Petru23 251 Opublikowano 5 Kwietnia Autor Opublikowano 5 Kwietnia 8 minut temu, EUZEBIUSZ napisał(a): Już nie taka nowość, a poza tym firmware na bazie OpneWRT i stosunkowo częste aktualizacje. Czestrze niż u Asusa. Wziąłem oba. Zobaczymy. Czy któregoś z nich mogę podpiąć do routera od UPC, żeby poprawić net w domu?
some1 536 Opublikowano 5 Kwietnia Opublikowano 5 Kwietnia (edytowane) Każdy. Wystarczy włączyć w firmware tryb pracy jako Access Point. https://demoui.asus.com/Advanced_OperationMode_Content.asp Edytowane 5 Kwietnia przez some1
Petru23 251 Opublikowano 7 Kwietnia Autor Opublikowano 7 Kwietnia (edytowane) Przyszedł Asus, na razie wpiąłem go w domu do Connect Box z UPC. No różnica jest i w pokryciu (całe mieszkanie w bloku na full zasięg, gdzie router jest w koncie narożnego pomieszczenia) no i prędkości. Zobaczymy jak stabilność połączenia. Router odpalony bez konfiguracji specjalnej, podstawowe uruchomienie, nadanie nazwy sieci i jazda. Z wad to jak wszędzie - za krótki przewód zasilacza oraz sieciowy Edytowane 7 Kwietnia przez Petru23
Gość Opublikowano 7 Kwietnia Opublikowano 7 Kwietnia Godzinę temu, Petru23 napisał(a): Z wad to jak wszędzie - za krótki przewód zasilacza W Ubiquiti możesz kupić dłuższy kabel USB-C chociaż od strony routera i zasilacz jak do ładowania telefonu przynajmniej 10-20W i jazda. W Ubiquiti masz USB-C do zasilania.
Petru23 251 Opublikowano 8 Kwietnia Autor Opublikowano 8 Kwietnia Przyszedł cudy. Szybka instalacja, ustawienie w tym samym miejscu i... Speed test pokazuje ponad 500mb/s, Asus ponad 300 na download Cudy zostaje w domu, Asus idzie do biura. 1
Gość Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia 15 godzin temu, Petru23 napisał(a): Przyszedł cudy. Szybka instalacja, ustawienie w tym samym miejscu i... Speed test pokazuje ponad 500mb/s, Asus ponad 300 na download Cudy zostaje w domu, Asus idzie do biura. Mówiłem Jeszcze w Cudy ustaw szerokość kanału dla 5Ghz na 160Mhz i jest szansa, że więcej wyciągniesz Wbrew temu co tu ktoś pisał.
Petru23 251 Opublikowano 9 Kwietnia Autor Opublikowano 9 Kwietnia 9 godzin temu, EUZEBIUSZ napisał(a): Mówiłem Jeszcze w Cudy ustaw szerokość kanału dla 5Ghz na 160Mhz i jest szansa, że więcej wyciągniesz Wbrew temu co tu ktoś pisał. Sprawdziłem i spadło do ok 60Mb/s. Na auto znów ponad 500 🤨 Edit I chyba zwrócę Asusa i wezmę do biura drugi Cudy
Gość Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia (edytowane) 13 godzin temu, Petru23 napisał(a): Sprawdziłem i spadło do ok 60Mb/s. Na auto znów ponad 500 🤨 Edit I chyba zwrócę Asusa i wezmę do biura drugi Cudy Zmieniłeś w Cudy szerokość pasma na 160 Mhz zostawiając ustawienia kanału na Auto zapewni. Ustaw kanał dla 5Ghz 60 i szerokość pasma na 160 Mhz i zanim przetestuje aż daj mu pół godziny bo po tym ustawieniu na chwilę w 5Ghz na 10-20 minut stracisz sygnał gdyż to jest kanał z DFS czyli musi pomierzyć czy ma w eterze jakieś pogodynki oto i dopiero wtedy się ustawić. CUDY robi to dłużej od Ubiquiti tak jak i Asus, może to kwestia optymalizacji oprogramowania do sprzętu. Ja w Unifi Express cały czas jadę na kanale 64 w 5Ghz i szerokość pasma 160 Mhz. W tym samym pokoju mam takie wyniki na karcie Wi-Fi Intela bodajże model 210, albo 220 nie pamiętam dokładnie w chromebox Asusa z sygnaturki. W tym samym pokoju zapierdziela elegancko. CUDY kiedyś miałem i też zasuwali, może była różnica rzędu 20-50 Mb mniej. Miedzy chromebox, a karta Wi-Fi mam prędkości do 1700Mb dla download, a dla upload 1400Mb. Edytowane 10 Kwietnia przez EUZEBIUSZ
narmiak 123 Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia 13 godzin temu, Petru23 napisał(a): Sprawdziłem i spadło do ok 60Mb/s. Na auto znów ponad 500 🤨 Wbrew temu co KTOŚ pisał? Ciekawe
Gość Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia 2 minuty temu, narmiak napisał(a): Wbrew temu co KTOŚ pisał? Ciekawe Ja myślałem, że znasz się lepiej ode mnie. Sama zmiana szerokości pasma nic nie da, trzeba też kanał dostosować. Ale tacy są na forach fachowcy, zamiast podyskutować, wymienić się zdaniami to drwią z innych jak Ty. Brak słów po prostu. Router routerowi nie równy głównie przez dopracowanie oprogramowania, tak samo jak skończenie studiów i profesja w tym co nauczyli, a co ludzie dochodzą, mają w domu i piszą to najlepiej skrytykować. Ten zrzut też skrytykuje aż i powiesz, że nie możliwe nawet w tym samym pokoju, w odległości około 5 metrów od routerem Unifi Express, a skoro takie prędkości między routerem, a karta WiFi Intela to nie da się uzyskać tego samego co po kablu? Dodam, że zarówno Asusy jak i CUDY obsługuje Beamforming. Ja miałem to w Asus RT-AX59U, router stał na wyciągnięcie ręki od chromebox i między routerem, a chromebox prędkość spadła do 450Mb, a speedtest pokazywał 250Mb dla download i nie da się tego wyłączyć. Unifi Express tego nie ma tylko MIMO2x2 i dzięki temu po Wi-Fi osiągam to samo co po kablu, w tym samym pokoju w co nikt tu nie wierzy mimo, że jest specjalistą od tego czy zna się lepiej, a ściany wierzą.
Rekomendowane odpowiedzi