Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

bardzo często jest tak, że gdy komputer się usypia lub wyłącza to ekran gaśnie, dysk też jakby się wyłącza, ale sam komputer już nie chce i w takim stanie wisi aż nie przytrzymam power aby się wyłączył. Myślałem, że może bateria BIOSu słaba, ale okazało się, że ten model nie ma w środku takiej baterii. Podejrzewam jakiś sterownik, ale jaki... system postawiony niedawno na nowo bo dysk był wymieniany i nadal to samo. Aktualnie w menadżerze urządzeń czysto, ale miałem tam jeden na żółto dłuższy czas instalowałem wszystko co było dostępne w windows update jako dodatkowe sterowniki, pewnie niektóre z nich niepotrzebnie bo nie pomagały w każdym wykrzyknikiem w MU. Jeden na końcu musiałem wyszukać z internetu.

Model HP ENVY x360 TouchSmart (15-u011dx)
PN: G6T85UA

sterowników do tego modelu na stronie HP już nie ma.

43554567586.PNG

32354568.PNG

Opublikowano

1. Spróbuj wyłączyć szybkie uruchamianie: panel sterowania > wszystkie elementy panelu sterowania > opcje zasilania > z lewej - wybierz działanie przycisków zasilania > zmień ustawienia które są obecnie niedostępne > odznacz "włącz szybkie uruchamianie"

2. Jak dalej nic, spróbuj odinstalować całkowicie intel management engine w menedżerze urządzeń lub wyłącz mu opcję oszczędzania energii jak na filmie:

3. Wyłącz całkowicie laptopa i zamiast nacisnąć przycisk power wciśnij go i przytrzymaj palcem tak przez 30 sekund następnie puść.

• Like 1
Opublikowano

Na razie testuję i wygląda na to, że jedno i/lub drugie pomogło, a raczej drugie. A to trzecie co to robi? bot tego nie robiłem.

Nie wiem jak z tymi sterownikami, które instalowałem coś czuję, że za dużo ich, w sensie te dodatkowe z WU. Nie wszystkie powodowały znikanie wykrzykników z MU.

• Upvote 1
Opublikowano

Sory nie zauważyłem że odpisałeś coś na mój post :E też stawiam że punkt nr2 pomógł bo takie zachowanie w nie jednym laptopie występuje przez sterownik IME. 3 to twardy restart biosu jak po wyjęciu na chwilę baterii RTC przy odłączonym zasilaniu (nie taki jak po wejściu do biosu i kliknięciu load setup default)

• Like 1