Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry 

Muszę złożyć dla członka rodziny nowy komputer , nie miałem do czynienia z ryzenami a wyglądają obiecująco,jedyne wymagania jakie mam to: zintegrowana karta graficzna i płyta główna z wifi i wejściami DP i HDMI.Komputer nie do grania,tylko przeglądanie internetu,office i oglądanie filmów.Nie wiem co lepsze pod te wymagania CPU 7700 ,7600 a może Intel i 12600k lub 12700k ,które cpu ma lepszą Integre ? jaką plyte pod AMD polecacie, bezproblemową, obsługującą już wymienione cpu bez konieczności aktualizacji biosu .Obudowę dobiore jakąś budżetową,dysk 1tb całkowicie starczy a chłodzenie również w miare ekonomiczne. Dziękuje za porady.

Edytowane przez Fikołek
Opublikowano

Dziękuje Ci ślicznie,rozumiem że przy tej płycie bios już obsługuje ten procesor?całe życie z intelami i człowiek nawet nie wiedział że takie procesory AMD ma.Jeszce raz dziękuje.

Opublikowano

Ten CPU jest starszy od płyty głównej. Płyty na B850 to ostatnie wypusty, będzie dobrze nawet jakby ktoś chciał z tego zrobić maszynę do gamingu.

Jeszcze można coś tam obciąć, dać mniej RAM, mniejszy i tańszy dysk nvme itp., ale taki zestawik jest spoko.

Na tym procesorze powinno się pośmigać lekko w Minecraft czy inne Robloxy w razie czego.

• Thanks 1
Opublikowano

Obniże najwyżej dysk do 1tb bo wszystko inne jest optymalne a może i zrobie prezent i dorzuce do 8700g z gier to tylko pasjansy jakieś sudoku czy inne gry logiczne online także ten.Monitor będzie FHD

Opublikowano (edytowane)

Ten Ryzen 7 7700 to mocna przesada pod twój użytek.

Lepiej dać 8500G, kilka stów w kieszeni, lepsza integra, a wydajność CPU i tak mocno ponad to czego potrzebujesz: https://www.morele.net/procesor-amd-ryzen-5-8500g-3-5-ghz-16-mb-box-100-100000931box-13170046/

Zasilacz daj https://www.morele.net/zasilacz-be-quiet-system-power-9-cm-500w-bn301-6241879/

System Power 10 to nowsza, ale gorsza pod chyba każdym względem konstrukcja, podczas gdy System Power 9 jest bardzo przyzwoity. Masz tez tu odpinane kable wiec lepszy porzadek w obudowie.

SSD taniej: https://www.morele.net/dysk-ssd-wd-sn580-500gb-m-2-2280-pci-e-x4-gen4-nvme-wds500g3b0e-13093898/

Edytowane przez Dirian
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

7700 dlatego uznałem że Ojcu się może przyda w przyszłości 8 jaj i zewnętrzna karta graficzna a 8700g ponad 200 droższy,płyta i obudowa micro bo jednak buda będzie stała na biurku a nie koło niego,płyte i tak kupuje w sferisie bo morele droższe o 30 zł i nie ma paczkomatu .Dysk to moja pomyłka miało być 1tb bo 500gb nie opłacalne,znalazlem SSD ADATA Legend 800 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe z kodem wiosennym wychodzi 209 zł.Zasilacz jak polecasz to wezme power 9.

Edytowane przez Fikołek
Opublikowano

A po co mu 8 jaj i zewnętrzne GPU przy kompie do internetu i filmów? Pod takie zastosowania jak weźmiesz 8500G to masz sprzęt na lata i czy masz 6 czy 8 jajek to nic tu nie zmieni.

Legend 800 to bardzo kiepski SSD na kościach QLC.

Opublikowano (edytowane)

No więc złożony,wszystko działa jak należy,do zestawu dokupiłem tylko jeszcze 3x wentylatory arctic pwm 12 slim, pamięci wskoczyły bez problemu na profil 6000mhz ,jestem zadowolony takim rozmiarem budy i sam chyba w przyszłości pomyśle nad miniaturyzacją swojej jednostki. Dziękuje jeszcze raz za pomoc.IMG-20250403-145440553.jpgIMG-20250403-144942942.jpg

Edytowane przez Fikołek
  • Like 1