwieni no ale wziąłem od INEA. Resztę już pisałem :) 

Jak w Orange na stronie wpiszesz swój adres pojawią ci się komunikat jak w powyższym poście ja dałem zrzut czy nie? Chodzi mi o ten komunikat, że Twój internet jest od innego dostawcy dostarczany.

Opublikowano
51 minut temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

@Special-1 Sprawdź na internet.gov.pl i wklej listę operatoróœ pod twoim adresem tutaj bez zaznaczania adresu. Jestem ciekawy.

600/300 to nadal Asymetryczny internet.

T-Mobile nie miało w ofercie Publicznego IP, może już ma, ale na stronie ich próżno znaleść o tym jakiekolwiek info.

Ja powiem ci tak. 3 lata temu wkopali mi FibetHost światłowód koło domu z dofinansowań, za darmo. Chciałem wziąśc w T-M bo pół roku było za darmo, na odległość zawarłem umowę, przyszłą na e-mail. Miesiąc później nie Clay czekałem do 18 na technikóœ, że przyjdą podłączać z T-M i cisza, nikt nie dzwoni, nic. To się wkurzyłem prawie na maksa i dzwonię do T-M a oni, że mają informacje iż Fiberhost /INEA zablokowali możliwość podłączenia innych operatoróœ bo to ich światłowód. Więc dzwonię do INEA, też zdziwieni no ale wziąłem od INEA. Resztę już pisałem :) 

Jak w Orange na stronie wpiszesz swój adres pojawią ci się komunikat jak w powyższym poście ja dałem zrzut czy nie? Chodzi mi o ten komunikat, że Twój internet jest od innego dostawcy dostarczany.

Orange ma kable od Nexery.Chyba raczej wezmę neta od Orange - oferują publiczne zmienne IP, podłączenie FTTH, 600/100 Mb/s to mi raczej wystarczy chyba, zależy jak to będzie chodzić oczywiście.

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Special-1 napisał(a):

Wszystko dostępne, nie mam już siły i chu,,,, !!! 

To jak nie masz siły sprawdzać to po łatwiznę idź. Tylko żebyś nie pożałował nic.

Miłej zabawy z  Orange.